Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
3. 7. 2021,
16.40

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,13

Natisni članek

BikeExchange Bahrain Victorious Jumbo-Visma UAE Emirates Luka Mezgec Matej Mohorič Matej Mohorič Primož Roglič Primož Roglič Tadej Pogačar Tadej Pogačar Tour de France Tour de France Dirka po Franciji

Sobota, 3. 7. 2021, 16.40

1 leto, 9 mesecev

Dirka po Franciji, 8. etapa (Oyonnax - Le Grand-Bornand, 150,8 km)

Še en slovenski dan na Touru! Pogačar že v rumenem, zmaga za Teunsa. #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,13
Dylan Teuns | Foto Guliverimage

Foto: Guliverimage

Na Dirki po Franciji smo spremljali še en fantastičen dan za slovensko kolesarstvo. Tadej Pogačar (UAE Emirates) je po samostojnem napadu 30 kilometrov pred ciljem osvojil četrto mesto v etapi in že danes oblekel rumeno majico vodilnega. Junak dneva je etapni zmagovalec Belgijec Dylan Teuns, moštveni kolega Mateja Mohoriča (Bahrain-Victorious), ki je pikčasto majico najboljšega na gorskih ciljih danes moral prepustiti Woutu Poelsu. Hudo načeti Primož Roglič (Jumbo-Visma) je etapo preživel na začelju dirke. 

Lanski zmagovalec Dirke po Franciji Tadej Pogačar je že danes, po 8. etapi od Oyonnaxa do Le Grand-Bornanda, oblekel rumeno majico vodilnega na najbolj prestižni dirki na kolesarskem koledarju. Dvaindvajsetletnemu kolesarju s Klanca pri Komendi so do zadnjih 32 kilometrov pomagali tudi moštveni kolegi, potem pa je sam prevzel vajeti in napadel.

Belgijec Dylan Teuns (Bahrain-Victorious) je veliki zmagovalec 8. etape Dirke po Franciji. To je njegova druga etapna zmaga na Touru. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Belgijec Dylan Teuns (Bahrain-Victorious) je veliki zmagovalec 8. etape Dirke po Franciji. To je njegova druga etapna zmaga na Touru. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Po prvem poskusu mu je sledil le Ekvadorec Richard Carapaz (Ineos Grenadiers), ko pa je napadel drugič, je zmagovalec Gira 2019 in lani drugouvrščeni na Vuelti popustil. Pogačar je nato v samostojni vožnji vseskozi pridobival prednost, prehiteval ubežnike enega za drugim in že na zadnjem vzponu virtualno oblekel rumeno majico. Na vrhu predzadnjega vzpona na prelaz Romme (8,7 km/9,4 odstotka) je imel 1:20 minute prednosti pred Carapazom, na vrhu zadnjega prelaza na današnji etapi, na vrhu Colombiera (7,3 km/8,7 odstotka), pa je imel pred Ekvadorcem že tri minute naskoka, vzel je še dodatnih pet bonifikacijskih sekund. 

Po zahtevnem, skoraj 15 kilometrov dolgem spustu v dežju, je v cilj pripeljal kot četrti z zaostankom 49 sekund za Dylanom Teunsom. Drugo mesto je osvojil Španec Ion Izagirre iz moštva Astana (0:44), tretje pa Kanadčan Michael Woods (Israel Start-up Nation) z zaostankom 47 sekund.

Pogačar ima zdaj v skupnem seštevku 1:48 minute prednosti pred Belgijcem Woutom Van Aertom (Jumbo-Visma) in že 4:38 minute pred Kazahstancem Aleksejem Lucenkom (Astana-Premier Tech).

Za Primožem Rogličem je še en boleč dan na Touru. Bo vztrajal?  | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Za Primožem Rogličem je še en boleč dan na Touru. Bo vztrajal? Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Junak včerajšnje etape Matej Mohorič je v cilj pripeljal z več kot 28 minutami zaostanka, kar je zadostovalo za 69. mesto in je v skupnem s četrtega mesta zdrsnil na 34. Luka Mezgec in Primož Roglič, ta je zaradi poškodb že moral pokopati upe za uspeh na letošnjem Touru, sta z zaostankom 35 minut v cilj pripeljala na 137. oz 175. mestu....

POTEK 8. ETAPE DIRKE PO FRANCIJI - Oyonnax - Le Grand-Bornand (150,8 km):

CILJ 8. ETAPE: Presrečni Dylan Teuns (Bahrain-Victorious) je zmagovalec 8. etape Dirke po Franciji, Tadej Pogačar (UAE Emirates) pa novi vodilni. 

