Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
7. 11. 2018,
12.00

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,84

Natisni članek

EIHC turnir risi slovenska hokejska reprezentanca Klemen Pretnar Extraliga Banska Bystrica

Sreda, 7. 11. 2018, 12.00

5 let, 5 mesecev

Klemen Pretnar

Reprezentančni povratnik je vsakodnevni pritisk vzel v zakup

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,84
Klemen Pretnar | Klemen Pretnar se je po sezoni brez reprezentančnega udejstvovanja vrnil med rise, v Minsku bo drugi najstarejši slovenski hokejist. | Foto Morgan Kristan / Sportida

Klemen Pretnar se je po sezoni brez reprezentančnega udejstvovanja vrnil med rise, v Minsku bo drugi najstarejši slovenski hokejist.

Foto: Morgan Kristan / Sportida

"Vesel sem vrnitve v reprezentanco. Kar je bilo lani, je bilo lani, ponos igrati za svojo državo je bil pri meni že v mlajših letih enako močan, kot je danes. Imamo kar nekaj mladih fantov, rezultat ne bo v ospredju, tako da bodo šli lahko tudi oni malo bolj sproščeno v tekmo in spoznavali sistem selektorja," pred prvim reprezentančnim preizkusom sezone razmišlja povratnik v izbrani vrsti, branilec Klemen Pretnar, sicer član slovaških Košic, pri katerih je vajen pritiska in visokih pričakovanj.
 

Slovenska hokejska reprezentanca
Sportal Novi obrazi, ki bodo v Belorusiji nabirali predvsem izkušnje

Slovenska hokejska reprezentanca je v jutranjih urah poletela proti prizorišču prvega pripravljalnega turnirja v Minsku. Tam se bo pomlajena in precej neizkušena četa novega selektorja Iva Jana med četrtkom in soboto zoperstavila domačinom, Francozom in Latvijcem.

Na letalu za Belorusijo je bil tudi dolgoletni reprezentant, izkušeni branilec Klemen Pretnar, ki se je med rise vrnil po letu "odsotnosti", saj v zadnji sezoni ni sodeloval na reprezentančnih akcijah.

"Kakršnokoli vlogo mi bo selektor namenil, jo bom z veseljem vzel, pomagal mladim in poskušal narediti čim več za ekipo," pravi branilec, ki je v zadnji sezoni z Bansko Bystrico postal slovaški prvak. Tudi v tej sezoni drsa na Slovaškem, a za najbolj trofejni klub Košice, pri katerem je vajen pritiskov. | Foto: Sportida "Kakršnokoli vlogo mi bo selektor namenil, jo bom z veseljem vzel, pomagal mladim in poskušal narediti čim več za ekipo," pravi branilec, ki je v zadnji sezoni z Bansko Bystrico postal slovaški prvak. Tudi v tej sezoni drsa na Slovaškem, a za najbolj trofejni klub Košice, pri katerem je vajen pritiskov. Foto: Sportida

Ponos je bil vedno močan

"Minilo je nekaj časa, a počutim se super. Vesel sem vrnitve v reprezentanco, zanjo sem vedno rad igral, veselim se tekem. Kar je bilo lani, je bilo lani, ljudje, kadri v športu se menjajo ... Karkoli se je zgodilo, se je zgodilo. Sem bil pa vedno pripravljen igrati za reprezentanco in dati vse od sebe. Z Dejanom (generalnim sekretarjem Dejanom Kontrecem, op. a.) in Karijem (nekdanjim selektorjem Karijem Savolainenom, op. a.) smo bili v stiku za svetovno prvenstvo v Budimpešti, a se je zalomilo, saj se je finale z Bansko Bystrico zavlekel," je ob vrnitvi dejal Blejec in izpostavil ponos v dresu z državnim grbom: "Ponos igrati za svojo državo je bil pri meni že v mlajših letih, pri 17, enako močan, kot je danes ali pa bi bil pri 45. Mislim, da je tako pri vseh."

Ken Ograjenšek
Sportal Čez noč v novi vlogi, v kateri si na koncu ne želi nič očitati

Mladi lahko bolj sproščeni

"Ker rezultat ne bo v ospredju, bodo šli mladi lahko bolj sproščeno v tekme." | Foto: Urban Meglič/Sportida "Ker rezultat ne bo v ospredju, bodo šli mladi lahko bolj sproščeno v tekme." Foto: Urban Meglič/Sportida

Pretnar je v tokratni zasedbi z 32 leti drugi najstarejši hokejist, ki bo drsal v Minsku. "Kakršnokoli vlogo mi bo selektor namenil, jo bom z veseljem vzel, pomagal mladim in poskušal narediti čim več za ekipo. Mislim, da je prioriteta vsakega, ki pride v reprezentanco, ekipa, ekipno delo," pravi eden od šestih Janovih branilcev in eden redkih s kopico reprezentančnih izkušenj.

"Res imamo kar nekaj mlajših fantov, ki niso toliko vajeni reprezentance, a morda bodo prav zaradi dejstva, da rezultat ne bo v ospredju, lahko šli v tekmo malo bolj sproščeno, seveda pa ob tem dali vseh svojih sto odstotkov. Morda bo ta sproščenost pripomogla k temu, da bomo tudi rezultatsko dobro odigrali turnir. Več tekem, kot bodo odigrali, bolj se bodo navadili pritiska, odziva gledalcev in vsega. Mislim, da lahko pričakujemo kar nekaj ljudi na tekmah in da bo to za vse dobra izkušnja, med katero se bomo pripravili na določen sistem igre in malenkosti, kar je precej lažje narediti med tekmo kot treningi."

