Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
9. 5. 2023,
21.01

Osveženo pred

11 mesecev, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,63

Natisni članek

Matjaž Kopitar slovenska hokejska reprezentanca SP v hokeju 2023

Torek, 9. 5. 2023, 21.01

11 mesecev, 4 tedne

pripravljalna tekma, kopenhagen

Slovenci na generalki pred SP premagali Dance

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,63
SP v hokeju, divizija I, skupina A (Ljubljana): Slovenija - Romunija | Slovenci so generalko pred prvenstvom opravili zmagovito. | Foto Domen Jančič

Slovenci so generalko pred prvenstvom opravili zmagovito.

Foto: Domen Jančič

Slovenska hokejska reprezentanca je na zadnji pripravljalni tekmi za svetovno prvenstvo elitne divizije s 3:1 premagala Dansko in generalko za vrhunec sezone opravila zmagovito. Varovanci Matjaža Kopitarja, ki je bil z videnim zelo zadovoljen, bodo prvenstvo v Rigi odprli v soboto ob 11.20 proti Švici. Cilj je obstanek med elito, kar pomeni izognitev zadnjemu mestu v skupini. V tej so še Kanada, Češka, Slovaška, Latvija, Norveška in Kazahstan.

Slovenija Litva olimpijske predkvalifikacije Jan Urbas
Sportal Risi dobili še kapetana

Pripravljalna tekma

Torek, 9. maj, Köbenhavn
Danska : Slovenija 1:3 (0:1, 1:2, 0:0)
0:1 Urbas (Jeglič, 11.), 1:1 Olesen (Bau Hansen, Poulsen, 23.), 1:2 Drozg (Ograjenšek, 33.), 1:3 Čepon (Tičar, 39.)

Postava Danske: Dichow, Sorensen; M. Lauridsen, Larsen, Scheel, Aagaard, N. Jensen; A. J. Jensen, Koch, Storm, Wejse, Boedker; O. Lauridsen, M. Jensen, Andersen, Fisker Molgaard, Russell; Gammelgaard, Krogsgaard, Olesen, Poulsen, Bau Hansen, Asperup. Selektor: Heinz Ehlers.
Postava Slovenije: Krošelj, Gračnar; Gregorc, Pavlin, Verlič, Jeglič, Urbas; Magovac, Čepon, Kuralt, Tičar, Sabolič; Štebih, Mašič, Drozg, Simšič, Ograjenšek; Čimžar, Pance, Tomaževič, Zajc, Maver. Selektor: Matjaž Kopitar.

Priprave slovenske hokejske reprezentance na vrhunec sezone, svetovno prvenstvo elitne divizije, ki ga bodo varovanci Matjaža Kopitarja konec tedna začeli v Rigi, so praktično končane. 

Slovenci so v torek odigrali še zadnjo pripravljalno tekmo na svetovno prvenstvo, v Rodovreju so se udarili z na papirju najzahtevnejšim tekmecem v pripravljalnem obdobju, standardno članico elite Dansko in jo premagali s 3:1. Kopitar je med vratnici postavil Gašperja Krošlja, ki je svoje delo uspešno opravil, njegova menjava je bil Luka Gračnar. Od hokejistov, ki so bili na končnem seznamu, v postavi ni bilo branilcev Matica Podlipnika in Aljoše Crnovića ter vratarja Žana Usa.

Slovenci so povedli v 11. minuti, po dobljenem sodniškem metu v danski tretjini je do ploščka prišel Žiga Jeglič, ga spravil do kapetana Jana Urbasa, ta pa premagal 22-letnega domačega vratarja Frederika Dichowa, ki se je v pretekli sezoni dokazoval pri švedskem prvoligašu Frolunda. Kaj hitro zatem so imeli Danci igralca več, a jim slovenskega čuvaja mreže ni uspelo premagati. Ob koncu uvodne tretjine, ko je moral na kazensko klop Jeglič, so gostitelji znova igrali z igralcem več, a niso resneje ogrozili slovenskih vrat, tako da so Slovenci na prvi odmor odšli z vodstvom 1:0.

Jan Drozg je v drugi tretjini, ko so bili Slovenci na preizkušnji, zadel za 2:1. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Jan Drozg je v drugi tretjini, ko so bili Slovenci na preizkušnji, zadel za 2:1. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Tudi v začetku drugega dela Danci power-playa niso izkoristili, so pa v 23. minuti ob ogradi v slovenski tretjini prišli do ploščka, ga poslali pred Krošljeva vrata, pred katerimi se je v gneči najbolje znašel Nick Olesen in izenačil. Nadaljevanje je pripadalo Skandinavcem, ki so velik del preživeli v slovenski obrambni tretjini, a se je Kopitarjeva četa v obrambi dobro držala. V 33. minuti so zapretili risi, Ken Ograjenšek je ob ogradi za danskim golom prišel do ploščka, ga podal pred gol, kjer se je Jan Drozg otresel tekmečeve obrambe in zadel za 2:1. Ob koncu tretjine se je Anže Kuralt s tekmecem za danskim golom boril za plošček, oba sta se znašla na tleh, plošček je prišel do Roka Tičarja, ki je zaposlil osamelega Kristjana Čepona, ta pa zvišal na 3:1.

