SiolNET. Sportal Kolesarstvo
5,06

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Evenepoel in peščica s helikopterjem do hotela, UCI potezo obsoja: To ni športno

5,06

termometer

Remco Evenepoel | Prvi favorit za zmago na Giru Remco Evenepoel se je v petek proti hotelu pripeljal s helikopterjem, kar pri Mednarodni kolesarski zvezi ostro obsojajo. | Foto: Guliverimage
Prvi favorit za zmago na Giru Remco Evenepoel se je v petek proti hotelu pripeljal s helikopterjem, kar pri Mednarodni kolesarski zvezi ostro obsojajo. Foto: Guliverimage

Potem ko so včeraj po 7. etapi Dirke po Italiji pri kolesarski ekipi Soudal - Quick Step izkoristili priložnost helikopterskega prevoza v dolino, ki jim ga je proti plačilu ponudil organizator, so danes na Mednarodni kolesarski zvezi ostro obsodili takšno dejanje. Menijo, da je to v nasprotju s pravili športnega vedenja. Organizator je ekipe o tej možnosti obvestil že konec marca. 

Kot poročajo belgijski mediji so možnost helikopterskega prevoza v dolino, s čimer so njihovi kolesarji v le nekaj minutah (namesto v dveh ali treh urah) iz Campa Imperatore nad dva tisoč metri, kjer je bil cilj petkove etape, prileteli do hotela v dolino, in tako pridobili več časa za regeneracijo, izkoristili pri ekipi Soudal - Quick Step, ki ima v svojih vrstah prvega favorita za zmago na letošnjem Giru Remca Evenepoela. 23-letni Belgijec je v helikopterju potoval s štirimi moštvenimi kolegi in tako prihranil čas za masažo in večerjo.

S helikopterskim prevozom naj bi svojim kolesarjem potovanje do hotela olajšali tudi pri ekipah Bora-hansgrohe in Bahrain-Victorious, medtem ko so ostale ekipe možnost helikopterskega prevoza, ki ga je zagotovil organizator (RCS Sport), ekipe pa so strošek morale kriti iz lastnega žepa, zavrnile in se namesto tega odločile za prevoz z žičnico, nato pa z avtobusom oz. avtomobili. 

Pri Mednarodni kolesarski zvezi (UCI) so helikopterski prevoz kolesarjev ostro obsodili. Kot so zapisali, to predstavlja prednost, ki je v nasprotju z načeli poštene igre in regulativnimi določbami za zagotavljanje enake obravnave pri prevozu ekip do njihovih hotelov. Poleg tega je uporaba helikopterskega prevoza nekaterih kolesarjev v ta namen v nasprotju z načelom zmanjšanja ogljičnega odtisa, kot je navedeno v specifikacijah organizatorja UCI WorldTour.

UCI bo sprejela vse potrebne ukrepe in sankcije, da zagotovi, da do takšne prakse v prihodnje ne bo več prihajalo. UCI odločno obsoja takšno obnašanje, ki je v nasprotju z načeloma poštene igre in pravičnosti, temeljnih vrednot športa, so še zapisali v sporočilu za javnost. Mnenja v javnosti so glede tega precej deljena. 

Kot je v prenosu za Eurosport povedal eden od športnih direktorjev, so bile ekipe o možnosti helikopterskega prevoza obveščene že ob koncu dirke Milano-Sanremo konec marca. 

Preberite še:

Ben Healy Sportal Ben Healy v slogu Tadeja Pogačarja do zmage, Roglič odščipnil 14 sekund Evenepoelu Jay Vine Sportal Avstralec z zanimivim ozadjem: Večina je slišala samo za Dirko po Franciji Primož Roglič Sepp Kuss Sportal Sepp Kuss: Ko sem dobil klic, sem bil navdušen nad priložnostjo Bik Novice Gorski reševalci iz tolmuna s helikopterjem rešili podhlajenega mladega bika #foto #video Remco Evenepoel Primož Roglič Sportal Roglič in Remco pojasnila, zakaj je bil takšen zaključek
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin