Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
25. 5. 2023,
12.16

Osveženo pred

11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

Natisni članek

Joao Almeida Geraint Thomas Giro d'Italia Giro d'Italia Dirka po Italiji Primož Roglič Primož Roglič

Četrtek, 25. 5. 2023, 12.16

11 mesecev

Dirka po Italiji, 18. etapa, Oderzo−Val di Zoldo (161 km)

Izjemen zaključek Rogliča, zmaga za Zano, ki je v ciljnem sprintu strl Pinota

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

Italijan Filippo Zana je veliki zmagovalec prve gorske etape v Dolomitih, Primož Roglič pa se je z izjemnim zaključkom navkreber otresel Joaja Almeide, ne pa tudi vodilnega Gerainta Thomasa, ki mu je sledil kot senca. V cilj sta pripeljala z istim časom. Almeida, ki je trpel v torkovi etapi, je danes pridelal 21 sekund zaostanka. Roglič je po odlični predstavi napredoval na drugo mesto v skupnem seštevku, od rožnate majice ga še vedno loči 29 sekund, Portugalec pa je zdrsnil na tretje mesto.  

Osemnajsto etapo Dirke po Italiji je dobil domačin Filippo Zana, ki je v zadnjih 200 metrih zmogel več moči od Francoza Thibauta Pinota, temu na svojem zadnjem Giru v karieri kljub številnim poskusom ne uspe priti do etapne zmage. V tolažbo mu bo modra majica najboljšega hribolazca, ki jo je spet oblekel po današnji etapi. 

Kdo bo osvojil Dirko po Italiji?

  • Geraint Thomas
    14,76 %
    665 glasov
  • Primož Roglič
    83,84 %
    3777 glasov
  • Joao Almeida
    0,49 %
    22 glasov
  • Kdo drug
    0,91 %
    41 glasov
Oddanih 4505 glasov

Zadnji kilometer 18. etape Gira:

Svoj pravi obraz je danes spet pokazal slovenski šampion Primož Roglič. V zadnjih kilometrih etape je skupaj s pomočnikom Seppom Kussom pokazal mišice in dobre noge ter narekoval oster ritem, ki mu je zmogel slediti le Geraint Thomas. Zadnjih pet kilometrov na Val di Zoldo sta vozila skupaj in skozi cilj prišla kot sedmi in osmi z minuto in 56 sekundami zaostanka za zmagovalcem. Almeida je potreboval še 21 sekund več, kar je pripeljalo do spremembe v skupni razvrstitvi. Roglič, ki ga od rožnate majice še vedno loči 29 sekund, se je vrnil na drugo mesto v skupni razvrstitvi, Portugalec pa je z 39 sekundami zaostanka zdaj tretji. 

Results powered by FirstCycling.com

Podrobnosti 18. etape, Oderzo−Val di Zoldo (161 km)

Cilj! Italijan Filippo Zana je v ciljnem sprintu strl Thibauta Pinota! Francoz bo spet silno razočaran. Izjemen je bil tudi Primož Roglič, ki je nadoknadil nekaj zaostanka iz torkove etape. V cilj je pripeljal skupaj z vodilnim Geraintom Thomasom, medtem ko je Joao Almeida pridelal 21 sekund zaostanka. V skupnem seštevku sta zdaj zamenjala mesti, Roglič je zdaj spet drugi.  Za rožnato majico ima še vedno 29 sekund zaostanka. 

1.5 km do cilja: Thomas vs. Roglič, kdo bo močnejši? Tudi Almeide ne gre odpisati. 

4 km do cilja: Jay Vine, ključni pomočnik Almeide v gorah, je zdrsnil s ceste. K sreči mu ni hudega in nadaljuje. 

5 km do cilja: ameriški kolesar Sepp Kuss je spet prevzel vajeti in vodi Primoža Rogliča proti cilju! Sledi jima lahko le Geraint Thomas, medtem ko Joao Almeida s pomočjo moštvenega kolega Jaya Vina poskuša najti priključek. 

5.6 km do cilja: napad Primoža Rogliča!!!! Kdo mu lahko sledi?

7 km do cilja: Sep Kuss, pomočnik Pirmoža Rogliča, se je pomaknil na čelo glavnine, Roglič se mu je brez težav prilepil na kolo. Se nam obeta preobrat? Geraint Thomas za zdaj še sledi dvojcu iz ekipe Jumbo-Visma, tudi Irec Eddie Dunbar, peti v skupnem seštevku dirke, nima težav, medtem ko Joao Almeida vse bolj zaostaja. Ga bo Jay Vine pripeljal nazaj? 

8 km do cilja: Zana in Pinot se v najbolj strmem delu trase (16 %) poskušata odlepiti od ubežne skupine. 

