Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
28. 4. 2019,
4.00

Osveženo pred

4 leta, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

Natisni članek

slovenska hokejska reprezentanca risi Ivo Jan SP v hokeju 2019

Nedelja, 28. 4. 2019, 4.00

4 leta, 12 mesecev

Izkušnje slovenskih reprezentantov na SP

Najstarejši ima za seboj več prvenstev kot novinci tekem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90
Slovenija Italija hokej | Slovenska reprezentanca bo na SP v Kazahstanu nastopila z mešanico izkušenj in tistih, ki s prvenstvi še nimajo (veliko) izkušenj. | Foto Peter Podobnik / Sportida

Slovenska reprezentanca bo na SP v Kazahstanu nastopila z mešanico izkušenj in tistih, ki s prvenstvi še nimajo (veliko) izkušenj.

Foto: Peter Podobnik / Sportida

Slovenska hokejska reprezentanca bo na svetovnem prvenstvu drugega razreda v Kazahstanu nastopila v precej spremenjeni podobi, saj bo selektor Ivo Jan pogrešal kar nekaj v zadnjih letih standardnih članov. Na SP so tako odpotovali štirje debitanti, največ izkušenj s svetovnih prvenstev pa ima David Rodman, za katerega bo to že dvanajsto.

Slovenska hokejska reprezentanca trening SP
Sportal Risi na prebujevalnem treningu preizkusili kazahstanski led #video #foto

Nursultan bo med 29. aprilom in petim majem prizorišče svetovnega hokejskega prvenstva drugega razreda, na katerem se bo slovenska reprezentanca v družbi gostitelja Kazahstana, Belorusije, Madžarske, Južne Koreje in Litve borila za dve vstopnici, ki vodita v elitno skupino reprezentančnega hokeja.

risi Slovenija Kanada Jan Muršak
Sportal Jan Muršak nikoli več za reprezentanco

Slovenski selektor Ivo Jan je v Kazahstan odpeljal tri vratarje, sedem branilcev in 13 napadalcev. Zasedba je zaradi takšnih in drugačnih razlogov precej spremenjena. Jan Muršak, Aleš Mušič in Mitja Robar ne bodo več nosili slovenskega dresa, uradno pa so poškodbe vzrok odpovedi Jana Urbasa, Roka Tičarja, Žige Jegliča, Gašperja Krošlja …

slovenska hokejska reprezentanca Slovenija Belorusija Bled Žiga Jeglič
Sportal Nov udarec za rise: na SP tudi brez Jegliča

Tadej Čimžar je eden od štirih novincev na svetovnih prvenstvih. | Foto: Peter Podobnik/Sportida Tadej Čimžar je eden od štirih novincev na svetovnih prvenstvih. Foto: Peter Podobnik/Sportida

Štirje novinci

Z odpovedmi se je priložnost za sodelovanje na prvenstvu ponudila nekaterim, ki še nimajo ali pa imajo malo izkušenj s prvenstvi.

Tako so v Kazahstan odpotovali štirje hokejisti, ki na članskih prvenstvih še niso igrali, so pa v reprezentančnem dresu zbrali med pet in 13 tekem. To so vratar Žan Us ter napadalci Miha Zajc, Tadej Čimžar in Luka Kalan.

Lani sta debi na prvenstvih dočakala Jan Drozg in Aleksandar Magovac, ki bosta sodelovala tudi v Nursultanu (nekdanji Astani).

David Rodman je odpotoval na 12. svetovno prvenstvo. Nekateri novinci na prvenstvih so v slovenskem dresu za zdaj vknjižili manj tekem. | Foto: Peter Podobnik/Sportida David Rodman je odpotoval na 12. svetovno prvenstvo. Nekateri novinci na prvenstvih so v slovenskem dresu za zdaj vknjižili manj tekem. Foto: Peter Podobnik/Sportida

Lani brez vstopnice, letos na 12. svetovno prvenstvo

Na največ svetovnih prvenstev, 11, je po statistiki Hokejske zveze Slovenije potoval najstarejši David Rodman. Petintridesetletnik, ki ga nekdanji selektor Kari Savolainen lani ni odpeljal na prvenstvo na Madžarsko, je zbral 62 tekem svetovnega prvenstva, sicer pa je za njim 159 obračunov v reprezentančnem dresu.

Eno prvenstvo manj je zapisano pri Žigi Pancetu, ki se je pred dvema letoma v Parizu poškodoval, še preden se je vse skupaj začelo. Za branilca Sabahudina Kovačevića bo to deseto prvenstvo.

Po Ostravi spet s Kopitarjem

Prvi zvezdnik tekmovanja Anže Kopitar bo zaigral na svojem šestem svetovnem prvenstvu, do zdaj je na 29 tekmah zbral devet zadetkov in 23 asistenc.

Zadnjič je bil v postavi na SP leta 2015, ko so Slovenci igrali med elito na Češkem in izpadli. Njegovo zadnje SP drugega razreda pa je bilo leta 2007, ko so si pred domačimi gledalci brez izgubljene točke zagotovili napredovanje.

Anže Kopitar bo nastopil na šestem svetovnem prvenstvu, prvem po letu 2015. Na SP drugega razreda je zadnjič igral leta 2007, ko ga je gostila Ljubljana. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Anže Kopitar bo nastopil na šestem svetovnem prvenstvu, prvem po letu 2015. Na SP drugega razreda je zadnjič igral leta 2007, ko ga je gostila Ljubljana. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Še najmanj izkušenj ima vratarska vrsta, Matija Pintarič, Luka Gračnar in novinec Žan Us. Prva dva sta bila na prvenstvih v postavi skupaj na 18 tekmah. 

Gašper Krošelj
Sportal Gašper Krošelj brez SP: Ni mi lahko, a poškodba ni nedolžna

Vir: Hokejska zveza Slovenije | Foto: Vir: Hokejska zveza Slovenije

Vir: Hokejska zveza Slovenije | Foto: Vir: Hokejska zveza Slovenije

 

 Legenda oznak:
GK – vratar
D – branilec
F – napadalec
Caps – število nastopov za državno reprezentanco  
G – število doseženih golov
GA – število prejetih golov za vratarje
A – podaje
TP – skupno točk
PIM – kazenske minute
WCH – število nastopov na svetovnih prvenstvih
WCH GP – število odigranih tekem na svetovnih prvenstvih
WCH G – število doseženih golov na svetovnih prvenstvih
WCH A – število podaj na svetovnih prvenstvih
WCH TP – število doseženih točk na svetovnih prvenstvih
WCH PIM – kazenske minute na svetovnih prvenstvih
NT – Državna reprezentanca

Za uvod nad gostitelje

Slovenci bodo prvenstvo odprli v ponedeljek ob 16. uri proti gostitelju Kazahstanu, ki stavi na kopico naturaliziranih igralcev, predvsem Američanov, Kanadčanov, pa tudi Švedov. Večina jih igra v domačem KHL-ovcu Barys Astani, ki domuje v dvorani Barys Arena, kjer bodo potekali boji.

Slovenci so v soboto tam opravili prvi trening, danes bodo še enega, v ponedeljek pa že sledi tekma. 

Prvi nasprotnik Slovencev bodo v ponedeljek ob 16. uri gostitelji Kazahstanci. | Foto: Sportida Prvi nasprotnik Slovencev bodo v ponedeljek ob 16. uri gostitelji Kazahstanci. Foto: Sportida

"Gre za izkušeno ekipo, večina prihaja iz lige KHL. Hitrost bo še za pol koraka večja, a smo na pravi poti in bomo pripravljeni, da bomo lahko izločili njihove prednosti. Fantje so res želeli zmagati, dobro je, če greš na SP z vsaj eno zmago, mi smo dobili zadnjo tekmo, kar je pomembno za samozavest ekipe," je še pred odhodom na prvenstvo o prvih nasprotnikih razmišljal selektor.

Ta bo po 18 urah od prve tekme rise že vodil na drugi, nasprotnik bo Južna Koreja, nato sledi dan premora, pa tekmi z Belorusijo in Madžarsko v dobrem dnevu, po zadnjem dnevu premora pa na papirju najlažji tekmec Litva.

Svetovno prvenstvo divizije I, skupine A (Nursultan, 29. april-5. maj)

Ponedeljek, 29. april 
8.30 Madžarska – Južna Koreja
12.00 Litva – Belorusija
16.00 Slovenija – Kazahstan

Torek, 30. april
12.00 Južna Koreja – Slovenija
15.30 Belorusija – Madžarska

Sreda, 1. maj
12.30 Kazahstan – Litva

Četrtek, 2. maj
8.30 Litva – Madžarska
12.00 Belorusija – Slovenija
15.30 Južna Koreja – Kazahstan

Petek, 3. maj
15.30 Madžarska – Slovenija

Sobota, 4. maj
10.00 Južna Koreja – Litva
13.30 Kazahstan – Belorusija

Nedelja, 5. maj
8.30 Slovenija – Litva
12.00 Belorusija – Južna Koreja
15.30 Kazahstan – Madžarska

*vse ure so po srednjeevropskem času

Preberite še:

Slovenija Litva svetovno prvenstvo v hokeju 2019 Kazahstan
Sportal Slovenci obstali, Litva se poslavlja, Kazahstan in Belorusija v elito
Slovenija Italija hokej
Sportal Znani so potniki za svetovno prvenstvo #video
Ne spreglejte