Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
15. 10. 2020,
7.00

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,78

69

Natisni članek

COVID-19 število okuženih Koronavirus okužba

Četrtek, 15. 10. 2020, 7.00

3 leta, 6 mesecev

Nov rekord: v sredo potrdili 745 okužb, umrla še ena oseba #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,78

69

V sredo so v Sloveniji pri 5.287 testih potrdili 745 novih primerov okužbe s koronavirusom, kar je največ do zdaj. Umrla je ena oseba. Skupno število okuženih od začetka širjenja epidemije v Sloveniji je prvič preseglo deset tisoč.

Šola, razred
Novice Kako bo zdaj potekal pouk

V torek so potrdili 707 okužb, v ponedeljek je bilo 398 novih primerov. Aktivnih okužb je trenutno 4.818. V bolnišnicah se zdravi 221 ljudi, od tega 40 na intenzivni negi. 14-dnevna pojavnost okuženih na 100 tisoč prebivalcev znaša 230. Do zdaj so v Sloveniji potrdili 10.683 okužb, umrlo pa je 176 ljudi.

 

Največ okužb potrjenih v ljubljanski občini

V sredo so največ okužb s koronavirusom potrdili v starostni skupini 35−44 let, in sicer 161. 150 primerov so našteli med starimi od 45 do 54 let, 124 med v skupini od 25. do 34. leta in 105 med mladimi od 15. do 24. leta. Pod sto okužb pa so potrdili v starostnih skupinah od 55 do 64 let (84 primerov), od pet do 14 let (46 primerov), od 65 do 74 let (36 primerov) in v skupini od 75 do 84 let (22 primerov). Med starejšimi od 85 let so našteli 22 okužb, med malčki do četrtega leta starosti pa štiri.

Po podatkih sledilnika za covid-19 so v sredo med zaposlenimi v zdravstvu potrdili 26 okužb, 13 med zaposlenimi in 18 med oskrbovanci v domovih za starejše. Največ novih okužb, 119, so v sredo potrdili v ljubljanski občini, je razbrati s spletne strani sledilnika. Brez potrjene okužbe ostaja še pet občin, in sicer Hodoš, Loški Potok, Osilnica, Solčava in Sv. Jurij v Slovenskih goricah, piše STA.

Za rdeče regije bodo veljali strožji ukrepi

Po Kacinovih besedah je vlada v želji po čim manjšem zapiranju nekatere ukrepe uveljavila za celotno državo, nekatere pa je omejila zgolj na tako imenovane rdeče regije, ki imajo v zadnjih 14 dneh več kot 140 okuženih na 100 tisoč prebivalcev in jih je trenutno sedem. Za te bodo veljali strožji ukrepi, pri čemer bo vlada presojo, katera regija je še rdeča, opravila enkrat tedensko. Trenutno je, po njegovih besedah, največ okužb v Gorenjski regiji.

Povedal je tudi, da bo poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan vsem županom in regijskim poveljnikom Civilne zaščite posredoval nabor ukrepov, ki so jih sprejeli in uveljavili v Pivki in v Črni na Koroškem, v želji, da bi ti lažje sprejeli določene ukrepe in olajšali delo epidemiologov. Ti so namreč precej obremenjeni in na primer v sredo niso uspeli obravnavati vseh potrjeno okuženih.

Na rdečem seznamu so Osrednjeslovenska, Gorenjska, Koroška, Zasavska, Posavska, Savinjska in Jugovzhodna Slovenija. | Foto: RTV SLO Na rdečem seznamu so Osrednjeslovenska, Gorenjska, Koroška, Zasavska, Posavska, Savinjska in Jugovzhodna Slovenija. Foto: RTV SLO

Kateri ukrepi bodo od jutri veljali v sedmih rdečih statističnih regijah:

- uvedba obveznega nošenja zaščitnih mask povsod, tudi na prostem, razen ob predpisanih izjemah,
- omejitev prehajanja med regijami, ki so obarvane rdeče (ob izjemah, kot so veljale ob omejitvah prehajanja v prvem valu),
- začasna prepoved vseh prireditev in zbiranj nad deset ljudi,
- omejitev nekaterih storitvenih dejavnosti,
- omejitev določenih športnih aktivnosti.

