SiolNET. Sportal Drugi športi
2,01

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Slovenske panožne zveze o položaju, v katerem so se znašle zaradi koronavirusa

Zavedajo se, da posledice bodo, in upajo na najboljše

2,01

termometer

koronavirus
Šport je v Sloveniji zaradi koronavirusa zamrznil. V Belorusiji je denimo v teku nekaj ligaških tekmovanj, gledalce pa ob vstopu na športni objekt pregledujejo. Foto: Reuters

Koronavirus je kot nekakšna hobotnica, ki s svojimi lovkami sega po vseh sferah človeškega življenja. Tudi športu se ni uspelo izogniti primežu. Zdajšnje stanje bo pri marsikom pustilo posledice. In kako se s trenutnim položajem ukvarjajo na naših štirih panožnih zvez, ki so se odločile, da predčasno končajo članska ekipna tekmovanja?

V Sloveniji so od osrednjih ekipnih športov zaradi pandemije koronavirusa že končali klubske sezone v hokeju, košarki, odbojki in rokometu. Izjema je nogomet, kjer še imajo trohico upanja, da bi končali prvenstvo. V športu, ki je najbolj razširjen po svetu, se vendarle obrača več denarja, zato je razumljivo, da želijo še nekoliko počakati v upanju na takšno izboljšanje stanja s koronavirusom, da bi lahko morda ponovno zagnali kolesja - med redkimi so aktivni še v Belorusiji.

Mark Cuban, Luka Dončić Sportal Donald Trump se je obrnil tudi na šefa Luke Dončića

Vsem akterjem je jasno, da bo zdajšnji položaj pustil posledice v vseh sferah športa. Ta je namreč odvisen od gospodarskih združb, ki jih bo koronavirus prav tako prizadel. Upajo na pomoč države in njeno iskanje rešitve na področju športa. Predlogov je bilo že kar nekaj, največkrat pa omenjajo, da bi bilo pametno uvesti davčno olajšavo za podjetja, ki bi vlagala v šport.

O tem, kako se spopadajo s trenutnim položajem s koronavirusom, smo se pogovarjali z Dejanom Kontrecem (generalni sekretar Hokejske zveza Slovenije, v nadaljevanju HZS), Goranom Cvijićem (generalni sekretar Rokometne zveze Slovenije, v nadaljevanju RZS), Gregorjem Humerco (generalni sekretar Odbojkarske zveze Slovenije, v nadaljevanju OZS), v imenu Košarkarske zveze Slovenije (v nadaljevanju KZS) pa je odgovore posredoval predstavnik za stike z javnostjo Grega Brezovec.

V kolikšni meri bi se oziroma se bo trenutno stanje zaradi koronavirusa poznalo pri nadaljnjem delovanju zveze?

HZS

"Na HZS v tem trenutku vsi delamo od doma, delo poteka normalno, ukvarjamo se s tekočimi zadevami, pripravljamo program reprezentanc in več scenarijev tekmovanj za prihodnjo sezono."

KZS

"Stanje zaradi koronavirusa bo vplivalo tudi na delovanje in poslovanje Košarkarske zveze Slovenije. Različne prilagoditve na vseh področjih že izvajamo in bodo potrebne tudi v prihodnje. Od lanskega novembra in v prvih mesecih letošnjega leta so na primer že potekale aktivnosti priprav moške članske reprezentance ter reprezentance v košarki tri na tri, ki ju čakajo kvalifikacije za olimpijske igre. Tako kot vsako leto so prav tako stekle priprave za organizacijo košarkarskih taborov, pripravljalnega obdobja in tekmovanj reprezentanc mlajših starostnih kategorij, klubskih tekmovanj vseh starostnih kategorij itd.

Vsi načrti, vključno s težko pričakovanimi pripravljalnimi tekmami z Luko Dončićem na čelu, pa so se ustavili in prestavili na še nedoločen termin. S sodelavci zveze tako že nekaj časa pripravljamo alternativne načrte za večino projektov do konca leta, ki bi jih v dobro košarke lahko izpeljali, ko se življenje vrne v normalne tirnice. Na račun zaustavitve tako klubskih kot trenutno tudi reprezentančnih aktivnosti pa imamo na drugi strani po dolgih letih nekoliko več časa, ki ga želimo izkoristiti z idejami, da projekte zveze nadgradimo in pripravimo nove vsebine oziroma pripravimo prenovo določenih aktivnosti. Delovanje zveze se tako ni ustavilo, saj moramo v prvi vrsti poskrbeti, da zveza kar se da nemoteno deluje naprej in da bomo, ko se stvari umirijo in postavijo v normalno stanje, maksimalno pripravljeni za nadaljnjo košarkarsko akcijo."

koronavirus Foto: Reuters

RZS

"V tem trenutku je to natančno še nemogoče ugotoviti, saj je marsikaj odvisno od časa trajanja boja sveta proti koronavirusu. Rokometna zveza Slovenije je zveza društev oziroma klubov in v prvi vrsti je naš interes, da se ohrani delovanje klubov. Na kakšni ravni bo to, bo pokazal čas. Ni pa nobenega dvoma, da ves šport čaka svojevrsten 'reset', na vseh ravneh."

