Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
14. 5. 2023,
17.09

Osveženo pred

11 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,82

14

Natisni članek

Andreas Leknessund vožnja na čas kronometer Soudal-Quick Step Remco Evenepoel Jumbo-Visma Primož Roglič Primož Roglič Giro d'Italia Giro d'Italia Dirka po Italiji

Nedelja, 14. 5. 2023, 17.09

11 mesecev, 2 tedna

Dirka po Italiji, 9. etapa (kronometer, Savignano Sul Rubicone–Cesena, 35 km)

Evenepoel Rogliču odvzel le 17 sekund!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,82

14

Primož Roglič | Primož Roglič je danes na drugem posamičnem kronometru letošnjega Gira Remco Evenepoelu oddal le 17 sekund. | Foto Reuters

Primož Roglič je danes na drugem posamičnem kronometru letošnjega Gira Remco Evenepoelu oddal le 17 sekund.

Foto: Reuters

Belgijec Remco Evenepoel (Soudal - QuickStep) je zmagovalec 35 kilometrov dolgega posamičnega kronometra v deveti etapi Dirke po Italiji. Z zmago je prevzel tudi skupno vodstvo na dirki, Primož Roglič (Jumbo-Visma) pa je bil šesti in je proti Evenepoelu izgubil le 17 sekund. Bitka za rožnato pentljo se bo nadaljevala v torek. 

Primož Roglič je pred današnjo etapo priznal, da mu ravninski kronometri niso pisani na kožo, Remco Evenepoel, ki pa je že včeraj pokazal nekaj šibkosti v klanec in proti Rogliču izgubil 14 sekund, pa je upal, da bo danes, tako kot je v uvodnem kronometru letošnjega Gira, lahko dosegel malo večjo razliko.

In sprva je kazalo, da bo mlademu Belgijcu uspelo. Po prvih 13 kilometrih kronometra med Savignanom sul Rubiconejem in Ceseno je bil Evenepoel 31 sekund hitrejši od 33-letnega Kisovčana, razlika med kolesarjema pa je v nadaljevanju kopnela. Roglič je bil vse hitrejši, Evenepoela pa je malce pobiralo. Na drugem merjenju vmesnega časa je bila razlika med njima le še 27 sekund, na tretjem še 23, v cilju pa za Slovenca več kot sprejemljivih 17 sekund.

Roglič se je po šestem mestu v etapi lahko smejal, Evenepoelov nasmešek pa je kljub zmagi nekoliko bolj kisel. Belgijec je spet oblekel rožnato majico vodilnega, vodi tudi v razvrstitvi mladih kolesarjev, a se obenem zaveda, da bo v najtežjih gorskih etapah, ki jih prinašata drugi in predvsem tretji teden Gira, bitka z Rogličem izjemno huda.

Remco Evenepoel po zmagi na drugem kronometru Gira | Foto: Reuters Remco Evenepoel po zmagi na drugem kronometru Gira Foto: Reuters

Razočarani Remco: To ni bil najboljši kronometer moje kariere

"Nisem dobro razporedil moči, začel sem precej prehitro. Preostanek kronometra je bil zato res slab. Po tehničnem delu v Ceseni sem imel nekoliko boljše noge, saj sem si nekoliko opomogel. Prvi del je bil dober, tako smo si tudi predstavljali vožnjo, v drugem delu pa se z vetrom v prsi nisem počutil najbolje," je preizkušnjo opisal Evenepoel, lanski zmagovalec dirke po Španiji.

"To ni najboljši rezultat, vseeno pa je etapna zmaga lep dosežek. To ni bil najboljši kronometer moje kariere. Lahko smo zadovoljni z zmago in rožnato majico, toda šlo je precej na tesno," je dodal Belgijec in ocenil še skupno razvrstitev: "V redu je, da gremo s prednostjo proti goram. Ekipa Ineos Grenadiers bo imela načrt, kako me napasti, vendar imamo tudi sami dobro ekipo in smo samozavestni. Jutri si moram odpočiti, saj zadnja dva dneva zame nista bila najboljša."

Evenepoel ima zdaj v skupnem seštevku 45 sekund prednosti pred Valižanom Geraintom Thomasom (Ineos Grenadiers), tretji ostaja Roglič, Zasavec pa ima zdaj 47 sekund zaostanka.