Izidi, 8. etape:

  1. Dylan Teuns (Bel/Bahrain Victorious)                  3:54:41

  2. Ion Izagirre (Špa/Astana-Premier Tech)                 + 0:44

  3. Michael Woods (Kan/Israel Start-Up Nation)               0:47

  4. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates)                    0:49

  5. Wout Poels (Niz/Bahrain Victorious)                      2:33

  6. Simon Yates (VBr/BikeExchange)                           2:43

  7. Aurelien Paret-Peintre (Fra/Ag2r Citroen)                3:03

  8. Guillaume Martin (Fra/Cofidis)                       isti čas

  9. Mattia Cattaneo (Ita/Astana-Premier Tech)                4:07

 10. Jonas Vingegaard (Dan/Jumbo-Visma)                       4:09

 11. Aleksej Lucenko (Kaz/Astana-Premier Tech)            isti čas

 12. Enric Mas (Špa/Movistar)

 13. Richard Carapaz (Ekv/Ineos Grenadiers)

...

 69. Matej Mohorič (Slo/Bahrain Victorious)                  28:41

137. Luka Mezgec (Slo/BikeExchange)                          35:01

175. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)                      isti čas

...

- skupni vrstni red:

  1. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates)                29:38:25

  2. Wout Van Aert (Bel/Jumbo-Visma)                        + 1:48

  3. Aleksej Lucenko (Kaz/Astana-Premier Tech)                4:38

  4. Rigoberto Uran (Kol/EF Education-Nippo)                  4:46

  5. Jonas Vingegaard (Dan/Jumbo-Visma)                       5:00

  6. Richard Carapaz (Ekv/Ineos Grenadiers)                   5:01

  7. Wilco Kelderman (Niz/Team DSM)                           5:13

  8. Enric Mas (Špa/Movistar)                                 5:15

  9. David Gaudu (Fra/Groupama-FDJ)                           5:52

 10. Pello Bilbao (Špa/Bahrain Victorious)                    6:41

...

 34. Matej Mohorič (Slo/Bahrain Victorious)                  27:15

 51. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)                         39:45

101. Luka Mezgec (Slo/BikeExchange)                        1:00:09

...

1 km do cilja: Dylan Teuns, moštveni kolega Mateja Mohoriča, se pelje proti svoji drugi etapni zmagi na Touru, Tadej Pogačar pa bo že danes oblekel rumeno majico vodilnega. 

7 km do cilja: Pogačar se po spolzki cesti spušča previdno, vozi skupaj z Woodsom in Izagirro. Teuns drvi etapni zmagi naproti. Bo Belgijec zdržal? 

15 km do cilja: Belgijec Dylan Teuns iz ekipe Bahrain-Victorious je prvi dosegel vrh prelaza Colombier in si pridobil deset točk v boju za pikčasto majico in osem sekund odbitka. Tik za njim je Pogačar (osem točk, pet sekund odbitka), ki že krepko vodi v skupnem seštevku, tretji je Woods (šest točk, dve sekundi odbitka). Do cilja je le še 15 kilometrov spusta, zaključek v Le Grand-Bornandu je 500 metrov rahlo navkreber. 

16 km do cilja: Pogačar na poti proti vrhu prelaza Colombier skozi špalir navijačev prehiteva ubežnike enega za drugim. Pred njim so le še trije kolesarji: Izaguirre, Teuns in Woods. Se nam na Dirki po Franciji obeta nov slovenski dan? Van Aert zastaja že štiri minute, van der Poel pa že skoraj 13.

20 km do cilja: Mathieu van der Poel ostaja brez rumene majice. Na vrhu prelaza Romme si je že oblekel klubski dres in z njim prekril rumeno majico. Virtualno je zdaj v rumenem njegov največji tekmec iz ciklokrosa Wout Van Aert. Vodilni kolesarji že plezajo na zadnji gorski cilj dneva, prelaz Colombier, ki je označen s 1. kategorijo (1.618 m. n. v., 7,5 km, 8,5 odstotka). Pogačar iz kilometra v kilometer zmanjšuje razliko do kolesarjev na čelu dirke.

28 km do cilja: kilometri kopnijo, višinski metri prav tako. Woods je prvi prečkal gorski prelaz Col de Roome in pobral deset točk, sledi mu Poels (osem točk), ki se je še okrepil v razvrstitvi za pikčasto majico, in Quintana na tretjem mestu (šest točk). Martin in Yates sta si razdelila štiri oz. dve točki. Pogačar še vedno drvi, za vodilnim Kanadčanom ima dobre tri minute zaostanka.

