Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
6. 8. 2020,
9.10

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,11

9

Natisni članek

Dylan Groenewegen Luka Mezgec

Četrtek, 6. 8. 2020, 9.10

3 leta, 8 mesecev

Grozljiv padec in boj za življenje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,11

9

Prva etapa kolesarske Dirke po Poljski se je končala s hudim padcem, ki je bil posledica šprinterskega dvoboja med Dylanom Groenewegnom (Jumbo-Visma) in Fabiem Jakobsenom (Deceuninck-Quick-Step). Drugi jih je huje skupil. Po zadnjih informacijah naj bi bilo njegovo stanje stabilno, a zelo resno. Podobne informacije so prišle tudi iz ekipe nesrečnega kolesarja. Hitri Luka Mezgec se je padcu k sreči izognil, na koncu pa po diskvalifikaciji Groenewegna osvojil tretje mesto. Zmaga je pripadla prav nesrečniku Jakobsenu.

Nove informacije bodo znane v prihodnjih urah

Ponoči so izjavo za javnost dali tudi pri ekipi Deceuninck-Quick-Step. "Stanje Fabia Jakobsena je resno, a je trenutno stabilen.Testi niso odkrili poškodbe možganov in hrbtenice, vendar zaradi resnosti ostalih poškodb je še vedno v umetni komi. V prihodnjih dneh bodo v bolnišnici v Katovicah podrobno spremljali njegovo stanje," so zapisali v sporočilu za javnost.

"Nove informacije bodo na voljo v prihodnjih urah. Zahvaljujemo se vam za vašo podporo," so še zapisali pri ekipi Deceuninck-Quick-Step.

Danes bo na Poljskem na sporedu druga od petih etap. Kolesarji bodo morali v dokaj ravninski etapi premagati 151,5 km med Opolami in Zabrzami.

"Grozovit padec na ciljni črti. Upamo, da je z vsemi vse v redu. Čakamo na informacije," so takoj po koncu etape zapisali pri nizozemskem moštvu Jumb-Visma, ki je imelo navideznega "zmagovalca" v Dylanu Groenewegnu. Kljub padcu je moštveni kolega Primoža Rogliča namreč prvi prečkal ciljno črto, a so ga sodniki diskvalificirali, ker je povzročil ciljno katastrofo. "Naše misli so pri Jakobsenu in vseh, ki so bili udeleženi v nesreči. Opravičujemo se. Pogovorili se bomo, kaj se je zgodilo, preden damo naslednje izjave," so naknadno zapisali pri Jumbo-Vismi.

Groenewegen je s Fabiem Jakobsenom (Deceuninck-Quick-Step) bil bitko za zmago, vendar sta se nato zapletla. Nizozemski kolesar je rojaka Fabia povsem izrinil desno v zaščitno ograjo, nato pa je ta grdo poletel in podrl še gospoda, ki je s fotoaparatom fotografiral zaključek etape v Katovicah. Po govoricah, ki prihajajo iz Poljske, naj bi Jokobsena celo oživljali in je v umetni komi ter se bori za življenje, medtem ko s fotografom naj ne bi bilo nič hujšega. Ker so člana Jumbo-Visme diskvalificirali, je zmaga pripadla prav predstavniku ekipe Deceuninck-Quick-Step.

"Fabio ima zelo hude kraniocerebralne poškodbe, izgubil je veliko krvi. Srce je sicer dobro delovalo, vzdrževalo pravilno raven kisika. Kolesar se bori za življenje, utrpel je zelo hude poškodbe, predvsem glave in možganov. Osvobodili smo mu dihalne poti, mu dali kisik in potrebna zdravila," je za naszosie.pl dejala dr. Barbara Jerschina.

V sredo pozno zvečer je za poljski TVP Sport izjavo dal tudi nevrolog bolnišnice sv. Barbare v Sosnowiecu, v kateri je nesrečni Jakobsen, dr. Paweł Gruenpeter. Ta je povedal, da naj bi bilo stanje Nizozemca trenutno stabilno, a naj bi bile naslednje ure zanj odločilne. Jakobsen na srečo pri padcu ni utrpel možganskih poškodb, ima pa težke poškodbe lobanje in obraza, poškodovan je tudi prsni koš. "Upamo, da se bo stanje izboljšalo. Po preiskavah je že znano, da nima hujših poškodb notranjih organov. Potrebni pa bodo tudi posegi plastične kirurgije na obrazu," je Gruenpeter med drugim še dejal za poljski medij.  

Na tleh se je sicer znašlo še nekaj drugih kolesarjev. Veliko srečo je imel Luka Mezgec, ki je bil v boju za najvišja mesta. Proti cilju je prihajal po levi strani in se ognil najhujšemu. Na koncu so sodniki ob pregledu vseh dogodkov ob njegovem imenu zapisali tretjo mesto, kar je odličen dosežek. 

"Drži se, Fabio Jakobsen. Želim ti vse dobro," je slovenski šprinter na družbenem omrežju dal vedeti, da je v mislih z nizozemskim kolesarjem.

V bolnišnici se po padcu zdravi tudi Španec Eduard Prades, ki si je pri nesreči zlomil ključnico, na opazovanju pa naj bi ostala tudi Francoza Marc Sarreau in Damien Touze.

Izučila jih ni lanska smrt, nadarjeni Belgijec bi Groenewegnu dal dosmrtno prepoved tekmovanja

Nad nespametnim dejanjem Groenewegna so ogorčeni pri Mednarodni kolesarski zvezi (UCI). V sporočilu za javnost so obsodili njegov nevaren manever: "UCI ostro obsoja nevarno početje kolesarja Dylana Groenewegna (Jumbo-Wisma), ki je v pregrade nekaj metrov od cilja poslal Fabia Jakobsena (Deceuninck-Quickstep), kar je povzročilo skupinski padec. Groenewegna so komisarji izključili z dirke. UCI ravnanje ocenjuje kot nesprejemljivo. Vse skupaj smo predali disciplinski komisiji in bomo zahtevali sankcije glede na preučeno."

Ostro so se odzvali tudi drugi profesionalni kolesarji, zlasti v ekipi ponesrečenega Jakobsena. Nadarjeni Belgijec Remco Evenepoel, prvi favorit za skupno zmago na Poljskem, je na družbenem omrežju zapisal: "Groenewegen si zasluži dosmrtno prepoved tekmovanja. Lahko ga je sram." Kmalu po objavi je svoj zapis izbrisal.

Njegov šef Patrick Lefevere je celo napovedal tožbo: "Na sodišče bom šel. Tovrstna dejanja ne smejo biti v kolesarstvu. To je kriminalno dejanje, gospod Groenewegen."

Puščice pa so uperjene tudi proti organizatorju, saj naj bi bila ciljna ravnina slabo zavarovana, šprint pa celo izpeljan nekoliko navzdol, zaradi česar so imeli kolesarji hitrost okoli 80 kilometrov na uro. Izučila jih očitno ni niti lanska smrt Belgijca Bjorga Lambrechta.

Ne spreglejte