Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
6. 11. 2018,
10.30

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,14

Natisni članek

Ken Ograjenšek liga EBEL slovenska hokejska reprezentanca risi EIHC turnir Graz 99ers

Torek, 6. 11. 2018, 10.30

5 let, 5 mesecev

Ken Ograjenšek

Čez noč v novi vlogi, v kateri si na koncu ne želi nič očitati

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,14
Ken Ograjenšek | Ken Ograjenšek bo eden bolj izkušenih v zasedbi, ki bo med četrtkom in soboto igrala na pripravljalnem turnirju v Minsku. | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Ken Ograjenšek bo eden bolj izkušenih v zasedbi, ki bo med četrtkom in soboto igrala na pripravljalnem turnirju v Minsku.

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

"Za nas bo bolj kot rezultat pomembno, da se mlajši dokažejo, da trenerji vidijo, kateri igralci lahko igrajo na tej ravni. To ne pomeni, da bomo šli v tekmo z mislijo, da ne bo nič narobe, če izgubimo. Treba se bo boriti, imeti željo po zmagi, igrati tako, da si na koncu ne bomo nič očitali," pred pripravljalnim turnirjem v Minsku pravi Ken Ograjenšek, eden reprezentančno bolj izkušenih risov v reprezentančno precej neizkušeni zasedbi, ki potuje v Belorusijo.

Slovenska hokejska reprezentanca
Sportal Novi obrazi, ki bodo v Belorusiji nabirali predvsem izkušnje

Slovensko hokejsko reprezentanco med četrtkom in soboto čaka prvi pripravljalni turnir sezone, v kateri bo vrhunec aprilsko svetovno prvenstvo drugega razreda v Kazahstanu. Izbrana vrsta se je v ponedeljek zvečer zbrala na Jesenicah, tam bo danes opravila dva treninga, v sredo pa odpotovala v Minsk, kjer se bo merila z gostitelji, Latvijci in Francozi.

Pripravljen na večjo odgovornost

Novembrski turnirji so bili vselej priložnost, da so se izbrani vrsti priključili tudi mlajši ali manj izkušeni obrazi, a tako pomlajene, ali bolje rečeno, reprezentančno neizkušene zasedbe Slovenija že dolgo ni imela. Novi selektor Ivo Jan bo v Belorusijo odpeljal dodobra prevetreno odpravo, v kateri bodo skoraj vsi imeli nove vloge. Mlajši se bodo dokazovali, nekateri starejši pa bodo v vlogah vodij, ki so v zadnjem času pripadale večinoma tistim, ki jih tokrat ni zraven. 

"Pripravljen sem prevzeti večjo odgovornost. Verjamem, da sem pripravljen na to vlogo in da se bom v njej uspešno znašel." | Foto: Vid Ponikvar "Pripravljen sem prevzeti večjo odgovornost. Verjamem, da sem pripravljen na to vlogo in da se bom v njej uspešno znašel." Foto: Vid Ponikvar

Eden tistih, na katerega bo padlo večje breme, kot ga je bil vajen v preteklosti, je standardni reprezentant Ken Ograjenšek: "Kar smešno mi je, da sem bil do zdaj vedno med najmlajšimi, zdaj pa sem nenadoma med najstarejšimi. Moja vloga bo zagotovo nekoliko drugačna, kot je bila v preteklosti. Dobil bom več igralnega časa, a tega se veselim. Pripravljen sem prevzeti večjo odgovornost. Verjamem, da sem pripravljen na to vlogo in da se bom v njej uspešno znašel."

Brez "kar bo, pa bo" Slovenska hokejska reprezentanca | Foto: HZS Foto: HZS

Če novembra rezultat večinoma nikoli ni bil v prvem planu, bo letos še toliko manj. Jan je dal jasno vedeti, da bo primarna naloga v Belorusiji pridobivanje prepotrebnih izkušenj in iskanje odgovorov, ali bo mogoče na koga od mlajših v kratkem času računati v pomembnejših akcijah. Kako iti v tekme s tako neizkušeno ekipo, ko ti nasproti stojijo tekmeci, ki so še spomladi na svetovnem prvenstvu igrali razred višje od tebe, med elito, in imajo precej večji bazen, iz katerega lahko vzamejo igralce. 

