Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
18. 7. 2021,
19.20

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,65

5

Natisni članek

Mark Cavendish BikeExchange Luka Mezgec Bahrain Victorious Matej Mohorič Matej Mohorič UAE Emirates Tadej Pogačar Tadej Pogačar Tour de France Tour de France Dirka po Franciji

Nedelja, 18. 7. 2021, 19.20

1 leto, 9 mesecev

Dirka po Franciji, 21. etapa (Chatou–Pariz, 108,4 km)

Epski Tour končan, njegov kralj Tadej Pogačar!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,65

5

Tadej Pogačar | Tadej Pogačar je junak 108. Dirke po Franciji. | Foto Guliverimage

Tadej Pogačar je junak 108. Dirke po Franciji.

Foto: Guliverimage

S sprintom na Elizejskih poljanah v Parizu se je končala 108. Dirka po Franciji. Skupni zmagovalec dirke vseh dirk je znova slovenski junak Tadej Pogačar (UAE Emirates), ki je tako ubranil senzacionalno lansko zmago, prestižne zmage na zaključni etapi letošnjega Toura se je veselil Wout Van Aert (Jumbo-Visma), odlično četrto mesto pa je zasedel Luka Mezgec (BikeExchange).

Slovenski šampion Tadej Pogačar je poleg najprestižnejše rumene majice na tem Touru osvojil tudi pikčasto za najboljšega hribolazca in belo za najboljšega mladega kolesarja na dirki. Lani je Pogačar postal drugi najmlajši zmagovalec Toura v zgodovini (za Francozom Henrijem Cornetom, zmagovalcem leta 1904), danes pa postal najmlajši kolesar z dvema zaporednima zmagama na francoski pentlji.

Matej Mohorič se je izkazal z dvema etapnima zmagama in končnim 31. mestom, njegov Bahrain Victorious pa je bila najboljša ekipa na dirki.  

Luka Mezgec pa je prav na zadnji etapi s četrtim mesto dokazal, da bi lahko, če bi imel proste roke, tudi sam napadal etapne zmage, a je moral na letošnji dirki služiti moštvenemu kolegu Michaelu Matthewsu. Mezgec je bil 102. v skupnem seštevku.

Tudi zaslužil je nekaj

Pogačar je na letošnjem Touru s tremi etapnimi in skupno zmago tudi zaslužil 610.770 evrov, a je ta znesek po tradiciji razdelil s celotno ekipo UAE Emirates.

Za vsako etapno zmago je dobil 11.000 evrov, dodatno je služil za vsak dan v rumeni majici, ob tem sta k skupnemu znesku pripomogli še bela majica za najboljšega mladega kolesarja in pikčasta za najboljšega hribolazca. Glavni delež pa je bil za končno zmago, ta je znašal 500.000 evrov. Celotna ekipa je zaslužila 621.580 evrov.

Skupno drugouvrščeni Danec Jonas Vingegaard je zaslužil 220.000 evrov za končno uvrstitev, skupno pa je dobil 246.470 evrov. Njegova ekipa Jumbo-Visma, pri kateri je že v zgodnji fazi dirke odstopil prvi zvezdnik, Slovenec Primož Roglič (ta je dotlej zaslužil 6330 evrov), je bila druga finančno najuspešnejša s 358.270 evri, poroča STA.

3414,4 kilometra dolgo dirko je končal v času 83 ur, 56 minut in 36 sekund, torej s povprečno hitrostjo 41,165 kilometra na uro, poroča Cyclingnews.

