Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
14. 5. 2017,
19.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,15

1

Natisni članek

SP v hokeju 2017 slovenska hokejska reprezentanca risi Pariz

Nedelja, 14. 5. 2017, 19.00

6 let, 6 mesecev

Slovenski korak nazaj

Pozdravljeni, Kazahstan, Madžarska, Velika Britanija, Poljska …

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,15

1

Slovenija Madžarska pripravljalna tekma hokej pretep | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Slovenska hokejska reprezentanca je po sobotnem porazu z Belorusijo (2:5) izgubila še zadnje možnosti za obstanek med elito. Prihodnje leto bo tako spet igrala v nižjem rangu tekmovanja, kamor se vse od leta 2005 vrača vsako drugo leto.

Čeprav so bili pred prvenstvom trdno odločeni, da naredijo konec pingpongu, so Slovenci na pariški misiji pogoreli. Še devetič v samostojni državi so zaigrali med najboljšimi reprezentancami sveta in še sedmič zaman poskušali obstati. Podvig, za katerega so bili v Parizu prekratki, je slovenskim oklepnikom uspel le dvakrat.

Prvič ob premieri med elito, ko je izbrano vrsto vodil Matjaž Sekelj, in drugič pred več kot desetletjem (2005), ko je taktirko v rokah držal Finec Kari Savolainen. Vse od takrat Slovenija skače iz skupine A v skupino B, sprehod bo nadaljevala tudi prihodnje leto.

Brez odhoda v deželo uresničenih olimpijskih sanj

Namesto tekmovanja proti najboljšim v Hamletovi deželi, kjer je leta 2013 spisala zgodovino in se v Vojensu premierno uvrstila na olimpijske igre, bo zaigrala v drugorazredni diviziji I. Družbo ji bodo na prvenstvu, ki bo v zadnji tretjini aprila, delali Kazahstan, Velika Britanija, Madžarska, Poljska in najverjetneje Italija. Ta sicer v Kölnu teoretično še ni izpadla, ji pa kaže najslabše in bi še danes lahko ostala brez vseh možnosti.

Kdo bo gostil svetovno prvenstvo skupine B, uradno še ni znano. Pravila Mednarodne hokejske zveze, ki so jih nemalokrat že prirejali, pravijo, da leto za tem, ko izpadeš, ne moreš gostiti prvenstva.

Avstrijci se vračajo, Južna Koreja sploh prvič med elito

Mesti dveh izpadlih reprezentanc bosta prihodnje leto na Danskem zasedli najboljši ekipi z letošnjega svetovnega prvenstva divizije I Avstrija in Južna Koreja. Severni sosedi se po letu 2015 spet vračajo med elito, medtem ko bodo Azijci, ki so pred domačimi olimpijskimi igrami s pomočjo Severnoameričanov zgradili ekipo, v njej zaigrali sploh prvič.

risi Slovenija Norveška | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar Še dodatno zaklenili?

V slovenski reprezentanci v obdobju pripravljalnih tekem vselej ponavljajo, da je težko pridobiti kakovostne nasprotnike. Dvanajst najboljših evropskih reprezentanc je v svojem svetu in le s težavo koga spustijo zraven.

Slovenski selektor Nik Zupančič si je želel, da bi z obstankom med elito oziroma večletnim zaporednim igranjem v njej odprli zaklenjena vrata, a bi jim jih lahko po izpadu še dodatno zaklenili.

Obstaja tudi druga možnost, kako privabiti kakovostnejše reprezentance na pripravljalno tekmo, a za to bi morala Hokejska zveza Slovenije konkretno odpreti mošnjiček, čemur pa za zdaj niso naklonjeni.

Če bodo krčili, se Sloveniji ne piše nič dobrega

Zamisel Mednarodne hokejske zveze (IIHF) je, da bi v prihodnje svetovno prvenstvo najvišjega kakovostnega razreda skrčili s 16 udeleženk na 14, skupino B pa bi razširili. Če bodo idejo udejanjili (v nekaj letih), bodo sanje Slovenije, ki je med elito vselej visela na nitki, o druženju z najboljšimi še težje uresničljive. 

Ne spreglejte