Rožnata majica je Belgijca le malce potolažila. | Foto: Reuters Rožnata majica je Belgijca le malce potolažila. Foto: Reuters

Jutri bo na 106. Giru prvi dan odmora, v torek pa začetek drugega tedna dirke s 195-kilometrsko hribovito etapo od Scandiana do Viarreggia, z dvema klancema, ki bosta druge in četrte kategorije.        

Results powered by FirstCycling.com

Dirka po Italiji, potek 9. etape:

17.09 - Evenepoel je zmagovalec kronometra in novi vodilni na Giru! Uspelo mu je, da je Rogliču danes odvzel le 17 sekund. 

17.05 - Primož Roglič je v cilju na petem mestu s časom 41:41 (50.379 km/h)!

17.00 - Evenepoel je na tretjem vmesnem času zabeležil povsem enak izid kot Geraint Thomas, se pravi, da je bil od Rogliča hitrejši le še 23 sekund. Belgijca očitno malce zmanjkuje.

16.58 - Primož Roglič je na tretjem vmesnem času zabeležil šesti izid, 23 sekund za vodilnim Geraintom Thomasom. Valižan je v cilju, prevzel je vodstvo.

16.57 - Britanec Tao Geoghegan Hart (Ineos Grenadiers) je medtem prevzel vodstvo v cilju.

16.53 - na drugem vmesnem času je bil Evenepoel 25 sekund hitrejši od Rogliča, Belgijec je zabeležil najboljši izid, Slovenec osmega.

16.49 - Geraint Thomas in Tao Geoghegan Hart (oba Ineos Grenadiers) pred Rogličem in Evenepoelom postavljata najboljše vmesne čase.

16.40 - da, podatki oddajnikov GPS so se izkazali za točne, Evenepoel leti, na prvem merjenju vmesnega časa je bil najhitrejši (14.45), celo 31 sekund hitrejši od Rogliča. Leknessund pa se poslavlja od rožnate majice, po 13 kilometrih že 43 sekund zaostaja za Evenepoelom.

16.38 - Roglič je na prvem merjenju vmesnega časa zabeležil osmi izid (15:16), Evenepoel je veliko hitrejši na progi, še pred uradnim merjenjem naj bi bil 27 sekund hitrejši.

16.28 - kot zadnji se je na traso podal še vodilni kolesar Gira, Norvežan Andreas Leknessund (DSM). Pričakuje, da bo danes predal rožnato majico vodilnega.

16.25 - Remco Evenepoel (Soudal - QuickStep) se je pognal s starta, Belgijec je zmagal na uvodnem kronometru letošnjega Gira, ko je bil 43 sekund hitrejši od Rogliča.  

16.22 - Primož Roglič (Jumbo-Visma) je na progi!

16.21 - startal je Portugalec Joao Almeida (UAE Emirates).

16.17 - s startne rampe se je pognal še Valižan Geraint Thomas (Ineos Grenadiers). Odlično je medtem na poti njegov moštveni kolega, Nizozemec Thymen Arensman, ki je na dveh merjenjih vmesnega časa zaostal le za Brunom Armirailom.

16.15 - startajo že najboljši kolesarji na letošnjem Giru, na progo se je pravkar podal Britanec Tao Geoghegan Hart (Ineos Grenadiers), šesti v skupnem seštevku dirke. Primož Roglič bo startal ob 16.22.

16.01 - Armirail ni imel niti časa za proslavljanje dosežka, prehitel ga je moštveni kolega Švicar Stefan Küng!

Stefan Küng je 35 kilometrov dolg kronometer odpeljal s povprečno hitrostjo 50,643 km/h. | Foto: Reuters Stefan Küng je 35 kilometrov dolg kronometer odpeljal s povprečno hitrostjo 50,643 km/h. Foto: Reuters

15.59 - Francoz Bruno Armirail (Groupama - FDJ) je prevzel vodstvo, prvi se je spustil pod 42 minut! Vreme pa se je izboljšalo, ne dežuje več tako močno, tudi cesta se počasi suši.

15.48 - Američan Brandon McNulty (UAE Emirates) je v cilju le za sekundo zaostal za Mollemo. Na drugem merjenju vmesnega časa je trenutno najhitrejši Francoz Bruno Armirail (Groupama - FDJ) s 27:17 (50.8 km/h).

15.30 - vodstvo je zdaj prevzel nizozemski državni prvak v vožnji na čas Bauke Mollema (Trek - Segafredo) s časom 42:23. Medtem na progi drvi Stefan Küng, ki je prvih 13 kilometrov prevozil v natanko 15 minutah (52 km/h).

15.18 - na progo se je podal Švicar Stefan Küng, specialist za vožnjo na čas in eden od favoritov za današnjo zmago. 

"Kronometer bi moral biti del vsakega grand toura"
"Kronometri bi morali biti del vsakega grand toura, zmagovalec teh mora biti popoln kolesar in del igre je tudi to, da se zna braniti v vožnji na čas. Za specialiste, kot sem jaz, pa je to lepa priložnost. Na tem Giru je prav lepo, da imamo dva pretežno ravninska kronometra. Po tednu dni se počutim močnejšega, predvsem pa bolj zaupam v svoje sposobnosti, saj sem imel zelo kratke priprave na Giro po klasikah. Mislim, da mi bo ta drugi kronometer celo malo bolj ustrezal, kot mi je prvi," je pred startom povedal Švicar, član moštva Groupama - FDJ.

14.50 - na progi so tudi že Rohan Dennis (Jumbo-Visma), pa Bauke Mollema (Trek - Segafredo) in Michael Matthews (Jayco AlUla), ki pa je imel nekaj težav s kolesom, snela se mu je namreč verižnica. 

14.40 - novi vodilni v cilju je Avstralec Michael Hepburn (Jayco AlUla) s časom 42:37.

Pantanijeva dežela
Kolesarji se danes merijo po domačih cestah italijanske kolesarske legende Marca Pantanija. Ta se je 13. januarja 1970 rodil prav v Ceseni. Leta 1998 je osvojil tako Giro kot francoski Tour, njegova življenjska zgodba pa je imela tragičen konec. Umrl je 14. februarja leta 2004, star komaj 34 let. Vzrok smrti je bila odpoved srca, najbrž zaradi dolgoletne zlorabe kokaina.

14.35 - v cilju sta nova kolesarja na vrhu, najprej je vodstvo prevzel Luksemburžan Alex Kirsch (Trek - Segafredo), a ga je na drugo mesto takoj izrinil Italijan Edoardo Affini (Jumbo-Visma), ki se je prvi spustil pod 43 minut. Čas novega vodilnega je 42:41.

14.20 - nov najboljši čas v cilju za Britanca Charlieja Quartermana (Corratec - Selle Italia) je 44:15.

14.10 - nov najboljši vmesni čas na prvem merjenju je postavil Rogličev moštveni kolega Edoardo Affini, 15:19 (50.924 km/h).

13.56 - startal je nosilec ciklamne majice za najboljšega po točkah na Giru, Italijan Jonathan Milan (Bahrain - Victorious). Daan Hoole je prvi prišel v cilj s časom 44:47.

Kaj pravi Roglič?
Je Rogliču všeč današnja ravnina? "Niti ne, ampak se bom moral s tem spopasti," je prirediteljem po jutranjem ogledu proge v smehu odgovoril 33-letni Zasavec. Bo danes napadal ali le omejeval škodo? "Bomo videli na koncu," je še povedal  olimpijski prvak v kronometru.

13.45 - zaradi mokre in spolzke podlage kolesarji danes vozijo previdno in počasneje od pričakovanj, na prvem merjenju vmesnega časa na 13. kilometru trase je Nizozemec Daan Hoole (Trek - Segafredo) postavil čas 15:53. Prvi se je spustil pod mejo 16 minut.

Start: ob 13.15 se je na traso 35 kilometrov dolgega posamičnega kronometra podal prvi tekmovalec, Srb Veljko Stojnić (Corratec – Selle Italia). Najboljši bodo startali ob koncu dneva, Primož Roglič ob 16.22, Remco Evenepoel ob 16.25 in vodilni Norvežan Andreas Leknessund ob 16.28. Za 35-kilometrsko traso naj bi kolesarji porabili okoli 38 minut. A to je izračun za suho cesto, na mokri bo šlo počasneje.

 Trasa današnjega kronometra:

Vreme je tudi danes obupno, takole iskreno je na vprašanje, ali se veseli kolesarjenja, odgovoril avstralski as moštva Jayco AlUla Michael Matthews:

Giro 2023, profil trase 9. etape | Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort

Pred deveto etapo

Včeraj je Primož Roglič na kratkem in strmem vzponu Cappuccini v zaključku osme etape Gira pokazal, da je tudi po tednu dni napornega dirkanja v odlični formi. Z napadom je svojemu največjemu tekmecu za skupno zmago, Belgijcu Remcu Evenepoelu (Soudal – QuickStep), odvzel 14 sekund in se prebil na tretje mesto v skupnem seštevku.

Primož Roglič
Sportal Roglič pokazal mišice in napovedal: Ne bojim se kronometra!

Rožnato majico vodilnega je z vsega osmimi sekundami prednosti še zadržal Norvežan Andreas Leknessund (DSM), ki pa je že pripravljen na to, da jo bo danes predal drugemu. Najresnejši kandidat za to je Evenepoel, drugi v skupni razvrstitvi, ki je že na uvodnem kronometru letošnje rožnate pentlje pokazal, da je na ravnini razred zase. Belgijec se bo poskušal danes spet nekoliko oddaljiti Rogliču, ki je v skupnem seštevku tretji s pol minute zaostanka za Evenepoelom.

Na startu kronometra močno dežuje:

Ganna zbolel v najbolj nepravem času

Le nekaj ur pred začetkom kronometra se je na družbenih omrežjih oglasil Italijan Filippo Ganna, ki je včeraj zaradi slabega počutja in simptomov gripe opravil test na covid-19 in izvedel, da je ta pozitiven. Dvakratni svetovni prvak v vožnji na čas je tako ravno pred pomembno etapo (35-kilometrov dolg ravninski kronometer) moral zaključiti z dirko. Svojim moštvenim kolegom iz ekipe Ineos Grenadiers, med katerima v boju za skupno razvrstitev izstopata Geraint Thomas in Tao Geoghegan Hart, je zaželel obilo sreče v nadaljevanju Gira in si zaželel, da se spet srečajo v Rimu, kjer bo 28. maja na sporedu zadnja etapa Gira.

Evenepoel navdušen nad traso

Remco Evenepoel si je traso za kronometer ogledal novembra lani in bil takoj navdušen nad videnim. 35-kilometrska trasa od mesta Savignano sul Rubicone do Cesene je ravna kot biljardna miza in nima zahtevnejših zavojev, edina težava bi znalo biti deževno vreme, ki ga napovedujejo meteorologi.

Izidi uvodnega kronometra letošnjega Gira:

Results powered by FirstCycling.com

Na uvodnem, 19,6-kilometrskem kronometru dirke je Evenepoel Rogliča ugnal za debelih 43 sekund, danes je trasa skoraj dvakrat daljša, a je tudi res, da je 33-letni Zasavec že veliko bolj ogret, medtem ko je Evenepoel v padcih v kaotični sredini peti etapi tudi staknil nekaj manjših poškodb in je po prvem tednu že malce načet.

Današnji kronometer bi bil lahko imenitna priložnost za dvakratnega svetovnega prvaka v vožnji na čas, Filippa Ganno, a je italijanski as moštva Ineos Grenadiers zbolel za covid-19 in včeraj ni startal. Z dirke je po prvih osmih etapah odstopilo že 12 kolesarjev.

Ben Healy
Sportal "Čar Gira je ravno to, da je zelo težko napovedati zmagovalca"
Kronometer se bo začel ob 13.15, ko se bo s startne rampe pognal zadnjeuvrščeni v skupnem seštevku, Srb Veljko Stojnić (Corratec – Selle Italia). Startna lista je narobe obrnjen vrstni red v skupnem seštevku, tako se bodo povsem na koncu na traso podali najboljši trije: Primož Roglič ob 16.22, Remco Evenepoel ob 16.25 in Andreas Leknessund ob 16.28. Za 35-kilometrsko traso naj bi kolesarji porabili okoli 38 minut.

Razmerja med glavnima favoritoma v vožnji na čas:

Preberite še:

Ben Healy
Sportal Ben Healy v slogu Tadeja Pogačarja do zmage, Roglič odščipnil 14 sekund Evenepoelu
Primož Roglič Sepp Kuss
Sportal Sepp Kuss: Ko sem dobil klic, sem bil navdušen nad priložnostjo
Ne spreglejte