Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
7. 11. 2020,
17.08

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,17

5

Natisni članek

Ineos Grenadiers Richard Carapaz Jumbo-Visma Vuelta Vuelta Dirka po Španiji Dirka po Španiji Primož Roglič Primož Roglič

Sobota, 7. 11. 2020, 17.08

1 leto, 9 mesecev

Dirka po Španiji, 17. etapa

Po dramatičnem dnevu Roglič še drugič postal junak Vuelte! #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,17

5

Primož Roglič | Primož Roglič je v pravi drami postal junak Vuelte. | Foto A.S.O./Luis Angel Gomez

Primož Roglič je v pravi drami postal junak Vuelte.

Foto: A.S.O./Luis Angel Gomez

Slovenski kolesar Primož Roglič (Jumbo-Visma) je veliki junak Vuelte, osvojil jo je drugič zapored. V sobotni gorski etapi se mu je sicer Richard Carapaz na zadnjem vzponu odpeljal, a k sreči ni nadoknadil 45 sekund. V pravi drami je Rogliču vzel 21 sekund. Rogliča jutri čaka še ravninska etapa do Madrida, a se v boju za rdečo majico ne bo nič več spremenilo, saj je nedeljski čas rezerviran za parado šampionov, v zaključku dneva pa bomo spremljali ciljni šprint.

Kaj je Primož Roglič povedal po velikem uspehu 

 

Podrobneje, 17. etapa

CILJ - Primož Roglič (Jumbo-Visma) je še drugič zapored osvojil Vuelto. Richard Carapaz (Ineos Grenadiers) mu je v pravi drami vzel 21 sekund, a k sreči ni nadoknadil 45 sekund. V nedeljo je sicer na sporedu še zaključna etapa, ki pa je znana kot parada šampionov.

"Vedno je lepo imeti razburljiv zaključek. Razburljivo je bilo. Vedel sem, da bo zadostovalo za skupno zmago, če bom šel s svojim tempom. Ostalo mi je dovolj moči. Na koncu sem šel v svojem ritmu in bilo je dovolj. Vse dobro. Kaj naj rečem? Super vesel sem. Lepo je končati sezono na takšen način," je po zmagi dejal slovenski šampion.

Skupni vrstni red:

 1. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)                 69;17:59
2. Richard Carapaz (Ekv/Ineos Grenadiers)            + 0:24
 3. Hugh Carthy (VBr/EF Pro Cycling)                    0:47
 4. Daniel Martin (Irs/Israel Start-Up Nation)          2:43
 5. Enric Mas (Špa/Movistar)                            3:36
 6. Wout Poels (Niz/Bahrain-McLaren)                    7:16
 7. David de la Cruz (Špa/UAE Team Emirates)            7:35
 8. David Gaudu (Fra/Groupama-FDJ)                      7:45
 9. Felix Grossschartner (Avt/Bora-Hansgrohe)           8:15
10. Alejandro Valverde (Špa/Movistar)                   9:34
...

Rezultati 17. etape

Rezultati 17. etape (Sequeros - Alto de la Covatilla, 178,2 km):

 1. David Gaudu (Fra/Groupama-FDJ)                   4:54:32
 2. Gino Mäder (Švi/NTT Pro Cycling)                  + 0:28
 3. Ion Izagirre (Špa/Astana)                           1:05
 4. David de la Cruz (Špa/UAE Team Emirates)        isti čas
 5. Mark Donovan (VBr/Sunweb)                           1:53
 6. Michael Storer (Avs/Sunweb)                     isti čas
 7. Guillaume Martin (Fra/Cofidis)                      2:23
 8. Richard Carapaz (Ekv/Ineos Grenadiers)              2:35
 9. Hugh Carthy (VBr/EF Pro Cycling)                    2:50
10. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)                     2:56
...

Cilj - Zmagovalec dneva je postal David Gaudu (Groupama-FDJ). V ozadju še poteka boj Rogliča in Carapaza za skupno zmago. Rogliču, ki ima težave, se je odpeljal tudi Carthy.

700 metrov do cilja - Še vedno je v skupnem seštevku razlika med Primožem Rogličem in Richardom Carapazom 23 sekund.

1,4 km do cilja - Richard Carapaz divja proti cilju. Primož Roglič zaostaja 22 sekund za njim. 23 sekund ju torej še loči.

2,2 km do cilja - Richard Carapaz je skočil. Primož Roglič lovi priključek. Ekvadorec si je prikolesaril nekaj deset metrov prednosti.

3,4 km do cilja - Skočila sta Hugh Carthy (EF Pro Cycling) in Richard Carapaz (Ineos Grenadiers). Primož Roglič se jima je priključil, čeprav je sprva nekoliko zaostal.

3,8 km do cilja - Kdo drug kot Sepp Kuss zdaj narekuje tempo v skupini favoritov. Primož Roglič se ga drži kot klop. George Bennett je med tem odpadel.

4,2 km do cilja - David Gaudu (Groupama-FDJ) je kot blisk švignil mimo treh vodilnih kolesarjev in se pelje proti morebitni etapni zmagi.

5,8 km do cilja - Ion Izagirre (Astana) je spet skočil in se oddaljuje Ginu Mäderju (NTT Pro Cycling). V skupini Primoža Rogliča le še približno 20 kolesarjev. Ob sebi ima še vedno Georga Bennetta in Seppa Kussa.

6,1 km do cilja - V skupini Primoža Rogliča za zdaj še brez napadov.

6,7 km do cilja - V boju za etapno zmago sta zdaj povsem v ospredju Gino Mäder (NTT Pro Cycling) in Ion Izagirre (Astana), potem ko je zadnji poskušal skočiti.

8 km do cilja - Primož Roglič, ki na zadnjem vzponu kolesari s svojim značilnim ostrim in osredotočenim pogledom, ima ob sebi še dva pomočnika (George Bennett in Sepp Kuss), jasno pa je, da mu bo najdlje ob strani stal Kuss. Na napade Richarda Carapaza, Hugha Carthyja, Dana Martina in Enrica Masa še čakamo.

Videti je, da imamo dirko v dirki. V boju za etapno zmago so za zdaj varni Gino Mäder (NTT Pro Cycling), Mark Donovan (Sunweb) in Ion Izagirre (Astana), ki imajo 3:42 prednosti.

15 km do cilja - Finale današnjega dne predstavlja Alto de La Covatilla (1.965 m. n. v., 11,4 km, 7,1 %). Najtežji del je na sredini vzpona.

Vuelta - trasa 17. etape | Foto: A. S. O. Foto: A. S. O.

18 km do cilja - Marc Soler (Movistar) se je priključil ubežnikom, ki imajo 2:20 prednosti.

23 km do cilja - Roglič nikoli, Carapaz enkrat

Med petimi najboljšimi v skupnem seštevku so zadnji vzpon La Covatilla (1.965 m. n. v., 11,4 km, 7,1 %) prekolesarili le trije kolesarji. Dan Martin (Israel Start up Nation) je leta 2011 celo zmagal, Richard Carapaz (Ineos Grenadiers) je bila leta 2018 17. in za zmagovalcem Simonom Yatesom zaostal 40 sekund, Enric Mas (Movistar) je isto leto izgubil še tri sekunde več, nikdar pa se z njim še nista spoprijela v rdečo oblečeni Primož Roglič (Jumbo-Visma) in Hugh Carthy (EF Pro Cyclilng).

31 km do cilja - Iz skupine Primoža Rogliča je odskočil Marc Soler (Movistar). Njegov zaostanek v skupnem seštevku znaša skoraj 21 minut. Zagotovo je to del taktičnega načrta Movistarja, ki bo v nadaljevanju poskušal nove skoke iz glavnine. Roglič bo moral paziti na Enrica Masa, ki zaostaja 3:29. Verjetno pričakujemo njegov skok še pred začetkom zadnjega vzpona na Alto de La Covatilla.

Zdaj so na čelu glavnine spet kolesarji Jumbo-Visme. Kolesarjem nagaja neprijetno jesensko vreme. Na poti so že imeli dež, zdaj je megleno, medtem ko je temperatura ozračja 10 stopinj. Ubežniki imajo 1:30 prednosti.

