Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
16. 5. 2017,
5.05

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,18

1

Natisni članek

Nik Zupančič Pariz risi slovenska hokejska reprezentanca SP v hokeju 2017

Torek, 16. 5. 2017, 5.05

6 let, 6 mesecev

Slovenski selektor po koncu SP elitne divizije

Nik Zupančič: Zaradi te izkušnje bom boljši trener in tudi boljši človek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,18

1

Nik Zupančič | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Za slovensko reprezentanco je svetovno prvenstvo za pozabo. Nekatere odločitve selektorja Nika Zupančiča se niso izkazale za ustrezne, za kar je sprejel odgovornost. Po prvenstvu je dal igralcem nekaj nasvetov, za katere upa, da jih bodo vzeli dobronamerno. Sledili bodo še pogovori, nekateri bodo morali po njegovih besedah prikazati drugačen pristop in se podrediti ekipi.

poročevalka | Foto:

Slovenska hokejska reprezentanca je na srečnem kraju bronastih rokometašev dočakala bridko slovo od elitne divizije. V samostojni državi je v tej nastopila devetkrat in le dvakrat uspela obstati (leta 2002 in 2005). Potem ko je trikrat neuspešno cilj poskušal uresničiti kot pomočnik Matjaža Kopitarja je bil Nik Zupančič v Parizu premierno v vlogi selektorja. Njegovi varovanci so izgubili vseh sedem tekem in izpadli z eno točko na računu.

"Vsakemu sem stisnil roko, pogledal v oči in se jim zahvalil, tako igralcem kot preostali ekipi. Imel sem govor, ki sem si ga že prej pripravil. Poudaril sem nekatere stvari, za katere mislim, da bi bilo za vse dobro, da jih izboljšamo. Ne veljajo samo za hokej, ampak so tudi življenjski nasveti. Upam, da so fantje to vzeli dobronamerno. Zaradi vseh teh fantov in podpore, ki jo imam, mislim, da bom v naslednji sezoni boljši trener in tudi boljši človek," je Zupančič dejal po zadnji tekmi prvenstva, na kateri je Slovenija Francozom priznala premoč z 1:4.

Na takem prvenstvu se da veliko naučiti:

Kot pravi, se je veliko naučil, svoje izbrance spoznal v drugačni luči, sprejel nekaj slabih odločitev in uvidel, da bodo v prihodnosti potrebne spremembe. Za svoje odločitve je prevzel odgovornost, za igro na ledeni ploskvi želi, da jo prevzamejo njegovi varovanci. "Igralci igrajo na ledu, tako da je je nekaj na njih. V glavah morajo prevetriti in ugotovi, kaj se je dogajalo. So dovolj zrele osebnosti, da to naredijo."

Sledijo pogovori

Kako naprej in kaj spremeniti, bo trenerski štab odločal postopoma. Sledili bodo pogovori in analize o tem, kaj je šlo narobe, da igra Slovenije ni bila na takšni ravni kot septembra, ko so igralci dihali kot eno in si drugič zapored priigrali olimpijsko vozovnico. Kot ključno so izpostavili slabo igro v obrambni tretjini. Zakaj v njej niso delovali kot celota, je vprašanje, na katerega bodo iskali odgovor.

Največji dolžniki so tisti, od katerih so največ pričakovali. | Foto: Vid Ponikvar Največji dolžniki so tisti, od katerih so največ pričakovali. Foto: Vid Ponikvar

"O nekaterih stvareh smo se že pogovorili. O drugih se bomo postopoma. Treba si je naliti čistega vina. Od tistih, ki se je pričakovalo največ, nismo dobili pričakovanega (z le redkimi izjemami v prvih dveh peterkah, op. a.). Nekateri so odigrali povsem solidno prvenstvo, ampak potrebna bo bolj natančna analiza," v prihodnost gleda 48-letni selektor.

Bil je premalo strikten in varovancem, kot kaže, ponudil preveč svobode pri določenih odločitvah: "Moje videnje hokeja in naše mentalitete je, da sem veliko spodbujal samoodločanje, saj je igralec na ledu sam in tam mora sprejemati svoje odločitve. Seveda daš neke smernice, kako mora nekaj biti, a očitno pri nas ne gre preveč demokratično. Moj občutek je, da kot ekipa nismo sposobni biti preveč demokratični."



Ne moreš biti nad reprezentanco

Zupančič je pogrešal večjo odzivnost in boljše reakcije na določene spremembe, pogovore, videoanalize.

Zaradi pomanjkanja teh "so se ponavljale enake napake, kar je za to raven tekmovanja nedopustno. Očitno bo treba drugače. Bolj striktno. Kdorkoli bo po pogovoru užaljen, bo užaljen. To je povsem njegova pravica. A tako naprej, kot je šlo do zdaj, ne gre. Kdor se ne bo podredil ekipi, bo pač težko zraven. Upam, da se ti fantje tega zavedajo."

"Morda imamo preveč vodij in potem ne vemo, kako in kaj." | Foto: Vid Ponikvar "Morda imamo preveč vodij in potem ne vemo, kako in kaj." Foto: Vid Ponikvar

Olimpijsko leto

Prihodnja sezona bo olimpijska. Slovenija bo še drugič zapored zaigrala na tekmovanju petih krogov, ki se za nekatere žal zdi še zadnja motivacija za vztrajanje. Bo selektor tudi pri tem, komu poslati vabilo, bolj strikten, pa čeprav je bazen slovenskih igralcev precej prazen?

"Verjamem, da bom zaradi fantov in podpore, ki jo imam, postal boljši trener, pa tudi človek." | Foto: Vid Ponikvar "Verjamem, da bom zaradi fantov in podpore, ki jo imam, postal boljši trener, pa tudi človek." Foto: Vid Ponikvar

"V čem bom strikten, moram najprej razčistiti še sam pri sebi," pravi in se dotakne še vloge vodje slovenske reprezentance ali celo prevelikega števila teh: "Morda jih imamo preveč. In potem si vsak stvari razlaga po svoje. Na koncu se sprašujemo, kaj zdaj, in težko najdemo odgovore. Slačilnica sama ni tako velika težava, a vse skupaj se mora zložiti, če želimo biti uspešni na takem tekmovanju."

Da bi se Slovenija spet udeležila te ravni tekmovanja, bo morala prihodnje leto na svetovnem prvenstvu divizije I zasesti prvo ali drugo mesto. Za novo vrnitev med elito se bo bojevala s Kazahstanom, Madžarsko, Poljsko, Veliko Britanijo in Italijo.

Že novembra bo treba biti z glavo pri stvari

Slovenija bo na olimpijskih igrah februarja 2018 igrala v skupini z ZDA, Rusijo in Slovaško. Novembra sledi prvi, in morda edini zbor reprezentanca.

"Po dogovoru se bomo pomerili z Belorusijo, Latvijo in Francijo. To bo za nas eden bolj pomembnih turnirjev za nas, saj se bomo takrat najverjetneje edinkrat zbrali. Za decembra  bomo še videli. Odvisno bo, kje bodo fantje igrali. Takrat namreč liga EBEL ne prekine tekmovanja, določene lige prav tako ne. Bomo pa tik pred olimpijskimi igrami morali odigrati še kakšno tekmo. O tem se že dogovarjamo, a nič še ni uradno."

Ne spreglejte