Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
14. 5. 2017,
9.20

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,85

3

Natisni članek

Jan Muršak Nik Zupančič Pariz risi slovenska hokejska reprezentanca SP v hokeju 2017

Nedelja, 14. 5. 2017, 9.20

6 let, 6 mesecev

Kapetan po izpadu Slovenije iz elite

Jan Muršak opozarja, da bi lahko v prihodnje imeli še velike težave

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,85

3

Slovenija Belorusija | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

"Če se nam vse sestavi, lahko presenetimo, sicer pa nismo dovolj kakovostni, da bi lahko konkurirali ekipam v skupini A. V obrambi smo bili izgubljeni, igra je bila katastrofalna. Pozna se, da nasprotniki igrajo v boljših ligah kot nekateri naši igralci," je po slovesu od elite kruto realnost slovenskega hokeja opisal kapetan Jan Muršak.

poročevalka | Foto:

Slovenski hokejisti so na svetovnem prvenstvu, ki se bo za najboljše zares začelo šele čez nekaj dni, pogoreli. Njihova igra je bila daleč od všečne, učinkovite in, kar je še najbolj pomembno, kakovostne, da bi se lahko še naprej družili z najboljšimi reprezentancami sveta. Selektor Nik Zupančič se je po porazu z Belorusijo posul s pepelom za sprejete odločitve, kapetan Jan Muršak pa opozoril, da bi lahko Slovenijo čakale težave tudi v nižjem rangu tekmovanja, kjer bo igrala prihodnje leto.

"Žal nam je za navijače in vse, ki nas spodbujajo. Razočaranje je veliko. Očitno je naša realnost, da nismo dovolj dobri za skupino A in se tako potikamo med B in A. Predvsem naša igra v obrambni tretjini ni zadovoljiva. Ne moreš premagati nasprotnika, če vsako tekmo prejmeš minimalno pet zadetkov. Nismo ekipa, ki bi jih dosegala po šest," je Muršak s prstom hitro pokazal na po njegovem mnenju ključno težavo risov v Parizu.

Že pogled na klube nekaterih pove veliko

Na šestih tekmah je naša reprezentanca prejela kar 32 zadetkov, daleč največ med vsemi, celo dva več kot Italijani, ki teoretično še niso izpadli, a jim v Kölnu kaže najslabše.

"Če pogledamo samo, v kakšnih ligah igrajo naši branilci in v kakšnih branilski pari nasprotnih ekip, je že velika razlika. Ni pa krivda samo pri branilcih. Izboljšati bi se morali tudi napadalci, pomagati bi morali branilcem, morda bi moral vratar zaustaviti še kakšen plošček več. Če se nam vse sestavi, lahko presenetimo, sicer pa nismo dovolj kakovostni, da bi lahko konkurirali tem ekipam v A-skupini." "Igra v obrambni tretjini je bila katastrofalna. Če je ne bomo popravilil, bodo težave tudi v skupini B." | Foto: Vid Ponikvar "Igra v obrambni tretjini je bila katastrofalna. Če je ne bomo popravilil, bodo težave tudi v skupini B." Foto: Vid Ponikvar

Slovenske težave ni videl v tem, da ne bi bili fizično dovolj močni ali pa drsalno slabi, temveč v tem, da "preprosto sistema nismo igrali dovolj dobro, se izgubljali v obrambni tretjini, nato pa so nasprotniki prihajali do priložnosti".

Drugi ne bodo igrali namesto njih

Zanimivo razmišljanje štajerskega napadalca, ki je pred prvenstvom kot vsi preostali verjel, da imajo dovolj kakovosti in znanja, da si priigrajo nastop na Danskem, kjer bo prihodnje leto drsala elita.

"Če ne daš vsega od sebe, če ne uresničuješ detajlov in malenkosti, ne moreš pričakovati, da bodo goli prišli sami od sebe in da bo obrambo namesto tebe odigral nekdo drug. Če ne bomo popravili skrb zbujajoče igre v obrambi, bomo imeli še v skupini B težave z nasprotniki," meni 29-letnik in dodaja, da zunanji dejavniki niso vplivali na blede predstave: "Mislim, da ponoči ni nihče žural ali kaj podobnega."

Fotogalerija Vida Ponikvarja za Slovenijo usodne tekme

Fotogalerija
1 / 34

Lahko reče, a ne more vplivati

Zupančič je dejal, da je pričakoval več od ključnih igralcev, tudi Muršak se je strinjal, "da sta v obrambi morda celo največ prikazali tretja in četrta peterka. Tisti, od katerih se je največ pričakovalo, pa ne toliko, kot bi morali".

Kot kapetan je del odgovornosti za krivdo prevzel nase, a na svojo igro na koncu vsak vpliva sam. | Foto: Vid Ponikvar Kot kapetan je del odgovornosti za krivdo prevzel nase, a na svojo igro na koncu vsak vpliva sam. Foto: Vid Ponikvar

Del krivde je prevzel nase, saj morda kot kapetan ni naredil dovolj, da bi bili fantje pripravljeni, "a to je ekipni šport. V slačilnici lahko kaj rečem, a ne morem vplivati na to, da bi igrali, kot bi morali".

Ob taki igri ne bi pomagala niti Kopitarjeva pomoč

Slovenska reprezentanca se je morala spopasti z odpovedjo Anžeta Kopitarja, poškodbo Žige Panceta tik pred prvenstvom, kaznijo Žige Jegliča (dve tekmi prepovedi) … Koliko so te stvari vplivale na rise?

"Anžeta ni bilo, Pance se je poškodoval … To je že skoraj vsa napadalna linija, nam pa se vsak igralec pozna. Sploh kakovost Anžeta bi nam zelo pomagala. Imeli bi večje možnosti, a očitno je potreboval počitek, morda je bila še kakšna poškodba. Nimamo mu kaj očitati, vedno se je rad odzval. A četudi bi bil on tukaj in bi prejemali po pet golov, ne bi spremenili ničesar," meni Muršak, ki ga s soigralci čaka še ena tekma prvenstva.

"Četudi bi igral Kopitar in bi prejemali pet zadetkov, ne bi nič spremenili." | Foto: Vid Ponikvar "Četudi bi igral Kopitar in bi prejemali pet zadetkov, ne bi nič spremenili." Foto: Vid Ponikvar

Odigrali jo bodo šele v ponedeljek ob 20.15, ko jim bodo nasproti stali Francozi. Za gostitelje bo imel ta obračun velik pomen, za Slovenijo pač ne. Lahko nareduijo le dober vtis. "Naredili bomo vse, da bi slišali Zdravljico, a težko bo. Francozi se še borijo za četrtfinale. Dam besedo, da bodo fantje dali vse od sebe."

Ne spreglejte