Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
25. 6. 2023,
18.25

Osveženo pred

10 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,78

Natisni članek

Špela Kern Eugenia Bujak Urša Pintar Urška Žigart Domen Novak Matevž Govekar Kristjan Koren Matej Mohorič Matej Mohorič Tadej Pogačar Tadej Pogačar Radovljica državno prvenstvo

Nedelja, 25. 6. 2023, 18.25

10 mesecev, 1 teden

Državno prvenstvo v kolesarstvu, cestna dirka

Pogačar razred zase tudi na cestni dirki, Urša Pintar zmagovalka v ženski konkurenci

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,78
Kolesarsko DP 2023, Radovljica | Tadej Pogačar je osvojil naslov državnega prvaka tudi na cestni dirki. | Foto Vid Ponikvar

Tadej Pogačar je osvojil naslov državnega prvaka tudi na cestni dirki.

Foto: Vid Ponikvar

Tadej Pogačar (UAE Emirates) je po četrtkovi zmagi na kronometru danes v Radovljici osvojil še naslov državnega prvaka na cestni dirki. V ženski konkurenci elite je zmagala Urša Pintar (BTC City Ljubljana Scott).

Tadej Pogačar (UAE Emirates) je svojo moč na 156 kilometra dolgi cestni dirki 33. državnega prvenstva pokazal že takoj po startu, ko je po silovitem napadu pobegnil glavnini, sledil pa mu je lahko le Luka Mezgec (Jayco AlUla). Matej Mohorič (Bahrain Victorious) je zamudil Pogačarjev napad in nato s kolegom Matevžem Govekarjem skozi celo dirko lovil vodilni dvojec.

Pogačar in Mezgec sta uspešno bežala dvojcu Bahraina, povsem v zaključku dirke pa je številka ena svetovnega kolesarstva odpeljala še izkušenemu Kranjčanu in z lepo prednostjo prečkala ciljno črto v središču Radovljice. Mezgeca je danes ugnal za 38 sekund, tretjega Mohoriča pa za več kot štiri minute. 

Fotogalerija z državnega prvenstva (foto: Vid Ponikvar/Sportida):

Fotogalerija
1 / 141

"Z Luko sva se ves čas spraševala, če je bil beg pameten"

"Z Domnom sva se zmenila, da že v začetku dirke narediva selekcijo, izkazalo pa se je, da je bil ta moj napad v prvem krogu že odločilen. Z Luko sva se potem ves čas spraševala, če je bil beg pameten, zavedala sva se, da lahko v ozadju kadarkoli pohodijo in naju ujamejo, pa je šlo vse do cilja. Dirka ni bila lahka, ves dan je šlo na polno, z Lukovo pomočjo pa je bilo lažje. Malo sva si krajšala čas s prijateljskimi pogovori," je za TV Slovenija v cilju povedal zmagovalec dirke.

Pogačar je letos osvojil dva državna naslova, že v četrtek je bil razred zase na kronometru na Pokljuko, dvojne zmage na državnem prvenstvu pa se je sicer nazadnje veselil Sašo Sviben (Radenska Rog) davnega leta 1997.

Med mlajšimi člani je slavil Teo Pečnik (KK Kranj).

Članice so že dopoldne opravile s 97,5 kilometra dolgo traso, naslov prvakinje pa je osvojila Urša Pintar (BTC City Ljubljana Scott). Po petih krogih je za minuto in 24 sekund ugnala Urško Žigart (Jayco-AlUla) in za 1:41 Špelo Kern (Cofidis). 

Izidi moške cestne dirke (15 krogov/156 km):

1. Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) 3;51:12
2. Luka Mezgec (Jayco AlUla) + 0:38
3. Matej Mohorič (Bahrain – Victorious) 4:56
4. Matevž Govekar (Bahrain – Victorious) isti čas
5. Aljaž Jarc (Adria Mobil) 8:'7
6. Žiga Horvat (Team Hrinkow Advarics) 8:21
7. Domen Novak (UAE Team Emirates) 8:42
8. Jaka Primožič (Team Hrinkow Advarics) 10:04
9. Tilen Finkšt (Adria Mobil) 11:06
10. Anže Skok (Ljubljana Gusto Santic) 11:08

Zmaga Pintarjevi

V ženski konkurenci elite se je naslova državne prvakinje razveselila Urša Pintar (BTC City Ljubljana Scott). Po petih krogih in skupno 97,5 kilometra je za minuto in 24 sekund ugnala Urško Žigart (Jayco-AlUla) in za 1:41 Špelo Kern (Cofidis). 