"Zavedamo se, da imajo vse ekipe, ki nas čakajo, tako velik nabor igralcev, da bodo to ne glede na to, s kakšnimi postavami pridejo, zelo kakovostne zasedbe. Za nas bo res bolj kot rezultat pomembno to, da se bodo mlajši dokazali, da bodo trenerji videli, kateri igralci lahko igrajo na tej ravni. Vsekakor pa ne bomo šli v tekmo z mislijo, da ne bo nič narobe, če izgubimo. Nikakor si ne bomo rekli, 'kar bo, pa bo'. Seveda bomo šli z željo po zmagi. Treba se bo boriti, imeti željo po zmagi, igrati tako, da si na koncu ne bomo nič očitali," razmišlja 27-letnik, ki je na zbor pripotoval zelo samozavesten.

"Nikakor si ne bomo rekli, 'kar bo, pa bo'. Seveda bomo šli z željo po zmagi. Treba se bo boriti, imeti željo po zmagi, igrati tako, da si na koncu ne bomo nič očitali." | Foto: Vid Ponikvar "Nikakor si ne bomo rekli, 'kar bo, pa bo'. Seveda bomo šli z željo po zmagi. Treba se bo boriti, imeti željo po zmagi, igrati tako, da si na koncu ne bomo nič očitali." Foto: Vid Ponikvar

Samozavest je rasla iz tekme v tekmo

Kako tudi ne, ko pa z Gradcem, ki je v zadnjih letih veljal za povprečno ekipo razširjenega avstrijskega prvenstva, vselej na meji za končnico, zaseda prvo mesto lige EBEL. Zametki tega, da zna biti to drugačna sezona, so se kazali že v pripravljalnem obdobju, pravi Celjan, eden redkih, ki so ga na avstrijskem Štajerskem obdržali v skoraj popolnoma spremenjeni ekipi. 

Graz 99ers
Sportal Celjan z graško druščino po velikem preobratu in blamaži Dunaja na vrhu lige EBEL

Tik pred klubskim premorom so z Gradcem v nedeljo prevzeli prvo mesto v ligi EBEL. | Foto: Sportida Tik pred klubskim premorom so z Gradcem v nedeljo prevzeli prvo mesto v ligi EBEL. Foto: Sportida "V pripravljalnem obdobju je bilo sicer težko reči, na kakšni ravni smo, a videli smo, da imamo precej kakovostnih igralcev, več kot v zadnjih dveh letih. Sezono smo nato začeli presenetljivo dobro, tako da je tudi samozavest rasla iz tekme v tekmo. Lepo je, ko premagaš kakšno veliko ekipo, nad katero si zmago v preteklih sezonah lahko skoraj le sanjal. Vemo, da so Dunaj, Celovec, Salzburg in Linz še vedno ekipe nad vsemi drugimi, tako da smo veseli, ko vidimo, da lahko z njimi konkurenčno igramo in jih tudi premagamo," navdušeno pripoveduje napadalec, zadovoljen tudi z uspešno vrnitvijo prvega vratarja, Šveda Robina Rahma, ki ga je med okrevanjem dobro zamenjal rojak Linus Lundin.

Več ekipnega duha in štirje napadi, ki lahko igrajo

Ograjenšek zadnjih klubskih uspehov ne pripisuje zgolj kakovostnim pridobitvam, ampak predvsem kolektivni igri, timskemu duhu. "Lani smo imeli precej dobrih posameznikov, a nismo bili tako dobra ekipa. Letos imamo tudi veliko dobrih posameznikov, ki pa precej bolje igrajo ekipno, kar je v kolektivnih športnih zelo pomembno, in niso egoistični, tako kot so morda bili nekateri lani. Še en pomemben dejavnik pa je ta, da imamo letos prvič štiri napade, ki lahko enakovredno igrajo. Ko enkrat imaš to, potem ni več velike utrujenosti. Pa ne zgolj po eni tekmi, ampak po 20, decembra, ko imaš tri tekme na teden, se štirje napadi res poznajo."

