Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
12. 6. 2022,
16.59

Osveženo pred

1 leto, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,30

4

Natisni članek

Jonas Vingegaard Jumbo-Visma Primož Roglič Primož Roglič Kriterij po Dofineji

Nedelja, 12. 6. 2022, 16.59

1 leto, 10 mesecev

Kriterij po Dofineji, 8. etapa, Saint-Alban-Leysse-Plateau de Solaison, 137,5 kilometra

Popolna prevlada Rogliča in Jumbo-Visme, zadnja etapa Vingegaardu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,30

4

Primož Roglič & Jonas Vingegaard | Primož Roglič in Jonas Vingegaard sta takole končala Kriterij po Dofineji. | Foto Guliverimage

Primož Roglič in Jonas Vingegaard sta takole končala Kriterij po Dofineji.

Foto: Guliverimage

Z osmo, kraljevsko etapo se je končala 74. izvedba Kriterija po Dofineji, na dirki pa so popolnoma zavladali kolesarji nizozemske Jumbo-Visme. Slovenski as Primož Roglič je zanesljivo zmagal v skupnem seštevku, zmago na zadnji, 137,5 kilometra dolgi etapi z epskim ciljnim vzponom na Plateau de Solaison pa je prepustil mlademu danskemu kolegu Jonasu Vingegaardu. Ciljno črto sta prečkala skupaj, držala sta se za roki.

Primož Roglič in Jonas Vingegaard sta zasedla tudi prvi dve mesti v skupnem seštevku dirke, Jumbo-Visma pa je v svet poslala odločno sporočilo. Na julijski Dirki po Franciji bo z izjemno močno ekipo silovito napadla Tadeja Pogačarja in njegove UAE Emirates. Na Kriteriju po Dofineji je nizozemska ekipa delovala kot dobro namazan stroj, konkurentom je prepustila le drobtinice, naredila pa je tudi nekaj manjših taktičnih napak, a to je bila dobra šola za Tour.

"Lepo, kajne. Končno, ta sezona se resnično odvija dobro. Celotna ekipa si zasluži pohvale, cel teden je garala, danes pa je bil Jonas neverjetno močan. Noro, kajne?" je bil po etapi vesel Roglič. Dofineja je bila odlična priprava na Tour, še pravi: "Zdaj imamo do Toura še dovolj časa, da izpopolnimo še nekaj podrobnosti in se nanj res dobro pripravimo." 

"Tour pa bo odlična priprava za Vuelto," se je še pošalil slovenski as. To je bila njegova zadnja preizkušnja pred Dirko po Franciji, ki se bo 1. julija začela v Koebenhavnu na Danskem.

"Bilo je neverjetno. Imeli smo načrt, da napadem, Primož pa bi mi sledil. Želeli smo videti, ali se lahko znebimo vseh tekmecev na zadnjem vzponu, kar nama je tudi uspelo. Lahko sva zadovoljna in ponosna na to, kar sva naredila," pa je po sedmi zmagi v karieri dejal 25-letni Vingegaard.

Tretje mesto je tako v etapi kot v skupnem seštevku osvojil Avstralec Ben O'Connor (AG2R Citroen).

Roglič ob bok velikanom

Trikratni zmagovalec Dirke po Španiji je postal drugi Slovenec s skupno zmago na Dauphineju, potem ko je pred 12 leti slavil Janez Brajkovič. Za slovenskega asa, trenutno tretjega kolesarja sveta na Ucijevi lestvici, je bila to 64. zmaga v karieri in četrta v sezoni.

Roglič je obenem postal šele četrti kolesar, ki je v istem letu dobil dve največji enotedenski dirki v Franciji, Pariz-Nico in Dauphine. To je doslej uspelo le Francozu Jacquesu Anquetilu (1963, 1965), Belgijcu Eddyju Merckxu (1971) in nazadnje Britancu Bradleyju Wigginsu (2012). STA

Končni vrsti red:

1. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)                 29;11:22
2. Jonas Vingegaard (Dan/Jumbo-Visma)                + 0:40
3. Ben O'Connor (Avs/AG2R Citroen)                     1:41
4. Damiano Caruso (Ita/Bahrain-Victorious)             2:33
5. Jack Haig (Avs/Bahrain-Victorious)                  3:13
6. Louis Meintjes (JA/Intermarche-Wanty-Gobert)        3:17
7. Esteban Chaves (Kol/EF Education-EasyPost)          3:18
8. Tao Geoghegan Hart (VBr/Ineos Grenadiers)           3:44
9. Ruben Guerreiro (Por/EF Education-EasyPost)         3:48
10. Tobias Johannessen (Nor/Uno-X Pro Cycling)          2:05
...

