Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
15. 10. 2020,
11.46

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,77

2

Natisni članek

COVID-19 Koronavirus šolanje na domu

Četrtek, 15. 10. 2020, 11.46

3 leta, 6 mesecev

Kako bo zdaj potekal pouk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,77

2

Šola, razred | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

V tednu pred jesenskimi počiticami, od 19. 10. do 23. 10., bo v srednjih, glasbenih in osnovnih šolah od 6. do 9. razreda izobraževanje potekalo na daljavo, je potrdila šolska ministrica Simona Kustec.

Učenci od 1. do 5. razreda bodo pouk obiskovali v šoli. Zavodi za izobraževanje otrok s posebnimi potrebami in osnovne šole s prilagojenim programom bodo izvajali vse programe v šoli oziroma zavodu.

Vzgojni program v domovih za učence s posebnimi potrebami se izvaja v domu. Prav tako se nespremenjeno izvaja delo v vrtcih, dijaških in študentskih domovih, pri čemer ministrstvo poziva, naj spodbudijo čim več dijakov k odhodu domov in tako zagotovijo varno okolje tistim dijakom, ki doma nimajo ustreznih pogojev za delo in učenje na daljavo. Enako morajo imeti možnost ostati v domu dijaki in študenti tujci, je še povedala ministrica.

Izobraževanje na daljavo bo potekalo tudi na področju izobraževanja odraslih in v višjih strokovnih šolah. Visokošolski zavodi delujejo v skladu s sklepi in smernicami univerz oziroma njihovih članic, je še povedala.

Jesenske počitnice, drugje pa izobraževanje na daljavo

V skladu s sprejetim šolskim koledarjem bodo v tednu med 26. in 29. oktobrom v osnovnih in srednjih šolah jesenske počitnice, drugje v tem obdobju poteka izobraževanje na daljavo, je še dodala.

"Želimo si, da v prihajajočih dveh tednih s sprejemom opisanih ukrepov omilimo rast okužb, ki bi prihajale ali se prenašale v šolskem prostoru. To še prav posebej velja v primerih osnovnošolskih učiteljev, dijakov in študentov, kjer smo beležili najvišjo rast okuženih in posledično s tem naraščajočo rast karanten," je dejala.

Za te namene je vlada včeraj potrdila tudi veljavo novega 14-dnevnega odloka, ki določa obvezno nošenje zaščitnih mask za vse učence in dijake, če niso v matičnem oddelku, ter za vse učitelje od 6. razreda osnovne šole dalje, je še povedala ministrica.

"V primeru izboljšanja epidemiološke slike po jesenskih počitnicah bomo lahko sprejeli odločitev glede nadaljevanja vzgojno-izobraževalnega procesa po modelu B, kar verjamem, da si tudi vsi skupaj najbolj želimo," je še dodala.

Statistične regije. Rdeča. Oranžna. Koronavirus.
Novice Iz oranžnih v rdeče regije da, iz rdečih nikamor #video

Na nekaterih srednjih šolah je pouk na daljavo sicer delno potekal že zdaj

Vsem šolam ministrstvo nalaga, naj prehod na izvajanje pouka na daljavo izvedejo v skladu s priporočili, ki so jih vse šole prejele avgusta, in v skladu s pripravljenim načrtom na šoli. Poteka naj prek vzpostavljenega enotnega komunikacijskega kanala, šole pa naj učencem, ki nimajo opreme, za vključitev v pouk na daljavo izposodijo opremo, ki je ne bodo nujno potrebovale. "Verjamemo, da bomo tudi tokrat s skupnimi močmi in doslednim spoštovanjem ukrepov uspeli izboljšati trenutno epidemiološko situacijo," je v okrožnici šolam zapisalo ministrstvo.

Na nekaterih srednjih šolah je pouk na daljavo sicer delno potekal že zdaj. V Šolskem centru Celje so na primer zaradi posameznih karanten dijakov in učiteljev, ki so bili v stiku z okuženimi, že vpeljali hibridno poučevanje, pri čemer je nekaj učiteljev in dijakov prisotnih v razredu, preostali pa delajo prek videokonferenc od doma, piše STA.

Obžalujejo, da se vlada ni odločila za model C ali regionalno zapiranje šol

Predstavniki združenj ravnateljev osnovnih in glasbenih šol ter srednjih šol in Sviz obžalujejo, da se vlada ni odločila za prehod na model C, ki predvideva 14-dnevno rotacijo med domom in šolo oziroma za regionalno zapiranje šol le v rdečih regijah. Želijo si več posluha za njihove predloge in opozarjajo, je za učence bolje, da se šolajo v šolah.

Ravnatelj in predsednik Združenja ravnateljev osnovnih in glasbenih šol Gregor Pečan je za STA dejal, da zanj ukrep vlade ob porastu okužb ni bil nepričakovan. Nenavadno pa se mu pa zdi, da vlada ni sprejela sklepa, da se prehaja z modela B na model C, kot je bilo predhodno pripravljeno. "Bolj nas pa preseneča in moti, da k zadevi kljub pozivom niso pristopili regionalno. Zakaj omejitve tudi pri šolah ne veljajo po regijah, ampak generalno?" sprašuje. Kot opozarja, morajo na slabše tudi učenci na manjših šolah, kjer je v razredih malo učencev, kjer ni ne na šoli ne v občini nobene potrjene okužbe in kjer vse, razen predmetne stopnje osnovnih šol še naprej ostaja odprto kot doslej. Ukrep se tako ravnateljem zdi nesorazmeren tudi zato, ker je bil predviden šele v drugem paketu rdeče faze.

"Vladne odločitve nimajo konsistence, zdi se, da so izrazito podvržene hitrim vtisom in zaradi tega tudi nihajo," je za STA dejal glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) Branimir Štrukelj. Dodal je, da ima občutek, da vlada nima resne strategije delovanja šol in vrtcev ob gibanju epidemije. Štrukelj meni, da bi ustrezno ravnali, če bi sistematično pripravljali in organizirali pogoje dela v šolah, poskrbeli za dodatne zaposlitve ljudi, ki bi lahko nadomeščali obolele in tiste v karanteni, ustrezna epidemiološka preverjanja, cepljenja proti gripi ipd. Po njegovi oceni bi moralo izobraževanje v ta namen večjo težo dobiti že v proračunskih razpravah.

Tudi predsednica Društva ravnateljev srednjih šol, višjih šol in Dijaških domov Slovenije Nives Počkar obžaluje, da bo pouk za srednješolce od ponedeljka potekal na daljavo in ne prej po modelu C. "Dijaki so resno in odgovorno nosili maske na hodnikih in zato nas je ta ukrep tako presenetil," je dejala. Glede na društvu znane podatke o številu okužb med dijaki in učitelji - teh je bilo po njenih besedah malo - bi dijaki morali ostati v šolah, saj te niso vir okužb. Je pa morda drugače na prevozih v šole in popoldanskih aktivnostih, je še povedala. (STA)

Preberite še:

Testiranje za koronavirus. koronavirus, koronavirus splošno covid-19
Novice Nov rekord: v sredo potrdili 745 okužb, umrla še ena oseba #video
Koronavirus v Nemčiji
Novice V Franciji v enem dnevu potrdili več kot 33.000 okužb
Ne spreglejte