Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
29. 10. 2020,
17.19

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,35

6

Natisni članek

Jumbo-Visma Richard Carapaz Dirka po Španiji Dirka po Španiji Vuelta Vuelta Primož Roglič Primož Roglič

Četrtek, 29. 10. 2020, 17.19

1 leto, 9 mesecev

Dirka po Španiji, deveta etapa

Diskvalifikacija Irca, zmaga Nemcu, Roglič po težavah s kolesom brez izgube časa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,35

6

Primož Roglič Vuelta 2020 | Primož Roglič ostaja drugi v skupnem seštevku Vuelte. | Foto PHOTOGOMEZSPORT2020

Primož Roglič ostaja drugi v skupnem seštevku Vuelte.

Foto: PHOTOGOMEZSPORT2020

O zmagovalcu devete etape letošnje Vuelte je odločal ciljni šprint. Na nenavadni 157,7-kilometrski trasi ni bilo prav nobenega kategoriziranega vzpona, v spopadu šprinterjev pa je bil najmočnejši Irec Sam Bennett (Deceuninck QuickStep). A Benneta so sodniki po etapi diskvalificirali oziroma ga potisnili na začelje skupine na 110. mesto, zmaga pa je tako pripadla Nemcu Pascalu Ackermannu (Bora-Hansgrohe). Slavljenec Primož Roglič – ravno danes praznuje 31. rojstni dan – je ohranil 13 sekund zaostanka za nosilcem rdeče majice Richardom Carapazom (Ineos Grenadoers).

Bennett (Deceuninck-Quick-Step) je sicert v šprintu ugnal Nemca Pascala Ackermanna (Bora-Hansgrohe) in Belgijca Gerbena Thijssena (Lotto Soudal), a je bil po etapi diskvalificiran. Sodniki so namreč ocenili, da je z ramo blokiral Latvijca Emilsa Liepinsa, ko se je ta poskušal prebiti mimo Irčevega šprinterskega vlaka. Bennett je po kazni zdrsnil na 110. mesto.

"Žal mi je za Sama, a moramo dirkati pošteno"

Etapna zmaga je tako pripadla Ackermannu, na tretje mesto je napredoval še en Nemec, Max Kanter (Sunweb). "Tega nisem pričakoval, a ko sem videl posnetek, je treba priznati, da to ni bilo pošteno od Bennetta. Mislim, da moramo po številnih padcih paziti eden na drugega v hitrih zaključkih. Žal mi je za Sama, a moramo dirkati pošteno," je po etapi povedal Ackermann.

Favoriti so v cilj prikolesarili varno in v času zmagovalca, zato sprememb pri vrhu skupnega seštevka ni bilo, Ekvadorec Carapaz ostaja v rdeči majici, 13 sekund pred Rogličem, ki je ubranil zeleno majico najboljšega po točkah.

Lep dan za praznovanje rojstnega dne

"Bila je razmeroma lahka ravninska etapa," je za klubsko spletno stran po etapi povedal Roglič. "Morali smo biti pozorni, saj je v pelotonu včasih zelo živčno. Skozi cilj smo prišli nepoškodovani, tako da je bil za nas čudovit dan. Lep dan za praznovanje rojstnega dne. Počutim se dobro, ekipa je dobra in veselim se že prihodnjih dni. Zaenkrat uživam na tej Vuelti. "

Večji del etape sta bežala Kolumbijec Juan Felipe Osorio (Burgos) in Španec Aritz Bagues (Caja Rural-Seguros), ki pa ju je glavnina dobrih 20 kilometrov pred ciljem ujela. Roglič je imel 13 kilometrov pred ciljem nekaj težav, zaradi predrte zračnice je moral menjati kolo, pa je nato hitro spet ujel glavnino.

Zadnji kilometer devete etape:

Izidi 9. etape (Castrillo del Val - Aguilar de Campoo, 157,7 km):

1. Pascal Ackermann (Nem/Bora-Hansgrohe) 3:39:55
2. Gerben Thijssen (Bel/Lotto Soudal) isti čas
3. Max Kanter (Nem/Sunweb)
4. Jasper Philipsen (Bel/UAE Team Emirates)
5. Jakub Mareczko (Ita/CCC Team)
6. Alexis Renard (Fra/Israel Start-Up Nation)
7. Jon Aberasturi (Špa/Caja Rural-Seguros)
8. Lorenzo Manzin (Fra/Total Direct Energie)
9. Robert Stannard (Avs/Mitchelton-Scott)
10. Reinardt Jense van Rensburg (NTT Pro Cycling)
...
43. Primož Roglič (Slo/Jumbo Visma) isti čas

