Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
5. 11. 2018,
19.51

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,52

Natisni članek

Ivo Jan slovenska hokejska reprezentanca risi EIHC turnir

Ponedeljek, 5. 11. 2018, 19.51

5 let, 5 mesecev

Zbor reprezentance pred turnirjem v Minsku

Novi obrazi, ki bodo v Belorusiji nabirali predvsem izkušnje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,52
Slovenska hokejska reprezentanca | Ivo Jan je na Jesenicah kot selektor prvič zbral svoje varovance, ki bodo od četrtka do sobote nastopali na pripravljalnem turnirju v Minsku. V Belorusijo potuje dodobra pomlajena in reprezentančno neizkušena zasedba. V ospredju bo nabiranje izkušenj, ne rezultat. | Foto HZS

Ivo Jan je na Jesenicah kot selektor prvič zbral svoje varovance, ki bodo od četrtka do sobote nastopali na pripravljalnem turnirju v Minsku. V Belorusijo potuje dodobra pomlajena in reprezentančno neizkušena zasedba. V ospredju bo nabiranje izkušenj, ne rezultat.

Foto: HZS

Novi trenerski vodja slovenske hokejske reprezentance Ivo Jan je prvič v vlogi selektorja zbral svoje varovance, ki bodo med četrtkom in soboto na pripravljalnem turnirju v Minsku palice prekrižali z gostitelji, Francozi in Latvijci. Nekdanji hokejist poudarja, da v Belorusiji rezultat ne bo v ospredju, temveč bo glavni cilj, da pomlajena, predvsem pa reprezentančno precej neizkušena zasedba nabere prepotrebne izkušnje. Na seznamu je prišlo do novih sprememb, Žana Jezovška in Gala Korena sta zamenjala debitanta Blaž Tomaževič in Janez Orehek. 

HK Olimpija Sterzing Vipiteno Ivo Jan
Sportal Jan vpoklical nove moči, le eden nakazal na konec reprezentančne poti

Po olimpijski sezoni, v kateri je slovenska hokejska reprezentanca na olimpijskih igrah končala na devetem mestu, na svetovnem prvenstvu pa ni uresničila cilja - vrnitve med elito, so se v izbrani vrsti zgodile selektorske spremembe. Finca Karija Savolainena, ki je se je na klop Slovenije vrnil le za sezono z vrhuncem na tekmovanju petih krogov, je zamenjal nekdanji dolgoletni reprezentant, zadnja leta trener Ivo Jan.

"Vem, v kaj se spuščam. Zavedam se odgovornosti, ki jo prinaša selektorsko mesto, a nisem nervozen in upam, da tudi nikoli ne bom. Sem optimističen, tudi kar zadeva štab. Mislim, da bomo zelo dobro sodelovali. Če bomo mi dobro sodelovali, mislim, da bodo tudi fantje to občutili," je pred začetkom največjega trenerskega izziva pozitiven Jan, ki kot trener Sterzinga iz Vipitena deluje v Alpski ligi. V njegovi najožji ekipi so pomočnik Mike Zettel, trener vratarjev je Klemen Mohorič, ki zadnjih šest let deluje v ligi KHL, videoanalitik pa Dejan Varl.

Večini standardnih članov počitek

Kapetanska vloga je zadnje čase pripadla Janu Muršaku, ki ga tokrat ne bo zraven. Kdo bo kapetan v Belorusiji, Jan še ni povedal. | Foto: Vid Ponikvar Kapetanska vloga je zadnje čase pripadla Janu Muršaku, ki ga tokrat ne bo zraven. Kdo bo kapetan v Belorusiji, Jan še ni povedal. Foto: Vid Ponikvar

Slovenska odprava se je, v primerjavi z zadnjimi akcijami, ko je bila njena baza na Bledu, zbrala na Jesenicah. V njej je kopica obrazov, ki jih med risi nismo pogosto vajeni, in le peščica standardnih reprezentantov z zadnjih večjih tekmovanj.

Tako med napadalci ni udarnih članov Jana Muršaka, Jana Urbasa, Mihe Verliča, Roberta Saboliča, Roka Tičarja, ki je brez kluba. Med branilci ni Blaža Gregorca, Sabahudina Kovačevića, Aleša Kranjca, Mitje Robarja, Žige Pavlina ..., med vratarji pa ne v zadnjem času prvih dveh hobotnic Gašperja Krošlja in Matije Pintariča.

Ne rezultat, temveč izkušnje mladih

Večini ključnih članov izbrane vrste je Jan namenil počitek, kar je napovedal še pred začetkom sezone, nekaj pa jih je po informacijah Hokejske zveze Slovenije poškodovanih (v klubih nekateri sicer igrajo).  V zadnjem hipu so se tako pojavile nove menjave, Olimpijina napadalca Gala Korena in Žana Jezovška sta zamenjala debitanta Blaž Tomaževič (HDD Jesenice) in Janez Orehek (Olimpija). 

Jan Muršak
Sportal Pintarič na povratno tekmo s precej boljšim izhodiščem kot Muršak

Novembrski turnirji so priročni, da v čevlje izkušenejših vstopijo mlajši in selektorju dajo vpogled, na koga od njih bi morda lahko računal, ko bo šlo zares (vrhunec sezone bo aprilsko svetovno prvenstvo divizije I), a tako pomlajene vrste Slovenija že dolgo ni imela. Odpravo za Minsk sestavlja skoraj polovica fantov iz Alpske lige, nekaj jih igra v slovaški prvi ligi, ligi EBEL, v Franciji, na Madžarskem in v drugi češki ligi. Med izkušenejšimi so Žiga Pance, Andrej Hebar, Ken Ograjenšek, Anže Kuralt, pa tudi povratnika: vratar Luka Gračnar in branilec Klemen Pretnar.

Ne proti rezultatu, pogledoval bo proti pridobivanju reprezentančnih izkušenj precej mlade zasedbe. | Foto: Vid Ponikvar Ne proti rezultatu, pogledoval bo proti pridobivanju reprezentančnih izkušenj precej mlade zasedbe. Foto: Vid Ponikvar

"Nekaterim izkušenejšim sem namenil počitek, mladi pa so tu predvsem, da pridobijo izkušnje. Ti fantje bodo tvorili jedro reprezentance prihodnosti. Za nekatere bo to velik korak naprej, a to si je lažje privoščiti na takšnem turnirju kot na svetovnem prvenstvu. Turnir bo močan. Cilji so, da se fantje dokažejo, naberejo novih izkušenj in nekako spoznajo moje in Mikeovo delo, na kakšen način želimo delati, kakšni naj bi bili sistemi v določenih položajih. Ta trenutek bi težko rekel, da gremo na turnir z namenom, da osvojimo prvo mesto. A izgovorov ne bo. Na turnir gremo zelo motivirani," je o tem, kaj pričakuje od varovancev, dejal Jan, ki kapetana še ni določil, prav tako še ni dočakal vseh hokejistov. V torek, ko bodo opravili edina treninga v Sloveniji, se bodo pridružili "Madžari" Pance, Hebar in Anže Ropret.

"Ne verjamem, da je turnir premočan za nas. Sezona bo dolga, kadarkoli se lahko pojavijo poškodbe. Če nismo seznanjeni s tem, kakšne igralce imamo v ozadju, je nemogoče sestavljati reprezentanco," je na temo neizkušenosti risov še povedal selektor, njegov pomočnik, Kanadčan Zettel pa dodal: "Z Ivom sva skupaj delala v Gradcu, veselim se, da sem tu, veselim se izziva. Slišal sem veliko dobrih stvari o tej organizaciji. Čutiti je mogoče močno energijo, kar je zelo pomembno za vsako ekipo."

Pri Jegliču se je zapletlo z dokumenti Žiga Jeglič bo na vrnitev še počakal. | Foto: Morgan Kristan / Sportida Žiga Jeglič bo na vrnitev še počakal. Foto: Morgan Kristan / Sportida

Žiga Jeglič, ki je pred kratkim odslužil kazen zaradi dopinškega prekrška z olimpijskih iger in zdaj drsa v dresu Slovana Bratislave, naj bi  bil pripravljen že v Belorusiji spet igrati za reprezentanco, a se je po selektorjevih besedah zapletlo s potnim listom oziroma urejanjem vizuma za Rusijo.