Urša Pintar je osvojila svoj drugi naslov državne prvakinje. Na odru za zmagovalke sta ji družbo delali Urška Žigart in Špela Kern. | Foto: Vid Ponikvar Urša Pintar je osvojila svoj drugi naslov državne prvakinje. Na odru za zmagovalke sta ji družbo delali Urška Žigart in Špela Kern. Foto: Vid Ponikvar

Ženska preizkušnja je bila zanimiva, saj so se za naslov pomerile vse trenutno najboljše tekmovalke, Žigart, Pintar, Kern in Eugenia Bujak (UAE Team ADQ).

Premagati so morale pet krogov ter 1.650 višinskih metrov, 37-letna Pintarjeva pa je osvojila svoj drugi naslov državne prvakinje po letu 2020. Žigartova je tako na drugem mestu ostala brez dvojne krone, potem ko je v četrtek slavila v vožnji na čas na Pokljuki.

Branilka naslova Eugenija Bujak je kot četrta ciljno črto prečkala z zaostankom 3:12 minute.

Vesela, da ni več večno druga

"Trasa mi je bila pisana na kožo. Startale smo s starejšimi mladinci, kar je bilo nekoliko stresno, a se je to zame pokazalo kot dobro. V predzadnjem krogu na zadnjem vzponu sem se zagnala za njimi, uspelo mi jih je držati, tako da smo v cilj prišli z veliko prednostjo pred ostalimi," je potek preizkušnje za STA opisala državna prvakinja.

"Sem ponosna, s trenerjem Gorazdom Penkom sem uspela zelo dobro trenirati za takšno traso. Vesela sem, saj sem bila nekako vedno večno druga. Enkrat mi je uspelo biti prva na Ambrož, sedaj pa še tukaj na zelo težki trasi. Vesela sem tega naslova," je še dodala Pintarjeva.

Tudi tokrat je bilo na startu le 13 žensk, ki so tekmovale skupaj s starejšimi mladinci. To je na koncu ustvarilo razliko, je dejala zmagovalka: "Mogoče je vsako leto lažje dirkati z njimi, tudi razvoj ženskega kolesarstva gre vsekakor v pozitivno smer. Nisem imela večjih težav z držanjem ritma, z izjemo tistih prvih, ki so seveda še korak naprej."

"Vesela sem, saj sem bila nekako vedno večno druga. Enkrat mi je uspelo biti prva na Ambrož, sedaj pa še tukaj na zelo težki trasi." | Foto: Vid Ponikvar "Vesela sem, saj sem bila nekako vedno večno druga. Enkrat mi je uspelo biti prva na Ambrož, sedaj pa še tukaj na zelo težki trasi." Foto: Vid Ponikvar

Med starejšimi mladinci, ki so preizkušnjo prav tako kot članice začeli ob 10.30, se je naslova državnega prvaka veselil Jakob Omrzel. Med mlajšimi članicami je zmaga pripadla Niki Bobnar (BTC City Ljubljana Scott), ki je bila peta v absolutni konkurenci.

V Radovljici so zgodaj zjutraj izpeljali že preizkušnji med mlajšimi mladinci in starejšimi mladinkami. Državni naslov sta slavila Bastian Petrič (Pogi Team) in Ema Podberšič (BTC City Ljubljana Scott). Najboljša je bila že v četrtek v kronometru.

Izidi ženske cestne dirke (5 krogov/97,5 km):

1. Urša Pintar (BTC City Ljubljana Scott)           2;39:16
2. Urška Žigart (Jayco-AlUla)                        + 1:24
3. Špela Kern (Cofidis)                                1:41
4. Eugenia Bujak (UAE Team ADQ)                        3:12
5. Nika Bobnar (BTC City Ljubljana Scott)              3:34
6. Pija Galof (BTC City Ljubljana Scott)             1 krog
7. Hana Žumer (BTC City Ljubljana Scott)            2 kroga
8. Martina Erjavec (BTC City Ljubljana Scott)       2 krogi
9. Nina Pugelj (BTC City Ljubljana Scott)           3 krogi
10. Špela Colnar (BTC City Ljubljana Scott)          4 krogi
...

DP, dobitniki kolajn:

Članice:
1. Urša Pintar
2. Urška Žigart
3. Špela Kern

Mlajše članice:
1. Nika Bobnar
2. Pija Galof
3. Hana Žumer

Starejše mladinke:
1. Ema Podberšič
2. Neža Zupanič
3. Sara Pestotnik

Starejši mladinci:
1. Jakob Omrzel
2. Jaka Marol
3. Marcel Skok

Mlajši mladinci:
1. Bastian Petrič
2. Mai Prevejšek
3. Lovro Rant

DP člani, potek cestne dirke:

DP v kolesarstvu 2023, trasa cestne dirke | Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort

Cilj: Tadej Pogačar (UAE Emirates) je osvojil svoj prvi naslov slovenskega državnega prvaka na cestni dirki. V zaključku današnje dirke je bil močnejši od Luke Mezgeca (Jayco AlUla). Tretje mesto je osvojil Matej Mohorič, v cilj sta z moštvenim kolegom iz Bahrain Victoriousa Matevžem Govekarjem pripeljala skupaj, izkušeni Podbličan je ciljno črto prečkal nekaj centimetrov pred mlajšim tovarišem.