Razmere v domovih za starejše občane

Domovom za starejše, ki so soočeni z okužbo z novim koronavirusom pri stanovalcih, se je ta teden pridružil mariborski Dom starejših občanov Tezno. Prvo okužbo so zabeležili v torek in dan kasneje še dve. Vse tri stanovalke so premestili, in sicer eno v UKC Maribor in dve v bolnišnico Brežice. V sredo so testirali še 43 stanovalcev in 12 zaposlenih v tem domu, pri tem pa so bili vsi odvzeti brisi negativni, je danes na spletni strani doma zapisala direktorica Jasna Cajnko.

Dom Danice Vogrinc | Foto: STA , Foto: STA , Največji dom za starejše v Mariboru in državi je Dom Danice Vogrinec, kjer so prve okužbe z novim koronavirusom pri stanovalcih odkrili na začetku septembra v enoti na Taboru. Zdaj se tam položaj umirja. V zadnjih 17 dnevih so zabeležili zgolj eno novo okužbo pri stanovalcu, ki so jo, glede na začetno epidemiološko stanje, tudi predvidevali, in dve okužbi zaposlenih, ki ne izvirata iz domskega okolja.

"Obe okužbi se zaradi pravočasnega umika zaposlenih iz delovnega procesa in po rezultatih odvzetih brisov v njunem delovnem okolju nista prenesli. V rdeči coni je samo še sedem od prvotnih 38 stanovalcev," so sporočili iz doma. V delovni proces se je vrnila večina sodelavcev, v samoizolaciji je le še sedem zaposlenih.

V Centru za starejše Murska Sobota, ki je enota Doma starejših Rakičan, so rezultati testiranj v sredo pokazali eno novo okužbo pri zaposlenih. "Tako je na današnji dan skupaj 39 okuženih, od tega 12 zaposlenih in 27 stanovalcev. En stanovalec je nameščen v bolnišnici Murska Sobota, ostali stanovalci z okužbo so nameščeni v rdeči coni, zaposleni pa so v karanteni," je danes sporočil direktor Zoran Hoblaj. Ob tem je navedel, da bodo zaradi splošne epidemiološke situacije v petek do preklica zaprli za obiske tudi matično enoto v Rakičanu in enoto Elizabeta v Svetem Juriju, piše STA.

Čopova ulica
Novice Koliko je trenutno okuženih v vaši občini #seznam

Na Koroškem največ novih dnevnih okužb

Na Koroškem so v sredo potrdili 28 primerov okužbe z novim koronavirusom, kar je največji dnevni skok doslej. Koroška spada med statistične regije z najslabšo epidemiološko sliko in bodo zanjo od petka veljali strožji ukrepi. Razmere spremlja regijski štab civilne zaščite.

Po podatkih za sredo imajo aktivnih 213 okužb z novim koronavirusom, s čimer se regija po deležu aktivno okuženega prebivalstva uvršča v slovenski vrh; pred njo je samo Gorenjska.

Največ potrjeno okuženih na Koroškem je v Mežiški dolini. Tam je trenutno največ aktivnih okužb v občini Prevalje, in sicer 41, kažejo podatki Sledilnika za covid-19. Na Prevaljah bo predvidoma do konca prihodnjega tedna zaradi okužb med zaposlenimi in karanten zaprta poslovalnica NLB.

V Črni na Koroškem, ki je bila prejšnji teden razglašena za ogroženo območje, se razmere že nekaj dni umirjajo. V sredo so tam potrdili dve novi okužbi, skupno je aktivnih okužb v tej občini 30.

Epidemiološko so trenutno razmere ugodnejše v Dravski dolini, kjer so v šestih občinah od Podvelke do Dravograda v sredo potrdili pet novih okužb, od tega dve v Vuzenici in tri v Dravogradu. Občina Ribnica na Pohorju je edina koroška občina brez aktivnih okužb.

V bolnišnici v Slovenj Gradcu širitev oddelka za bolnike s covidom-19

V Splošni bolnišnici Slovenj Gradec v sredo niso potrdili novih okužb med zaposlenimi, so pa skupno testirali 35 vzorcev in okužbo potrdili pri dveh osebah. Na oddelku za bolnike s covidom-19 so danes dopoldne zdravili 14 bolnikov, se pa že pripravljajo na širitev oddelka in vzpostavitev intenzivne enote za bolnike s covidom-19.

"Zagotavljanje teh zmogljivosti je povezano s postopno okrnitvijo ostalih dejavnosti. Program se bo skrčil skladno z navodili ministra za zdravje, ki zahteva dostopnost do vseh nujnih in 'zelo hitrih' storitev, onkoloških storitev in obravnavo nosečnic, porodnic in novorojencev, vključno z zahtevanimi preventivnimi programi," so prek družbenega omrežja sporočili iz bolnišnice.

Ob tem so dodali, da zaenkrat še ohranjajo dostopnost do vseh storitev, vendar že zmanjšujejo njihov obseg. Skupno gledano se bo operativni program v naslednjem tednu skrčil na 70 odstotkov polnih zmogljivosti, od ambulantnih dejavnosti pa bo najbolj okrnjeno delo v internističnih ambulantah, so napovedali v slovenjgraški bolnišnici.

Razmere v regiji vseskozi spremlja regijski štab civilne zaščite. Kot je za STA povedal regijski poveljnik civilne zaščite Alan Matijevič, sicer čakajo na dodatna navodila, ki naj bi jih dobili, po njih sprašujejo tudi občine. Je pa občinam na podlagi modela dobre prakse spopadanja z večjim številom okuženih v občini Pivka že prejšnji teden posredoval zbrane njihove izkušnje in primere ukrepov, ki jih lahko občine same uvedejo za zajezitev širjenja okužb.

Kot je poudaril Matijevič, zakon o varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami občinam oz. županom v 98. členu omogoča, da lahko sami določijo nekatere dodatne ukrepe. Med drugim lahko zaprejo športne objekte v občinski lasti, še poroča STA.

Statistične regije. Rdeča. Oranžna. Koronavirus.
Novice Iz oranžnih v rdeče regije da, iz rdečih nikamor #video

Na Gorenjskem največ aktivnih okužb v Kranju in Škofji Loki

Med slovenskimi regijami je trenutno največji delež aktivno okuženih glede na število prebivalcev na Gorenjskem. Največ okuženih je v Kranju in Škofji Loki, kjer je žarišče v centru slepih in starejših, od koder bodo lahko okužene preselili v telovadnico šole. Okužbe so tudi v večini drugih domov za starejše in v nekaterih šolah ter vrtcih.

Na Gorenjskem se je po podatkih Sledilnika za covid-19 z novim koronavirusom okužilo že skoraj 0,6 odstotka vseh prebivalcev, trenutno aktivne okužbe pa so s testi zaznali pri 0,37 odstotka Gorenjcev. V Mestni občini Kranj so potrjeni 204 aktivni primeri, v Škofji Loki pa 131, kar predstavlja 0,56 odstotka prebivalcev. Visok delež okuženih je tudi na Jesenicah, čisto prvega okuženega pa so v minulih dneh zaznali tudi v Občini Jezersko, ki je bila doslej še edina gorenjska občina brez okužb.