30 km do cilja: napad Tadeja Pogačarja, ki mu lahko sledi edino Richard Carapaz! Woods vztraja na čelu dirke, 'Pogistar' lovi ubežnike. Še dva kilometra do vrha prelaza Col de Romme. Sledi spust v dolino, nato še zadnji vzpon na Colombiere (1.618 m. n. v., 7,5 km, 8,5 odstotka), tudi ta bo 1. kategorije, prvi trije bodo deležni odbitnih sekund, in na koncu spust do cilja v Le Grand-Bornandu. 
 



33 km do cilja: rumeni Mathieu van der Poel popušča, kar so opazili tudi kolesarji UAE in brez milosti pritisnili na pedala! Davide Formolo narekuje brutalen tempo. Skupina okrog rumene majice razpada, virtualna razvrstitev se kar naprej spreminja. Trenutno je v rumenem Wout Van Aert!

35 km do cilja: še en padec! Na tleh je tudi Rogličev moštveni kolega Jonas Vingegaard. Pogačar in njegov UAE medtem dobro kontrolirata glavnino, ob njem sta Davide Formolo in Bradon McNulty. Na čelu dirke je novo ime: 34-letni Kanadčan Michael Woods, ki mu sledijo Quintana, Yates, Poels in Cattaneo. Do vrha prelaza Romme je še pet kilometrov!

38 km do cilja: grd padec južnoafriškega kolesarja Stefana De Boda (Astana - Premier Tech). Zdravniška služba je že ob njem. Upamo, da ne gre za kaj hujšega.

Vodilni kolesarji medtem že plezajo na drugi današnji vrh 1. kategorije, prelaz Romme (1.297 m. n. v., 8,8 km, 8,9 odstotka. Pobudo je prevzel Danec Søren Kragh Andersen (DSM), ki je s šestimi minutami in pol 20. v skupni razvrstitvi, virtualno pa se bliža prevzemu rumene majice vodilnega. 

46 km do cilja: Wout Poels (Bahrain-Victorious) je osvojil gorski cilj na Mont-Saxonnex (deset točk), kar pomeni, da je novi vodilni v seštevku gorskih ciljev. Iz priljubljene pikčaste majice je slekel moštvenega kolega Mohoriča. 


53 km do cilja: vodilna skupina začenja vzpon na Mont-Saxonnex (960 m. n. v., 5,7 km, 8,3 odstotka), ki predstavlja uvod v peklenski zaključek etape.

Na čelu dirke vozi 18 kolesarjev: Sepp Kuss, Jonathan Castroviejo, Michael Woods, Kenny Elissonde, Mattia Cattaneo, Bruno Armirail, Guillaume Martin, Aurélien Paret-Peintre, Nans Peters, Nairo Quintana, Søren Kragh-Andersen, Tiesj Benoot, Wout Poels, Dylan Teuns, Christopher Juul-Jensen, Simon Yates, Ion Izagirre in Sergio Henao. Glavnina s Pogačarjem in Mohoričem ima pet minut zaostanka, skupina z Rogličem pa kar 14. 

58 km do cilja: bega je konec, Poels je počakal na zasledovalno skupino, v kateri je najvišje uvrščen danski kolesar Søren Kragh Andersen (DSM), ki ima za vodilnim van der Poelom šest minut in pol zaostanka in je na 20. mestu. Tempo je prehud za španskega veterana Alejandra Valverdeja (Movistar).

66 km do cilja: kolesarji se približujejo prelazu 1. kategorije Mont-Saxonnex (960 m. n. v., 5,7 km, 8,3 odstotka). Izkušeni Nizozemec Poels je še vedno v vodstvu. Pred večjo zasledovalno skupino s 17 kolesarji ima več kot pol minute prednosti in skoraj štiri pred glavnino, v kateri se skrivajo tudi nosilci rumene, pikčaste in bele majice. Lastnik zelene majice najboljšega po točkah Mark Cavendish je v zadnji skupini z Rogličem in za čelom dirke zaostaja že 13 minut. 

Načeti Primož Roglič se muči v ozadju karavane. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Načeti Primož Roglič se muči v ozadju karavane. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

80 km do cilja: Wout Poels je že opravil z vzponom četrte kategorije Menthonnex en Bornes na 72. kilometru in ima pred veliko zasledovalno skupino, v kateri je kar 18 kolesarjev, 40 sekund prednosti. Skupina s favoriti, z van der Poelom in Pogačarjem zaostaja več kot tri minute, skupina z Rogličem in Thomasom pa že skoraj 12 minut.
 