Če zapleta ne bi bilo, bi bil najverjetneje med potniki v Minsk, je dejal Jan.

Prednost igri ekipe, ne nasprotnikom

Slovence v Minsku, kamor bodo prispeli v sredo, najprej čaka četrtkov obračun z Latvijo, v petek se bo pomerila z gostiteljico Belorusijo, v soboto pa s Francijo. "Predstavljam si nekako, kako naj bi ekipe igrale. Večjih sprememb v njihovih sistemih ni, nisem se posebej poglabljal v to, kakšni so moji nasprotniki, in se do svetovnega prvenstva ne bom, ker je prioriteta, kako igra moja ekipa. Moramo se osredotočiti na svojo igro. Nasprotnike bomo lahko spremljali v sredo, ko bomo tam na treningu."

Slovenci bodo v Belorusiji ob gostiteljih palice prekrižali še z Latvijo in Francijo. | Foto: HZS/Drago Cvetanovič Slovenci bodo v Belorusiji ob gostiteljih palice prekrižali še z Latvijo in Francijo. Foto: HZS/Drago Cvetanovič

Po novembrskem turnirju se bodo risi spet zbrali februarja, ko bodo na pripravljalnem turnirju na Bledu gostili Beloruse, Italijane in Madžare. Po selektorjevih besedah bo na blejskem turnirju Slovenija zaigrala v najmočnejši razpoložljivi zasedbi.

Vrhunec sezone za Janove varovance bo poznoaprilsko svetovno prvenstvo divizije I, skupine A (drugega razreda) v Astani, kjer se bodo za dve vstopnici za elito ob gostitelju Kazahstanu potegovali v družbi Belorusije, Madžarske, Južne Koreje in Litve.

Daniel Lacroix
Sportal Na trenersko klop nasprotnikov Slovenije nekdanji NHL-ovec

Reprezentanca za turnir v Minsku (8.-10. november)

Vratarji: Luka Gračnar (Poprad, slovaška Tipsport Liga), Rok Stojanovič (Lyon, Ligue Magnus), Žan Us (HK SŽ Olimpija, Alpska liga)
Branilci: Miha Logar (Strasbourg, Ligue Magnus), Aleksandar Magovac (Grenoble, Ligue Magnus), David Planko (HK SŽ Olimpija, Alpska liga), Klemen Pretnar (Košice, slovaška Tipsport Lliga), Maks Selan (Milano, Alpska liga), Miha Štebih (Dukla Jihlava, druga češka liga)
Napadalci: Luka Bašič, Tadej Čimžar, Luka Kalan, Nik Pem, Blaž Tomaževič (vsi HDD Sij Acroni Jesenice, Alpska liga), Andrej Hebar, Anže Ropret (oba UTE, Erste liga), Gregor Koblar, Janez Orehek, Miha Zajc (vsi HK SŽ Olimpija, Alpska liga), Anže Kuralt (Szefekesfehervar, liga EBEL), Ken Ograjenšek (Graz 99ers, liga EBEL), Žiga Pance (DVTK Jegesmedvék, slovaška Tipsport Liga), Nik Simšič (Medveščak Zagreb, liga EBEL)
Rezerva: vratar Žiga Kogovšek (HDD Jesenice, Alpska liga)

 

Razpored tekem:

Četrtek, 8. novembra 2018
12.15 Slovenija - Latvija
16.15 Belorusija - Francija 

Petek, 9. novembra 2018
13.30 Francija - Latvija
17.30 Slovenija - Belorusija

Sobota, 10. novembra 2018
13.30 Slovenija - Francija
17.30 Belorusija - Latvija

 

Preberite še:

Ivo Jan
Sportal Popolna prevetritev. Kopica sprememb na Janovem seznamu.
John Stevens LA KIngs
Sportal Vodstvo Kraljev udarilo po mizi in trenerskemu štabu pokazalo vrata
HK Olimpija
Sportal Selektor po porazu zaploskal Olimpiji: Zasluženo tam, kjer so
Ne spreglejte