Najslabše na Gorenjskem v Centru slepih, slabovidnih in starejših Škofja Loka

V zadnjih dneh na Gorenjskem izstopa predvsem nezavidljiva situacija v Centru slepih, slabovidnih in starejših Škofja Loka, kjer se po izbruhu okužb z novim koronavirusom soočajo z veliko prostorsko stisko. Ob pomoči regijske koordinacijske skupine in škofjeloške občine ter soglasju ministrstev so našli prostor izven centra, kamor bodo lahko po potrebi preselili okužene in tako preprečili nadaljnjo širitev okužb.

Rdečo cono bi vzpostavili v telovadnici Osnovne šole Jela Janežiča. Regijska koordinacijska skupina je s strokovnjaki že opravila pregled prostora in ugotovila, da je z nekaj preureditvami primeren za namestitev okuženih. Prostor je že ločen od šolskih prostorov, z dodatnimi pregradami pa bodo zagotovili, da ne bo bojazni za prenos okužb v šolo ali okolico.

V centru je trenutno okuženih 21 stanovalcev in šest zaposlenih, še sedem stanovalcev pa v sivi coni čaka na rezultate testov. Okužbe so se pojavile tudi v škofjeloškem vrtcu, kjer je odsotnih 14 zaposlenih, dva oddelka pa sta v karanteni. V karanteni so tudi posamezni razredi in oddelki različnih osnovnih šol na Gorenjskem, izbruh pa so zabeležili tudi v kranjskem dijaškem domu. Prav tako so okužbe v večini domov za starejše na Gorenjskem.

Trenutno je okuženih 36 zaposlenih, in sicer predvsem s področja zdravstvene nege, šest zaposlenih pa je v karanteni. | Foto: STA , Trenutno je okuženih 36 zaposlenih, in sicer predvsem s področja zdravstvene nege, šest zaposlenih pa je v karanteni. Foto: STA , Izbruh tudi v Splošni bolnišnici Jesenice

Po okužbah izstopajo tudi Jesenice, kjer beležijo izbruh zlasti med zaposlenimi v Splošni bolnišnici Jesenice. Trenutno je okuženih 36 zaposlenih, in sicer predvsem s področja zdravstvene nege, šest zaposlenih pa je v karanteni. Kot je pojasnila strokovna direktorica bolnišnice Anja Jovanovič Kunstelj, se v ponedeljek na delovna mesta vračajo prvi zaposleni, ki so bili okuženi.

V nekaterih občinah so proaktivno že v minulih dneh sprejeli nekatere ukrepe za preprečevanje širjenja okužb. Tako so v Občini Cerklje na Gorenjskem zaradi hitrega naraščanja števila okuženih že 9. oktobra sprejeli odredbo o prepovedi uporabe zaprtih športnih, kulturnih in drugih javnih objektov oziroma površin.

"Stike najbolje omejiti na dom in službo"

Škofjeloška občina je v sredo občanom sporočila, da je najbolje omejiti stike na dom in službo ter poskrbeti za sprostitev in rekreacijo v naravi z upoštevanjem distance. S proaktivnim delom je znova začela škofjeloška civilna zaščita, za tržnico so uvedli poseben režim delovanja, športne organizacije pa so pozvali, naj nujne aktivnosti izvajajo zunaj.

Veliko občin je omejilo tudi vstope v občinske stavbe. Na Jesenicah pa so od petka uradne ure občinske uprave samo preko telefona oziroma elektronske pošte. Vstop v občinsko stavbo so omejili tudi v Mestni občini Kranj, kjer zaenkrat morebitnih drugih ukrepov še niso sprejeli.

"V občini imamo dnevne sestanke in se pripravljamo na morebitne potrebne dodatne ukrepe," je povedal kranjski župan Matjaž Rakovec. Ključno se mu zdi predvsem obvestiti občane, da je število okuženih res veliko in da naj poskrbijo za varnost tako, da sledijo navodilom NIJZ in vlade, še poroča STA.

Ne spreglejte