Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
15. 10. 2020,
13.08

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,33

7

Natisni članek

COVID-19 Koronavirus

Četrtek, 15. 10. 2020, 13.08

3 leta, 6 mesecev

Zaradi vse hujših razmer država uvedla ukrepe na področju športa

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,33

7

Otroci in šport | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

V Sloveniji je iz dneva v dan vse več okuženih na koronavirus, lovke pa so segle prav na vsa področja našega življenja. Ni obšel niti športa. Ob novih ukrepih, ki jih je sprejela država, se za vrhunski šport pri nas ne spremeni nič, zato pa so spremembe pri rekreativni vadbi.

Treningi in ligaška tekmovanja na profesionalni ravni oziroma za registrirane športnike bodo ob zaostrenih razmerah potekala nemoteno naprej, a ob upoštevanju smernic NIJZ. "Edino, kar se spremeni, je vezano na organizirano rekreativno skupinsko vadbo," pravi Ministrica za izobraževanje, znanost in kulturo Simona Kustec.

Statistične regije. Rdeča. Oranžna. Koronavirus.
Novice Iz oranžnih v rdeče regije da, iz rdečih nikamor #video

V zaprtih športnih objektih, kot je fitnes center, bo v oranžni regiji od petka naprej omejitev oseb glede na prostor - 1 oseba na 20 m2. "Če govorimo o individualni vadbi, maska pri opravljanju dejavnosti ni potrebna, če je zagotovljena 3-metrska razdalja na prostoru 20 m2," je razložila Kustečeva.

Če boste na prostem tekli, potem maske ne potrebujete, a se izogibajte nasprotnim tekačem, poudarjajo odgovorni v državi. | Foto: Getty Images Če boste na prostem tekli, potem maske ne potrebujete, a se izogibajte nasprotnim tekačem, poudarjajo odgovorni v državi. Foto: Getty Images

Drugačni so ukrepi za rdeče regije, v kateri je vadba v fitnes centrih in zaprtih športnih prostorih za rekreacijo (neregistrirane športnike) prepovedana, so dodatno potrdili z Ministrstva za gospodarstvo, potem ko so si bili odgovorni sprva neoenotni pri razlaganju ukrepov za posamezno regijo.

Nova so tudi pravila pri zunanjih športnih aktivnostih. Nošenje maske je nujno ob skupinskem sprehodu v naravi, razen, če gre za individualno športno aktivnost - pri tem so izvzete družine, ki so izjema.  "Vem, da se marsikdo sprašuje, ali potrebujem masko, ko smo sami. Dejstvo jem, da okoli nas nastajajo oblaki kapljic, ko govorimo ali smo športno aktivni. V tem aerosolu je tudi virus. To ostane v zraku in na površinah. Če ne želimo teh kapljic deliti z drugimi v prostoru, je smiselno, da nosimo maske,"  je ob tem povedala državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Tina Bregant.

Testiranje za koronavirus. koronavirus, koronavirus splošno covid-19
Novice Nov rekord: v sredo potrdili 745 okužb, umrla še ena oseba #video
Ljubljana po sprostitvi ukrepov
Novice Gostinski lokali v rdečih regijah se zapirajo #video
Ne spreglejte