Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
22. 5. 2021,
17.04

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,13

4

Natisni članek

Ineos Grenadiers Egan Bernal Bahrain Victorious Jan Tratnik Giro d'Italia Giro d'Italia Dirka po Italiji

Sobota, 22. 5. 2021, 17.04

2 leti, 11 mesecev

Dirka po Italiji, 14. etapa

Kakšna etapa! Tratniku le malo zmanjkalo do epske zmage.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,13

4

Giro 2021: Jan Tratnik - Lorenzo Fortunato | Jan Tratnik je danes zaostal le za Lorenzom Fortunatom. | Foto Guliverimage

Jan Tratnik je danes zaostal le za Lorenzom Fortunatom.

Foto: Guliverimage

Edini slovenski kolesar na Dirki po Italiji Jan Tratnik (Bahain Victorious) je danes zasedel drugo mesto v 205-kilometrski 14. etapi, ki se je začela v Citadelli, končala pa na epskem vzponu na Monte Zoncolan. Zmagal je Italijan Lorenzo Fortunato (EOLO Kometa), skupno vodstvo pa je ubranil Kolumbijec Egan Bernal (Ineos Grenadiers).

Jan Tratnik je zagotovo zaznamoval današnjo etapo Gira, ves dan je preživel v ubežni skupini, nato pa mu je na brutalnem sklepnem vzponu na Monte Zoncolan zmanjkalo moči, da bi se veselil še svoje druge zmage na italijanski pentlji. V zadnjih kilometrih mu je ušel sotrpin iz ubežne skupine, Italijan Fortunato, ta je prišel do svoje največje zmage v karieri.

Tratnik je v cilj pripeljal 26 sekund za zmagovalcem, tretji je bil še en Italijan Alessandro Covi (UAE Emirates), četrti pa Egan Bernal, vodilni v skupnem seštevku dirke.

"To so bili zagotovo najdaljši trije kilometri v mojem življenju, bili so kot nekakšna neskončna zgodba. Na Zoncolanu sem sicer pogosto, a danes očitno nisem bil najmočnejši. Vseeno sem s prikazanim zadovoljen, iz sebe sem iztisnil čisto vse," je prirediteljem po etapi povedal 31-letni Slovenec, ki je lani dobil 16. etapo Gira.

V skupnem seštevku ima Bernal zdaj že 1:33 naskoka pred drugim Yatesom. Tretji je Italijan Damiano Caruso (Bahrain Victorious) z zaostankom 1:51. Pred današnjim dnem drugi Rus Aleksandr Vlasov (Astana-Premier Tech) je zdrsnil na četrto mesto (+1:57).

Jutri bodo kolesarji v 15. etapi Gira prestopili tudi slovensko mejo in del 147-kilometrske etape od Gradeža do Gorice odpeljali na naših cestah. V Slovenijo pa bodo predvidoma prišli okoli 15. ure v Vipolžah, kjer jih čaka krožna steza pred končnim prečkanjem Nove Gorice do cilja na italijanski strani na Travniku v Gorici (147 km).

Izidi, 14. etapa (CittadellaZoncolan, 205 km):

1. Lorenzo Fortunato (Ita/EOLO-Kometa)                   5;17:22
2. Jan Tratnik (Slo/Bahrain Victorious)                   + 0:26
3. Alessandro Covi (Ita/UAE Team Emirates)                  0:59
4. Egan Bernal (Kol/Ineos Granadiers)                       1:43
5. Bauke Mollema (Niz/Trek-Segafredo)                       1:47
6. Simon Yates (VBr/Team BikeExchange)                      1:54
7. George Bennett (NZl/Jumbo-Visma)                         2:10
8. Nelson Oliveira (Por/Movistar)                           2:18
9. Daniel Martinez (Kol/Ineos Grenadiers)                   2:22
10. Damiano Caruso (Ita/Bahrain Victorious)               isti čas
...