OZS

"Za zdaj še ne moremo dati prave ocene, saj ne vemo, do kdaj bo epidemija trajala in koliko časa bodo veljali vsi ukrepi, povezani s tem."

dončić tamb Sportal Vse več namigov, da je Dončić že v Sloveniji  

Kolikšen izpad prihodkov boste občutili? In če, kaj to pomeni za vašo organizacijo v celoti?

HZS

"Škoda bo zagotovo nastala, a jo je trenutno še težko ocenjevati. Kot sem že omenil, pripravljamo več scenarijev."

KZS

"S sodelavci zveze že nekaj časa pripravljamo alternativne načrte za večino projektov do konca leta, ki bi jih v dobro košarke lahko izpeljali, ko se življenje vrne v normalne tirnice. Upamo, da takšno stanje ne bo trajalo predolgo, saj bomo sicer prisiljeni v dodatno iskanje rešitev te za vse nas nepredvidljive in neprijetne situacije. Zaradi epidemije bo vsaj v prvi polovici letošnjega leta manj košarkarskih tekmovanj, dogodkov in projektov pod okriljem KZS, kar se bo odražalo v nižjih prihodkih, posledično pa deloma tudi znižanju stroškov. Po prvih ocenah pričakujemo okoli 500 tisoč evrov manj prihodkov, se pa ta številka lahko še dvigne, če bo takšno stanje trajalo dlje časa."

Hokej Splošna Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

RZS

"Na Rokometni zvezi Slovenije smo opravili prve analize izpada prihodkov in ugotovili, da v tem trenutku ta znaša 30 odstotkov. To je za nas hud udarec, ki se bo, žal, poznal še nekaj let."

OZS

"Tudi glede prihodkov je ta trenutek težko dajati ocene, saj na to lahko vpliva več dejavnikov. Računamo, da bo država pomagala športu in da bomo lahko črpali vsa dodeljena sistemska sredstva."

Kako je s pokrovitelji zveze? Obstaja bojazen, da bi katerega izgubili? Ali imate kakšen predlog, da bi se v tem segmentu v športu na splošno kaj spremenilo in bi tako klubi kakor zveze lažje zaživeli?

HZS

"Sponzorske pogodbe večinoma podpisujemo na začetku leta. Ta trenutek je težko presoditi, kako se bodo naši sponzorji odzvali prihodnje leto. Tudi pred koronavirusom je obstajala bojazen, da kakšnega izgubimo. Ta možnost vedno obstaja, pa tudi možnost, da pridejo novi sponzorji. Upamo, da bodo trenutni sponzorji ostali z nami kljub težkim časom za vse. Skupaj z drugimi zvezami in OKS smo že predlagali, da bi imeli sponzorji posebne ugodnosti, kar zadeva davke. Seveda bi bila takšna rešitev dobrodošla že prej, v časih, ko še ni bilo koronavirusa."

KZS

"Eden od temeljev uspešnega delovanja Košarkarske zveze Slovenije so tudi dolgoročna sodelovanja z njenimi največjimi sponzorji. Kot primer lahko navedemo dva izmed največjih sponzorjev KZS, ki podpirata slovensko košarko že 15 (generalni sponzor KZS Telemach) oziroma 20 let (platinasti sponzor KZS Spar). Sponzorji KZS prepoznavajo dodano vrednost, ki jo slovenska košarka ponuja pri doseganju njihovih poslovnih ciljev. Verjamemo, da bodo sponzorji KZS s tem razlogom še naprej podpirali delovanje slovenske košarke najmanj v enaki meri kot do zdaj. Na KZS prav tako menimo, da je zdaj priložnost, da se v Sloveniji na sistemski ravni zagotovi financiranje športa predvsem na področju temeljnih programov mlajših starostnih kategorij nacionalnih športnih zvez, saj je to pogoj za kasnejše uspehe vrhunskega športa članskih reprezentanc. S tem je treba športu v Sloveniji tudi uradno potrditi pomembno vlogo, ki jo ima v naši družbi."