Danci so v zadnji tretjini neuspešno iskali priključek, ob koncu so poskušali znižati brez vratarja in s šestimi igralci v polju, a se rezultat ni več spremenil. Za najboljšega igralca na slovenski strani je bil izbran branilec Aleksandar Magovac.
Matjaž Kopitar je bil z videnim zelo zadovoljen. | Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Matjaž Kopitar je bil z videnim zelo zadovoljen. Foto: Blaž Weindorfer/Sportida

Kopitar: Najboljša tekma letos

"Dober zadnji test, težek nasprotnik, fantje so se zavedali, kaj jih čaka. Malo smo se pripravili na njih, taktično. V prvi tretjini je bila še kakšna napaka, potem pa smo, za moje pojme, odigrali daleč najboljšo tekmo letos. Odgovorno. Močno na ploščku. Tudi ko so imeli oni plošček v posesti, smo lepo pokrivali, nismo jim dali nobenega prostora, tako da niso imeli veliko priložnosti. To je bila ekipna zmaga. Zdaj nas čaka pot v Rigo, tam še končna dva treninga pred prvenstvom. Mislim, da smo dobro pripravljeni. Upam, da nam bodo poškodbe prizanesle, da bomo lahko odigrali v postavi, kakršni si želimo. Bo pa naporno. Tega se vsi zavedamo. Fantje so danes pokazali, kako se temu streže. Vsi skupaj smo optimisti," je po zmagi v izjavi za Hokejsko zvezo Slovenije dejal selektor.

Slovenci so v pripravah na prvenstvo odigrali deset tekem: premagali so Avstrijo, tesno premagali in tesno izgubili s Poljsko, dvakrat premagali Italijo, dvakrat tesno izgubili s Francijo, dvakrat premagali Madžarsko in za konec premagali še Dansko, ki bo na prvenstvu igrala v Tampereju.
SP v hokeju (Ljubljana): Slovenija - Madžarska
Sportal Slovenci v zadnjih minutah strli Madžare, Kopitar določil ekipo za SP
Slovenska hokejska reprezentanca, SP 2005, Innsbruck
Sportal Po prepirih in grožnjah z bojkotom še drugič obstanek med elito

Slovenska reprezentanca za tekmo z Dansko in SP:

Vratarji (3): Luka Gračnar, Gašper Krošelj in Žan Us,
Branilci (8): Aljoša Crnović, Kristjan Čepon, Blaž Gregorc, Aleksandar Magovac, Bine Mašič, Žiga Pavlin, Matic Podlipnik in Miha Štebih
Napadalci (14): Tadej Čimžar, Jan Drozg, Žiga Jeglič, Anže Kuralt, Luka Maver, Ken Ograjenšek, Žiga Pance, Robert Sabolič, Nik Simšič, Rok Tičar, Blaž Tomaževič, Jan Urbas, Miha Verlič in Miha Zajc.

Anže Kopitar
Sportal Slovenci na SP brez Anžeta Kopitarja, po Budimpešti zadnji rez #video

Sobotni začetek proti Švici 

Svetovno prvenstvo bosta med 12. in 28. majem gostili Finska s Tamperejem in Latvija z Rigo. Skupinski del bo trajal do 23. maja, izločilni boji se bodo začeli 25. maja. Polfinale in tekmi za odličja bodo v Tampereju 27. in 28. maja. Naslov branijo Finci.

slovenska hokejska reprezentanca : Švica, Pariz 2017 | Foto: Vid Ponikvar/Sportida Foto: Vid Ponikvar/Sportida

Slovenci bodo igrali v skupini B v Rigi, kjer jim bodo nasproti stale reprezentance Kanade, Češke, Švice, Slovaške, Latvije, Norveške in Kazahstana. 

Cilj Kopitarjeve čete je obstanek v elitnem razredu svetovnega hokeja, kar je Slovencem do zdaj uspelo le dvakrat, zadnjič leta 2005.

Uvodno tekmo bodo Slovenci odigrali v soboto ob 11.20 (slovenski čas) proti Švicarjem.

Razpored pripravljalnih tekem:

Četrtek, 6. april, Beljak
Avstrija : Slovenija 3:5 (1:2, 2:1, 0:2)

Četrtek, 13. april, Maribor
Slovenija : Poljska 3:2 (1:1, 1:1, 0:0, 0:0, 1:0) - po kazenskih strelih

Petek, 14. april, Maribor
Slovenija : Poljska 3:4 (1:1, 1:1, 1:1, 0:0, 0:1) – po kazenskih strelih

Četrtek, 20. april, Bled
Slovenija : Italija 4:2 (1:0, 3:1, 0:1)

Petek, 21. april, Bled
Italija : Slovenija 1:4 (0:2, 0:0, 1:2)

Petek, 28. april, Pariz
Francija : Slovenija 4:3 (2:1, 1:1, 1:1)

Sobota, 29. april, Pariz
Francija : Slovenija 2:1* (0:1, 0:0, 1:0, 1:0) - po podaljšku

Sreda, 3. maj, Budimpešta
Madžarska : Slovenija 0:4 (0:0, 0:2, 0:2) 

Četrtek, 4. maj, Budimpešta
Madžarska : Slovenija 2:4 (1:2, 1:0, 0:2)  

Torek, 9. maj, Köbenhavn
Danska : Slovenija 1:3 (0:1, 1:2, 0:0)

Razpored tekem slovenske reprezentance na SP v Rigi:*

Sobota, 13. maj
11.20 Švica – Slovenija

Nedelja, 14. maj
11.20 Slovenija – Kanada

Torek, 16. maj
15.20 Slovenija – Norveška

Četrtek, 18. maj
15.20 Češka – Slovenija

Petek, 19. maj
15.20 Latvija – Slovenija

Nedelja, 21. maj
15.20 Slovenija – Slovaška

Ponedeljek, 22. maj
19.20 Kazahstan – Slovenija

*slovenski čas, Riga je +1h

Preberite še:

slovenska hokejska reprezentanca : Italija, pripravljalna tekma, Rok Tičar
Sportal Slovenci prvi sosedski test opravili zmagovito
Ne spreglejte