35 km do cilja - Pred kolesarji je predzadnji gorski cilj današnjega dne. Alto de la Garganta (1.320 m. n. v., 12 km, 4,8 %) bo uvertura pred razburljivim zaključkom na Alto de La Covatilla. Ekipa Movistarja še vedno narekuje hiter tempo v skupini Primoža Rogliča. Prednost ubežnikov je posledično skopnela na 20 sekund. 

39 km do cilja – Carapaz bo poskušal do konca

"Zadovoljen sem s tem, kar smo naredili na Vuelti. Veliko stvari se lahko zgodi danes. Etapa je zelo težka. Utrujenost, ki se je nabrala v treh tednih, lahko igra veliko vlogo. A ne bomo nehali poskušati," je pred začetkom etape dejal Richard Carapaz (Ineos Grenadiers), ki je imel v današnji etapi težave. Ko je ekipa Movistarja navila tempo, se je glavnina razbila v dva dela in se je znašel v ozadju. Potreboval je pomoč moštvenih kolegov, da so ga pripeljali nazaj v družbo Primoža Rogliča (Jumbo-Visma).

43 km do cilja - Gorski cilj III. kategorije - Alto de Penacaballera

1. Rui Costa (UAE Team Emirates) 3 točke
2. Bruno Armirail (Groupama-FDJ) 2 
3. David de la Cruz (UAE Team Emirates) 1

V ubežni skupini je ostalo še 22 kolesarjev, njihova prednost pred glavnino se je znižala na 2:38.

50 km do cilja - Alto de Penacaballera (895 m. n. v., 4,6 km, 5,3 %) je klanec III. kategorije, s katerim se kolesarji pravkar spopadajo. Nato sledita še zaključna. Prednost ubežnikov je tri minute.

58 km do cilja - Richard Carapaz (Ineos Grenadiers) je imel težave

Zaostal je za glavnino, potem ko je ekipa Movistarja navila tempo. Zaostal je tudi Daniel Martin (Israel Start-Up Nation). Glavnina se je takrat razbila na dva dela in s pomočjo moštvenih kolegov sta se lahko vrnila nazaj v družbo Primoža Rogliča in preostalih kandidatov za zmago.

60 km do cilja - Na čelo glavnine so se postavili kolesarji Movistarja, Enric Mas je njihov najvišje uvrščeni kolesar. Jasno je, da bodo morale ekipe začeti taktizirati, če bodo želeli ogroziti vodilnega Primoža Rogliča, ki se za zdaj odlično drži v spremstvu moštvenih kolegov pri Jumbo-Vismi. Ubežniki imajo 3:28 prednosti. Povprečna hitrost po dobrih 100 kilometrih kolesarjenja je 39 km/h.

64 km do cilja - Roglič bo poskušal zmagati tudi danes

"Vreme je, kot je. Za vse je enako. Lahko bi bilo slabše. Naša ekipa mora narediti dobro delo. Zadnjega vzpona ne poznam, kakor nisem že marsikaterega na letošnji Vuelti. Na koncu ni pomembno, kakšen je, če imaš prave noge. Upam, da jih bom imel. Zadnji dan je, zadnja možnost. Jasno, rad bi zmagal tudi danes, vendar bomo videli, kako bo na koncu. V vsaki etapi, v kateri sem imel močne noge, sem poskušal," je pred etapo dejal Primož Roglič, nosilec rdeče majice, ki se mu nasmiha druga skupna zmaga na Vuelti.

75 km do cilja - gorski cilj III. kategorije Alto de Cristobal 

1. Ivo Oliveira (UAE Team Emirates) 3 točke
2. Bruno Armirail (Groupama-FDJ) 2 
3. Rui Costa (UAE Team Emirates) 1 

78 km do cilja - Kolesarji se že vzpenjajo na tretji gorski cilj, ki sliši na ime Alto de Cristobal (885 m. n. v., 6,2 km, 4,7 %). Ekipa Jumbo-Visme nadzira potek dirke. Zdaj glavnina za ubežniki zaostaja 3:11.

89 km do cilja - Gorski cilj III. kategorije Alto de San Miguel de Valero

1. Ivo Oliveira (UAE Team Emirates) 3 točke
2. Bruno Armirail (Groupama-FDJ) 2 
3. Michael Schwarzmann (Bora-Hansgrohe) 1 

95 km do cilja - Kolesarji so začeli vzpon na drugi gorski cilj na Alto de San Miguel de Valero (925 m. n. v., 12 km, 3,4 %). Glavnina, ki ji poveljuje zasedba Jumbo-Visme, je nekoliko zmanjšala zaostanek - ta znaša 3:30.

106 km do cilja - Ubežniki so si prikolesarili štiri minute naskoka. Kmalu bodo pričeli z vzponom na drugi gorski cilj Alto de San Miguel de Valero, a bo ta le III. kategorije. Takšnega predznaka sta nato tudi naslednja dva od skupno šestih današnjih gorskih ciljev.

129 km do cilja - Gorski cilj I. kategorije - Puerto El Portillo de Las Batuecas

1. Guillaume Martin (Cofidis) 10 točk
2. Rui Costa (UAE Team Emirates) 6 
3. Ivo Oliveira (UAE Team Emirates) 4
4. David de la Cruz (UAE Team Emirates) 2 
5. Omar Fraile (Astana) 1 

Prednost ubežnikov je 3:50, kolesarji pa se z gorskega cilja spuščajo po mokrem cestišču.

138 km do cilja - Kolesarji so že na poti do vrha prvega gorskega cilja. Težave pa lahko prinese spust, saj kolesarjem nagajata dež in mokro cestišče. Prednost ubežnikov zdaj znaša 2:17.

144 km do cilja - 23 kolesarjev ima 1:35 prednosti pred osrednjo skupino s Primožem Rogličem na čelu. V skupnem seštevku je slovenskemu kolesarju najbližje David de la Cruz (UAE Emirates), ki zaostaja 9:29. Povprečna hitrost znaša 47,7 km/h, temperatura ozračja je 13 stopinj.

153 km do cilja -  "Imamo močno ekipo. Od začetka moramo biti pripravljeni. Že prvi gorski cilj je težak, zadnji prav tako. Sam moram biti pripravljen in Primož tudi," je Sepp Kuss, moštveni kolega Primoža Rogliča pri Jumbo-Vismi, dejal pred etapo.

158 km do cilja - Ne mine dneva, ko se v beg ne poda Guillaume Martin (Cofidis), ki bo dočakal konec dirke v pikčasti majici najboljšega na gorskih ciljih. Približno 20 kolesarjev se je uspelo odlepiti od glavnine. Med njimi tudi Rui Costa (UAE Team Emirates), Nelson Oliveira (Movistar), in Rémi Cavagna (Deceuninck-Quick Step), ki je bil včeraj ujet tri kilometre pred ciljem.

Jumbo-Visma: Hofstede
Deceuninck-Quick Step : Cavagna
UAE Team Emirates: De la Cruz, I. Oliveira
Trek-Segafredo: Lopez
Sunweb: Donovan
Astana: Fraile
Bora-Hansgrohe: Ackermann, Schwarzmann
Mitchelton-Scott: Schultz, Smith
Groupama-FDJ: Armirail, Gaudu
Lotto Soudal: Dewulf, Van der Sande
Cofidis: Herrada, Martin
NTT: De BodMovistar: Arcas, Erviti, Oliveira
Caja Rural: Bagües
Burgos-BH: Molenaar

169 km do cilja - Kolesarji v začetnih kilometrih težko pridejo do bega, saj je cesta vseskozi nekoliko navzdol. Zato pa bo drugače, ko bo po 40 kilometrih vožnje prišel na vrsto Alto Portilo de las Batuecas (1.240 m. n. v., 10,1 km vzpona pri 6,5 % povprečnega naklona).

Vuelta 17 etapa | Foto: A.S.O. Foto: A.S.O.

174 km do cilja - Kolesarji bodo morali opraviti s šestimi kategoriziranimi klanci, najtežji pa bo prav ob koncu dneva, ki je ekstra kategorije - Alto de la Covatilla (1.965 m. n. v., 11,4 km, 7,1 %).

