Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
9. 11. 2018,
19.39

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,23

Natisni članek

EIHC turnir Belorusija Ivo Jan risi slovenska hokejska reprezentanca

Petek, 9. 11. 2018, 19.39

5 let, 4 mesece

PRIPRAVLJALNI TURNIR EIHC, MINSK, 2. KROG

Belorusi prezahteven zalogaj za Slovence

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,23
Slovenija Belorusija EIHC slovenska hokejska reprezentanca | Slovenski hokejisti so z 1:4 izgubili z Belorusi. | Foto HZS/Drago Cvetanovič

Slovenski hokejisti so z 1:4 izgubili z Belorusi.

Foto: HZS/Drago Cvetanovič

Pomlajena in oslabljena slovenska hokejska reprezentanca je po uvodnem porazu proti Latviji izgubila tudi drugo tekmo turnirja v Minsku. Tudi proti Belorusom je izgubila z 1:4, edini zadetek je prispeval igralec tekme na slovenski strani Luka Bašič. Latvijci so po Slovencih s 4:1 odpravili tudi Francoze. Risi se bodo od turnirja poslovili v soboto ob 13.30, ko se bodo s Francozi udarili za tretje mesto, Belorusi in Latvijci pa pozneje za prvo.

Slovenija Belorusija EIHC slovenska hokejska reprezentanca
Sportal Slovenci priznali premoč še Belorusom

Zasedba selektorja Iva Jana, ki v Belorusiji nastopa pomlajena in precej oslabljena, je izgubila tudi drugo tekmo turnirja. Gostitelji Belorusi, na turnirju igrajo z okoli desetimi KHL-ovci (proti Slovencem jih je igralo šest, člani KHL-ovca Dinama Minska Andrej in Sergej Kostitsin ter Jevgenij Kovjršin tokrat niso igrali), po en član prihaja iz finske in češke elitne lige, preostali pa večinoma iz beloruske Extralige, so jo premagali s 4:1.

Jan je med vratnici tokrat postavil reprezentančno najbolj izkušenega vratarja Luko Gračnarja, njegova zamenjava je bil Žan Us. 

Obračun se je za Slovence začel zelo slabo. Belorusi so že v deseti sekundi izkoristili zmedo v slovenski obrambi in prek Maxima Parfeyevetsa povedli z 1:0. A veselje domačih ni trajalo dolgo, igralec tekme na slovenski strani Luka Bašič je v drugi minuti ob ogradi prišel do ploščka, se dobro otresel beloruske obrambe in z backhand strelom premagal Mihaila Karnauhova (član KHL-ovca Dinama iz Minska). Slovenci so v nadaljevanju igrali bolje kot v uvodni tretjini prve tekme z Latvijo, si priigrali nekaj priložnosti, a proti koncu tretjine so pobudo prevzeli domači, ki pa niso uspeli spremeniti rezultata,

Slovenci se bodo v soboto od Minska poslovili s tekmo proti Franciji. | Foto: Yuliana Sotnikova Slovenci se bodo v soboto od Minska poslovili s tekmo proti Franciji. Foto: Yuliana Sotnikova

Belorusi so lažje prihajali do priložnosti. Po strelu z modre črte Daniila Bokuna v 24. minuti se je Artjom Kisli pred golom dotaknil ploščka in ga poslal za Gračnarjev hrbet. Član Neman Grodna iz domače Extralige je sredi obračuna po lepo izvedeni akciji ob številčni prednosti s svojim drugim golom zvišal na 3:1.

Beloruse je v 46. minuti, ko sta ekipi igrali štiri na štiri, na +3 popeljal Artur Gavrus, ki je pred slovenski gol prišel v družbi Mihe Logarja, a bil bolj spreten od branilca. Slovenci so v zadnji tretjini večkrat zaigrali z igralcem več, a jim Karnauhova ni uspelo več premagati. Bi jim pa ta skoraj sam podaril zadetek, pri izhodu iz vrat je izgubil plošček, a ga na njegovo srečo Gregor Koblar ni pospravil v gol.

Žal zapravljenih priložnosti

"Mislim, da je bil viden napredek od včeraj in da gremo v pravo smer. Če pa ne daš gola, težko zmagaš," je po porazu dejal Klemen Pretnar. | Foto: Morgan Kristan / Sportida "Mislim, da je bil viden napredek od včeraj in da gremo v pravo smer. Če pa ne daš gola, težko zmagaš," je po porazu dejal Klemen Pretnar. Foto: Morgan Kristan / Sportida

"Za nami je težka tekma, nasprotniki so začeli agresivno, igrali so v precej popolni postavi. Res je, da smo veliko igrali v obrambni tretjini. Mislim, da smo se dobro borili, na žalost na koncu izgubili, a poraz ni sramoten," je po srečanju dejal igralec tekme na slovenski strani Bašič.

Klemen Pretnar, ki je še lani igral v Minsku, je obžaloval predvsem neizkoriščene priložnosti v igri z igralcem več: "Težko je bilo, začeli smo slabo. Težko je bilo proti domačinom tako začeti. A super je, da smo se vrnili in hitro zadeli, nekaj napak je bilo, mogoče je bila največja hiba, da nismo zadeli v 'power-playu'. Mislim, da je bil viden napredek od včeraj in da gremo v pravo smer. Če ne daš gola, težko zmagaš."

Tudi selektor je v igri varovancev videl napredek od tekme z Latvijo: "Prvi vtisi po tekmi so pozitivni. Zdi se mi, da smo naredili korak naprej od včeraj, da so bili tudi odzivi precej hitrejši in da smo si priigrali kar nekaj zrelih priložnosti, ki jih nismo znali izkoristiti. Proti tako kakovostnemu nasprotniku to vsakič plačaš. Se mi pa zdi, da gremo v pravo smer, da fantje pridobivajo samozavest, verjamejo v to, kar jim povedo, in to prenesejo na led. Verjamem, da bomo na jutrišnji tekmi naredili še korak naprej. Ko bomo potegnili črto pod ta turnir, bomo lahko zadovoljni s fanti, v katere do danes ni nihče verjel."

Za slovo nad Francoze

Gostitelji so na koncu zasluženo slavili s 4:1, v soboto se bodo za prvo mesto pomerili s prav tako stoodstotnimi Latvijci. Slovenci pa bodo turnir končali v soboto ob 13.30 proti Francozom, s katerimi se bodo udarili za tretje mesto.

Razpored tekem, turnir EIHC v Minsku (8.-10. november):

Petek, 9. novembra 
Slovenija : Belorusija 1:4 (1:1, 0:2, 0:1)
Bašič 2.; Parfeyevets 1., Kisly 24., 30. (PP1), Gavrus 46.
Kazni: SLO 10 (4,2,4); BLR 8 (0,2,6)
Streli: SLO 25 (6,8,11); BLR 37 (14,15,8)
Poročilo s tekme


Postava Slovenije: Gračnar, Us; Pretnar, Štebih, Ograjenšek, Čimžar, Kuralt; Magovac, Logar, Pance, Hebar, Ropret; Selan, Planko, Zajc, Orehek, Koblar; Pem, Bašič, Kalan, Tomaževič. Selektor: Ivo Jan. 
Postava Belorusije: Karnauhov (Dinamo Minsk), Milčakov (Plzen); Khoromando (Neman Grodno), Kryskin (Neman Grodno), Kogalev (Junost Minsk), Antonov (Junost Minsk), Belevich (Molodechno), Bokun (Soligorsk), Demkov (Soligorsk), Denisov (SaiPa), Dostanko (Soligorsk), Drozdov (Dinamo Minsk), Feoktistov (Vladivostok), Gavrus (Molodechno), Khoromando (Neman Grodno), Kisli (Neman Grodno), Litvinov (Dinamo Minsk), Parfeyevets (Junost Minsk), Razvadovskij (Junost Minsk), Remezov (Neman Grodno), Stepanov (Dinamo Minsk), Turkin (Soligorsk), Ustinenko (Perm), Vorobey (Sibir Novosibrisk)
 

Francija : Latvija 1:4 (0:2, 0:1, 1:1)
Leclerc 58. (PP1); Kalns 16., 26., Marenis 18., Rancevs 59. (EN) 

Lestvica:
1. Belorusija 2 tekmi - 6 točk
2. Latvija 2 - 6
3. Francija 2 - 0
4. Slovenija 2 - 0


Sobota, 10. novembra 
13.30 Slovenija - Francija
17.30 Belorusija - Latvija

Četrtek, 8. novembra 
Latvija : Slovenija 4:1 (2:0, 2:0, 0:1) 
1:0 Maslovskis (Auzinš, Mamčics, 5.), 2:0 Dzierkals (Kulda, Salija, 20.), 3:0 Kulda (Kalns, 24., PP2), 4:0 Kalns (37.), 4:1 Simšič (Pretnar, Ograjenšek, 51., PP1).

Belorusija : Francija 5:2 (0:0, 1:2, 4:0)

PP1-zadetek z igralcem več
PP2-zadetek z dvema igralcema več
EN-zadetek v prazen gol

Ken Ograjenšek
Sportal Čez noč v novi vlogi, v kateri si na koncu ne želi nič očitati

Reprezentanca za turnir v Minsku (8.-10. november)

Vratarji: Luka Gračnar (Poprad, slovaška Tipsport Liga), Rok Stojanovič (Lyon, Ligue Magnus), Žan Us (HK SŽ Olimpija, Alpska liga)
Branilci: Miha Logar (Strasbourg, Ligue Magnus), Aleksandar Magovac (Grenoble, Ligue Magnus), David Planko (HK SŽ Olimpija, Alpska liga), Klemen Pretnar (Košice, slovaška Tipsport Lliga), Maks Selan (Milano, Alpska liga), Miha Štebih (Dukla Jihlava, druga češka liga)
Napadalci: Luka Bašič, Tadej Čimžar, Luka Kalan, Nik Pem, Blaž Tomaževič (vsi HDD Sij Acroni Jesenice, Alpska liga), Andrej Hebar, Anže Ropret (oba UTE, Erste liga), Gregor Koblar, Janez Orehek, Miha Zajc (vsi HK SŽ Olimpija, Alpska liga), Anže Kuralt (Szefekesfehervar, liga EBEL), Ken Ograjenšek (Graz 99ers, liga EBEL), Žiga Pance (DVTK Jegesmedvék, slovaška Tipsport Liga), Nik Simšič (Medveščak Zagreb, liga EBEL)

 

Preberite še: 

Gašper Krošelj
Sportal Slovenski mladenič razpoložen v Kanadi, a mu moštvo ne sledi
HK Olimpija Sterzing Vipiteno Ivo Jan
Sportal Takšne pomladitve ni pričakoval
Klemen Pretnar
Sportal Reprezentančni povratnik je vsakodnevni pritisk vzel v zakup
Ken Ograjenšek
Sportal Čez noč v novi vlogi, v kateri si na koncu ne želi nič očitati
Ne spreglejte