81 km do cilja: medtem ko je zelo pestro v kolesarski karavani, pa je bilo očitno zelo pestro tudi izven nje. Z zadnjega vzpona na Colombier so namreč prihajale alarmantne novice. Na ozki ovinkasti cesti na 102. kilometru se je zataknil tovornjak. Fotografije so preplavile družbena omrežja, a je vozilo zdaj že odstranjeno in pot za kolesarje je spet prosta. 


87 km do cilja: kolesarji se približujejo prvemu kategoriziranemu vzponu. Na 62. kilometru jih čaka vzpon na Copponex (III. kategorija, 6.5 km pri 4,4 odstotka povprečnega naklona). Na 72. kilometru bo vrh četrte kategorije, Menthonnex en Bornes, potem pa bo konec ogrevanja in serija treh prvokategornih klancev. Na čelu dirke je še vedno Poels, ki ima pred prvo zasledovalno skupino, v kateri sta tudi Nairo Quintana (Arcea) in Guillaume Martin (Cofidis) 21 sekund prednosti. 

94 km do cilja: Triintridesetletni Nizozemec Wout Poels ima danes očitno dobre noge. Spet vozi povsem na čelu dirke (17 sekund prednosti pred glavnino), medtem ko Roglič vse bolj zaostaja. Tudi tempo tretje skupine je zanj premočan. Bo Poelsu pobeg tokrat uspel?

98 km do cilja: 100 km do cilja je prišlo do napada desetih kolesarjev v glavnini, kar je razbilo skupino. V glavnini se je obdržalo samo še 21 kolesarjev, med njimi sta tudi Pogačar in Mohorič, sta pa odpadla rumeni Mathieu van der Poel in drugouvrščeni Wout van Aert. Tempo je prehiter tudi za Richarda Carapaza. 

106 km do cilja: na letečem cilju Frangy je maksimalnih 20 točk pobral Sony Colbrelly, drugi je bil Michael Matthews (17) in tretji Fred Wright (15). Četrto in peto mesto sta zasedla Slovenca, Luka Mezgec, pomočnik Matthewsa, je pobral 13 točk, Mohorič pa 11.

112 km do cilja: s pospeškom je na spustu poskusil tudi včerajšnji junak Matej Mohorič, ki več kot očitno še ni porabil vseh nabojev in je željan dokazovanja, a mu glavnina ne pusti dihati. Mohorič je v skupnem seštevku dirke na (pre)visokem 4. mestu (3:01 zaostanka).

Mohorič še ni porabil vseh nabojev. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Mohorič še ni porabil vseh nabojev. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

121 km do cilja: na čelo dirke se je prebil italijanski državni prvak Sonny Colbrelli (Bahrain-Victorius, a ga je glavnina že ulovila. Več kot minuto za glavnino zaostaja skupina z Rogličem, z njim sta tudi Dan Martin in Pierre Latour.

Skupina sprinterjev (Sagan, Cavandish, Bouhanni, Merlier) in poškodovancev je še počasnejša in zaostaja že skoraj štiri minute. Skrb zbujajoče je, da je v tej skupini tudi pomočnik Tadeja Pogačarja Marc Hirschi (UAE), zraven sta tudi dva nekdanja zmagovalca Toura Chris Froome (Israel Start-Up) in Geraint Thomas (Ineos).

Vse močneje dežuje, kolesarji si oblačijo dežne anorake. Ufff, pestro bo! 

13:40 (135 km do cilja): bega je konec, glavnina z rumeno, pikčasto (Mohorič) in belo majico (Pogačar) je spet skupaj, se je pa Geraint Thomas (Ineos Grenadiers), zmagovalec Toura 2018, znašel v težavah. Zaostaja že 1.30. Tempo je prehiter tudi za močno načetega Primoža Rogliča (Jumbo-Visma), ki je pred začetkom današnje etape v pogovoru za nacionalni radio dejal, da ne bo sprejemal prenagljenih odločitev, da pa je pozitivno to, da lahko že kolikor-toliko normalno spi.

"Prvi cilj je pozdraviti se. Zdaj dva dni preživim, potem pa na prost dan z ekipo sestavimo načrt," je vodilni kolesar lestvice UCI povedal Igorju Tomincu z Vala 202. 