12.10 – Čas je za zadnjo resno etapo na Dirki po Španiji, v kateri bomo spremljali razburljiv boj za skupno zmago. V nedeljo je le še ravninska etapa s ciljem v Madridu, kjer bodo okronali novega, kot kaže, starega kralja. Primož Roglič ima namreč 45 sekund prednosti v skupnem seštevku pred Richardom Carapazom, tretji Hugh Carthy pa zaostaja 53 sekund.

Napoved pred etapo

Predzadnja etapa letošnje Vuelte, ki je z le 18 etapami nekoliko krajša kot po navadi, bo zahtevna in nadvse razgibana. Kolesarje čaka šest kategoriziranih klancev, trije so tretje kategorije, po en druge in prve ter za konec še ciljni vzpon na Alto de la Covatilla, ki je ocenjen z najvišjo, ekstra kategorijo.

Primož Roglič Sepp Kuss
Sportal Za Rogliča zlata vredna ameriška pomoč s slovenskim pridihom

Že za ogrevanje strupen klanec

Prvih 30 kilometrov etape bo spust, nato se začne vzpon na Alto Portilo de las Batuecas (1.240 m. n. v., 10,1 km vzpona pri 6,5 % povprečnega naklona). Ta je prve kategorije in že zelo zgodaj v etapi zelo resen preizkus dnevne forme med favoriti in tistimi, ki bi lahko napadali prestižno etapno zmago.

Vuelta - trasa 17. etape | Foto: A. S. O. Foto: A. S. O.

Od 76. do 134. kilometra etape so razvrščeni trije klanci tretje kategorije, najprej Alto de San Miguel de Valero (925 m. n. v., 12 km, 3,4 %), nato Alto de Cristobal (885 m. n. v., 6,2 km, 4,7 %) in po letečem cilju v Montemayor del Riu še Alto de Penacaballera (895 m. n. v., 4,6 km, 5,3 %).

Primož Roglič
Sportal Roglič zdaj še specialist za šprint? "Vedno si želim biti kar najbolj vsestranski kolesar."

Za konec pa trpljenje na Covatilli

Na 140. kilometru etape se bo začel vzpon na Alto de la Garganta (1.320 m. n. v., 12 km, 4,8 %), na 166. kilometru pa spektakularen zaključek etape. Ciljni vzpon ekstra kategorije na Alto de la Covatilla (1.965 m. n. v., 11,4 km, 7,1 %) bo že dal zmagovalca letošnje Vuelte. Če bo Rogliču uspelo ohraniti vsaj del prednosti pred najbližjimi zasledovalci, bo moral v nedeljo le še paziti, da varno prispe v Madrid, kjer bo okronan za zmagovalca Vuelte 2020.

Na potezi so Rogličevi tekmeci, Carapazov Ineos, Carthyjev EF Pro Cycling, svoje načrte imajo zagotovo tudi v Movistarju, pa Astani … Kako se bodo lotili močne Jumbo-Visme? To boste lahko prebrali na Sportalu. Dirko bomo spremljali v živo, etapa se bo začela ob 12.10, prihod kolesarjev v cilj pa prireditelji pričakujejo med 16.58 in 17.34.       

Skupni vrstni red po 16 etapah Vuelte:

1. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)                 64;20:31
2. Richard Carapaz (Ekv/Ineos Grenadiers)            + 0:45
3. Hugh Carthy (VBr/EF Pro Cycling)                    0:53
4. Daniel Martin (Irs/Israel Start-Up Nation)          1:48
5. Enric Mas (Špa/Movistar)                            3:29
6. Wout Poels (Niz/Bahrain-McLaren)                    6:21
7. Felix Grossschartner (Avt/Bora-Hansgrohe)           7:20
8. Alejandro Valverde (Špa/Movistar)                   8:45
9. Aleksandr Vlasov (Rus/Astana)                       8:54
10. David de la Cruz (Špa/UAE Team Emirates)            9:29
...

Preberite še:

Vuelta20: 16. etapa Primož Roglič Magnus Cort Nielsen
Sportal Roglič po izjemnem šprintu še povišal skupno prednost!
Ne spreglejte