Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
12. 6. 2024,
18.32

Osveženo pred

1 mesec, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,30
Dirka po Švici UAE Emirates kolesarstvo Tadej Pogačar Tadej Pogačar Adam Yates

Natisni članek

Sreda, 12. 6. 2024, 18.32

1 mesec, 1 teden

Dirka po Švici, 4. etapa

Adam Yates novi vodilni na dirki po Švici

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,30
Adam Yates | Yates je prevzel vodstvo na dirki po Švici. | Foto Guliverimage

Yates je prevzel vodstvo na dirki po Švici.

Foto: Guliverimage

Slovenski kolesarski as Tadej Pogačar je kljub temu, da trenutno ne tekmuje, danes dobil odlično novico. Njegov glavni pomočnik za Tour pri ekipi UAE Team Emirates, Britanec Adam Yates je na dirki po Švici pokazal odlično pripravljenost. V četrti etapi, ki se je končala z dolgim zaključnim vzponom, je zasedel drugo mesto in prevzel skupno vodstvo.

Thibau Nys
Sportal Nysu tretja etapa, Bettiol v vodstvu

Za 23 sekund ga je premagal le član ekipe Bahrain Victorious, Norvežan Torstein Traeen, ki je bil na zaključnem vzponu zadnji preživeli ubežnik, nanj je prišel z lepo prednostjo pred glavnino.

"Ne zavedam se, kaj mi je uspelo. Kaj takega nisem pričakoval, a sreča se mi je nasmehnila, da me niso začeli prej resno loviti. To je moja prva zmaga v svetovni seriji, zato nekaj posebnega, je pa seveda še en čustveni vidik tega uspeha. Dosegel sem ga v domovini preminulega Gina Mäderja in v dresu, ki ga je pred časom nosil. Dosegel sem ga pred očmi njegove mame, zato je vsa ekipa še bolj vzhičena. Z njim nikoli nisem vozil, saj sem se ekipi pridružil letos. A čutim njegov duh, čutim, da vsi iz ekipe vozimo zanj. In vedno bomo zmage posvečali njemu," je na cilju dejal 28-letni Norvežan, ki so mu na začetku kariere pri doping kontroli odkrili raka na modih, a so ga ozdravili, to je sporočil leta 2022.

Yates Norvežana na vzponu na prelaz Gotthard ni ujel, a je prevzel skupno vodstvo. Na drugem mestu v skupni razvrstitvi je njegov moštveni kolega Portugalec Joao Almeida, ki zaostaja 26 sekund, isti zaostanek ima na tretjem mestu lanski zmagovalec dirke Danec Mattias Skjelomose (Lidl-Trek), ta je tretje mesto zasedel tudi v etapi. Tako Portugalec kot Danec sta za Yatesom zaostala 25 sekund, sledili so Kolumbijec Egan Bernal, Britanec Oscar Onley, Španec Enric Mas in Avstrijec Felix Gall.

"Nisem si mislil, da bom tako dober, pred etapo nisem imel takega občutka, toda noge so bile prave. Bolje bi bilo, če bi zmagal, vendar tudi skupno vodstvo je odlična stvar," je bil na cilju zadovoljen Yates.

V četrtek bo na sporedu še ena zahtevna etapa z zaključnim vzponom.

mezgec čelada
Sportal Luka Mezgec: Čelada mi je rešila življenje
Dylan Groenewegen, Po Sloveniji 2024
Sportal Dylanu Groenewegnu tesna zmaga v prvi etapi jubilejne slovenske pentlje
Anže Ravbar
Sportal Nadarjeni Anže Ravbar dobil zgodovinsko priložnost
Ne spreglejte