Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
24. 5. 2023,
15.30

Osveženo pred

11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,37

Natisni članek

Primož Roglič Primož Roglič Giro d'Italia Giro d'Italia Dirka po Italiji Pokal

Sreda, 24. 5. 2023, 15.30

11 mesecev

Ozadje pokala, ki ga bo v Rimu dvignil najboljši #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,37
Pokal | Kdo bo v Rimu dvignil najlepšo lovoriko v svetu kolesarstva? | Foto Ana Kovač

Kdo bo v Rimu dvignil najlepšo lovoriko v svetu kolesarstva?

Foto: Ana Kovač

Pokal brez meja (Trofeo Senza Fine) velja za enega najlepših, če ne kar za najlepši pokal v svetu kolesarstva. To nedeljo ga bo v Rimu visoko dvignil tisti kolesar, ki bo iz treh težkih tednov dirkanja na italijanskih cestah izstopil kot zmagovalec. O zgodovini pokala, ki je rezerviran za skupnega zmagovalca Gira, smo se pogovarjali z Evo Visentin, ki pri agenciji RCS Sport, ta organizira tudi italijanski Giro, skrbi za brand marketing.

Pokal brez meja so v obliki, kot ga poznamo danes, v delavnici Maria Penelle v Padovi na severovzhodu Italije prvič izdelali leta 1999, podelili pa leto pozneje. Čast je takrat pripadla Italijanu Stefanu Garzelliju iz ekipe Mercatone Uno–Albacom, zmagovalcu Gira leta 2000.

Pokal | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Razlog, zakaj so pokalu nadeli takšno ime, izvira iz zgodovine Gira, je v pogovoru za Sportal pojasnila Eva Visentin, ki pri agenciji RCS skrbi za brand marketing. "Z imenom Pokal brez meja želimo povedati, da zgodovina Gira nima konca, vsaj tega si želimo. Pokal pripoveduje o zgodovini Gira, o neskončni podpori ljudi, ki kolesarje spodbujajo ob trasi … Želimo si, da bi bila ljubezen, ki jo ljudje čutijo do Dirke po Italiji, brezmejna. Tako kot je brezmejna neskončna slava vseh zmagovalcev te dirke. Gre za slavo, ki se nikoli ne konča, zmagovalci postanejo del kolesarske zgodovine. Od tod takšno ime."

Eva Visentin iz agencije RCS Sport v pogovoru za Sportal. | Foto: Ana Kovač Eva Visentin iz agencije RCS Sport v pogovoru za Sportal. Foto: Ana Kovač

Pokal brez meja, ki je pozlačen, meri 54 centimetrov in tehta skoraj deset kilogramov, v delavnici Maria Penelle izdeluje njegov sin Luca Penello. Za izdelavo pokala mojster potrebuje približno mesec dni. Postopek poteka tako, da bakreno palico najprej zaokroži, jo nato oblikuje s posebnim strojem in spolira. Sledita toplotna obdelava in zvijanje v njegovo prepoznavno spiralno obliko. Nato ga izrežejo na želeno velikost, dodajo podlago in trofejo ponovno spolirajo. Z laserjem dodajo imena preteklih zmagovalcev in nato pokal speskajo.

Pokal | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Penello, ki je tudi sam strasten kolesar, je v pogovoru za www.rouleur.cc povedal, da je najtežji del procesa oblikovanje trofeje in vpisovanje imen. Ko je namreč pokal enkrat zvit v spiralo, je vsaka najmanjša izboljšava lahko problematična. 

Na spirali so izpisana imena vseh zmagovalcev Gira zadnjih 22 let. Kaj bo, ko bo zmanjkalo prostora? "Umetnik, ki izdela pokal, vsaki dve leti ali tri leta nekoliko spremeni grafiko, tako da pridobi nekaj več prostora," je pojasnila Visentinova.

Pokal | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

"Zame je izjemna čast, da lahko izdelam pokal, ki je tako pomemben, tako slaven in tako bogat z zgodovino," pravi Penello, ki je vse od leta 2017 prisoten tudi v cilju Gira, kjer ročno vgravira ime skupnega zmagovalca dirke.

Mimogrede, v delavnici, kjer izdelujejo Pokal brez meja, so odgovorni tudi za izdelavo pokalov za dirke Milano–Sanremo, Milano–Torino, Strade Bianche in trizob za zmagovalca dirke od Tirenskega do Jadranskega morja.

pokal Giro | Foto: LaPresse Foto: LaPresse

Pokal med Girom potuje s kolesarji, vsak dan je prisoten na odru, kjer predstavijo ekipe, 28. maja pa bo v Rimu dobil svojega lastnika. Če se bodo želje slovenskih ljubiteljev kolesarstva uresničile, bo njegov lastnik Primož Roglič. 

Nekaj zadnjih zmagovalcev Dirke po Italiji:

Tao Geoghegan Hart (Ineos Grenadiers), zmagovalec Dirke po Italiji leta 2020. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Tao Geoghegan Hart (Ineos Grenadiers), zmagovalec Dirke po Italiji leta 2020. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Richard Carapaz (Ineos Grenadiers), zmagovalec Gira 2019- | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Richard Carapaz (Ineos Grenadiers), zmagovalec Gira 2019- Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Chris Froome (Ineos Grenadiers), zmagovalec Gira 2018. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Chris Froome (Ineos Grenadiers), zmagovalec Gira 2018. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Tom Dumoulin (Sunweb), zmagovalec Gira 2017.  | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Tom Dumoulin (Sunweb), zmagovalec Gira 2017. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Vincenzo Nibali, zmagovalec Dirke po Italiji v letih 2013 in 2016. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Vincenzo Nibali, zmagovalec Dirke po Italiji v letih 2013 in 2016. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Nairo Quintana (takrat v ekipi Movistar), zmagovalec Gira 2014. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Nairo Quintana (takrat v ekipi Movistar), zmagovalec Gira 2014. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

 

Ne spreglejte