Apetiti vse višji

Gradec je v sezono krenil s ciljem po rednem delu končati med prvo šesterico in se neposredno uvrstiti v končnico. Daleč je še konec rednega dela, a za zdaj mu kaže odlično. So pa z dobrimi predstavami narasli tudi apetiti.

Graz 99ers Ken Ograjenšek | Foto: Sportida Foto: Sportida

"Vodstvo kluba je za prvotni cilj postavilo šesterico, a zdi se mi, da se je ta cilj z vsemi našimi zmagami spremenil. Morda je celo malo pritiska po tem, da se kar vsako tekmo zmaga. Včasih smo lovili predvsem domače zmage, zdaj pa se tudi na gostovanju pri na primer Znojmu pričakuje, da bomo odnesli vse točke. To je nov izziv za nas, da gremo na tekmo s ciljem treh točk, ne da gremo na tekmo le igrat, pa če zmagamo, zmagamo," razlaga Ograjenšek in dodaja, da se s pritiskom dobro spopada.

"Všeč mi je, da sem končno del ekipe, ki je na vrhu, da imam pomembno vlogo, da dobim veliko igralnega časa. Saj sem tudi lani igral veliko, a je bila ekipa osma, deseta ... in nas številni niso jemali resno. Zdaj pa sem v ekipi, ki premaguje Dunaj, Celovec in še igra, veliko. Za moj napredek, za samozavest je to zelo dobro."

Reprezentanca za turnir v Minsku (8.-10. novembra)

Vratarji: Luka Gračnar (Poprad, slovaška Tipsport Liga), Rok Stojanovič (Lyon, Ligue Magnus), Žan Us (HK SŽ Olimpija, Alpska liga)
Branilci: Miha Logar (Strasbourg, Ligue Magnus), Aleksandar Magovac (Grenoble, Ligue Magnus), David Planko (HK SŽ Olimpija, Alpska liga), Klemen Pretnar (Košice, slovaška Tipsport Lliga), Maks Selan (Milano, Alpska liga), Miha Štebih (Dukla Jihlava, druga češka liga)
Napadalci: Luka Bašič, Tadej Čimžar, Luka Kalan, Nik Pem, Blaž Tomaževič (vsi HDD Sij Acroni Jesenice, Alpska liga), Andrej Hebar, Anže Ropret (oba UTE, Erste liga), Gregor Koblar, Janez Orehek, Miha Zajc (vsi HK SŽ Olimpija, Alpska liga), Anže Kuralt (Szefekesfehervar, liga EBEL), Ken Ograjenšek (Graz 99ers, liga EBEL), Žiga Pance (DVTK Jegesmedvék, slovaška Tipsport Liga), Nik Simšič (Medveščak Zagreb, liga EBEL)
Rezerva: vratar Žiga Kogovšek (HDD Jesenice, Alpska liga)

 

Razpored tekem:

Četrtek, 8. novembra 2018
12.15 Slovenija - Latvija
16.15 Belorusija - Francija 

Petek, 9. novembra 2018
13.30 Francija - Latvija
17.30 Slovenija - Belorusija

Sobota, 10. novembra 2018
13.30 Slovenija - Francija
17.30 Belorusija - Latvija


Preberite še:

Jan Muršak
Sportal Pintarič na povratno tekmo s precej boljšim izhodiščem kot Muršak
HK Olimpija Sterzing Vipiteno Ivo Jan
Sportal Jan vpoklical nove moči, le eden nakazal na konec reprezentančne poti
Ne spreglejte