"Nastrojenost bo močna"

"Belorusi si bodo najbolj prizadevali, da nas premagajo." | Foto: HZS/Drago Cvetanovič "Belorusi si bodo najbolj prizadevali, da nas premagajo." Foto: HZS/Drago Cvetanovič

Pretnarju so od nasprotnikov najbolj "domači" gostitelji, saj je sezono in pol (do konca januarja) igral za Junost iz Minska. "Večino fantov, ki bodo igrali na turnirju, poznam, saj sem igral proti njim ali z njimi. To so igralci, ki igrajo tudi v KHL, saj mnoge pošiljajo igrat tudi tja. Mislim, da si bodo oni najbolj prizadevali premagati Slovenijo, glede na to, kaj se je zgodilo v zadnjih olimpijskih kvalifikacijah (na odločilni tekmi so Slovenci Beloruse premagali po kazenskih strelih in si zagotovili nastop v Pjongčangu, op. a.). Nastrojenost bo močna, kakovosti imajo veliko, a tudi mi imamo svojo. Kot športnik greš vsako tekmo na zmago, pa čeprav rezultat tokrat ni v ospredju."

Po enem naslovu prvaka po drugega. Pritisk je na vsakem koraku.

Gorenjec se je februarja iz Belorusije preselil na Slovaško, kjer je z Bansko Bystrico presenetljivo postal prvak slovaške elitne Tipsport lige. V novi sezoni je oblekel dres enega najbolj tradicionalnih in trofejnih slovaških klubov Košic, kjer je pritisk po zmagah in visokih mestih opazen na vsakem koraku.

"Nihče na Slovaškem v lanski sezoni ni verjel, da bo Banski Bystrici uspelo kaj takega, a nam je, tako da je bilo res kar fenomenalno. Mesto je živelo samo za hokej, bilo je posebno doživetje," se spominja aprilskega uspeha in dodaja, da je v novem okolju zgodba povsem drugačna.

"Vodstvo na vsaki tekmi pričakuje zmago, sploh če izgubiš doma, je precej težko. A to je del naše službe, to smo sprejeli, to nam daje tudi dodaten zagon," o pričakovanju v Košicah, kjer štejejo le zmage, pravi Blejec. | Foto: Vid Ponikvar "Vodstvo na vsaki tekmi pričakuje zmago, sploh če izgubiš doma, je precej težko. A to je del naše službe, to smo sprejeli, to nam daje tudi dodaten zagon," o pričakovanju v Košicah, kjer štejejo le zmage, pravi Blejec. Foto: Vid Ponikvar "Košice so precej večje, tukaj so tudi drugi športi, a je hokej še vedno na prvem mestu. Čutiti je veliko pritiska. Vse drugo kot finale bi bil poraz. Pritisk se čuti vsak dan, že na treningu, kaj šele na tekmah. Vsaka ekipa si želi premagati Košice. Imeli smo nekaj padcev, kar je normalno za dolgo sezono, smo pa dobro začeli. Vodstvo na vsaki tekmi pričakuje zmago, sploh če izgubiš doma, je precej težko. A to je del naše službe, to smo vzeli v zakup, to nam daje tudi dodaten zagon," dodaja član trenutno drugega moštva slovaške lige, ki mu v klubu pripada pomembna vloga: "Moja forma je kar v redu, statistika malo manj. Na tekmah imam veliko dela. Zaupali so mi kar precej pomembno nalogo v ekipi. Tega sem zelo vesel. Tudi lani sem jo sicer imel, a je bila v končnici bolj ofenzivno naravnana, letos pa imam na obeh koncih ledu kar veliko dela."

Reprezentanca za turnir v Minsku (8.-10. novembra)

Vratarji: Luka Gračnar (Poprad, slovaška Tipsport Liga), Rok Stojanovič (Lyon, Ligue Magnus), Žan Us (HK SŽ Olimpija, Alpska liga)
Branilci: Miha Logar (Strasbourg, Ligue Magnus), Aleksandar Magovac (Grenoble, Ligue Magnus), David Planko (HK SŽ Olimpija, Alpska liga), Klemen Pretnar (Košice, slovaška Tipsport Lliga), Maks Selan (Milano, Alpska liga), Miha Štebih (Dukla Jihlava, druga češka liga)
Napadalci: Luka Bašič, Tadej Čimžar, Luka Kalan, Nik Pem, Blaž Tomaževič (vsi HDD Sij Acroni Jesenice, Alpska liga), Andrej Hebar, Anže Ropret (oba UTE, Erste liga), Gregor Koblar, Janez Orehek, Miha Zajc (vsi HK SŽ Olimpija, Alpska liga), Anže Kuralt (Szefekesfehervar, liga EBEL), Ken Ograjenšek (Graz 99ers, liga EBEL), Žiga Pance (DVTK Jegesmedvék, slovaška Tipsport Liga), Nik Simšič (Medveščak Zagreb, liga EBEL)
Rezerva: vratar Žiga Kogovšek (HDD Jesenice, Alpska liga)

 

Razpored tekem:

Četrtek, 8. novembra 2018
12.15 Slovenija - Latvija
16.15 Belorusija - Francija 

Petek, 9. novembra 2018
13.30 Francija - Latvija
17.30 Slovenija - Belorusija

Sobota, 10. novembra 2018
13.30 Slovenija - Francija
17.30 Belorusija - Latvija

Preberite še:

Jan Muršak
Sportal Pintarič na povratno tekmo s precej boljšim izhodiščem kot Muršak
HK Olimpija Sterzing Vipiteno Ivo Jan
Sportal Jan vpoklical nove moči, le eden nakazal na konec reprezentančne poti
Ne spreglejte