Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
10. 11. 2018,
15.53

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,59

Natisni članek

Francija EIHC turnir Ivo Jan risi slovenska hokejska reprezentanca

Sobota, 10. 11. 2018, 15.53

5 let, 5 mesecev

PRIPRAVLJALNI TURNIR EIHC, MINSK, 3. KROG

Slovenci izgubili po loteriji in se poslovili s točko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,59
slovenija francija eihc | Slovenska reprezentanca je na zadnji tekmi turnirja izgubila po kazenskih strelih proti Franciji.

Slovenska reprezentanca je na zadnji tekmi turnirja izgubila po kazenskih strelih proti Franciji.

Slovenska hokejska reprezentanca je na zadnji tekmi turnirja v Minsku po kazenskih strelih z 2:3 izgubila proti Francozom in turnir končala na četrtem mestu. Igralec tekme pri Sloveniji je bil vratar Žan Us. Turnir so osvojili Latvijci, ki so gostitelje Beloruse premagali po kazenskih strelih (2:1).

Slovenska izbrana vrsta, ki je v Belorusiji nastopila oslabljena, se je od turnirja poslovila s tremi porazi. Potem ko je premoč priznala Latviji in gostiteljici (1:4), je po kazenskih strelih izgubila s Francijo z 2:3. Selektor Ivo Jan je kljub še enemu porazu lahko zadovoljen z igro na zadnjem srečanju, na katerem so risi prikazali najboljšo predstavo na turnirju, ki so ga končali na četrtem mestu.

Priložnost za Usa 

Priložnost v slovenskih vratih je proti Francozom (polovica francoske ekipe igra v domači Ligue Magnus, trije med švicarsko elito, dva v ligi KHL in finski elitni ligi, imajo pa še predstavnike v ligi DEL, češki Extraligi, ligi EBEL in na Danskem) dobil še tretji vratar, član Olimpije Žan Us.

Ta je v prvih 20 minutah dobro opravil svoje delo, ki ga ni imel prav veliko. Slovenci so prikazali do takrat najboljšo tretjino na turnirju. Francozom so dodobra oteževali prehode v napadalno tretjino, jih pogosto ustavljali že v nevtralnem delu in si priigrali kar nekaj priložnosti. Eno od teh so izkoristili v 18. minuti. Z leve strani z razdalje je najprej poskušal Miha Zajc, francoski vratar je plošček odbil, do njega je na desni strani prišel osameli Anže Kuralt in postavil izid prve tretjine (1:0).

Dva ogleda, en zadetek regularen, drugi ne

Anže Kuralt je Slovence popeljal v vodstvo, v podaljšku pa po strelu Klemna Pretnarja plošček po oceni sodnikov s previsoko palico poslal v francosko mrežo, tako da zadetek ni obveljal. | Foto: HZS/Drago Cvetanovič Anže Kuralt je Slovence popeljal v vodstvo, v podaljšku pa po strelu Klemna Pretnarja plošček po oceni sodnikov s previsoko palico poslal v francosko mrežo, tako da zadetek ni obveljal. Foto: HZS/Drago Cvetanovič

Tudi v drugem delu so se risi dobro zoperstavili galskim petelinom, ki so proti koncu tretjine po zmedi pred golom le uspeli premagati Usa. Še preden so gol priznali, si je sodnik ogledal posnetek, po njem pa odločil, da je bil dosežen regularno, tako da sta se moštvi na zadnji odmor odpravili izenačeni.

Francozi so v zadnjo tretjino vstopili z igralcem več in prednost po pol minute igre tudi izkoristili. Slovenci so z golom v 52. minuti napovedali hud boj za zmago. David Planko je v srednji tretjini prišel do ploščka, podal do Tadeja Čimžarja, ta se je ob ogradi najprej otresel enega Francoza, pred golom še drugih in izenačil. Do konca 60. minute se mreži nista več zatresli, sledil je podaljšek tri na tri, v katerem so risi prevladovali. Ob koncu podaljška so zaigrali z igralcem več, po strelu Klemna Pretnarja z razdalje je plošček končal v francoski mreži, a so sodniki zadetek razveljavili - pred golom ga je Kuralt s previsoko palico preusmeril za hrbet francoskega vratarja.

Uspešen le Rech

Sledili so kazenski streli, pri katerih sta se izkazala vratarja Roman Quemener in igralec tekme na slovenski strani Us, saj so strelci od desetih poskusov zadeli le enkrat. Zmagovalca je odločil Anthony Rech.

Slovenci so končali na četrtem mestu, v boju za prvo so Latvijci po kazenskih strelih strli Beloruse.

 Ivo Jan je lahko s prikazanim na zadnji tekmi kljub porazu zadovoljen. | Foto: Vid Ponikvar Ivo Jan je lahko s prikazanim na zadnji tekmi kljub porazu zadovoljen. Foto: Vid Ponikvar

Iz tekme v tekmo napredovali

"Tekmo smo začeli zelo dobro. Imeli smo tri tekme v treh dneh, tako da so fantje utrujeni, a menim, da smo iz tekme v tekmo pokazali napredek, sploh na zadnji tekmi smo napredovali. Škoda zmage, bili smo ji res blizu, a na žalost smo na koncu po kazenskih strelih izgubili," je po tretjem porazu dejal Žan Us.

Februarja doma

Risi se bodo spet zbrali februarja, ko bodo na domačem turnirju na Bledu gostili Beloruse, Madžare in Italijane, vrhunec sezone bo aprilsko svetovno prvenstvo v Kazahstanu.

Razpored tekem, turnir EIHC v Minsku (8.-10. november):

Sobota, 10. novembra 
Francija : Slovenija  3:2**  (0:1, 1:0, 1:1, 0:0, 1:0)
0:1 Kuralt (Štebih, 18.), 1:1 Perret (Leclerc, Thiry, 39.), 2:1 Treille (Da Costa, Fleury, 41.), 2:2 Čimžar (Planko, 52.), 3:2 Rech (KS)
**kazenski streli

Streli: Francija 37 (11,10,12,4), Slovenija 37 (10,16,6,5)
Kazenske minute: Francija 6, Slovenija 4
Postava Slovenije: Us, Stojanovič; Ograjenšek, Kuralt, Simšič, Štebih, Pretnar; Ž. Pance, Ropret, Hebar, Magovac, Logar; Čimžar, Koblar, Zajc, Planko, Selan; Tomaževič, Kalan, Bašič, Pem, Orehek; Selektor: Ivo Jan
Postava Francije: Quemener, Buysse; Baazzi, Thiry, S. Treille, T. Da Costa, Fleury; Gallet, Llorca, Rech, Claireaux, Bertrand; Dorey, Hecquefeuille, Perret, Bouvet, Maia; Barbero, Bozon, Berthon, Rohat, Leclerc.

Belorusija : Latvija 1:2** (0:1, 1:0, 0:0, 0:0, 0:1)
Denisov 37.; Kulda 1.

Lestvica:
1. Latvija 3 tekme - 8 točk
2. Belorusija 3 - 7
3. Francija 3 - 2
4. Slovenija 3 - 1

PP1 - zadetek z igralcem več
PP2 - zadetek z dvema igralcema več
EN - zadetek v prazen gol
KS - kazenski strel


Petek, 9. novembra 
Slovenija : Belorusija 1:4 (1:1, 0:2, 0:1)
Bašič 2.; Parfeyevets 1., Kisli 24., 30. (PP1), Gavrus 46.

Francija : Latvija 1:4 (0:2, 0:1, 1:1)
Leclerc 58. (PP1); Kalns 16., 26., Marenis 18., Rancevs 59. (EN) 


 

Četrtek, 8. novembra 
Latvija : Slovenija 4:1 (2:0, 2:0, 0:1) 
Maslovskis 5., Dzierkals 20., Kulda 24. (PP2), Kalns 37.;  Simšič 51. (PP1)

Belorusija : Francija 5:2 (0:0, 1:2, 4:0)

 

 

Reprezentanca za turnir v Minsku (8.-10. november)

Vratarji: Luka Gračnar (Poprad, slovaška Tipsport Liga), Rok Stojanovič (Lyon, Ligue Magnus), Žan Us (HK SŽ Olimpija, Alpska liga)
Branilci: Miha Logar (Strasbourg, Ligue Magnus), Aleksandar Magovac (Grenoble, Ligue Magnus), David Planko (HK SŽ Olimpija, Alpska liga), Klemen Pretnar (Košice, slovaška Tipsport Lliga), Maks Selan (Milano, Alpska liga), Miha Štebih (Dukla Jihlava, druga češka liga)
Napadalci: Luka Bašič, Tadej Čimžar, Luka Kalan, Nik Pem, Blaž Tomaževič (vsi HDD Sij Acroni Jesenice, Alpska liga), Andrej Hebar, Anže Ropret (oba UTE, Erste liga), Gregor Koblar, Janez Orehek, Miha Zajc (vsi HK SŽ Olimpija, Alpska liga), Anže Kuralt (Szefekesfehervar, liga EBEL), Ken Ograjenšek (Graz 99ers, liga EBEL), Žiga Pance (DVTK Jegesmedvék, slovaška Tipsport Liga), Nik Simšič (Medveščak Zagreb, liga EBEL)

Preberite še:

Slovenija Belorusija EIHC slovenska hokejska reprezentanca
Sportal Belorusi prezahteven zalogaj za Slovence
slovenska hokejska reprezentanca  Latvija Slovenija
Sportal Prevetreni Slovenci ob Janovem debiju niso bili kos Latviji
Graz 99ers Ivo Jan
Sportal Pomlajeni risi priznali premoč Latviji
Gašper Krošelj
Sportal Slovenski mladenič razpoložen v Kanadi, a mu moštvo ne sledi
Ne spreglejte