Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
11. 5. 2017,
0.01

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,90

2

Natisni članek

SP v hokeju 2017 slovenska hokejska reprezentanca risi Pariz Finska Nik Zupančič

Četrtek, 11. 5. 2017, 0.01

6 let, 6 mesecev

Svetovno prvenstvo v Kölnu in Parizu, 6. dan

Prebujeni Slovenci dolgo pretili, a na koncu priznali premoč Fincem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,90

2

Slovenija Finska IIHF SP 2017 Pariz | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Slovenska hokejska reprezentanca je po razglašeni torkovi predstavi proti Norveški (1:5) na četrti tekmi svetovnega prvenstva proti favoriziranim Fincem v sredo pokazala drugačen obraz. Slovenci so Severnjakom pretili večino tekme, nato pa po hitro prejetih dveh zadetkih v zadnjih desetih minutah izgubili z 2:5. To je še četrti poraz risov na SP, ki ostajajo na predzadnjem mestu skupine. Za obstanek se bodo najverjetneje bojevali v soboto z Belorusijo.

Slovenija je imela pred obračunom z aktualnimi svetovnimi podprvaki po treh tekmah svetovnega prvenstva na računu eno točko in tri poraze, favorizirani Finci pa so na treh tekmah zbrali le štiri točke. Tesno so premagali Belorusijo, nato prvič v zgodovini izgubili s Francijo, proti Čehom pa v zadnji tretjini vodili že s 3:0, na koncu pa zakockali zmago in izgubili po kazenskih strelih.

Risi so v ekipi spet pozdravili Žigo Jegliča, ki je odslužil kazen dveh tekem, tako da so imeli spet popolne štiri napade. V prvem ob Jegliču še Rok Tičar in Robert Sabolič, v drugem pa spet Miha Verlič, Jan Muršak in Jan Urbas.

V vratih je stal igralec tekme na slovenski strani Gašper Krošelj, njegova menjava je bil Matija Pintarič, medtem ko je še četrto tekmo zapored s tribune spremljal Luka Gračnar. Ob njem sta bila še poškodovani napadalec Žiga Pance in branilec Andrej Tavželj. Zamenjal ga je Jurij Repe, ki je zaigral sploh prvič na svetovnih prvenstvih elite. V branilskih parih  je prišlo do sprememb: skupaj sta zaigrala Klemen Pretnar in Sabahudin Kovačević ter Blaž Gregorc in Mitja Robar.

Povsem drugačen obraz kot proti Norveški za prvo vodstvo na SP

Selektor Nik Zupančič je po porazu proti Norvežanom dejal, da polovica ekipe ni bila pripravljena na igro in da bodo fantje morali prevzeti del odgovornosti. Pred Finci si je želel predvsem preprostejšo igro, trdnejšo obrambo, manj napak v svoji obrambni tretjini.

In vse to je v prvih 20 minutah dobil. Slovenci so prikazali povsem drugačen obraz. Obramba je delovala disciplinirano. Fince so pokrivali že v njihovi tretjini, tako da so imeli ti na trenutke celo težave s prehodom v napadalno tretjino, v kateri so bili pričakovano nevarnejši kot risi na drugi strani, ki so sicer precej manj streljali (razmerje v strelih v prvi tretjini 15:5), a sta bila ali obramba ali Krošelj dovolj zbrana, da sta Nordijce do konca prve tretjine zadržala pri ničli. Anže Kuralt je zadel za prvo slovensko vodstvo na tem prvenstvu. | Foto: Vid Ponikvar Anže Kuralt je zadel za prvo slovensko vodstvo na tem prvenstvu. Foto: Vid Ponikvar

To pa ni uspelo levom, ki jih je v 15. minuti ukanil četrti slovenski napad, debitant na svetovnih prvenstvih Nik Pem se je podpisal pod podajo, Anže Kuralt pa je po prodoru po sredini zadel. Harri Sateri je sploh prvi vratar na tem prvenstvu, ki je okusil, kako se je proti Sloveniji znajti v zaostanku. Zupančičeva četa namreč na prvih treh tekmah nikoli ni vodila, še več, nikoli sploh ni zadela v uvodnem delu. Dobro so se Slovenci držali tudi po vodstvu, ko so Finci napadali za izenačenje, ki ga v prvem delu niso dočakali.

V dveh minutah zrežirali preobrat

Drugi del so severnjaki odprli z igralcem več (na kazenski klopi je sedel Jeglič), a so se Slovenci ubranili, je bil pa 30-letni čuvaj mreže nemočen v 25. minuti. Po dobljenem buliju je plošček prišel do Velli-Mattija Savinainena, ki je z natančnim strelom z vrha krogov priskrbel vodstvo.

Slovenija Finska IIHF SP 2017 | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Sledila je nova kazen Jegliča, tokrat so jo Finci izkoristili in v dveh minutah povsem obrnili srečanje. Plošček je v slovenski gol pospravil Mikko Rantanen. Slovenci so se morali kmalu spet braniti z igralcem manj, a je dobro razpoloženi Krošelj vztrajno preprečeval zvišanje finskega vodstva. Do konca tretjine, v kateri se kljub pritisku Fincev rezultat ni več spremenil, je bil na strani risov (le štirje streli, Finci 18) še najnevarnejši Boštjan Goličič.

Fotogalerija Vida Ponikvarja
Fotogalerija
1 / 34

Prvi power-play za slovensko izenačenje in finska minuta za pobeg

Slovenija je bila pred zadnjim delom povsem v igri za ugoden rezultat. In ko se ji je v 46. minuti ponudila igra z igralcem več, risi niso oklevali. Robert Sabolič je streljal z desne strani, Rok Tičar je pred golom podstavil palico, plošček pa se je med nogama Saterija skotalil v gol.

Risi so bili v Bercyju v resnem boju za točko ali celo veliko presenečenje, a so Finci, podobno kot v drugi tretjini, hitro dvakrat zadeli in ušli. Najprej je Krošlja mojstrsko premagal Aho, 64 sekund pozneje pa je na +2 zvišal Markus Hannikainen. Slovencem se je ob koncu ponudila nova igra z igralcem več, Zupančič je pred tem vzel še odmor, Krošlja pa zamenjal s šestim igralcem v polju. Slovencem se želja po znižanju ni uresničila, Finci so prek Salinena, ki se je vračal s kazenske klopi, zadeli nebranjen gol in postavili končnih 5:2.

Slovensko izbrano vrsto v četrtek čaka dan odmora, nov dvojček tekem pa bo začela v petek ob 16.15, ko bo njen nasprotnik Češka.

Kaj sta po tekmi povedala selektorja?

"Ponosen sem na ekipo. To je bila naša najboljša predstava prvenstva." | Foto: Vid Ponikvar "Ponosen sem na ekipo. To je bila naša najboljša predstava prvenstva." Foto: Vid Ponikvar

Nik Zupančič, selektor Slovenije: Prikazali smo velik napredek od včeraj. Od prve minute smo kazali željo, na klopi je bilo spet čutiti energijo. Fantje so spet dihali vsi za enega, eden za vse, temu primerno so sledili tudi dogodki. Zelo odgovorno so igrali v prvi tretjini, sistemsko zelo dobro stali na igrišču. Nasprotniku praktično nismo pustili prav veliko. Imeli so sicer terensko premoč. Ko smo dobili priložnost, smo jo izkoristili in šli na prvi odmor z vodstvom, kar je bilo za nas zelo pomembno.

V drugem delu so Finci dodatno stopili na plin, prejeli smo dva hitra zadetka, a kljub temu našli svoj ritem. Ko smo v zadnjem delu dosegli izenačujoč zadetek, smo videli, da imamo možnosti tudi za kakšen točkovni izkupiček, a Finci imajo v sojih vrstah individualiste, ki znajo obrniti tekmo. To se je tudi zgodilo. Na koncu smo poskušali še s šest na štiri, imeli še majhno priložnost, a se žal ni izšlo. Kljub porazu sem zadovoljen in ponosen na svojo ekipo. Mislim, da je bila to najboljša tekma na tem prvenstvu.

Lauri Marjamaki, selektor Finske: Ponosen sem na svojo ekipo. Naše delo se je stopnjevalo. V vsaki tretjini smo napredovali in vsaka izkušnja je pomembna za naš razvoj. Mislim, da smo na pravi poti.

Belorusi ostajajo brez točke

V Parizu je bilo zanimivo že popoldne, ko so palice prekrižali Švicarji in Belorusi. Prav z zadnjimi se bo Slovenija najverjetneje bojevala za obstanek med elito, zato je pozdravila zmago Švice.

Švicarji so po včerajšnjem šoku in porazu po kazenskih strelih s Francijo danes gladko, s 3:0 premagali Belorusijo. | Foto: Vid Ponikvar Švicarji so po včerajšnjem šoku in porazu po kazenskih strelih s Francijo danes gladko, s 3:0 premagali Belorusijo. Foto: Vid Ponikvar

V skupini v Kölnu sta šesti dan odprli ekipi ZDA in Italije. Američani so potrdili vlogo velikih favoritov in naše zahodne sosede odpravili s 3:0. Na večerni tekmi so gostitelji po kazenskih strelih premagali Slovake. Nemci so danes igrali brez napadalca Patricka Hagerja, ki je zaradi grdega prekrška nad Rusom Sergejem Mozjakinom na včerajšnji tekmi dobil prepoved nastopa na dveh tekmah.

Kaj je ušpičil Hager: 
 

SP, 5. dan:

Skupina B, Pariz:

Švica : Belorusija 3:0 (1:0, 1:0, 1:0)
Schappi 18. (PP1), Ambuhl 36., Almond 48.

Finska : Slovenija 5:2  (0:1, 2:0, 3:1)
0:1 Kuralt (Pem 15.), 1:1 Savinainen 25., 2:1 Rantanen (Savinainen, Aho 26., PP1), 2:2 Tičar (Sabolič, 46., PP1), 3:2 Aho (Rantanen, 50.), 4:2, Hannikainen (Lajunen, 51.), 5:2 Salinen (Pyorala, Jarvinen 60., EN)

PP1- zadetek z igralcem več
EN-zadetek v prazen gol

Postava Slovenije: Krošelj, Pintarič; Pretnar, Kovačević, Jeglič, Tičr, Sabolič; Gregorc, Robar, Urbas, Muršak, Verlič; Vidmar, Kranjc, Rodman, Ograjenšek, Goličič; Podlipnik, Repe, Mušič, Pem, Kuralt. Selektor: Nik Zupančič.

Postava Finske: Sateri, Korpisalo; Ohtamaa, Honka, Aho, Filppula, Rantanen; Jaakola, Lajunen, Kemppainen, Pyorala, Puljujarvi; Lehtonen, Hietanen, Savainainen, Sallinen, Pihlstrom; Kukkonen, Jarvinen, Lajunen, Hannikainen, Osala. Selektor: Lauri Marjamaki.

Skupina A, Köln:

ZDA : Italija 3:0 (1:0, 2:0, 0:0)
Nelson 6., 26., Lee 28.

Slovaška : Nemčija 2:3* (1:0, 1:2, 0:0, 0:0, 0:1)
Matoušek 10., Hudaček 22.; Reimer 37., Ehliz 37., Kahun 65.

* - po kazenskih strelih

 

Lestvici:

Skupina B:

1. Kanada 3 tekme – 9 točk
2. Švica 4 – 9
3. Finska 4 – 7
4. Norveška 3 – 6
5. Francija 3 – 5
6. Češka 3 – 5
7. Slovenija 4 – 1
8. Belorusija 4 – 0

Skupina A:

1. Latvija 3 tekme – 9 točk
2. ZDA 4 – 9
3. Rusija 3 – 8
4. Nemčija 4 – 5
5. Švedska 3 – 4
6. Slovaška 4 – 4
7. Danska 3 – 2
8. Italija 4 – 1

 

Ne spreglejte