2 km do cilja – Pogačar se je na zadnjem klancu odpeljal Mezgecu, Kranjčan se mu sploh ne trudi slediti.  

4 km do cilja - Pogačar in Mezgec se spuščata z Lancovega, imata okrogle štiri minute prednosti pred Mohoričem in Govekarjem, dvojec Bahrain Victoriousa pa vzdržuje prednost pred skupino z Novakom. O državnem prvaku bo očitno odločal prav zadnji klanec tik pred ciljem v Radovljici. 

10 km do cilja - Mezgec se na zadnjem vzponu na Zgornjo Dobravo še drži Pogačarja, Mohorič in Govekar zaostajata že več kot štiri minute in bolj ali manj le pazita, da ostajata na varnem pred skupinico z Domnom Novakom.

19,5 km do cilja - Vodilna kolesarja sta vstopila v zadnji krog s slabimi štirimi minutami prednosti pred zasledovalcema. Zdaj je le vprašanje, kdaj bosta Pogačar in Mezgec med seboj obračunala za zmago.

21 km do cilja - Prednost vodilnih je narasla na tri minute in 49 sekund.

25 km do cilja - Tudi Mezgec ob hudem tempu Pogačarja trpi, a se za zdaj kot klop drži mladega šampiona. Mohorič in Govekar sta kot kaže obupala, njun zaostanek za vodilnim dvojcem ostaja večji od treh minut. Kolesarji danes tekmujejo v prekrasnem vremenu, zaradi visokih temperatur – v Radovljici in okolici se je živo srebro dvignilo do 27 stopinj Celzija – pa ves čas tudi budno pazijo, da užijejo dovolj tekočine. Od spremljevalcev iz avtomobilov in ob progi kolesarji dobivajo tudi ledene obkladke, s katerimi se nato lahko malce ohladijo. Za Mezgeca, ki na dirki nima pomoči svoje ekipe, skrbi športni direktor UAE Emirates Andrej Hauptman.

30 km do cilja - Mohorič in Govekar ne zmanjšujeta zaostanka, očitno jima tudi pojenjajo moči. Vse bolj kaže, da se bosta za naslov državnega prvaka udarila Pogačar in Mezgec.

35 km do cilja - Pogačar in Mezgec vozita 3:35 pred Mohoričem in Govekarjem in več kot sedem minut pred glavnino, na čelu katere kolesari Pogačarjev moštveni kolega iz UAE Emirates Domen Novak.

37 km do cilja - Prednost vodilnih je še malce narasla, zdaj znaša že dobre tri minute in pol.

45 km do cilja - Tadej Pogačar (UAE Emirates) in Luka Mezgec (Jayco AlUla) vzdržujeta dobre tri minute prednosti pred Mohoričem in Govekarjem. Vodilna kolesarja dobro sodelujeta, ima pa Mezgec na najstrmejših klancih nekaj težav s sledenjem tempu najboljšega kolesarja sveta. 

59 km do cilja - Razlika med najboljšima paroma na dirki je spet nekoliko poskočila, vodilna imata zdaj spet več kot tri minute (3:20) prednosti pred zasledovalcema.

64 km do cilja - Pogačar in Mezgec imata 2:45 prednosti pred Mohoričem in Govekarjem. Ob progi se je zbralo tudi lepo število gledalcev, ki lahko uživajo v zanimivi cestni dirki državnega prvenstva. 

Matej Mohorič & Matevž Govekar, DP 2023 | Foto: A. T. K. Foto: A. T. K.

65 km do cilja - Dvojec Bahraina Mohorič in Govekar počasi zmanjšuje zaostanek za vodilnima Pogačarjem in Mezgecem. 

80 km do cilja - Pogačar in Mezgec vzdržujeta slabe tri minute pred najbližjima zasledovalcema, Matejem Mohoričem in Matevžem Govekarjem (Bahrain - Victorious), glavnina je že lep čas razbita na več manjših skupinic.

100 km do cilja - Prednost Pogačarja in Mezgeca je že tri minute in pol.

115 km do cilja - Vodilna povečujeta prednost, po dveh odpeljanih krogih sta imela že več kot dve minuti razlike do glavnine.

