Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
21. 6. 2020,
17.30

Osveženo pred

3 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

7

Natisni članek

Primož Roglič Primož Roglič Tadej Pogačar Tadej Pogačar

Nedelja, 21. 6. 2020, 17.30

3 leta, 10 mesecev

Državno prvenstvo v cestnem kolesarstvu

Epski spopad za državni naslov: Roglič v zadnjih metrih opravil s Pogačarjem! #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

7

Primož Roglič (Jumbo-Visma) je novi državni prvak v cestnem kolesarstvu. Na 146 kilometrov dolgi trasi v Cerkljah na Gorenjskem s ciljem na Ambrožu je v zadnjih metrih zahtevnega ciljnega vzpona ugnal Tadeja Pogačarja (UAE Team Emirates) in ga prehitel za deset sekund. Tretji, Matej Mohorič (Bahrain-McLaren), je zaostal 39 sekund, četrti, Jani Brajkovič (Adria Mobil), pa 53. Med ženskami je prvi naslov državne prvakinje pripadel Urši Pintar (Ale BTC Ljubljana), ki je bila na vzponu močnejša od Špele Kern (Lviv Cycling Team). Tretje mesto je zasedla Urška Žigart (Ale BTC Ljubljana). V konkurenci do 23 let je pri moških slavil Pogačar, pri ženskah pa Vita Mavrin.

Kaj je po zmagi povedal Primož Roglič?

Že v prvem krogu je po startu izpod Jenkove lipe v Dvorju ubežna skupina štirih kolesarjev, v kateri so bili Jan Tratnik, Matic Grošelj, Nik Čemažar in Žiga Horvat, prišla do največ treh minut in pol prednosti, glavnina pa jih je večino časa nadzirala na nekje dveh minutah.

V zadnjem krogu sta na čelu dirke vztrajala le še Tratnik in Čemažar, načrt Bahrain - McLarna, da bi razredčili skupino in spravili v težave favorite, pa se ni izšel. Glavnina je narekovala hud ritem, v zadnjem krogu pa je znižala prednost ubežnikov na le 30 sekund.

Kot je bilo pričakovati, je kljub prednosti treh ubežnikov glavni spopad najboljših prišel na zadnjem, osemkilometrskem vzponu. Ta je v prvem, strmejšem delu (povprečni naklon 9,7 odstotka), potekal do Raven, v drugem, petkilometrskem odseku (8 odstotkov), pa do Ambroža pod Krvavcem.

Fotogalerija s cestne preizkušnje (foto: Peter Podobnik / Sportida):

Fotogalerija
1 / 25

Spremljajte serijo: Treniraj kot Tadej Pogačar

Hitro je popustil Jan Polanc, moštveni kolega Pogačarja, s čimer je 21-letnik ostal brez pomočnika v boju za prvi naslov. Že v prvem delu vzpona proti Ravnam so nekaj sekund za ubežnikoma ostali le Roglič, Pogačar, Brajkovič ter oba kolesarja Bahrain - McLarna, Matej Mohorič in Domen Novak, ki je branil lanski naslov.

Roglič, najboljši kolesar na lestvici UCI, je prvi napadel, ujel Tratnika in se odpeljal naprej, iz ozadja pa je nekdanjega smučarskega skakalca ujel Pogačar, s čimer sta prvi in deseti z lestvice Mednarodne kolesarske zveze (UCI) obračunala za prvi državni naslov.

Že čez teden dni se obeta nov spopad med Rogličem in Pogačarjem, ko se bodo najboljši slovenski kolesarji udarili še za najboljšega v kronometru. V nedeljo, 28. junija, nas čaka vzpon na Pokljuko, kjer bo na sporedu krajši gorski kronometer.

Tadej Pogačar je na koncu za Rogličem zaostal deset sekund. | Foto: Jaka Lopatič Tadej Pogačar je na koncu za Rogličem zaostal deset sekund. Foto: Jaka Lopatič

Močnejši je bil 30-letni Roglič, ki je v zadnjih 500 metrih uspel ugnati mlajšega konkurenta, s čimer bo letos na dirkah svetovne serije nosil prestižno majico v barvah slovenske trobojnice. Tretje mesto je osvojil Matej Mohorič.

Med ženskami je prvi naslov državne prvakinje pripadel Urši Pintar (Ale BTC Ljubljana), ki je bila na vzponu močnejša od Špele Kern (Lviv Cycling Team).

Državno prvenstvo v cestnem kolesarstvu:

Konec! Primož Roglič je novi državni prvak. V zadnjih metrih je brez težav opravil s Tadejem Pogačarjem! Tretje mesto je zasedel Matej Mohorič.

17.25: Obeta se spektakel. Za zmago in naslov državnega prvaka bosta obračunala prva favorita Primož Roglič in Tadej Pogačar. Do cilja je še dva kilometra!

17.20: V ospredju je le še Primož Roglič, ki je ujel in prehitel tudi srčnega Jana Tratnika.