rokomet žoga zoga splosna Foto: Urban Urbanc/Sportida

RZS

"Šport je del družbe, ki je odvisen od delovanja gospodarstva, ne samo od dela prostovoljcev, na čemer sicer sloni slovenski šport. Bojazen, da bomo izgubili katerega od pokroviteljev, je zato povsem realna. Ne samo za nas, temveč za vse v športu, zato v celoti podpiramo prizadevanja Olimpijskega komiteja Slovenije, ko gre za iskanje modela, ki bo pomagal preživeti slovenskemu športu. Od davčne zakonodaje do neposredne pomoči države panožnim zvezam in lokalni skupnosti, ko gre za delovanje društev oziroma klubov."

OZS

"Komunikacija s sponzorji ves čas poteka in trenutno iščemo rešitve, kako najti pot iz te krize. Prepričani smo, da obstajajo možnosti, ki bi tako športnim organizacijam kot sponzorjem pomagale prebroditi to težavno obdobje in bi bile v obojestransko korist. Seveda upamo, da bomo nekatere reprezentančne programe lahko izvedli, a o tem bosta seveda odločali mednarodna in evropska zveza. Za zdaj sta reprezentančna tekmovanja prestavili, za odpoved se še nista odločili."

Ali je kateri od klubov izrazil strah pred nezmožnostjo delovanja v prihodnje? Na kakšen način bi jim lahko vi stopili naproti?

HZS

"Naši klubi so že pred tem delovali v kriznih razmerah in s pogosto skromnimi sredstvi. HZS jim je že do zdaj finančno pomagala v okviru svojih zmožnosti. Upam, da bomo s skupnimi močmi prebrodili tudi to krizo in da razvoj hokeja pri tem ne bo trpel."

KZS

"Za zdaj nimamo indicev, da bi kateri izmed klubov zaradi nastalega položaja nehal delovati. Iz dnevnih stikov, ki jih imamo, je čutiti, da si vsi želijo čim prej znova začeti aktivnosti. Je pa ena od glavnih nalog zveze skrb za svoje člane. Tako v trenutnih razmerah pripravljamo neke smernice glede na nastali položaj ter hkrati iščemo rešitve, kako bi klubom prišli naproti s pomočjo v organizacijskem smislu, lažjih in hitrejših administrativnih postopkih ter samem strokovnem delu."

Odbojka žoga Foto: Vid Ponikvar

RZS

"V tem trenutku tovrstnih informacij, čeprav smo v dnevnemu stiku, še nimamo. Strah je sicer povem upravičen, saj bodo po koncu epidemije, ki nas je žal vse prizadela, vidne hude posledice. Najprej v gospodarstvu, potem pa še na vseh preostalih področjih življenja. Šport se bo v tem moral znajti, ima pa to prednost, da združuje ljudi in je pomembnejši del življenja, kot se morda zdi na prvi pogled."

OZS

"Za zdaj še nobeden izmed klubov ni izrazil resnih težav, je pa dejstvo, da bo za vse težko. OZS bo seveda po svojih močeh pomagala, toda treba je vedeti, da moramo tudi sami najti načine, da bomo lahko izvajali programe."

 

Ali obstaja bojazen, da bi se v prihodnje zaradi stanja, ki ga je povzročil koronavirus, vse manj otrok vključevalo v kolektivne športe? Kako se nameravate spopasti s tem?

HZS

"Vključevanje otrok v določen šport je odvisno predvsem od rezultatov, ki jih dosega določena športna panoga. Seveda na to vplivajo tudi finančne zmožnosti staršev. Tudi tu smo v sodelovanju z drugimi panožnimi zvezami pripravili predlog, s katerim bi se vadnine v tem času znižale."

KZS

"Trenutno se ukvarjamo predvsem s tem, kako mladim nadarjenim košarkarjem in košarkaricam omogočiti čim bolj kakovostno vadbo na daljavo, da v obdobju, ko ne morejo izvajati 'normalnega' vadbenega procesa, čim bolj zmanjšamo škodo, ki pri tem nastaja v njihovem razvoju. Malce bojazni morda obstaja zaradi celotne situacije, vendar verjamemo, da košarka otroku ponuja toliko pozitivnih izkušenj ter dobrih možnosti razvoja na širokem psihosocialnem in gibalnem področju, da se bodo starši in otroci tudi v prihodnje z veseljem odločali za ukvarjanje s košarko.

