Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
30. 12. 2020,
16.29

Osveženo pred

3 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,56

Natisni članek

Novo mesto Adria Mobil Marko Kump

Sreda, 30. 12. 2020, 16.29

3 leta, 3 mesece

Marko Kump končal tekmovalno kariero, ostaja pa v Adrii Mobilu

Marko Kump za vedno sestopil s tekmovalnega kolesa, zdaj bo športni direktor

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,56
Marko Kump | Marko Kump je končal kariero poklicnega kolesarja. | Foto Vid Ponikvar

Marko Kump je končal kariero poklicnega kolesarja.

Foto: Vid Ponikvar

Eden od najboljših kolesarjev v zgodovini novomeškega kolesarskega kluba Adria Mobil, Marko Kump, je s koncem sezone 2020 tekmovalno kolo obesil na klin in končal kariero poklicnega kolesarja. Dvaintridesetletnik pa ostaja v Adrii Mobilu, odslej bo opravljal vlogo športnega direktorja, sporočajo iz kluba.

Marko Kump je v karieri dosegel izjemne uspehe in nosil dres največjih svetovnih ekip ter tudi slovenske reprezentance, največji pečat pa je pustil v dresu Adrie Mobila. Njegova profesionalna kariera je trajala kar 14 sezon, začel jo je v dresu novomeškega kluba in jo v KK Adria Mobil tudi končal, so zapisali na spletni strani kluba.

Anna Veith
Sportal Obrazi, ki jih bomo pogrešali

17 profesionalnih zmag in 42 uvrstitev na stopničke

Leta 2009 je dobil eno od svojih dveh etap na dirki Po Sloveniji, naslednje leto pa se je prvič podal v tujino h Geoxu, a se že leto zatem vrnil domov, saj je ekipa zašla v finančne težave. V sezoni 2013 se je pridružil Tinkoffu, kjer je ostal dve sezoni, se vmes za leto dni vrnil v Novo mesto, nato pa spisal še zadnje poglavje v tujini v dresih Lampreja, UAE Emirates in nazadnje še CCC Sprandi Polkowice.

Kump je v karieri zbral 17 profesionalnih zmag na dirkah pod okriljem Mednarodne kolesarske zveze (UCI), skupno pa je kar 42-krat stopil na najvišjo stopničko. Najbolj uspešen je bil okrog jezera Qinghai na Kitajskem, kjer je nabral sedem etapnih zmag, v spominu pa bosta ostali tudi Kumpovi etapni zmagi na dirki Po Sloveniji v letih 2009 in 2015.

V tujini je nosil drese Geoxa, Tinkoffa, Lampreja, UAE Emirates in nazadnje še CCC Sprandi Polkowice. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida V tujini je nosil drese Geoxa, Tinkoffa, Lampreja, UAE Emirates in nazadnje še CCC Sprandi Polkowice. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

V največjih ekipah sveta videl, kakšen je bil njegov domet

"V karieri vsakega športnika pride čas, ko se je treba odločiti za naslednji korak. Kolesarstvo je del mojega življenja, odkar pomnim, okusil sem vse kategorije tega športa. Bil sem v največjih ekipah sveta in videl, kakšen je bil moj domet. Bilo je veliko težkih trenutkov, a mi bodo v spominu ostali le tisti najlepši, večino pa sem doživel v dresu domačega kluba," je ob koncu tekmovalne kariere za spletno stran KK Adria Mobil povedal Kump.

Sportal Flisar ima dovolj: Zbogom, smučanje!

"Svojo tekmovalno kariero končujem, kot sem jo začel – v dresu Adrie Mobila. Izjemno hvaležen sem tako kolesarjem kot osebju, ki so mi na moji športni poti stali ob strani in brez katerih bi bilo teh lepih spominov bistveno manj," je še dodal šprinter, ki se ga je prijel vzdevek "Dolenjska puščica".

Tudi v prihodnje bo del Adrie Mobila, že v naslednji sezoni sedel v klubski avtomobil v vlogi športnega direktorja. "S polno mero zagona in motivacije prevzemam novo vlogo, delo športnega direktorja. Verjamem, da lahko s svojimi izkušnjami, ki sem jih nabral v preteklih 20 letih, pomagam fantom na njihovi športni poti. Priprave na novo sezono so že v polnem zamahu, skupaj pa bomo še močnejši," o novem izzivu pravi zdaj že nekdanji profesionalni kolesar.

Kump in Gorazd Štangelj na dirki Po Sloveniji leta 2009. | Foto: Vid Ponikvar Kump in Gorazd Štangelj na dirki Po Sloveniji leta 2009. Foto: Vid Ponikvar

Eden prihaja, drugi odhaja

Če Kump prestopa med športne direktorje Adrie Mobila, pa to službo po dveh sezonah zapušča Branko Filip. "V dveh sezonah je Filip Adrio Mobil popeljal do vrste lepih rezultatov in vodil ekipo ter skrbel za uveljavljanje mlajših kolesarjev v članski kategoriji. Po lanski skrajšani sezoni, ki je bila zaradi koronavirusa in nenehnih odpovedi dirk še bolj zahtevna, se je poglavje sodelovanja Branka Filipa in Adrie Mobila za zdaj končalo," so zapisali v novomeškem klubu.

Filip je mesto športnega direktorja zasedel leta 2019, ko je nasledil Srečka Glivarja, ta se je tedaj bolj posvetil delu z mlajšimi kategorijami.

Preberite še:

Primož Roglič Tadej Pogačar
Sportal Epski slovenski spopad in presenečenje leta na Touru osupnila svet
Primož Roglič
Sportal Izziv zvezd Almeidi in Swiftu, Rogliča presenetil Nemec
Ne spreglejte