17:15: Pričakovano. Iz glavnine so se odlepili najboljši: Primož Roglič, Tadej Pogačar, Matej Mohorič in Domen Novak. Jan Tratnik je še vedno v vodstvo, ima 20 sekund prednosti pred favoriti.

17:09: Kolesarji so že na začetku vzpona začeli odpadati drug za drugim. V ospredju se kmalu pričakuje samo še najboljše. Kdo bo najmočnejši in prvi prikolesaril na Ambrož pod Krvavcem?

17.05: Tratnik in Čemažar sta že začela plezati proti Ambrožu, tudi glavnina ni več daleč.

17.00: Kolesarji zaključujejo zadnji, sedmi krog in se približujejo sklepnemu vzponu. Prednost vodilnih dveh kolesarjev je le še 40 sekund.

16.55: Glavnina je vse bližje ubežnikoma, ki imata le še dobro minuto prednosti (1:10). Pričakuje se, da bosta vodilna ujeta še pred začetkom zaključnega vzpona, kjer se bodo najboljši udarili za naslov državnega prvaka.

Jan Tratnik je "bežal" skoraj celotno etapo. | Foto: Reuters Jan Tratnik je "bežal" skoraj celotno etapo. Foto: Reuters

16.45Jan Tratnik (Bahrain-McLaren) in Nik Čemažar (KK Kranj) ostajata sama v ospredju, popustil je tudi Matic Grošelj in čaka na glavnino. Vodilni dvojec ima minuto in pol prednosti pred zasledovalci. 

16.40: Prednost ubežne trojice pred glavnino znaša 1:30.

16.30: Vodilni trije imajo na videz še vedno lepo prednost dveh minut, a zdi se, da ima glavnina vse pod nadzorom. Počasi se vsi približujejo zaključku, ki bo prava poslastica. Tekmovalce namreč čaka zaključni osemkilometrski vzpon na Ambrož pod Krvavcem na nadmorski višini 1097 metrov. 

16.10: V ospredju so le še trije: Jan Tratnik (Bahrain-McLaren), Matic Grošelj (Ljubljana Busto Santic), Nik Čemažar (KK Kranj), medtem ko je kolesar Adrie Mobil Žiga Horvat popustil. Vodilna trojka ima pred zasledovalci le še dobro minuto in pol prednosti.

16.05: Prednost vodilnih še vedno pada. Po dolgem času je ta padla pod dve minuti (1:55).

15.55: Ob 16. uri se bodo na progo podale tudi članice. Poleg cestnih tekmovalk se bodo na pot podale tudi tri gorske kolesarke, večkratna svetovna, evropska ter državna prvakinja Tanja Žakelj, aktualna svetovna podprvakinja v maratonu Blaža Pintarič ter 20-letna Vita Movrin, ki je bila v mlajši kategoriji tudi članica ekipe BTC City Ljubljana, a si je kasneje izbrala gorsko kolesarjenje. Med cestnimi kolesarkami tekmujejo štiri članice Alé BTC Ljubljana: Eugenia Bujak, Urša Pintar, Urška Žigart in Urška Bravec, Špela Kern iz Lviv Cycling Team ter mlajši članici BTC City Ljubljana Lara Maretič in Lucija Arh.

15.50: Vodilni štirje vztrajajo v ospredju. Prednost je nekoliko padla, a je še vedno velika. Imajo dve minuti in 30 sekund prednosti.

15.25: Za kolesarji je tudi tretji krog, ki so ga vodilni štirje (Tratnik, Čemažar, Grošelj, Horvat) prevozili v uri in 19 minutah. Pred zasledovalci imajo tri minute in pol prednosti. 

15.15: Deset minut kasneje se je situacija na trasi spremenila. Glavnina je "stopila s plina" in dovolila vodilnim, da jim pobegnejo. Prednost vodilne četverice je zdaj tri minute in 35 sekund.

15.05: Ubežniki so imeli pred glavnino že več kot dve minuti prednosti, ta pa se zdaj hitro manjša. V glavnini oster ritem narekuje ekipa Bahrain-McLaren.

15.00: Za nami sta prva dva od sedmih krogov trase po Cerkljah na Gorenjskem. V ospredju je četverica (Jan Tratnik, Matic Grošelj, Žiga Horvat, Nik Čemažar), ki ima pred glavnino slabi dve minuti prednosti (1:43). V konkurenci je 56 kolesarjev, štirje niso štartali.

14.00: Štart! Dirka poteka skozi kraje Dvorje, Cerklje, Pšenična Polica, Zalog, Komenda, Komendska Dobrava, Cerkljanska Dobrava, Šmartno, Poženik, Grad, Ambrož pod Krvavcem.

Preberite še:

Kriterij Tadeja Pogačarja 2020
Sportal Luka Mezgec sam premagal Bahrain McLaren in ubranil naslov: Super se je izteklo! #foto #video
Tadej Pogačar Primož Roglič
Sportal Zbadanje slovenskih zvezdnikov se je že začelo
Cerknica
Sportal Družinske trase Tadeja Pogačarja
Tadej Pogačar
Sportal S Tadejem Pogačarjem boste preklinjali klance #video

 

Ne spreglejte