Končni vrstni red Dirke po Franciji:

1. Tadej Pogačar (Slo) UAE Team Emirates 82;56:36
2. Jonas Vingegaard (Dan) Jumbo-Visma + 5:20
3. Richard Carapaz (Ekv) Ineos Grenadiers 7:03
4. Ben O'Connor (Avs) AG2R Citroën Team 10:02
5. Wilco Kelderman (Niz) Bora-Hansgrohe 10:13
6. Enric Mas (Špa) Movistar Team 11:43
7. Aleksej Lucenko (Kaz) Astana-Premier Tech 12:23
8. Guillaume Martin (Fra) Cofidis 15:33
9. Pello Bilbao (Špa) Bahrain Victorious 16:04
10. Rigoberto Uran (Kol) EF Education-Nippo 18:34

31. Matej Mohorič (Slo) Bahrain Victorious 1;50:04
102. Luka Mezgec (Slo) BikeExchange 3;30:17
...

 

Izidi zadnje etape:

1. Wout Van Aert (Bel) Jumbo-Visma                       2;39:37
2. Jasper Philipsen (Bel) Alpecin-Fenix                 isti čas
3. Mark Cavendish (VBr) Deceuninck-Quick-Step
4. Luka Mezgec (Slo) BikeExchange
5. Andre Greipel (Nem) Israel Start-Up Nation
6. Danny van Poppel (Niz) Intermarche-Wanty-Gobert
7. Michael Matthews (Avs) BikeExchange
8. Alex Aranburu (Špa) Astana-Premier Tech
9. Cyril Barthe (Fra) B&B Hotels-KTM
10. Max Walscheid (Nem) Qhubeka NextHash
...
72. Tadej Pogačar (Slo) UAE Team Emirates                isti čas
111. Matej Mohorič (Slo) Bahrain Victorious                 + 0:59

...

Dirka po Franciji, 21. etapa (Chatou–Pariz, 108,4 km):

Konec: 108. Tour je končan! V zaključnem sprintu je slavil Belgijec Wout van Aert (Jumbo-Visma), ki je tako Marku Cavendishu preprečil, da bi prehitel Eddyja Merckxa na večni lestvici kolesarjev z največ etapnimi zmagami na Touru. Je pa Britanec osvojil zeleno majico. 

Van Aert je bil v zaključnem sprintu hitrejši od Jasperja Philipsena (Alpecin Fenix), Cavendish je bil tretji, na četrtem mestu pa je končal Luka Mezgec (BikeExchange). Tudi Nemec Andre Greipel (Israel StartUp Nation) je svoj zadnji Tour končal z odličnim rezultatom, bil je peti.

19.15 (5 km do cilja) – Ubežniki so ujeti, zdaj so na sceno stopila sprinterska moštva.

19.08 (10 km do cilja) – Bonnmourjev poskus je nevtraliziran, na čelu glavnine so kolesarji Deceuninck QuickStepa, ki zdaj lovijo tri ubežnike in pripravljajo teren za Cavendishev napad na Merckxov rekord.

19.07 (11 km do cilja) – V lov za vodilno trojico se je podal še Bonnamour. Ubežniki vozijo 18 sekund pred glavnino.

18:53 (23 km do cilja) – Schelling, Valgren in Van Moer vztrajajo 22 sekund pred glavnino, v tej se vrstijo skoki.

18.48 (27 km do cilja) – Gilbert in Alaphilippe sta spet v glavnini, vodijo pa zdaj Schelling, Van Moer in Valgren. Pogačar vozi v varnem zavetju svoje ekipe UAE Emirates.

18.45 (29 km do cilja) – prvotnega bega je konec, zdaj so glavnini pobegnili Alaphilippe, Gilbert in Schelling.

18.33 (26,5 km do cilja) – Bissenger je dobil leteči sprint na Elizejskih poljanah, Konrad in Sweeny sta zasedla drugo in tretje mesto, v sprinterskem obračunu v glavnini pa je bil Cavendish močnejši od Matthewsa.

Izidi letečega cilja na Elizejskih pljanah:
1. S. Bissegger 20 točk
2. P. Konrad 17
3. H. Sweeny 15
4. M. Cavendish 13
5. M. Mørkøv 11
6. M. Matthews 10
7. L. Mezgec 9
8. J. Alaphilippe 8
9. S. Colbrelli 7
10. D. Ballerini 6
11. L. Durbridge 5
12. B. Armirail 4
13. M. Donovan 3
14. D. Devenyns 2
15. P. Vakoč 1

18.30 (42 km do cilja) – Pedersen je popustil, Bissegger, Sweeny in Konrad pa vozijo 29 sekund pred glavnino.

18.26 (46 km do cilja) – Vodilni trojici, Stefanu Bisseggerju (EF Education-Nippo), Casperju Pedersenu (DSM) in Harryju Sweenyju (Lotto-Soudal) se je pridružil še Patrick Konrad (Bora-Hansgrohe). Četverica vozi 15 sekund pred glavnino.

18.22 (49 km do cilja) - Bissegger, Pedersen in Sweeny so ušli glavnini. Nekaj kolesarjev je imelo težave s predrtimi pnevmatikami, Richard Carapaz pa se je za kratek čas ustavil pri zdravniškem avtomobilu. Nimamo podatkov, da bi imel Ekvadorec kakšne resnejše težave.

18.15 (55 km do cilja) – Kolesarji so se zapeljali tudi skozi kompleks slavnega muzeja Louvre, zdaj pa so že prvič na Elizejskih poljanah. Dirka se začenja zares, prvi kolesarji že poskušajo z napadi.

Karavana se je premikala precej ležerno, pa vseeno dovolj hitro, da je sprožila avtomatski radar za nadzor hitrosti prometa:

17.59 (65 km do cilja) – Karavana je prispela v Pariz, za zdaj je vzdušje med kolesarji še povsem sproščeno, ko se bodo začeli krogi po središču francoske prestolnice, pa se bo začelo tudi tekmovanje.  

Mohorič, Pogačar, Mezgec | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Takole so se na čelo karavane postavili trije slovenski asi Pogačar, Matej Mohorič (Bahrain Victorious) in Luka Mezgec (BokeExchange). Mohorič je iz žepa potegnil še startno številko 11, ki jo je do odstopa nosil Primož Roglič (Jumbo-Visma):

Francozi so vendarle našli svojega junaka Toura v Francku Bonnamourju (B&B Hotels p/b KTM), ki je bil izbran za najbolj borbenega kolesarja na dirki. Tudi danes pa rumene startne številke nosijo kolesarji Mohoričevega Bahrain Victoriousa, najboljše ekipe na letošnji francoski pentlji.

17.20 (87 km do cilja) – Pogačarjeva ekipa danes kolesari v posebnih dresih, s katerimi slavi zmago Slovenca, medtem ko danes v beli majici kolesari Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma), v pikčasti pa Wout Poels (Bahrain Victorious). Obe sta si zgolj izposodila od Pogačarja, ki bo Tour končal tudi kot najboljši hribolazec in najboljši mladi kolesar dirke. Le Cavendish danes brani zeleno majico pred Michaelom Matthewsom (BikeExchange). Britanec ima v tem seštevku 304 točke, Avstralec 269.

Mark Cavendish - Tadej Pogačar | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

17.00 (101 km do cilja) – Medtem ko so Tadej Pogačar in kolesarji UAE Emirates pozirali fotografom, so dosegli tudi edini gorski cilj današnje etape, Cote de Gres (IV. Kategorije), po edini točko je skočil Mikkel Bjerg.

16.40 – Karavana vozi zelo ležerno, "kilometer nič" je prečkala deset minut za predvideno časovnico. Nič čudnega, ta Tour je bil za kolesarje izjemno naporen. Danes ni startal Danec Jakob Fuglsang (Astana), zdelal ga je drugi odmerek cepiva proti covid-19. Zadnjo etapo je tako začelo 141 kolesarjev.

16.15 – Začela se je zaprta vožnja v zadnji etapi letošnje Dirke po Franciji. Ob 16.30 bodo kolesarji dosegli oznako "kilometer nič", a danes pravega dirkanja ne bo vse do zaključka etape, ko se bodo za še preostalih 70 točk udarili sprinterji. 20 jih je na voljo na letečem cilju (na 68. km etape, v tretjem krogu na Elizejskih poljanah), 50 pa jih čaka zmagovalca etape.

Mark Cavendish bo danes napadel rekord po številu etapnih zmag na Touru. 

Sportal Eksplozija navdušenja v Pogačarjevi "Rumendi" #video

Vid Ogris
Sportal Nekdanji kolesar, ki je spoštoval obljubo iz najstniških dni #video
Sportal Po izbruhu še opravičilo pred srečanjem z zgodovino #video
Col du Galibier
Avtomoto "Noro, noro, noro!" Rogličeve besede tu še odmevajo. #foto
Roglič Pogačar
Sportal Pogačar, Roglič in družba bodo že jutri premikali kazalce
Tadej Pogačar
Sportal Dan, ki nas je pošteno zmedel: bili smo veseli in razočarani hkrati

Pred etapo

Tadej Pogačar (UAE Emirates) bo danes najbrž že med vožnjo po pretežno ravninski etapi – izjema je en klanec četrte kategorije na sedmem kilometru trase –, popil kozarček šampanjca, nazdravil z moštvenimi kolegi, se nastavljal fotografom ter užival v zmagoslavju. Zanj je zadnja etapa dirke res le še formalnost.

Zato pa se bodo sprinterji pripravljali na zaključnih osem krogov v Parizu, kjer se bodo nato na Elizejskih poljanah udarili za prestižno zmago. Britanski zvezdnik Mark Cavendish (Deceuninck QuickStep) bo poskušal napasti svojo 35. etapno zmago na Touru, s katero bi na večni lestvici ušel belgijski legendi Eddyju Merckxu (34 zmag), po drugi strani pa lahko izgubi tudi zeleno majico, saj je v igri še 70 točk, sam pa ima v tem seštevku "le" 35 točk prednosti pred Avstralcem Michaelom Matthewsom (BikeExchange).

TDF21 - 21. etapa | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Preostale tri majice so v Pogačarjevih rokah, poleg rumene še pikčasta za najboljšega hribolazca na dirki in bela za najboljšega mladega kolesarja. Družbo mu bosta na odru za zmagovalce delala še Danec Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) in Ekvadorec Richard Carapaz (Ineos Grenadiers). Prvi za Slovencem v skupnem seštevku zaostaja pet minut in 20 sekund, drugi sedem minut in tri sekunde.

V zaključnem sprintu bo Luka Mezgec garal za svojega moštvenega kolega Matthesa, bojeviti Matej Mohorič (Bahrain Victorious), zmagovalec dveh etap na letošnji dirki, pa bo bržčas dobil prosto, čeprav ima tudi njegova ekipa v ognju svojega sprinterja, Italijana Sonnyja Colbrellija.

Etapa se bo z zaprto vožnjo začela ob 16.15, ob 16.30 bo šlo "zares", cilj pa naj bi kolesarji dosegli enkrat med 19.00 in 19.16.

Skupni vrstni red po 20 etapah:

1. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates)                80;16:59

2. Jonas Vingegaard (Dan/Jumbo-Visma)                       + 5:20

3. Richard Carapaz (Ekv/Ineos Grenadiers)                   7:03

4. Ben O'Connor (Avs/Ag2r Citroen)                         10:02

5. Wilco Kelderman (Niz/Team DSM)                          10:13

6. Enric Mas (Špa/Movistar)                                11:43

7. Aleksej Lucenko (Kaz/Astana-Premier Tech)               12:23

8. Guillaume Martin (Fra/Cofidis)                          15:33

9. Pello Bilbao (Špa/Bahrain Victorious)                   16:04

10. Rigoberto Uran (Kol/EF Education-Nippo)                 18:34

...

31. Matej Mohorič (Slo/Bahrain Victorious)                1;49:05

103. Luka Mezgec (Slo/BikeExchange)                        3;30:17

...

Preberite še:

Tadej Pogačar
Sportal Tadej Pogačar zanesljivo ubranil rumeno majico, kronometer Van Aertu
tadej Pogačar
Sportal Drugi Tour ima domala že v žepu, svet pa se sprašuje, koliko jih še bo
Andre Greipel
Sportal Greipel se po koncu sezone poslavlja
Ne spreglejte