Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
13. 11. 2021,
17.31

Osveženo pred

2 leti, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,28

Natisni članek

Matjaž Kopitar slovenska hokejska reprezentanca

Sobota, 13. 11. 2021, 17.31

2 leti, 5 mesecev

turnir štirih držav, jesenice, 3. dan

Avstrijci v podaljšku kaznovali slovensko napako, turnir Belorusiji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,28
slovenska hokejska reprezentanca : Avstrija, pripravljalni turnir, Podmežakla, Aljaž Predan | Slovenci so na zadnji tekmi domačega pripravljalnega turnirja še tretjič izgubili, z 2:1 so jih v podaljšku premagali Avstrijci. | Foto Grega Valančič/Sportida

Slovenci so na zadnji tekmi domačega pripravljalnega turnirja še tretjič izgubili, z 2:1 so jih v podaljšku premagali Avstrijci.

Foto: Grega Valančič/Sportida

Slovenski hokejisti so turnir štirih držav na Jesenicah končali s porazom po podaljšku proti Avstriji (1:2), ki je do zmage prišla z uspešno izvedenim kazenskim strelom mladega upa Marca Kasperja. Risi, ki niso naredili spodbudnega vtisa, so akcijo na Gorenjskem končali na zadnjem mestu. Na večerni tekmi preobratov je Belorusija s tremi zadetki v zadnjih treh minutah s 6:3 premagala Francijo in osvojila prvo mesto.

slovenska hokejska reprezentanca : Avstrija, Podmežakla, Matjaž Kopitar
Sportal Razočarani Matjaž Kopitar: Pričakoval sem veliko več

Slovenska hokejska reprezentanca je domači pripravljalni turnir, na katerem je selektor Matjaž Kopitar priložnost za dokazovanje ponudil kopici reprezentančno manj izkušenim hokejistom, začela s porazom proti Franciji z 2:3, nadaljevala s porazom proti Belorusiji (0:3), končala pa s sobotnim porazom po podaljšku proti Avstriji (1:2). Tridnevno tekmovalno reprezentančno akcijo je končala na zadnjem mestu. Rezultat sicer ni bil v ospredju, a slovenski trenerski štab z videnim ne more biti zadovoljen.

Zadnje srečanje so bolje odprli severni sosedi. Imeli so dvakrat igralca več, a jim Žana Usa (njegova menjava je bil Val Usnik) ni uspelo premagati. V nadaljevanju so pobudo prevzeli Slovenci, ki so si priigrali konkretnejše priložnosti, a tudi njim ni uspelo ugnati nasprotnikovega vratarja Davida Madlenerja. Najlepšo priložnost sta imela kapetan Anže Kuralt, ko je po podaji Kena Ograjenška v 12. minuti zadel vratnico, in Ograjenšek tri minute zatem, ko je poskušal iz bližine, a ni bil uspešen.

V nadaljevanju so do prvega "power playa" prišli tudi domači, prednost pa je v 27. minuti le izkoristil Ograjenšek, ki je po podaji Aleksandra Magovca z močnim strelom načel sosedsko mrežo. To je bil sploh prvi zadetek risov z igralcem več na turnirju. A minimalne prednosti niso znali dolgo ohraniti, saj so Avstrijci že nekaj minut zatem hitro akcijo tri na dva kronali z izenačenjem, s strelom med nogami je Usa premagal Felix Maxa.

Marco Kasper je v podaljšku uspešno izvedel kazenski strel za zmago. | Foto: Grega Valančič/Sportida Marco Kasper je v podaljšku uspešno izvedel kazenski strel za zmago. Foto: Grega Valančič/Sportida V zadnji tretjini zadetkov ni bilo več, Slovenci so bili precej neučinkoviti, so si pa po prekršku Avstrije v zadnji minuti priigrali priložnost, da bi v podaljšku morda lahko prišli do zmage, a se nato niti dodatni del ni razpletel po željah domačih. Ob številčni prednosti štiri na tri so si privoščili napako, plošček jim je ušel iz napadalne tretjine, v protinapad je pobegnil mladi up Avstrije Marco Kasper, Nik Simšič pa ga je ob tem nepravilno oviral. 17-letnik je kazenski strel rutinirano spremenil v zadetek in poskrbel za drugo zmago Avstrije in tretji poraz Slovencev, ti so turnir s točko končali na zadnjem mestu.

Fotogalerija s tekme (foto: Grega Valančič/Sportida)

Fotogalerija
1 / 38

Belorusi s tremi poznimi zadetki do prvega mesta

Na večerni tekmi so si nasproti stali Francozi in Belorusi, ki so po dobrih dveh minutah vodili že 2:0, a so se galski petelini v drugi tretjini vrnili in povedli. Beloruski hokejisti so v 47. minuti izenačili, ob koncu pa uprizorili strelske vaje, zadeli še trikrat in z zmago s 6:3 osvojili prvo mesto.

Novo snidenje februarja, vrhunec sezone maja 

Predvideno je, da se slovenska izbrana vrsta znova zbere februarja, ko bo turnir gostil Celovec, tam pa naj bi ob gostiteljih sodelovali še Francozi in Norvežani. S prvima dvema se bodo Slovenci maja pomerili tudi na svetovnem prvenstvu drugega razreda v Tivoliju, medtem ko bodo Skandinavci znova igrali med elito.

Pred SP, ki bo med 2. in 8. majem, pri HZS načrtujejo še nekaj prijateljskih tekem.

Turnir štirih držav (dvorana Podmežakla, Jesenice)

Sobota, 13. november:
Avstrija : Slovenija 2:1 (0:0, 1:1, 0:0, 1:0) - podaljšek
0:1 Ograjenšek (Magovac, Kuralt 27.), 1:1 Maxa (Wimmer, Lahoda, 31.), 2:1 Kasper 61. (KS)

Postava Avstrije: Madlener, Schmidt; Maier, Wolf, Bar, Lahoda, Maxa; Kragl, Nickl, Harnisch, Kasper, Winkler, Kirchschlager, Huber, Achermann, Schwinger; Kernberger, Wimmer, Antal, Kromp, Paulweber. Selektor: Roger Bader.
Postava Slovenije: Us, Usnik; Crnovič, Magovac, Kuralt, Simšič, Ograjenšek; K. Čepon, Logar, Koblar, Kalan, Šturm; Stojan, Podlipnik, Sodja, Tomaževič, Jezovšek; M. Čepon, Urukalo, Predan, Čimžar,Kapel, Svetina. Selektor: Matjaž Kopitar.

Francija : Belorusija 3:6 (1:2, 2:0, 0:4)
Fabre 17., Bozon 31., Claireaux 40.; Gavrus 2., 59., Drozdov 3., 47., Sapego 57., Usov 59.

Lestvica:
1. Belorusija 3 tekme - 8 točk
2. Avstrija 3 - 5
3. Francija 3 - 4 
4. Slovenija 3 - 1

Petek, 12. november:
Francija : Avstrija 2:3 (0:0, 2:1, 0:1, 0:1) – po podaljšku
Maia 24., Colotti 28.; Kasper 22., Huber 45., Winkler 62.

Slovenija : Belorusija 0:3 (0:1, 0:1, 01)
0:1 Derjabin (Gorbunov, Djukov, 18), 0:2 Skorenov (Piškajlo, 33.), 0:3 Drozdov (Gorbunov, Usov, 48.)

Četrtek, 11. november:
Belorusija : Avstrija 3:2 (1:1, 1:1, 0:0, 1:0) - po podaljšku
Drozdov 7., Bokun 35., Kovaljov 61.; Harnisch 9., Lahoda 37.

Slovenija : Francija 2:3 (1:2, 1:0, 0:1)
1:0 Sodja (Predan, Svetina, 8.), 1:1 Maia (14., PP1), 1:2 Gallet (Maia, 20.), 2:2 Šturm (Crnovič, 34.), 2:3 Colotti (Douay, 42.) 

 

Seznam reprezentantov za turnir na Jesenicah:

Vratarji: Luka Gračnar (Eispiraten Crimmitschau, DEL2), Žan Us (HK SŽ Olimpija, IceHL), Val Usnik (EC-KAC Future Team, Alpska liga);
Branilci: Aljoša Crnovič, Nejc Stojan, Žiga Urukalo (vsi HDD Sij Acroni Jesenice, Alpska liga), Kristjan Čepon, Mark Čepon, Miha Logar, Aleksandar Magovac (vsi HK SŽ Olimpija, liga IceHL), Matic Podlipnik (Bayreuth Tigers, DEL2);
Napadalci: Tadej Čimžar, Žan Jezovšek, Luka Kalan,  Gregor Koblar, Jaka Sodja, Nik Simšič, Jaka Šturm, Blaž Tomaževič (vsi HK SŽ Olimpija, IceHL), Rok Kapel (EC-KAC Future Team, Alpska liga), Anže Kuralt (Fehervar AV19, IceHL), Ken Ograjenšek (Graz 99ers, IceHL), Aljaž Predan (Red Bull Salzburg, IceHL), Erik Svetina (HDD Sij Acroni Jesenice, Alpska liga).

slovenska hokejska reprezentanca Francija
Sportal Slovenci turnir na Jesenicah začeli s tesnim porazom
Anže Kuralt
Sportal Anže Kuralt želi pri sosedih narediti še korak naprej
slovenska hokejska reprezentanca 2020 olimpijske predkvalifikacije Matjaž Kopitar
Sportal Na Gorenjskem začetek priprav na vrhunec sezone
 
Ne spreglejte