Potek 8. etape:

Cilj: Primož Roglič in Jonas Vingegaard sta ciljno črto prečkala skupaj, držala sta se za roke, Kisovčan je poskrbel, da je mladi Danec v cilj prišel prvi. 

dva kilometra do cilja - Ben O'Connor (AG2R Citroen) se predaja, vodilnima Rogliču in Vingegaardu se je približal na 18 sekund.

3,5 kilometra do cilja - Roglič in Vingegaard vozita že 25 sekund pred O'Connorjem, 53 sekund pred Haigom in Chavesom.

5,3 kilometra do cilja - Ko je svoje delo opravil Kruijsvijk, sta močno pospešila Vingegaard in Roglič, Ben O'Connor je hitro zaostal nekaj deset metrov.

šest kilometrov do cilja - Tudi Bennetta je skupina s tremi asi Jumbo-Visme prehitela, Chaves, Haig in Storer ne morejo slediti Kruijsvijkovem tempu.

sedem kilometrov do cilja - Hirt je omagal, skupina favoritov ga je že prehitela, ob Rogliču, Vingegaardu in Kruijsvijku se vozijo še Jack Haig, Ben O'Connor, Esteban Chaves in Michael Storer. Vsak čas bodo ujeli še Georga Bennetta.

devet kilometrov do cilja - Jan Hirt grize in vozi 45 sekund pred Rogličem. Iz skupine favoritov so izpadli David Gaudu, Matteo Jorgenson in Tobias Halland Johannessen. Kruijsvijk še naprej vleče Rogliča in Vingegaarda. Bennet je prišel do sape in vztraja pred skupino favoritov.

deset kilometrov do cilja - Hitro sta popustila tudi Elissonde in Bennett, v vodstvu vztrajajo Dunbar, Storer in Jan Hirt, Čeh se očitno počuti odlično, saj je skočil v vodstvo. Tiesj Benoot je omagal, zdaj vlak Jumbo-Visme vleče Steven Kruijsvijk.

11 kilometrov do cilja - Eddie Dunbar, Laurens De Plus (Ineos Grenadiers), Michael Storer (Groupama-FDJ), George Bennett (UAE Team Emirates), Kenny Elissonde (Trek-Segafredo) in Jan Hirt (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux) so že na zadnjem vzponu dirke, De Plusa je začetni desetodstotni klanec takoj ustavil. Glavnina je le 58 sekund za vodilnimi, Van Aert je popustil, ob Rogliču ostajajo še Benoot, Kruijsvijk in Vingegaard.

25 kilometrov do cilja - Kolesarji se približujejo brutalnemu ciljnemu vzponu, Plateau de Solaison (najvišja kategorija, HC, 11,3 kilometra dolg vzpon s povprečnim naklonom 9,2 odstotka in deli, ki presegajo 11 odstotkov). Ubežniki danes nimajo nobenih možnosti, Jumbo-Visma se jim je približala na vsega 1:20. Glavnino vleče Wout Van Aert. Po treh urah etape je povprečna hitrost karavane 38,1 kilometra/uro. 

33 kilometrov do cilja - Kolesarji so prečkali Colombiere, vodilno četverico sta spet ujela Jan Hirt in Laurens De Plus, ki je tudi dobil gorski cilj. Vodilni so le še 1:35 pred glavnino.

Izidi gorskega cilja, Col de la Colombière (I. kategorija):
1. Laurens De Plus 10 točk
2. Eddie Dunbar 8
3. Michael Storer 6 
4. George Bennett 4
5. Kenny Elissonde 2
6. Jan Hirt 1

40 kilometrov do cilja - Bruno Armirail (Groupama FDJ) je opravil svoje in popustil, v vodstvu ostaja četverica, Eddie Dunbar (Ineos Grenadiers), Michael Storer (Groupama-FDJ), George Bennett (UAE Team Emirates) in Kenny Elissonde (Trek-Segafredo). Na čelu glavnine, ki za vodilno četverico zaostaja 1:55, je zdaj Tiesj Benoot (Jumbo-Visma). 

45 kilometrov do cilja - Na vzponu na Colombiere se je vodilna skupina raztrgala, zdaj vodi peterica Elissonde, Bennett, Dunbar, Storer in Armirail, ki ima 2:20 prednosti pred glavnino. Jumbo-Visma še vedno nadzoruje tempo na čelu glavnine. Ta enega za drugim dohiteva preostale člane prvotne ubežne skupine. Medtem je z dirko končal še mladi Belgijec Xanders Vervloesem (Lotto Souidal).


Kolesarji so prevozili tudi leteči cilj v Le Grand Bornandu, dobil ga je Nizozemec Antwan Tolhoek in dobil deset točk ter tri bonifikacijske sekunde.

55 kilometrov do cilja - Prednost ubežnikov je padla na 1:40, kolesarji so v drugi uri etape prevozili 43 kilometrov. 

75 kilometrov do cilja - Dogajanje na dirki se je malce umirilo, ubežniki vozijo 2:25 pred glavnino, karavana pa se bliža drugemu kategoriziranemu vzponu dneva, Col de la Colombiere (I. kategorija). 

93 kilometrov do cilja - Na čelu glavnine so kolesarji Rogličeve Jumbo-Visme, ki nadzorujejo zaostanek za vodilno petnajsterico. Trenutno je razlika med skupinama 2:10.

105 kilometrov do cilja - Ubežniki imajo 2:20 prednsoti pred glavnino, v prvi uri etape so vodilni prevozili 34,8 kilometra. Odstopil pa je Belgijec Dries Devenyns (Quick-Step Alpha Vinyl).


Izidi gorskega cilja, Col de Leschaux (III. kategorija):
1. Pierre Rolland 2 točki
2. Alexis Vuillermoz 1

110 kilometrov do cilja - Kolesarji se vzpenjajo na Col de Leschaux (III. kategorija), vodilna petnajsterica ima zdaj dve minuti prednosti pred glavnino s Primožem Rogličem. Najnevarnejši v skupnem seštevku med ubežniki je Nemec Simon Geschke (Cofidis), ki za Rogličem zaostaja pet minut in 19 sekund.

115 kilometrov do cilja - Vodilni skupini se je pridružilo še nekaj kolesarjev, nekaj jih je izpadlo, v ospredju so zdaj Bruno Armirail, Michael Storer (Groupama-FDJ), George Bennett (UAE Team Emirates), Antonio Tiberi, Antwan Tolhoek, Kenny Elissonde (Trek-Segafredo), Jan Hirt (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux), Pierre Rolland, Franck Bonnamour (B&B Hotels-KTM), Matteo Fabbro (Bora - Hansgrohe), Simon Gugliemi (Arkea Samsic), Gorka Izagirre (Movistar), Alexis Vuillermoz (TotalEnergies), Laurens de Plus in Eddie Dunbar (Ineos Grenadiers).


120 kilometrov do cilja - Kolesarji so že premagali prvi kategorizirani klanec dneva.

Izidi gorskega cilja, Col de Plainpalais (I. kategorija):
1. Pierre Rolland 10 točk
2. Antonio Tiberi 8
3. Michael Storer 6
4. Bruno Armirail 4
5. Eddie Dunbar 2 
6. Laurens De Plus 1

133 kilometrov do cilja - Uspelo se je odlepiti večji skupini, v kateri so Gregor Mühlberger (Movistar), Bruno Armirail, Michael Storer (Groupama-FDJ), Mikkel Honoré (Quick-Step Alpha Vinyl), George Bennett (UAE Team Emirates), Julien Bernard, Antwan Tolhoek (Trek-Segafredo), Jan Hirt (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux), Eliot Lietaer, Pierre Rolland, Franck Bonnamour (B&B Hotels-KTM), Matteo Fabbro (Bora - Hansgrohe) in Eddie Dunbar (Ineos Grenadiers). Zdaj imajo kakšnih 20 sekund pred glavnino.

135 kilometrov do cilja - Kot je bilo pričakovati, so se takoj po "klilometru nič" začeli skoki in napadi. 

Start: ob 13.05 so kolesarji začeli zadnjo etapo letošnjega Kriterija po Dofineji, že takoj po startu gre v klanec, Col de Plainpalais (8,8 kilometra pri 6,6 odstotka povprečnem naklonu).

