Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
27. 6. 2019,
16.56

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01

Natisni članek

Jasuhiro Jamašita olimpijske igre Tokio 2020

Četrtek, 27. 6. 2019, 16.56

4 leta, 9 mesecev

Zamajani ugled športa v deželi vzhajajočega sonca bo reševal 62-letni športni funkcionar

Zlati judoka novi predsednik japonskega olimpijskega komiteja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01

Japonski olimpijski komite ima 393 dni pred začetkom poletnih olimpijskih iger v Tokiu novega predsednika. Na ta položaj je bil imenovan nekdanji olimpijski zmagovalec v judu Jasuhiro Jamašita, potem ko je prejšnji predsednik odstopil zaradi korupcijskega škandala.

Zamajani ugled športa v deželi vzhajajočega sonca bo reševal 62-letni športni funkcionar Jasuhiro Jamašita. | Foto: Reuters Zamajani ugled športa v deželi vzhajajočega sonca bo reševal 62-letni športni funkcionar Jasuhiro Jamašita. Foto: Reuters

Zamajani ugled športa v deželi vzhajajočega sonca bo manj kot 13 mesecev pred začetkom največjega športnega dogodka reševal 62-letni športni funkcionar, ki je v času športne kariere veljal za enega najboljših judoistov na svetu. Na olimpijskih igrah leta 1984 v Los Angelesu je osvojil zlato v odprti kategoriji ter je v tekmovalni karieri zbral neverjetnih 203 zmag v dvobojih.

Novi predsednik japonskega olimpijskega komiteja je na tatamijih v odprti kategoriji in kategoriji nad 95 kg blestel v letih od 1979 in 1983. Imenovanje štirikratnega svetovnega prvaka v judu je sledilo velikemu korupcijskemu škandalu, v katerega je bil vpleten njegov predhodnik Cunekazu Takeda, ki je japonski olimpijski komite vodil dve desetletji.

Takedo preiskujejo v Franciji

Takeda je 19. marca nepreklicno odstopil zaradi suma nezakonitega pridobivanja glasov za olimpijske igre v Tokiu. Odstopil je tudi kot vodja marketinga pri Mednarodnem olimpijskem komiteju ter se upokojil.

V Franciji preverjajo vpletenost Takede v finančne tokove v zvezi s podelitvijo organizacije četrtih olimpijskih iger na Japonskem. Ta otoška država na Daljnem vzhodu je leta 1964 v Tokiu gostila prve poletne olimpijske igre, zimske olimpijske igre pa so bile na v Sapporu leta 1972 in Naganu leta 1998.

Uslužbenci francoskega urada za boj proti korupciji so vzeli pod drobnogled sumljivi nakazili v višini dveh milijonov ameriških dolarjev. Ta znesek je leta 2013 podjetju s sedežem v Singapurju Black Tidings, ki naj bi služilo kot poštni predal za korupcijo v vrhunskem športu, nakazal odbor takrat še japonske olimpijske kandidature.

V začetku junija, 300 dni pred začetkom iger, so prireditelji javnosti predstavili tudi maskoto iger Mirajtovo in olimpijsko plamenico. | Foto: Reuters V začetku junija, 300 dni pred začetkom iger, so prireditelji javnosti predstavili tudi maskoto iger Mirajtovo in olimpijsko plamenico. Foto: Reuters

Sled denarja vodila v Senegal

Denar naj bi se stekel na zasebni bančni račun, katerega lastnik je bil Papa Massata Diack. Gre za sina zdaj že nekdanjega predsednika Mednarodne atletske zveze (Iaaf) Lamina Diacka, tedanjega vplivnega člana Mednarodnega olimpijskega komiteja z volilno pravico.

Senegalec naj bi po izplačilu podkupnine pri ostalih članih odbora pred glasovanjem o gostitelju prihodnjih olimpijskih iger na zasedanju Moka 7. septembra 2013 v Buenos Airesu nezakonito lobiral za izbor japonske kandidature v boju s kandidaturama Madrida in Istanbula.

Takeda je zanikal obtožbe, češ da je šlo za povsem zakonito pogodbo za svetovanje. Massata Diack pa je celo zavrnil, da bi sploh prejel plačilo. Januarja se je Takeda uradno znašel v korupcijski preiskavi.

Aprila je po nizu spornih izjav na račun žrtev okoljske nesreče v Fukušimi odstopil tudi Jošitaka Sakurada, japonski minister, zadolžen za izvedbo olimpijskih iger 2020 v Tokiu. Zamenjal ga je Šuniči Suzuki, ki je bil že na tem položaju leta 2017 in 2018.

Preberite še:

Tokio 2020 olimpijske igre
Sportal "Ne morem se spomniti nobenega, ki bi imel toliko narejenega že leto pred OI"
Boks Rio 2016
Sportal Vesela novica za boks: lov na olimpijske medalje uradno odprt!
Marihuana marš Ljubljana Kongresni trg 2017
Sportal Organizatorji OI 2020 opozarjajo športnike: marihuana pri nas ni dovoljena
Tokio 2020
Sportal V Ljubljani se je začelo odštevanje do OI v Tokiu 2020

 

Ne spreglejte