12 km do cilja: Marco Frigo je po težavah ujel ubežno skupino in je spet v igri za etapno zmago. Pred kolesarji sta še dva izjemno zahtevna klanca. Najprej se bodo začeli vzpenjati na Coi (5 km/9,8-odstotni naklon) s predznakom II. kategorije. Končni del vzpona na Coi bo izjemno težak (19 %) in bo pomenil priložnost za napad. Po zelo kratki vožnji navzdol bo sledil še sklepni vzpon na Val di Zoldo v dolžini 2,7 kilometra in s povprečnim naklonom 6,4 odstotka (največ 10 %). Cesta se bo zoožala, položaji bodo izjemno pomembni.

18. etapa gorski cilji | Foto: RCS Sport Foto: RCS Sport

26 km do cilja: Pinot je prvi prečkal gorski cilj na Forcello Cibiani in pobral novih 40 točk v boju za modro majico najboljšega hribolazca, ki je zdaj spet na njegovih ramenih. Laurens De Plus (Inoes) je medtem močno razredčil glavnino, kar je dobra novica za današnjega slavljenca Gerainta Thomasa, ki praznuje 37. rojstni dan. Kolesarji odpadajo kot zrele hruške. Almeida in Roglič še vedno sledita tempu. Prednost ubežne skupine se je v zadnjih petih minutah zmanjšala za skoraj pol minute. Zdaj znaša 4:26 minute.

27 km do cilja: kolesarji Ineosa v klanec na Forcello Cibiano (9,6 km/7,8-odstotni povprečni naklon), kjer bo tretji gorski cilj današnje etape, močno navijajo tempo. Kdo ne bo zdržal tempa? Roglič se dobro drži. Pinot je medtem moral menjati kolo, a mu je hitro uspelo ujeti kompanjone iz ubežne skupine. Ob trasi se je vse več slovenskih zastav.

Ob trasi Gira je vse več slovenskih zastav. Takole je bilo danes zjutraj na startu v Oderzi. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Ob trasi Gira je vse več slovenskih zastav. Takole je bilo danes zjutraj na startu v Oderzi. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

35 km do cilja: ubežniki, ki imajo že skoraj šest minut prednosti pred glavnino, začenjajo vzpon 1. kategorije na Forcello Cibiano (9,6 km/7,8-odstotni povprečni naklon). Ali moramo zmagovalca današnje etape iskati v ubežni skupini? Prednost zdaj znaša že več kot šest minut. Ineos spet navija tempo v glavnini. 

40 km do cilja: kolesarji se približujejo delu etape, kjer si bodo sledili trije gorski cilji. Prvi bo Forcella Cibiana (9,6 km/7,8-odstotni povprečni naklon). Po 12 kilometrov dolgem strmem spustu se bodo takoj začeli vzpenjati na Coi (5 km/9,8-odstotni naklon) s predznakom II. kategorije. Končni del vzpona na Coi bo izjemno težak in bo predstavljal priložnost za napad. Po zelo kratki vožnji navzdol bo sledil še sklepni vzpon na Val di Zoldo v dolžini 2,7 kilometra in s povprečnim naklonom 6,4 odstotka.

45 km do cilja: Ubežniki so že prečkali leteči cilj Pieve di Cadore na 115.7. kilometru trase. Derek Gee je brez težav prvi prečkal cilj in pobral 12 točk. Kanadčan je drugi v razvrstitvi najboljšega po točkah, kjer z 215 točkami sicer močno vodi Italijan Jonathan Milan. 

Izidi letečega cilja, Pieve di Cadore:

1. Derek Gee 12 točk
2. Warren Barguil 8
3. Thibaut Pinot 6
4. Marco Frigo 5
5. Filippo Zana 4
6. Aurélien Paret-Peintre 3
7. Vadim Pronskiy 2

49 km do cilja: ekipe s favoriti se pripravljajo na veliki finale. Na čelu glavnine vozijo kolesarji Ineosa, ki skrbijo za vodilnega na dirki Gerainta Thomasa. Za zdaj je še vse mirno, a kmalu se bo to spremenilo. Ubežniki na čelu dirke spet povečujejo prednost. Zdaj ta znaša že več kot pet minut. Očitno je zelo vroče, Pinot se hladi z ledom. Bo danes končno dočakal etapno zmago, ki so jo na svojem zadnjem Giru tako močno želi?

55 km do cilja: kolesarji se približujejo zadnjim 40 kilometrom današnje etape, kjer si bodo sledili trije gorski cilji. Prvi bo Forcella Cibiana (9,6 km/7,8-odstotni povprečni naklon). Po spustu se bodo takoj začeli vzpenjati na Coi (5 km/9,8-odstotni naklon) s predznakom II. kategorije. Končni del vzpona na Coi bo izjemno težak in bo predstavljal priložnost za napad. Po zelo kratki vožnji navzdol bo sledil še sklepni vzpon na Val di Zoldo v dolžini 2,7 kilometra in s povprečnim naklonom 6,4 odstotka.

64 km do cilja: ubežna skupina je povečala prednost pred glavnino z roza majico. Prednost zdaj znaša že več kot štiri minute. Na Eurosportu ugibajo, da je razlog za naraščanje prednosti v tem, da so se kolesarji Ineosa, ki narekujejo tempo glavnine, opremili z novo zalogo hrane in pijače, in nekoliko ustavili konje. Finalni del je vse bližje!

79 km do cilja: ubežna sedmerica: Aurélien Paret-Peintre (AG2R Citroën), Vadim Pronskiy (Astana Qazaqstan),  Marco Frigo, Derek Gee (oba Israel-PremierTech), Warren Barguil (Arkéa-Samsic), Filippo Zana (Jayco AlUla) in Thibaut Pinot (Groupama-FDJ) si je pred glavnino z roza majico nabrala že 2:20 minute prednosti. Kolesarje po krajšem spustu s Pieve d'Alpago čaka nekaj položnejšega dela trase, a ne povsem ravninske. Cesta se bo naslednjih 30 kilometrov vseskozi rahlo dvigovala. Prvič nekoliko bolj strmo proti letečemu cilju Pieve di Cadore, ki kolesarje čaka na 115.7. kilometru.

92 km do cilja: ubežna skupina na čelu s Pinotom, ki je pobral tri točke, je že prečkala drugi gorski cilj današnje etape, Pieve d'Alpago (3.4 km à 5.5%). Francoza tako do modre majice loči samo še sedem točk. Ineos še vedno narekuje oster tempo glavnine. Roglič se vozi za kolesarji ekipe UAE, ki skrbi za Almeido.

Razvrstitev v gorskih ciljih:
1. Ben Healy (EF Education-EasyPost) - 164 točk
2. Thibaut Pinot (Groupama-FDJ) - 156
3. Davide Bais (Eolo-Kometa) - 144
4. Einer Rubio (Movistar) - 118
5. Joao Almeida (UAE Team Emirates) - 55

100 km do cilja: ubežna skupina se je okrepila. V njej je zdaj sedem kolesarjev: Aurélien Paret-Peintre, Vadim Pronskiy,  Marco Frigo, Derek Gee, Warren Barguil, Filippo Zana in Thibaut Pinot. Glavnina, v kateri je samo še 46 kolesarjev, ima 1.40 minute zaostanka. Pobudo imajo kolesarji Ineos Grenadiers. Karavana se približuje drugemu gorskemu cilju 18 etape, Pieve d'Alpago (3.4 km à 5.5%), klanec 4. kategorije, ki ji bržkone ne bo predstavljal prevelike težave. Na vrhu so na voljo samo tri točke. 

120 km do cilja: Thibaut Pinot je prvi prečkal prvi gorski cilj 18. etape na Crosetti in pobral 40 točk. V posebni razvrstitvi za modro majico za Benom Healyjem (164 točk) zaostaja samo še deset točk. Bo modra majica spet zamenjala lastnika? V glavnini so kolesarji Ineosa navili tempo, ki je bil očitno preoster za nekaj kolesarjev Jumbo-Visme, tudi za Koena Bouwmana. Tempo je bil prehud tudi za kolesarja Ineosa Salvatoreja Puccia.

125 km do cilja: v ospredju se je izoblikovala skupina petih kolesarjev, med katerimi sta tudi Thibaut Pinot in Derek Gee, ki imajo pred skupino z roza majico 1:16 minute prednosti, pred zasledovalno skupino pa 37 sekund. Roglič vozi na repu glavnine. Kaj se dogaja?

132 km do cilja: kolesarji so se začeli vzpenjati na prelaz Crosetta (11,6 km/7,1-odstotni povprečni naklon), kjer je prvi gorski cilj današnje etape. V modri majici najboljšega hribolazca na dirki vozi Irec Ben Healy, napadi pa se še vedno vrstijo. 

137 km do cilja: na čelo dirke so zapeljali Jack Haig, Luis Leon Sanchez, Alexandre Delettre, Davide Gaburro in (ponovno) Ben Healy, a jih je glavnina, kjer so oster tempo narekovali kolesarji ekipe EOLO-Kometa, ki imajo danes visoke ambicije, že po nekaj kilometrih ujela. 

155 km do cilja: z napadom poskuša tudi Kanadčan Derek Gee (Israel - Premier Tech), ki je že skoraj stalnica ubežnih skupin na letošnjem Giru, a je za zdaj še neuspešen. Še 20 kilometrov je do vznožja prvega gorskega cilja v današnji etapi, Passo della Crosetta (11,6 km/7,1-odstotni povprečni naklon), ki je ocenjen kot klanec 1. kategorije.

161 km do cilja: 18. etapa letošnje Dirke po Italiji se je tudi uradno začela. Prva sta v napad krenila Thomas Champion (Cofidis), ki vodi v posebni razvrstitvi za največ kilometrov v begu, in Michael Matthews (Jayco AlUla), ki je včeraj za las zgrešil novo etapno zmago (3. mesto). 

12.30: za vodilnega na Giru Gerainta Thomasa (Ineos Grenadiers) je danes pomemben dan. Ne samo, da ga čaka pomemben obračun za rožnato majico, danes praznuje 37. rojstni dan. Organizatorji so ga že na startu razveselili s torto v roza barvi:

12.20: kolesarji so se v zaprti vožnji odpeljali iz mesta Oderze, kjer smo lahko videli kar nekaj slovenskih zastav. Tekom današnjega dni jih bo ob traso zagotovo še precej več. Karavano danes čaka izjemno zahtevna etapa v italijanskih Dolomitih. Tik pred startom so iz ekipe Intermarché-Circus-Wanty sporočili, da njihov kolesar Niccolò Bonifazio zaradi bronhitisa danes bo nastopil in bo tako predčasno končal dirko. To je že 50. odstop na letošnji rožnati pentlji, kjer je v igri samo še 126 kolesarjev. 

Primož Roglič je tudi danes odlično razpoložen: 

Kakšni izzivi čakajo kolesarje v 18. etapi?

Pred kolesarji je 3.700 višinskih metrov vožnje v klanec. Prvi test bo prišel na vrsto po 24 kilometrih, ko se bodo začeli vzpenjati na Passo della Crosetta, ki ima predznak I. kategorije (11,6 km/7,1-odstotni povprečni naklon). Kaj kmalu bo sledil gorski cilj IV. kategorije, Pieve D'Alpago, ki ne bo predstavljal prevelike težave.

18. etapa Giro 2023 | Foto: RCS Sport Foto: RCS Sport

Po krajšem spustu se bo cesta naslednjih 30 kilometrov vseskozi rahlo dvigovala. Prvič nekoliko bolj strmo proti letečemu cilju Pieve di Cadore.

18. etapa gorski cilji | Foto: RCS Sport Foto: RCS Sport Do začetka zaključnega spektakla bo od tam še deset kilometrov. V zadnjih štiridesetih kilometrih si bodo nato sledili trije gorski cilji.

Prvi bo Forcella Cibiana (9,6 km/7,8-odstotni povprečni naklon). Po spustu se bodo takoj začeli vzpenjati na Coi (5 km/9,8-odstotni naklon) s predznakom II. kategorije. Končni del vzpona na Coi bo izjemno težak in bo predstavljal priložnost za napad. Po zelo kratki vožnji navzdol bo sledil še sklepni vzpon na Val di Zoldo v dolžini 2,7 kilometra in s povprečnim naklonom 6,4 odstotka.

V skupnem seštevku najbolje kaže Britancu Thomasu Geraintu (Ineos Grenadiers). Drugi Joao Almeida (UAE Emirates), ki je zmagal v torkovi gorski etapi in pokazal močne noge, ima 18 sekund naskoka, pred Primožem Rogličem (Jumbo-Visma) pa 29 sekund naskoka. Četrti Damiano Caruso (Bahrain Victorious) zaostaja že dve minuti in 50 sekund.

Pokal
Sportal Ozadje pokala, ki ga bo v Rimu dvignil najboljši #foto

Pričakujemo lahko, da se bo v zaključku zgodil napad med najboljšimi, ki jih zanima rožnata majica. Zanimivo bo videti, kakšen odgovor na torkov napad Thomasa in Almeide bo imel slovenski šampion v današnji etapi.

Čas za spremembe bo počasi začelo zmanjkovati, pa čeprav so pred njimi še trije zelo zahtevni dnevi, v katerih se lahko marsikaj zgodi. Po četrtkovi namreč sledi peklenska petkova etapa, v kateri bodo naredili kolesarji kar 5.400 višinskih metrov, pred nedeljsko parado šampionov pa bo sledil še gorski kronometer s Trbiža na Svete Višarje, kjer bo znano, kdo je novi junak prestižne Dirke po Italiji.

Preberite še:

Primož Roglič
Sportal Izjemno razburljiv zaključek, Roglič brez težav
Marc Reef
Sportal Športni direktor Jumbo-Visme spregovoril o Rogliču in njihovi prednosti
Planet TV
Planet TV Dirko po Italiji bo na Planetu sklenila posebna oddaja Giro po Giru
Dirka po Italiji
Planet TV Roglič je izgubil prvo bitko, vojne še ne #video
Ne spreglejte