Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
30. 10. 2023,
15.45

Osveženo pred

6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,51

Natisni članek

Metka Lobnik Andreja Leški Enej Marinič Vito Dragič Juš Mecilošek David Štarkel Maruša Štangar Martin Hojak Anka Pogačnik Kaja Kajzer evropsko prvenstvo judo

Ponedeljek, 30. 10. 2023, 15.45

6 mesecev

Slovenske judoistke in judoisti v Francijo optimistični

Z optimizmom na EP, merijo na medalje, toda ...

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,51
Judoisti pred EP | Slovenska reprezentanca na EP v Francijo odhaja po medaljo. | Foto Daniel Novakovič/STA

Slovenska reprezentanca na EP v Francijo odhaja po medaljo.

Foto: Daniel Novakovič/STA

Slovenske judoistke in judoisti bodo ta konec tedna nastopili na evropskem prvenstvu v Montpellieru v Franciji. Slovenski reprezentanti, v zadnjih letih stalno dobitniki odličij, tudi letos pred odhodom v Francijo merijo na medalje, a pravijo, da bo treba iti borbo za borbo. Na EP bo nastopilo deset slovenskih predstavnikov.

"Verjamemo, da bodo slovenski judoisti in judoistke uspešni, kot so bili v preteklih obdobjih. Naslednje leto so tudi olimpijske igre, tako da bo za vsakega pomembna uvrstitev glede točkovanja, da bomo naslednje leto videli čim več slovenskih športnic in športnikov tudi na igrah," je za uvod na današnji novinarski konferenci v Ljubljani pred odhodom na EP dejal predsednik Judo zveze Slovenije Borut Marošek.

V moški konkurenci bodo slovenske barve na prvenstvu stare celine branili David Štarkel v kategoriji do 60 kilogramov, Martin Hojak do 73 kilogramov, Juš Mecilošek do 81 kilogramov ter Vito Dragič in Enej Marinič nad sto kilogramov. Od Slovenk na EP potujejo Maruša Štangar (do 48 kilogramov), Kaja Kajzer (do 57 kilogramov), Andreja Leški (do 63 kilogramov), Anka Pogačnik (do 70 kilogramov) in Metka Lobnik (do 78 kilogramov).

"Vsaka tekmica je premagljiva"

Z zadnjega članskega EP lani v Sofiji bronasto medaljo brani Anka Pogačnik. "Zelo težko je bilo tempirati formo za EP, ker je tekem res ogromno. Sezona je bila dolga, v njej nismo niti čez poletje imeli premora. Želim si prikazati čim boljše borbe," je dejala 31-letnica.

Video: STA

"Veliko je odvisno od dneva, od žreba, vsi vemo, da če nisi rangiran, lahko že v prvi borbi naletiš na najboljše. Videli bomo, kaj nas čaka, vsaka tekmica je premagljiva. Lani sem osvojila bronasto medaljo, zato upam, da bi ponovila ali nadgradila rezultat, bomo pa na samem tekmovanju videli, kakšna je situacija," je še dodala Pogačnikova.

"Zagotovo si želim to še kdaj občutiti"

Andreja Leški: Ko se spominjam recimo tekmovanja, na katerem sem dosegla to tretje mesto na EP, me navdajajo lepi občutki. | Foto: Daniel Novakovič/STA Andreja Leški: Ko se spominjam recimo tekmovanja, na katerem sem dosegla to tretje mesto na EP, me navdajajo lepi občutki. Foto: Daniel Novakovič/STA Na EP v Lizboni leta 2021 so slovenske judoistke prišle do dveh medalj. Kaja Kajzer je bila druga, Andreja Leški pa tretja.

"Ravno ti veliki rezultati, ki sem jih dosegla v preteklosti, letos svetovna medalja, pred dvema letoma evropska in svetovna, me navdihujejo in motivirajo, da se v takšnih trenutkih znam znajti in iz tega potegniti najboljše. Ko se spominjam recimo tekmovanja, na katerem sem dosegla to tretje mesto na EP, me navdajajo lepi občutki. Zagotovo si želim to še kdaj občutiti, zato grem na EP z močno željo, da mi uspe tudi tokrat," je povedala Leškijeva.

"Zagotovo je cilj medalja oziroma zlata medalja, če smo natančni"

Video: STA

Tudi Kajzerjeva bo znova merila na najvišje lovorike. "Zagotovo je cilj medalja oziroma zlata medalja, če smo natančni, ker drugo mesto že imam. Ne da bi se tretjega mesta branila, ampak imam veliko raje zlato. Mislim, da sem v redu pripravljena, če se bo na dan tekme vse odvilo pozitivno, bo tudi tokrat šlo, kot mora." Triindvajsetletnica se trenutno spopada s poškodbo vratu, a upa, da bo težava po današnjem ogledu fizioterapevta do petka odpravljena.

Martin Hojak: "Zdi se mi, da forma kar narašča iz meseca v mesec." | Foto: Daniel Novakovič/STA Martin Hojak: "Zdi se mi, da forma kar narašča iz meseca v mesec." Foto: Daniel Novakovič/STA "V glavi imam, da se bom uvrstil na olimpijske igre"

"Zdi se mi, da forma kar narašča iz meseca v mesec. Na vsakem tekmovanju se sicer na žalost ne pokaže, ampak pri sebi čutim, da gre vedno na bolje, tako da ciljamo na dobre borbe na EP. V glavi imam, da se bom uvrstil na olimpijske igre in potem tam naredil kakšen odmeven rezultat, je pa res, da se to ne bo zgodilo, če vseh teh prejšnjih ciljev ne obdelamo kvalitetno," pa je dejal Martin Hojak.

Kaj pričakuje Enej Marinič?

Video: STA

Preberite še:

Vito Dragič
Sportal Pod edino zmago zadnjega dne se je podpisal Vito Dragič
Anka Pogačnik
Sportal Anka Pogačnik do petega mesta
Maruša Štangar
Sportal Maruša Štangar končala na sedmem mestu
Enej Marinič vs Vito Dragič
Sportal Slovenski judoist do srebrne medalje v Španiji
Ne spreglejte