Skupni vrstni red:

1. Richard Carapaz (Ekv/Ineos Grenadiers)      36;11:01
2. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)               + 0:13
3. Daniel Martin (Irs/Israel Start-Up Nation)      0:28
4. Hugh Carthy (VBr/EF Pro Cycling)                0:44
5. Enric Mas (Špa/Movistar)                        1:54
6. Felix Grossschartner (Avt/Bora-hansgrohe)       3:28
7. Esteban Chaves (Kol/Mitchelton-Scott)       isti čas
8. Alejandro Valverde (Špa/Movistar)               3:35
9. Marc Soler (Špa/Movistar)                       3:40
10. Wout Poels (Niz/Bahrain-McLaren)                3:47

Potek 9. etape:

Cilj: Irec Sam Bennett (Deceuninck QuickStep) je bil najmočnejši v ciljnem šprintu devete etape, Primož Roglič je ciljno črto prečkal v času zmagovalca, prav tako vodilni Richard Carapaz in preostali favoriti za skušno zmago. Sprememb pri vrhu skupnega seštevka ne bo.

17.11, 3 km do cilja: vse je pripravljeno za spopad šprinterjev.

17.03, 10 km do cilja: Roglič je ob pomoči klubskega kolega Paula Martensa hitro ujel priključek in se zdaj spet počasi prebija v ospredje glanine.

17.00, 13 km do cilja: Roglič je imel težave z okvarjenim kolesom, zaradi predrte sprednje zračnice je nekoliko zaostal za glavnino, iz moštvenega avtomobila je dobil novo kolo in zdaj lovi tekmece. 

16.45, 21,6 km do cilja: bega je konec, glavnina je strnjena.

16.40, 27 km do cilja: prednost ubežnikov je padla že na 25 sekund, ko so kolesarji v glavnini malo popustili in se začeli pripravljati na zaključni šprint. Vodilna dvojica tako zdaj kolesari 45 sekund pred glavnino. Ta ima ubežnika v vidnem polju in lahko vsak trenutek izniči njuno prednost.

16.16, 44 km do cilja: glavnina je stopila na plin, prednost ubežne dvojice pada, v tem trenutku je že pod dvema minutama (+ 1:57). 

15.55: do cilja etape je še 60 kilometrov, ubežnika vztrajata dobre tri minute pred glavnino.

Rezultati letečega cilja (Herrera de Pisuerga):
1. Aritz Bagües (Caja Rural-Seguros RGA) 4 točke in 3 bonifikacijske sekunde
2. Juan Felipe Osorio (Burgos BH) 2/2
3. Dylan Van Baarle (Ineos Grenadiers) 1/1

15.30: ubežnika imata še 78 kilometrov do cilja, prednost pred glavnino pa sta še nekoliko povečala, zdaj ta znaša natančno tri minute.

15:15, 88 km do cilja: Nova padec. Na tleh se je znašel tudi francoski kolesar Dorian Godon (AG2R La Mondiale). Poškodb ni utrpel, je pa moral zamenjati kolo.

15:05: Poleg Saeza je padel tudi Pascal Ackermann, eden izmed favoritov za današnjo etapno zmago. Nemec je pomoč našel pri uradnem zdravniku dirke. Tako kot Španec lahko tudi sam nadaljuje z etapo.

15.00, 100 km do cilja: Prednost vodilne dvojca je le še 2 minuti in 38 sekund. S terena sporočajo, da se je v glavnino vrnil tudi nesrečni Hector Saez.

14.50, 105 km do cilja: Grd padec Hectorja Saeza (Caja Rural-Seguros RGA), ob padcu mu je počila tudi čelada, a po nekaj minutah je lahko nadaljeval z etapo. Za zdaj.

14:40: Presek po prvi uri vožnje; vodilna Aritz Bagües (Caja Rural-Seguros RGA) in Juan Felipe Osorio (Burgos-Bh) sta prevozila 41,1 km, njuna prednost pred glavnino pa je zdaj okoli tri minute. 

14.30, 118 km do cilja: Prednost vodilnih dveh ubežnikov je le še 3 minute in 20 sekund. Tudi povprečna hitrost je naglo padla - iz prej izjemnih 46,8 km/h je zdaj 41,4 km/h.

14.20: 127 km do cilja: Kot se je pričakovalo, etapa je zelo mirna. Vse gre po načrtih. Ubežnika imata še vedno veliko prednost, a glavnina je vse skupaj zmanjšala za minuto (4:07).

14.10, 133 km do cilja: Povprečna hitrost kolesarjev je kar 46,8 km/h.

14.00: Prednost obeh ubežnikov je še krepko narasla. Vodilna imata že več kot pet minut naskoka pred glavnino (5:14).

Roglič ravno danes praznuje 31. rojstni dan: "Ponavadi kar dobro zažuramo, saj je že konec sezone, a letos je vse skupaj drugače. Vseeno upam, da bomo tudi danes uživali in da bo dan minil brez pretresov. Lahko rečemo, da smo v dobrem položaju, a moramo ostati zbrani. Najprej danes, nato tudi v naslednjih dneh."

Roglič ni edini, ki danes praznuje. Rojstni dan ima tudi Emils Liepins (Trek) in Martin Salmon (Sunweb).

13.50, 9 km: Vodilna Aritz Bagües (Caja Rural-Seguros RGA) in Juan Felipe Osorio (Burgos-Bh) na popuščata, po slabih 10 km vožnje imata že več kot tri minute prednosti (3:19).

13.40, 5 km: Prednost ubežnikov je hitro narasla. Po petih kilometrih je prednost že preko minute (1:25).

13:35: Imamo prvi pobeg! Kolesarja Aritz Bagües (Caja Rural-Seguros RGA) in Juan Felipe Osorio (Burgos-Bh) sta si privozila pol minute prednosti.

Prvi favorit: Vsi govorijo o članu Quick-Step Sam Bennett.


Začetek etape! Karavana je štartala v Castrillo del Val po 157,7 km pa bo cilj v Aguilar de Campoo. Danes se pričakuje šprint glavnine, kakšnih pretresov v skupni razvrstitvi ni pričakovati.

Primož Roglič
Sportal Na današnji dan (29. oktober) …

Slovenski kolesarski šampion Primož Roglič je v sredo na veliki način odščipnil 17 sekund Richardu Carapazu v boju za skupno zmago na Vuelti in se mu približal le še na 13 sekund zaostanka.

Po nedeljski napaki, ko je izgubil rdečo majico, v Rogličevi ekipi Jumbo-Visma spet lažje dihajo, saj je Kisovčan, ki prav danes praznuje 31. rojstni dan, pokazal, da ima močne noge.

Danes in jutri bodo favoriti za osvojitev Vuelte lahko nekoliko počivali, saj sta dve ravninski etapi, v katerih bodo svojo moč razkazovali šprinterji. Deveta etapa (B.M. Cid Campeador. Castrillo del Val – Aguilar de Campoo) bo dolga 157,7 kilometra, v kateri bodo kolesarji naredili manj kot tisoč višinskih metrov.

Primož Roglič
Sportal Junak Roglič pozabil napako in spet postavlja stvari na svoje mesto
Primož Roglič
Sportal Rogliču je uspelo: junak gorske etape!

Vuelta 9 etapa | Foto: A.S.O. Foto: A.S.O.

Čeprav se ne bi smelo zgoditi nič drastičnega, pa Roglič in vsi kolesarji poudarjajo, da je treba biti tudi v takšnih dneh izredno pazljiv, saj se lahko hitro zgodi kaj nepredvidljivega.

V boju za rdečo majico bo spet postalo zanimivo v soboto in nedeljo, ko bosta peklenski gorski etapi, ki se bosta zaključili v klanec. Številke se bodo pri vodilnih pomešale nato še na kronometru, ki bo sledil ponedeljkovemu prostemu dnevu, in v predzadnji etapi. Ta bo imela gorski predznak. Kar šest kategoriziranih vzponov bo, vse skupaj pa se bo končalo s tistim ekstra kategorije na Alto de La Covatilla (1965 n.m.v.).

Tom Dumoulin
Sportal Nizozemski as zapustil Vuelto in namenil sporočilo Rogliču

Skupni vrstni red:

1. Richard Carapaz (Ekv/Ineos Grenadiers)    32:31:06 
2. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)           +   0:13
 
3. Daniel Martin (Irs/Israel Start-Up Nation)    0:28 
4. Hugh Carthy (VBr/EF)                          0:44 
5. Enric Mas (Špa/Movistar)                      1:54 
6. Felix Grossschartner (Avt/Bora-hansgrohe)      3:28 
7. Esteban Chaves (Kol/Mitchelton-Scott)     isti čas 
8. Alejandro Valverde (Špa/Movistar)             3:35 
9. Marc Soler (Špa/Movistar)                     3:40
10. Wout Poels (Niz/Bahrain McLaren)              3:47

Ne spreglejte