Rumeno majico danes brani slovenski šampion Primož Roglič.

Danes ni startal španski hribolazec moštva Movistar Ernic Mas. Padel je že v špetek in se včeraj mučil. "Žal mi je, da moram odstopiti, poskušal sem se regenerirati, a mi ni uspelo. Po posvetu s klubskimi zdravniki smo se strinjali, da potrebujem počitek," je sporočil na družbenih omrežjih. 

Primož Roglič, Kriterij po Dofineji 2022
Sportal Rumeni Roglič z levčkom v roki in Levom v objemu: Super vesel sem!

Pred etapo

Zadnja etapa letošnje Dofineje se bo začela ob 13.05 v mestecu Saint-Alban-Leysse, že takoj na začetku pa se bodo kolesarji zapodili v prvi klanec dneva, na Col de Plainpalais (8,8 km vzpona pri 6,5 % povprečnega naklona). To je vzpon prve kategorije. Na 30. kilometru etape bodo dosegli vrh klanca tretje kategorije, Col de Leschaux (7,9 km, 4,5 %), na 88. kilometru etape pa jih že čaka nov klanec prve kategorije, znameniti Col de la Colombiere (11,8 km, 5,8 %).

Profil - trasa osme etap Kriterija po Dofineji 2022 | Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort

Karavano v cilju pričakujejo enkrat med 16.40 in 17.08, a do njega vodi peklenski zaključni vzpon na Plateau de Solaison. Gre za 11,3 kilometre dolg vzpon s povprečnim naklonom 9,2 % in deli, ki presegajo 11 %. Na tem klancu bo morala nizozemska ekipa, ki na tej dirki dominira, v ogenj vreči svoja najmočnejša plezalna aduta, vodilnega Rogliča in njegovega asistenta, Danca Jonasa Vingegaarda.

"Ta dirka je zame trening, vseeno mi je, ali jo dobim ali izgubim," je včeraj povedal Roglič in namignil, da mu ne bi bilo težko pomagati tudi Vingegaardu do etapne zmage: "Pomagati moramo drug drugemu, saj to ekipo dela močnejšo." 

Profil - trasa osme etap Kriterija po Dofineji 2022 | Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort

Kdo pa utegne ogroziti zmagoslavje Jumbo-Visme? Včeraj je dobro formo na zahtevnih klancih pokazal Avstralec Ben O'Connor (AG2R Citroen), ki je tudi tretji v skupnem seštevku z 1:24 zaostanka za Rogličem. Morda z napadom poskusi britansko moštvo Ineos Grenadiers, ki ima aduta v Tau Geogheganu Hartu (četrti v skupnem seštevku, 1:30 za Rogličem), morda Bahrain Victorious z Damianom Carusom (+ 1:32), ali Groupama FDJ z Davidom Gaudujem (1:40), a po doslej videnem je vendarle težko verjeti, da bi izjemno močna nizozemska ekipa lahko zapravila zmago.  

Primož Roglič, kriterij po dofineji 22
Sportal Primož Roglič malce prekratek za etapno zmago, a nov vodilni na dirki!

Skupni vrstni red po sedmih etapah

Mesto Kolesar Čas
1. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma) 25;22:08
2. Jonas Vingegaard (Dan/Jumbo-Visma) + 0:44
3. Ben O'Connor (Avs/AG2R Citroën) 1:24
4. Tao Geoghegan Hart (VBr/Ineos Grenadiers) 1:30
5. Daniamo Caruso (Ita/Bahrain Victorious) 1:32
6. David Gaudu (Fra/Groupama - FDJ) 1:40
7. Tobias Halland Johannessen (Nor/Uno-X) 2:05
8. Matteo Jorgenson (ZDA/Movistar) 2:06
9. Jack Haig (Avs/Bahrain Victorious) 2:12
10. Louis Meintjes (JAR/Intermarche Wanty Gobert Materiaux) 2:16

Preberite še:

novinarska konferenca 28. Dirka po Sloveniji
Sportal Izjemno zanimanje tujih medijev za dirko Po Sloveniji
Kristijan Koren
Sportal Verjame, da je bil žrtev sistema: prestal je težko obdobje
Juan Sebastián Molano
Sportal Kolumbijec po neumnosti diskvalificiran: Žal mi je #video

 

Ne spreglejte