Kljub temu za čim lažjo vrnitev v 'normalno' stanje in čim boljšo odpravo posledic intenzivno pripravljamo prenovljene programe individualne vadbe na področju košarke in telesne priprave v košarki, ki bi jih želeli nadarjenim košarkarjem in košarkaricam ponuditi takoj, ko bo situacija to omogočala. V začetku novega šolskega leta bomo podobno kot v preteklih letih, verjetno pa glede na situacijo še bolj intenzivno, v sodelovanju s košarkarskimi klubi/društvi po vsej Sloveniji najmlajšim ponudili spoznavanje košarke na njim prilagojen, prijeten in igriv način v sklopu projekta Igriva košarka in s tem olajšati odločitev za vstop v čudoviti svet košarke."

RZS

"Šport je še vedno predvsem zdrav način preživljanja življenja in eden najučinkovitejših dejavnikov, ko gre za vzgojo otrok. Temelji seveda na ljubezni do športa oziroma posamezne športne panoge ali igre, zato je pomembno, da se otroci ukvarjajo s športom. Mislim, da v prihodnje ne bo bistveno drugače, kot je bilo v preteklosti, čeprav bo sprva gotovo prisoten strah."

OZS

"Prepričan sem, da ne bo težav z vključevanjem otrok v odbojko, ko bo kriza mimo. Odbojka je v zadnjih letih postala zelo priljubljena, po evropskem prvenstvu se je vpis v klube občutno povečal. Menim, da otroci komaj čakajo, da se spet vrnejo v dvorane in na mivko." 

 

Kakšne scenarije imate za tekmovanja za prihodnjo sezono, če se bo stanje nadaljevalo?

HZS

"Vse scenarije smo pripravili tako, da se bomo lahko hitro prilagodili, tudi glede na finančni položaj klubov. V hokeju smo tekmovali predvsem v mednarodnih ligah in upam, da bo tako tudi v prihodnji sezoni. Morda bomo morali tekmovanja malo prilagodit zaradi zniževanja stroškov. Pri tem moramo tudi upoštevati, da je koronavirus različno prizadel države, s katerimi imamo različna tekmovanja, in to ne le po finančni plati. Zato smo pripravili tudi tekmovanje, ki bo potekalo samo med slovenskimi klubi."

KZS

"Za zdaj razmišljamo o spremenjenem koledarju začetkov tekmovanj zaradi izvedbe kvalifikacij v mlajših starostnih kategorijah, ki jih običajno izvedemo maja in junija, kar zdaj ne bo mogoče. Kar zadeva člane, ne razmišljamo o spremembah koledarjev. Če se bo stanje nadaljevalo oz. kakorkoli spreminjalo, bomo upoštevali vse uredbe, ki jih bo izdala vlada, in vsa priporočila strokovnih institucij, o čemer bomo še naprej seznanjali tudi klube. Vsekakor pa bo začetek vseh aktivnosti povezan z odprtjem šol. Verjamemo, da bomo, ko bodo šole začele izvajati pouk in uporabljati tudi športno infrastrukturo, tekmovanja začeli tudi mi, seveda ob upoštevanju vseh navodil in ukrepov za preprečevanje širjenja nalezljivih bolezni in virusov. Za zdaj pa ne razmišljamo o mogočem scenariju, da na primer v začetku oktobra ne bi mogli začeti nobenih tekmovanj. Položaj se sproti spreminja in temu smo in bomo še naprej prilagajali aktivnosti v okviru naših tekmovanj."

RZS

"Časa za pripravo scenarijev za prihodnjo sezono imamo še dovolj. Nekateri so sicer že pripravljeni in tudi potrjeni, a se v prihodnjih tednih lahko še marsikaj spremeni. Nihče namreč ne ve, koliko časa bo epidemija trajala in kdaj se bo življenje vrnilo v ustaljene tirnice."

OZS

"Najprej je treba končati letošnja tekmovanja. Za zdaj je končana 1. Sportklub odbojkarska liga za moške in ženske. V kratkem bo znano, kaj bo s preostalimi članskimi ligami, naredili pa bomo vse, da bi izpeljali tekmovanja mlajših kategorij. Skladno z letošnjimi izidi bodo postavljeni tudi sistemi za 2020/2021, s ciljem, da nobena od ekip glede na letošnje uvrstitve ne bi bila kakorkoli oškodovana."

koronavirus Novice V Evropi že več kot milijon okuženih z novim koronavirusom #video pingvin Novice V skrajnem primeru bodo morali živali hraniti z drugimi živalmi Koronavirus Digisvet Strah pred koronavirusom zanetil incident, ki so ga takoj zlorabili  

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 4
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin