Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
15. 5. 2017,
22.23

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,85

1

Natisni članek

Francija Pariz risi slovenska hokejska reprezentanca SP v hokeju 2017

Ponedeljek, 15. 5. 2017, 22.23

6 let, 6 mesecev

Svetovno prvenstvo v Kölnu in Parizu, 11. dan

Slovencem se želja ob slovesu od elite ni uresničila

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,85

1

Slovenija Francija svetovno prvenstvo | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Slovenska hokejska reprezentanca si je želela na zadnji tekmi poslušati Zdravljico, a se ji želja ni uresničila. Od elite se je poslovila s porazom z 1:4 proti Franciji. Prihodnje leto bo igrala v diviziji I, v kateri se bo, najverjetneje v Budimpešti, merila s Kazahstanom, Madžarsko, Veliko Britanijo, Poljsko in Italijo, ki se je poslovila ob Sloveniji. Znanih je sedem četrtfinalistov. Za zadnjo vstopnico sta v igri še Nemčija in Latvija.

Slovenski hokejisti so možnosti za obstanek v skupini A zapravili že v soboto po porazu proti Belorusiji. Za izpad so krivili slabo igro v obrambni tretjini, zaradi katere so na šestih tekmah prejeli kar 32 zadetkov. Selektor Nik Zupančič si je očital premalo doslednosti pri nekaterih stvareh in uvidel, da dopuščanje več svobode pri odločanju pri risih ni imelo pozitivnega učinka.

Po več kot dveh dneh od izpada in čakanju na zadnje dejanje so Slovenci v ponedeljek zvečer še enkrat stopili na led dvorane Bercy, kjer so jim nasproti stali domačini Francozi, ki so že pred tem izgubili upanje za napredovanje v izločilne boje.

V slovenskih vratih je začel večinoma drugi vratar prvenstva Matija Pintarič, njegova menjava je bil Luka Gračnar, ki sploh prvič v Franciji tekme ni spremljal s tribune. So pa na njej bili prva Zupančičeva vratarska izbira prvenstva Gašper Krošelj, poškodovani napadalec Žiga Pance in branilec Klemen Pretnar, namesto katerega je bil v ekipi spet Andrej Tavželj.

Zaigral je v četrtem branilskem paru, ki jih je Zupančič za zadnjo tekmo premešal. V prvem sta bila tako Luka Vidmar in Aleš Kranjc, v drugem Jurije Repe in Sabahudin Kovačević, v tretjem pa Blaž Gregorc in Mitja Robar. Iz drugega so se v prvi napad preselili Urbas, Muršak in Verlič, v drugega pa Jeglič, Tičar in Sabolič.

Za Cristobala Hueta je bila to zadnja reprezentanča tekma kariere. Aleš Mušič ni izkoristil kazenskega strela. | Foto: Vid Ponikvar Za Cristobala Hueta je bila to zadnja reprezentanča tekma kariere. Aleš Mušič ni izkoristil kazenskega strela. Foto: Vid Ponikvar

Neizkoriščen kazenski strel

Uvodna tretjina obračuna, na katerem sta obe izbrani vrsti lahko zaigrali sproščeno, je minila v precej enakovredni igri. Terenska in strelska premoč je bila sicer nekoliko na strani Slovenije, ki pa ji ni uspelo premagati razpoloženega domačega vratarja Cristobala Hueta. Za 41-letnika je bila to zadnja reprezentančna tekma kariere.

Med bolj nevarnimi je bil Boštjan Goličič, najlepše priložnosti pa v 17. minuti ni izkoristil Aleš Mušič. Ljubljančan je drvel proti francoskemu golu, ko ga je Jonathan Janil nepravilno oviral in Mušiču ponudil priložnost za zadetek iz kazenskega strela, a je slovenski napadalec streljal mimo. Na drugi strani je tudi Pintarič, ki ga je hitro ogrozil Teddy Da Costa, ob petih strelih ohranil mrežo nedotaknjeno.

Ni manjkalo veliko. | Foto: Vid Ponikvar Ni manjkalo veliko. Foto: Vid Ponikvar

Ko pade en, hitro še drugi …

Na začetku druge tretjine je bil Huet večkrat na preizkušnji, pomagali pa so mu tudi soigralci. Slovenci so plošček spravil povsem do golove črte, a je zadnji hip eden od Francozov preprečil vodstvo risov, ki so imeli sprva več od igre. A nato je prišla prva kazen Slovenije na tekmi, gostitelji pa so jo kaznovali z zadetkom Antoina Roussela, ki je plošček v gol pospravil po strelu Yohanna Auvituja z razdalje.

Yohann Aivutu je bil med bolj razpoloženiimi Francozi. Sodeloval je pri vseh teh zadetkih. | Foto: Vid Ponikvar Yohann Aivutu je bil med bolj razpoloženiimi Francozi. Sodeloval je pri vseh teh zadetkih. Foto: Vid Ponikvar

Po zaostanku so Slovenci, podobno kot že večkrat na tem SP, padli v igri in hitro prejeli še enega. Slabe tri minute zatem je po sredini z vrha krogov udaril še Yohann Auvitu in zvišal na +2. Do prve priložnosti z igralcem več so ob koncu tretjine prišli tudi Zupančičevi varovanci, a sta bila strela Mihe Verliča in Roberta Saboliča prelahek plen za domačega vratarja.

Hat-trick Roussela, Muršak vrnil upanje

Slovencem za uresničitev želje – vsaj na zadnji tekmi poslušati Zdravljico – ni preostalo drugega kot lov za čimprejšnjim zadetkom. A so se namesto v napadu hitro znašli v obrambi. Najprej je moral na kazensko klop Ken Ograjenšek, ko je kazen že skoraj odslužil, pa še Sabahudin Kovačević.

Francozi so imeli dva igralca več, po dobljenem buliju pa je še tretjič udarila naveza Auvitu-Roussel. Prvi je streljal z leve strani, drugi pa pred golom spretno podstavil palico in zvišal na 3:0. Domačini so imeli nato še skoraj dve minuti igralca več, a je Mušič v obrambni tretjini prišel do ploščka, zaposlil Muršaka, ta pa je zdrvel proti Huetu in ga ugnal.

Vratar Cristobal Huet in kapetan Laurent Meunier sta končala reprezentančno kariero. | Foto: Vid Ponikvar Vratar Cristobal Huet in kapetan Laurent Meunier sta končala reprezentančno kariero. Foto: Vid Ponikvar

Slovenci so ob koncu pritiskali, Urbas je zatresel še okvir gola, a jim kaj več od častnega zadetka ni uspelo doseči. Na koncu so sicer ob številčni prednosti poskušali še brez vratarja in s šestimi igralci proti štirimi, a je njihovo usodo s hat-trickom zapečatil Roussel.

Slovenija se je od elite poslovila s semimi porazi in eno točko.

Najboljši trije Slovenci na prvenstvu: Robert Sabolič, Jan Muršak, Aleš Kranjc

Kaj so povedali po tekmi?

Slovenija Francija svetovno prvenstvo | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Nik Zupančič, selektor Slovenije: Pred zadnjo tekmo smo vedeli, da bo šlo le za čast. Ritem je bil dober, imeli smo nekaj priložnosti, a je v drugi tretjini Francija znala zadržati plošček v naši tretjini, dosegli so gol z igralcema več. Potem so hitro dosegli še en gol, mi pa smo se trudili in prav tako poskušali zadeti. A vratar Huet je dobro opravil svoje delo, s samo enim golom pa je težko kaj doseči.

Jan Urbas, napadalec Slovenije: Mislim, da smo kar dobro začeli, prva tretjina je bila v redu, nato smo prejeli hitra dva zadetka. Borili smo se, dali vse od sebe, manjkala je učinkovitost. Na koncu je bil en zadetek premalo.

Težko je, ko enkrat izpadeš in imaš še tekmo zatem. Dogovorili smo se, da damo vse od sebe in da zaigramo za Slovenijo. Celotno prvenstvo ni bilo dobro. Igra v obrambni tretjini ni bila na potrebni ravni. To moramo spremeniti, saj proti takim ekipam in na takem prvenstvu, če prejmeš pet zadetkov na tekmo, težko zmagaš.

Ne bi rekel, da nismo dihali kot eno. Se mora pa vsak zamisliti in narediti svojo nalogo, zaupati soigralcem in iz tega izhajati in bo bolje. Moramo se pogledati v ogledalo in se zamisliti ter naslednjič bolje odigrati.

Mitja Robar, branilec Slovenije: Karkoli drugega kot resen pristop bi bilo nepošteno, tako do nas samih kot do navijačev, ki so še v Parizu. Imeli smo lepše priložnosti, a plošček preprosto ni šel v gol. Imeli so majhno prednost, nam pa preprosto ni šlo, da bi prišli nazaj v tekmo.

Dave Henderson, selektor Francije: Vsakič, ko igramo s Slovenijo, je težko. Ima dobre igralce, ki so sposobni zadevati, mi pa imamo Cristobala Hueta, tekmo smo danes posvetili prav njemu. Končuje izjemno kariero, ob določenih trenutkih nas je rešil in na srečo nam je stekel 'power play'. Naredili smo nekaj napak, a je moštvo pokazalo dušo in srce.

Kanadčani potrdili prvo mesto

Že pred slovensko tekmo sta v Parizu udarili aktualna svetovna prvakinja Kanada in Norveška. Javorjevi listi so si s prepričljivo zmago s 5:0 kot prvi iz pariške skupine zagotovili napredovanje v izločilne boje, Vikingi pa so izpadli iz boja za medalje. Ob Kanadi so tako napredovale še Češka, Švica in neprepričljiva Finska.

Kanadčani lovijo tretji zaporedni naslov svetovnega prvaka. | Foto: Reuters Kanadčani lovijo tretji zaporedni naslov svetovnega prvaka. Foto: Reuters

Italijani se poslavljajo od elite, Rusi spet na vrhu

V Kölnu so znani trije četrtfinalisti (Rusija, ZDA, Švedska), možnost za napredovanje pa imata le še Nemčija in Latvija. Zadnja je zvečer občutila moč zbornaje komande, ki se je s petardo spet zavihtel na vrh.

Na popoldanski tekmi v Kölnu sta se udarili Italija in gostiteljica prihodnjega SP Danska, ki je v izdihljajih tekme, tudi z izdatno italijansko pomočjo, prišla do zmage, Italijani pa se po porazu tako kot Slovenci selijo v nižji rang tekmovanja.

Nesrečni zadetek Italije

SP, 11. dan:

Skupina B, Pariz:
Kanada : Norveška 5:0 (2:0, 2:0, 1:0)
Parayko 19., 39., Schenn 18., Scheifele 35., O'Reilly 58. 

Francija : Slovenija 4:1  (0:0, 2:0, 2:1)
1:0 Roussel (Auvitu, Da Costa, 29., PP1), 2:0 Auvitu (Bellemare, 32.), 3:0 Roussel (Auvitu, 45., PP2), 3:1 Muršak (Mušič, Pintarič, 45., SH1), 4:1 Roussel (SH1, EN, 59.)

PP1-zadetek z igralcem več

PP2-zadetek z dvema igralcema več
SH1-zadetek z igralcem manj
EN-zadetek v prazen gol

Postava Francije: Huet, Hardy; Auvitu, Hecquefeuille, S. da Cota, Roussel, Bellemare; Manavian, Besch, Fleury, Treille, T. da Costa; Janil, Raux, Meunier, Perret, Rech; Dame-Malka, Bouvet, Rutz, Lamperier, Douay. Selektor: Dave Henderson.

Postava Slovenije: Pintarič, Gračnar; Vidmar, Kranjc, Urbas, Muršak, Verlič; Repe, Kovačević, Jeglič, Tičar, Sabolič; Gregorc, Robar, Rodman, Ograjenšek, Goličič; Tavželj, Podlipnik, Mušič, Pem, Kuralt. Selektor: Nik Zupančič.

Skupina A, Köln:
Danska : Italija 2:0 (0:0, 0:0, 2:0)
Hardt 58., Regin 59.

Rusija : Latvija
5:0 (2:0, 2:0, 1:0)
Kiselevič 13., Telegin 19., Namestnikov 21. (PP), Kučerov 40., Belov 54.

 

 

Lestvici:

Skupina B:
1. Kanada* 6 tekem - 16 točk
2. Češka* 6 - 13
3. Švica* 6 - 12
4. Finska* 6 - 11
............................................
5. Francija 7 -  10
6. Norveška 6 - 8
7. Belorusija 6 - 4
------------------------------------
8. Slovenija** 7 - 1

Skupina A:

1. Rusija* 6 tekem - 17 točk
2. ZDA* 6 - 15
3. Švedska* 6 - 13
...................................
4. Latvija 6 - 9
5. Nemčija 6 - 9
6. Danska 7 - 7
7. Slovaška 6 - 4
------------------------------------
8. Italija** 7 - 1

*v četrtfinalu
** reprezentanca je nazadovala v divizijo I, skupino A

 

Ne spreglejte