140 km do cilja – Pogačar in Mezgec imata minuto in 40 sekund naskoka pred zasledovalci.

1. krog -  Za presenečenje sta poskrbela prvi favorit Tadej Pogačar (UAE Emirates) in Luka Mezgec (Jayco AlUla), ki sta ušla glavnini. V tej je ostal drugi veliki favorit Matej Mohorič (Bahrain – Victorious).

Start: ob 14.30 so z dirko za državne naslove začeli še člani.

Člane čaka 156 kilometrov dolga trasa s skupno 2.640 višinskimi metri. Krog okoli Radovljice je dolg 19,5 km in ima dva krajša vzpona. Prvega po 8,2 km do Zgornje Dobrave, drugega pa dober kilometer in pol pred ciljem. Ta vsebuje tudi odsek z maksimalnim naklonom 22 odstotkov.

 

Tadej Pogačar in Urška Žigart
Sportal Tadej Pogačar za kar minuto in pol hitrejši kot leta 2020 #video

Tadej Pogačar in Urška Žigart
Sportal Dober obet pred Dirko po Franciji: Pogačar premočno zmagal #video #foto

Tadej Pogačar Urška Žigart DP TT 2023
Sportal "Ne vem, kdo je bolj nervozen, jaz, ko gledam njega, ali on, ko spremlja mene"

Državni prvaki na cestni dirki:

2023: Tadej Pogačar (UAE Emirates)
2022: Kristijan Koren (Adria Mobil)
2021: Matej Mohorič (Bahrain Victorious)
2020: Primož Roglič (Jumbo-Visma)
2019: Domen Novak (Bahrain-Merida)
2018: Matej Mohorič (Bahrain-Merida)
2017: Luka Mezgec (Orica-Scott)
2016: Jan Tratnik (Amplatz-BMC)
2015: Luka Pibernik (Lampre-Merida)
2014: Matej Mugerli (Adria mobil)
2013: Luka Pibernik (Radenska)
2012: Borut Božič (Astana)
2011: Grega Bole (Lampre)
2010: Gorazd Štangelj (Astana)
2009: Mitja Mahorič (Radenska finančna točka)
2008: Borut Božič (Collstrop)
2007: Tadej Valjavec (Lampre)
2006: Jure Golčer (Perutnina Ptuj)
2005: Mitja Mahorič (Perutnina Ptuj)
2004: Uroš Murn (Phonak)
2003: Tadej Valjavec (Fassa Bortolo)
2002: Boris Premužič (Perutnina Ptuj Krka Telekom)
2001: Martin Derganc (Krka)
2000: Andrej Hauptman (Vini Caldirola)
1999: Tadej Križnar (Sava)
1998: Igor Kranjec (Perutnina Radenska Rog)
1997: Sašo Sviben (Radenska Rog)
1996: Bogdan Ravbar (Krka)
1995: Gorazd Štangelj (Krka)
1994: Martin Hvastija (Rog)
1993: Marko Velkovrh (Rog)
1992: Valter Bonča (Astra)
1991: Sandi Šmerc (Astra)

Državne prvakinje na cestni dirki:

2023 Urša Pintar (BTC City Ljubljana Scott)
2022: Eugenia Bujak (UAE Team ADQ)
2021: Eugenia Bujak (Ale BTC Ljubljana)
2020: Urša Pintar (Ale BTC Ljubljana)
2019: Eugenia Bujak (BTC City Ljubljana)
2018: Polona Batagelj (BTC City Ljubljana)
2017: Polona Batagelj (BTC City Ljubljana)
2016: Polona Batagelj (BTC City Ljubljana)
2015: Polona Batagelj (BTC City Ljubljana)
2014: Polona Batagelj (BTC City Ljubljana)
2013: Polona Batagelj (E.Leclerc-Klub Polet)
2012: Polona Batagelj (Klub Polet Garmin)
2011: Polona Batagelj (Klub Polet Garmin)
2010: Polona Batagelj (Klub Polet Garmin)
2009: Sigrid Corneo (Menikini-Selle Italia)
1996: Vida Uršič (Stop Team Jezersko)
1995: Minka Logonder (Proloco Scott)
1994: Vida Uršič (Proloco Scott)
1993: Minka Logonder (Proloco Scott)
1992: Minka Logonder (Janez Peternel)
1991: Marija Trobec (Soča)

Preberite še:

Luka Mezgec
Sportal Tudi uradno: Luka Mezgec v ekipi za Dirko po Franciji
sprejem Zagorje Primož Roglič
Sportal Zagorje v rožnati barvi: špalir za šampiona Rogliča #video
Ne spreglejte