Skupni vrstni red:

1. Egan Bernal Gomez (Kol/Ineos Grenadiers)             58;30:47
2. Simon Yates (VBr/Team BikeExchange)                      1:33
3. Damiano Caruso (Ita/Bahrain Victorious)                    1:51
4. Aleksandr Vlasov (Rus/Astana-Premier Tech)               1:57
5. Hugh Carthy (VBr/EF Education-Nippo)                     2:11
6. Emanuel Buchmann (Nem/Bora-hansgrohe)                    2:36
7. Giulio Ciccone (Ita/Trek-Segafredo)                      3:03
8. Remco Evenepoel (Bel/Deceuninck-QuickStep)               3:52
9. Daniel Martinez (Kol/Ineos Grenadiers)                   3:54
10. Romain Bardet (Fra/Team DSM)                             4:31
...
74. Jan Tratnik (Slo/Bahrain Victorious)                  1;40:33
...

Dirka po Italiji, potek 14. etape:

Cilj: Italijan Lorenzo Fortunato (EOLO Kometa) je zmagovalec epske 14. etape letošnjega Gira, slovenskemu junaku dneva Janu Tratniku (Bahrain Victorious) je po tem, ko je bil ves dan na begu, na vzponu na Zoncolan zmanjkalo moči za napad na etapno zmago. V boju za skupni seštevek je Kolumbijec Egan Bernal (Ineos Grenadiers) odbil napad Simona Yatesa in zadržal rožnato majico vodilnega, ob koncu je celo skočil in nekoliko povečal vodstvo. 

Zadnji kilometer: Fortunato je 10 sekund pred Tratnikom, v ozadji je iz skupine favoritov napadel Britanec Simon Yates (BikeExchange), Bernal mu sledi. 

2 km do cilja: Tratnik je v krizi, Fortunato se mu je odpeljal naprej, iz skupine zasledovalcev se je v lov za vodilnim podal še Covi.

3 km do cilja: Tratnik in Fortunato ne popuščata, prednost pred četverico zasledovalcev sta povečala na 50 sekund, favoriti pa so se jima približali na 3:53. Idrijčan ostaja v odličnem položaju za prestižno etapno zmago.

5 km do cilja: Tratnik in Fortunato še vzdržujeta prednost, vozita 37 sekund pred četverico Bennett, Mollema, Oliveira in Covi, Bernalovi pomočniki iz Ineosa pa v glavnini stopnjujejo tempo in so se vodilnima približali na 4:30. Iz glavnine je odpadel italijanski zvezdnik Vincenzo Nibali.

7 km do cilja: Fortunato je ujel Tratnika in zdaj skupaj nadaljujeta proti cilju, pred skupino z Bennettom in Mollemo imata 42 sekund prednosti, pred rožnato majico pa še dobrih pet minut.

9 km do cilja: Tratnik vodi kakšnih 10 sekund pred Italijanom Fortunatom, slabe pol minute za Idrijčanom so Bennett, Oliveira, Mollema in Covi, Ukrajincu Ponomarju so pošle moči, skupina z rožnatim Bernalom je pet minut in pol za Slovencem.

11 km do cilja: Tratnik, Bennett, Mollema, Ponomar, Fortunato, Oliveira in Covi imajo še dobrih šest minut prednosti pred glavnino, ki je pravkar pripeljala na začetek klanca. Idrijčan se je celo nekoliko odlepil sotrpinom iz ubežne skupine in zdaj vodi v etapi.

14 km do cilja: začel se je vzpon na Monte Zoncolan, Tratnik še vztraja v vodilni skupini, ki pa zdaj šteje le še sedem kolesarjev, glavnina je 6:24 za njimi.

20 km do cilja: kolesarji se bližajo začetku ciljnega klanca, v glavnini je mirno, favoriti varčujejo moči za zaključni napad, prednost ubežne skupine s Tratnikom je tako nekoliko narasla, zdaj vozi dobrih šest minut pred zasledovalci.

35 km do cilja: skupina favoritov je spet strnjena, vozi še dobrih pet minut za ubežniki s Tratnikom.

45 km do cilja: ubežna enajsterica ima še pet minut prednosti pred skupino z rožnato majico, ki pa je nekoliko ušla glavnini. Ob Bernalu kakšnih 30 sekund pred preostankom glavnine kolesarijo še Aleksandr Vlasov, Gorkja Izagirre, Luis Leon Sanchez, Harold Tejada (vsi Astana), pa Pello Bilbao (Bahrain Victorious) in Jonathan Castroviejo (Ineos). Remco Evenepoel (Deceuninck QuicksStep) je obtičal v glavnini.

Zoncolan (1.730 m. n. v.) bodo kolesarji danes napadli z nekoliko prijaznejše strani iz Sutria (običajno ga iz težje smeri iz Ovara), a jih vseeno čaka napornih 14 kilometrov vzpenjanja s povprečnim naklonom 8,5 odstotka, na najstrmejših delih pa gredo nakloni čez 22 odstotkov.

Giro 2021 - profil 14. etape | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko  

50 km do cilja: najvišje uvrščeni kolesar v skupnem seštevku med ubežniki je Novozelandec George Bennett (Jumbo Visma), ki v seštevku za rožnato majico zaseda 23. mesto, za Bernalom pa ima 11:21 zaostanka.

60 km do cilja: po precej mirnem prvem delu dneva, v katerem so sicer kolesarji opravili z enim klancem četrte kategorije, je karavana prispela do klanca druge kategorije, na Forcella di Monte Rest, ubežna skupina s Tratnikom je imela tam še sedem minut prednosti pred glavnino, z vsemi najresnejšimi favoriti za današnjo zmago, med njimi seveda tudi vodilnim kolesarjem na dirki, Kolumbijcem Eganom Bernalom (Ineos Grenadiers).

190 km do cilja: kmalu se je v ospredju oblikovala skupina ubežnikov, glavnini so pobegnili George Bennett, Edoardo Affini (Jumbo-Visma), Nelson Oliveira (Movistar), Bauke Mollema, Jacopo Mosca (Trek-Segafredo), Alessandro Covi (UAE Team Emirates), Rémy Rochas (Cofidis), Andrii Ponomar (Androni Giocattoli-Sidermec), Lorenzo Fortunato, Vincenzo Albanese (Eolo-Kometa) in naš Jan Tratnik (Bahrain Victorious).

Giro 2021 - profil 14. etape | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Ob 11.43 se je začela 14. etapa letošnjega Gira, takoj po startu so se začeli napadi.

Skupni vrstni red po 13. etapi:

1. Egan Bernal Gomez (Kol/Ineos Grenadiers)            53;11:42
2. Aleksandr Vlasov (Rus/Astana-Premier Tech)              0:45
3. Damiano Caruso (Ita/Bahrain Victorious)                   1:12
4. Hugh Carthy (VBr/EF Education-Nippo)                    1:17
5. Simon Yates (VBr/Team BikeExchange)                     1:22
6. Emanuel Buchmann (Nem/Bora-hansgrohe)                   1:50
7. Remco Evenepoel (Bel/Deceuninck-QuickStep)              2:22
8. Giulio Ciccone (Ita/Trek-Segafredo)                     2:24
9. Tobias Foss (Nor/Jumbo-Visma)                           2:49
10. Daniel Martinez (Kol/Ineos Grenadiers)                  3:15
...
108. Jan Tratnik (Slo/Bahrain Victorious)                 1;41:57

Preberite še:

Giacomo Nizzolo
Sportal Nizzolu po 11 drugih mestih vendarle etapna zmaga na Giru
Sportal Super novice: Mohorič bo prihodnji teden že na kolesu
Matej Mohorič
Sportal Štangelj o hudem padcu Mohoriča: Imel je ogromno srečo v nesreči
Ne spreglejte