Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
16. 4. 2019,
12.11

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,45

3

Natisni članek

SP v hokeju 2019 Jan Muršak slovenska hokejska reprezentanca

Torek, 16. 4. 2019, 12.11

5 let

Konec reprezentančne hokejske kariere

Jan Muršak nikoli več za reprezentanco

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,45

3

risi Slovenija Kanada Jan Muršak | Jan Muršak je končal reprezentančno pot. | Foto Vid Ponikvar

Jan Muršak je končal reprezentančno pot.

Foto: Vid Ponikvar

V ponedeljek smo poročali, da slovenski hokejski napadalec Jan Muršak na prihajajočem hokejskem prvenstvu drugega razreda v Kazahstanu (od 29. aprila do 5. maja) ne bo mogel pomagati slovenski reprezentanci. Mariborčan je zdaj sporočil, da nikoli več ne bo oblekel reprezentančnega dresa. "Čast in privilegij je bilo nositi slovenski dres," je ob slovesu zapisal Štajerec.

Jan Muršak
Sportal Nova odpoved, na SP tudi brez Jana Muršaka

Selektor slovenske hokejske reprezentance Ivo Jan je že pred dnevi namignil, da bo Jan Muršak najverjetneje končal reprezentančno kariero. V ponedeljek je na novinarski konferenci sporočil, da Štajerec na prihajajočem svetovnem prvenstvu drugega razreda ne bo igral, Muršak je zvečer na družbenem omrežju zapisal, da je končal reprezentančno pot, v pogovoru za Delo pa povedal, da je postavil zdravje na prvo mesto. "Čast in privilegij je bilo nositi slovenski dres," je ob slovesu zapisal Štajerec.

Muršak | Foto:

Zdravje je postavil na prvo mesto

Enaintridesetletni slovenski hokejist je povedal, da je prvič v karieri začel razmišljati o svojem zdravju in ugotovil, da svojim reprezentančnim kolegom ne more več pomagati.

"Prav žal mi je, da je tako, s seboj bom odnesel številne posebne spomine, odločitev sem sporočil tudi selektorju in menedžerju zveze Dejanu Kontrecu. Rad bi igral hokej še nekaj let, si tudi po letošnji zahtevni končnici dobro odpočil ter razmišljal o naslednji zimi v Švici," je za Delo povedal 31-letni Muršak, ki si kruh služi pri Bernu, s katerim te dni igra finale elitne švicarske lige. Po dveh tekmah je serija izenačena na 1:1.

Poškodbe mu nikoli niso prizanašale. "Glede na to, da sem bil v preteklosti precej poškodovan, ne bi bil rad po karieri na pol invalid." | Foto: Morgan Kristan / Sportida Poškodbe mu nikoli niso prizanašale. "Glede na to, da sem bil v preteklosti precej poškodovan, ne bi bil rad po karieri na pol invalid." Foto: Morgan Kristan / Sportida

Že avgusta namignil, da je morda zadnjič oblekel reprezentančni dres

Štajerec je ob avgustovskem obisku namignil, da je morda že odigral zadnjo tekmo za Slovenijo. | Foto: Sportal Štajerec je ob avgustovskem obisku namignil, da je morda že odigral zadnjo tekmo za Slovenijo. Foto: Sportal

Na to, da je reprezentančni dres morda oblekel zadnjič, je Muršak namignil med našim pogovorom lani avgusta, ko smo ga obiskali v Bernu. Takrat sicer še ni hotel na glas govoriti o tem, saj je reprezentančna vrata raje puščal nekoliko odprta.

"Vedno sem z veseljem igral za reprezentanco. Bo pa vse odvisno od mojega zdravja, poškodb. Prioriteta je, da bom čim dlje igral. Če bom zdrav, bom igral tudi za reprezentanco. Ne bi bil pa rad, glede na to, da sem bil v preteklosti precej poškodovan, po karieri na pol invalid. Moram gledati toliko naprej, da bom lahko po karieri užival v tistem, za kar sem med njo garal," je razmišljal napadalec.

Ključno vlogo pri odločitvi so tako odigrale poškodbe, ki so se na Muršaka med kariero lepile kot po tekočem traku. "Gre za splet več okoliščin iz zadnjih sezon. Bil je večkrat poškodovan, nekatere poškodbe pa nikoli niso bile stoodstotno odpravljene," je v ponedeljek o položaju večkratnega kapetana dejal Jan. "Še ogromno bi lahko dal slovenskemu hokeju, a treba je spoštovati njegovo odločitev," pravi selektor.

Dvakrat na olimpijskih igrah, štirikrat na SP

Muršak ne spada med tiste, ki so zbrali največ nastopov za slovensko reprezentanco. Največkrat so bile krive poškodbe, pa tudi igranje čez lužo.

Nastopil je na štirih svetovnih prvenstvih (2010, 2014, 2015, 2017 - na zadnjih dveh v elitni diviziji) in dvakrat na olimpijskih igrah. V Sočiju so s soigralci pripravili presenečenje, se uvrstili v četrtfinale in končali na sedmem mestu, lani v Pjongčangu pa so po drami z Norveško ostali brez četrtfinalne vstopnice na devetem mestu.

Na zadnjih olimpijskih igrah v Pjongčangu se je večkrat veselil. | Foto: Guliverimage/Getty Images Na zadnjih olimpijskih igrah v Pjongčangu se je večkrat veselil. Foto: Guliverimage/Getty Images

Na SP med 29. aprilom in 5. majem v Kazahstanu se bodo Slovenci ob gostiteljih pomerili še z Belorusijo, Madžarsko, Južno Korejo in Litvo. Napredovali bosta prvo- in drugouvrščena reprezentanca. Za Slovenijo bo zaigral tudi prvi zvezdnik Anže Kopitar, ob Muršaku pa ne bo še dveh napadalcev, in sicer Jana Urbasa in Žige Jegliča.

Jan Muršak
Sportal Bern z Muršakovo pomočjo vrnil udarec
slovenska hokejska reprezentanca Slovenija Belorusija Bled Žiga Jeglič
Sportal Nov udarec za rise: na SP tudi brez Jegliča
Ne spreglejte