Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
19. 2. 2024,
15.32

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,34

Natisni članek

Tim Merlier

Ponedeljek, 19. 2. 2024, 15.32

2 meseca, 1 teden

Dirka po Združenih arabskih emiratih, 1. etapa

Merlier ekspres do zmage v prvi etapi po ZAE, množični padec v zadnjih metrih #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,34
Tim Merlier 1. etapa UAE | Belgijec Tim Merlier (Soudal-Quick Step) je bil najhitrejši v prvi etapi dirke svetovne serije po Združenih arabskih emiratih. | Foto UAE Tour

Belgijec Tim Merlier (Soudal-Quick Step) je bil najhitrejši v prvi etapi dirke svetovne serije po Združenih arabskih emiratih.

Foto: UAE Tour

Belgijec Tim Merlier (Soudal-Quick Step) je zmagovalec prve etape dirke svetovne serije po Združenih arabskih emiratih. Na trasi od Al Dafre do Live (141 km) je v sprintu glavnine ugnal Nizozemca Arvida de Kleijna (Tudor Pro) in Italijana Jakuba Mareczka (Corratec-Vini Fantini). Edini slovenski predstavnik Luka Mezgec je bil 82. V zadnjih 300 metrih je prišlo do množičnega padca.

Iz posnetka je razvidno, da je najprej padel kolesar ekipe BORA - hansgrohe, potem pa so se na tleh znašli še Harold Tejada (Astana Qazaqstan), Attila Valter (Visma  |  Lease a Bike), Max Poole in Timo Roosen (dsm-firmenich  PostNL), Ivo Oliveira (UAE Emirates ) in kolesarji ekipe Lidl-Trek  in  Cofidis.

Luka Mezgec (Jayco-AlUla) je na dirki po ZAE v službi sprinterskega kapetana Dylana Groenewegna, toda Nizozemec se v prvem sprintu ni posebej izkazal. Zasedel je 21. mesto. Za 31-letnega Merliera je bila to 37. zmaga v karieri in tretja letos, potem ko je dobil še dve etapi po Savdski Arabiji oziroma AlUla Touru.

V skupnem seštevku ima upoštevajoč bonifikacije Merlier štiri sekunde naskoka pred de Kleijnom, tretji je eden od današnjih ubežnikov, Britanec Mark Stewart (Corratec-Vini Fantini), ki prav tako zaostaja štiri sekunde.

V torek bo na sporedu povsem ravninska vožnja na čas po otoku Al Hudajrijat. Dolga bo 12,1 km.

Odločitev o skupnem zmagovalcu bo predvidoma padla v tretji in zadnji etapi. Najprej kolesarje čaka vzpon na Džebel Džajs v tretji in nato še na Džebel Hafit v sedmi etapi.

V padcu so jo skupili tudi kolesarji Astane:

Skupne zmage po ZAE letos ne brani Belgijec Remco Evenepoel. V petih izdajah te preizkušnje ima slovensko kolesarstvo tri zmage. Dvakrat je bil najboljši Tadej Pogačar (2021, 2022), enkrat pa Primož Roglič (2019).

Preberite še:

Primož Roglič
Sportal Roglič se je dotaknil Pogačarjevega izziva
Jonas Vingegaard žena družina hči
Sportal Vingegaard ima nov priimek
Christian Prudhomme
Sportal Direktor Toura sanja o zavezništvu Pogačarja in Evenepoela
Ne spreglejte