Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
13. 4. 2024,
15.57

Osveženo pred

1 mesec, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,92

Natisni članek

Jay Vine Primož Roglič Primož Roglič Remco Evenepoel Jonas Vingegaard

Sobota, 13. 4. 2024, 15.57

1 mesec, 1 teden

Kaj se dogaja z Jonasom Vingegaardom?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,92
Jonas Vingegaard | Hudo poškodovanega Jonasa Vingegaarda bi lahko v kratkem z medicinskim letalom prepeljali na Dansko.  | Foto Unipublic/Sprint Cycling Agency

Hudo poškodovanega Jonasa Vingegaarda bi lahko v kratkem z medicinskim letalom prepeljali na Dansko.

Foto: Unipublic/Sprint Cycling Agency

Danski kolesarski as Jonas Vingegaard, ki se je 4. aprila hudo poškodoval na Dirki po Baskiji, je še vedno v bolnišnici Txagorritxu v Vitorii, potem ko je prejšnji ponedeljek prestal operacijo ključnice in so ga premestili na intenzivno nego, kjer je zaradi pnevmotoraksa oziroma predrtja pljuč pod budnim nadzorom medicinskega osebja, poroča španski časnik AS. Vingegaarda bi lahko v kratkem z letalom prepeljali na Dansko, kjer bo nadaljeval zdravljenje.

Po poročanju španskega medija AS so Jonasa Vingegaarda prejšnji ponedeljek ob 8. uri zjutraj operirali in premestili na intenzivno nego, kjer – kot narekuje protokol – pozorno spremljajo njegov pnevmotoraks oziroma predrtje pljuč. Zdravniško osebje naj bi Vingegaardu, njegovi ekipi in družini pred nekaj urami predlagalo možnost premestitve v bolnišnico na Danskem, in to z medicinskim letalom, kjer bi nadaljeval zdravljenje, a odločitev zaradi občutljivosti njegovih poškodb še ni bila sprejeta.

Glede na okoliščine so zdi, da so možnosti za nastop Vingegaarda na letošnji Dirki po Franciji vse manjše. Dirka vseh dirk se bo začela 29. junija v Firencah v Italiji, torej čez 78 dni. "Ni jasno, koliko časa bo trajalo okrevanje. Jonas se počuti dobro in želi izraziti svojo hvaležnost vsem za lepe besede v zadnjih dneh," so pred dnevi sporočili iz ekipe Visma | Lease a Bike.

Tudi preostali nesrečniki iz padca v 4. etapi Dirke po Baskiji okrevajo. Avstralskega kolesarja Jaya Vinea (UAE Emirates) so v petek prepeljali v Andoro, kjer sta si z ženo ustvarila drugi dom in kjer bo nadaljeval zdravljenje. Še vedno okreva tudi Steff Cras (TotalEnergies), ki je v enem od intervjujev priznal, da se je po padcu bal za svoje življenje. "Bilo me je strah, 30 sekund nisem mogel dihati, saj mi je delovalo samo eno pljučno krilo. Če bi padel 20 centimetrov dlje, kot sem, bi umrl," je razkril. Tudi Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step) in Primož Roglič (BORA - hansgrohe) okrevata. Belgijec je bil pred dnevi v domovini operiran zaradi zlomljene ključnice, Roglič, ki je v padcu staknil številne podplutbe in odrgnine ter si rahlo poškodoval koleno, pa se bo prihodnji teden vrnil na kolo. Obe načrtovani dirki v Ardenih – Valonsko puščico in spomenik Liege–Bastogne–Liege – bo izpustil.

Preberite še:

Primož Roglič, Baskija 2024
Sportal Odločitev je bila sprejeta: Roglič ne bo nastopil na ardenskih klasikah
Jonas Vingegaard
Sportal Šokantna izpoved Vingegaardovega očeta: Preživljamo pravi pekel
Primož Roglič
Sportal Šef Primoža Rogliča razkriva načrte za prihodnost: na lovu za novimi talenti, ne aktualnimi zvezdniki
Jonas Vingegaard
Sportal "Jonas Vingegaard letos ne bo dobil tretjega Toura"
Ne spreglejte