13:20 (145 km do cilja: Pobegi so se začeli vrstiti takoj po štartu, nekaj prednosti si je ustvaril moštveni kolega včerajšnjega zmagovalca Mateja Mohoriča Wout Poels iz ekipe Bahrain - Victorious, a zasledovalci so blizu. V hitri peterki so kolesarji s precejšnjim zaostankom v skupni razvrstitvi: Sepp Kuss iz ekipe Jumbo-Visma, Michael Woods iz moštva Israel Start-Up, Mattia Cattaneo (Quickstep), Stefan De Bod (Astana) in Sergio Henao (Team Qhubeka NextHash). 

13:10 - štart 8. etape: Namesto postopnega ogrevanja, bo šlo danes zares kmalu po kilometru nič. Kolesarji, ki jih je pričakal rahel dež in zmerne temperature okrog 20 stopinj Celzija, so takoj zagrizli v klanec. Gre za petkilometrski, nekategorizirani klanec s tudi do sedemodstotnim naklonom. 

Kaj pričakujemo danes?

Danes se bodo morali pokazati favoriti za skupno zmago, poznavalci menijo, da bo morala svoje karre končno razkriti ekipa Ineos Grenadiers, ugibajo, če bodo po težavah Primoža Rogliča pri Jumbo-Vismi poskušali dirkati na rumeno majico z Belgijcem Woutom Van Aertom, ki je v skupnem seštevku drugi, pol minute za Mathieuom Van der Poelom, ta pa naj bi danes še zadnjič na letošnji Dirki po Franciji vozil v rumeni majici, saj ni kolesar za resne klance.

Primož Roglič
Sportal Z ranjenim Rogličem se bodo pogovorili o nadaljevanju

Mohorič v pikčastem   

Matej Mohorič, junak včerajšnje najdaljše etape dirke, bo danes kolesaril v pikčasti majici najboljšega hribolazca na Touru. Ne gre pričakovati, da jo bo imel tudi po osmi etapi. Tudi Van der Poel bo najverjetneje slekel rumeno, Tadej Pogačar pa bo bržčas ostal v beli najboljšega mladega kolesarja na dirki. Tudi zelena Marka Cavendisha ni ogrožena, le do cilja jo mora pripeljati.

Matej Mohorič
Sportal Junak Mohorič vesel in ponosen: Šele v zadnjem kilometru sem verjel, da mi bo uspelo

Kdo bo napadel?

Veliko pozornosti bo deležen branilec lanske zmage Tadej Pogačar, tudi njegovi kolegi iz ekipe UAE Emirates imajo priložnost, da utišajo kritike, ki jim očitajo, da so prešibki, da bi 22-letniku v ključnih trenutkih nudili prepotrebno pomoč. Po petkovem dogajanju, ko so Pogačar in kolegi garali v glavnini in lovili močno ubežno skupino, ki jim je zbežala tudi za več kot sedem minut, je konkurenca zavohala kri. Danes utegne biti spet naporen dan za Emirate, čeprav je Pogačar sam napovedal, da se bo najverjetneje le držal preostalih favoritov za skupno zmago.

TDF 2021 - trasa 8. etape | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Je Van Aert tudi v hribih dovolj močan, da bi se lahko resno vmešal v boj za končno zmago ali se bo za favorita nizozemske ekipe ponudil Jonas Vingegaard? Bo Ineos poskušal z resnim napadom? Bo stavil na Richarda Carapaza ali Gerainta Thomasa? Kaj pa Richie Porte? Pa Rigoberto Uran? Vprašanj je veliko, morda danes dobimo tudi kakšen odgovor.     

Skupni vrstni red po sedmih etapah:

1. Mathieu van der Poel (Niz) Alpecin-Fenix      25;39:17

2. Wout Van Aert (Bel) Jumbo-Visma    + 0:30

3. Kasper Asgreen (Dan) Deceuninck-QuickStep              1:49

4. Matej Mohorič (Slo) Bahrain Victorious           3:01

5. Tadej Pogačar (Slo) UAE Team Emirates          3:43

6. Vincenzo Nibali (Ita) Trek-Segafredo 4:12

7. Julian Alaphilippe (Fra) Deceuninck-QuickStep            4:23

8. Alexey Lutsenko (Kaz) Astana-Premier Tech 4:56

9. Pierre Latour (Fra) TotalEnergies        5:03

10. Rigoberto Uran (Kol) EF Education-Nippo     5:04

...

33. Primož Roglič (Slo) Jumbo-Visma 9:11

90. Luka Mezgec (Slo) BikeExchange 29:35

...

Preberite še:

Sportal Ste že videli, kaj so pripravili Primožu Rogliču? #video
Matej Mohorič
Sportal Matej Mohorič je zmagovalec sedme etape Toura!

 

Ne spreglejte