Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
15. 12. 2016,
19.48

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

invalidi Rio 2016 paralimpijske igre Strelstvo Franček Gorazd Tiršek Veselka Pevec

Četrtek, 15. 12. 2016, 19.48

2 leti, 11 mesecev

Priznanja športnikom invalidom

Veselka Pevec in Franček Gorazd Tiršek dvojno nagrajena za paraolimpijski sijaj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
veselka pevec francek gorazd tirsek | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Zveza za šport invalidov Slovenije Paraolimpijski komite (ZŠIS-POK) je podelila priznanja športnikom invalidom. Najžlahtnejši sta pričakovano pristali v rokah zlate paraolimpijske strelke Veselke Pevec in srebrnega paraolimpijskega strelca Frančka Gorazda Tirška.

Najboljša športnika leta med invalidi sta strelca Veselka Pevec in Franček Gorazd Tiršek. Priznanji sta si zaslužila z osvojenima zlato in srebrno medaljo na paraolimpijskih igrah v Riu. Za nameček v isti disciplini. Tiršek je bil najboljši športnik Slovenije že v letih 2012, 2014 in 2015, Pevčeva pa leta 2014. Ob tem sta oba dobila še zlata znaka ZŠIS-POK.

Med ekipami je bila najboljša reprezentanca slepih in slabovidnih kegljačev, ki je osvojila prvo mesto na EP, kjer so se z zlato medaljo izkazali kegljači Safet Baltič, Jakob Vodušek, Tomaž Furlan, Miro Rus, Marjan Žalar, Igor Žagar, Sašo Kajtna in Franc Tomšič.

Spodbuda in priznanje

"Dobiti največja priznanja v državi konec leta je čudovito. Čeprav sem po medalji v Riu vedela, da bo tako, je to nekaj posebnega. Najbolj mi bo ostalo v spominu, ko sem dobila svojo znamko. To sta zaslužena spodbuda in priznanje. Še naprej bomo delali in upam, da bo še kaj takšnih priznanj. Delam pridno, garam, tudi medije je pritegnila moja zgodba. Bilo je naporno, ampak je tudi zelo pozitivno, da nam mediji pomagate, da smo prepoznavni in lažje dobimo kakšne pokrovitelje," je o (pričakovani) nagradi dejala zlata strelka Pevčeva.

Tiršek je najboljši športnik med invalidi postal četrtič, Pevčeva drugič. | Foto: Vid Ponikvar Tiršek je najboljši športnik med invalidi postal četrtič, Pevčeva drugič. Foto: Vid Ponikvar "V zadnjih petih letih sem štirikrat dobil naziv športnika leta. Vidim, da sem delal dobro, pošteno in vestno. Če sem bil včasih malo presenečen, sem danes to malce pričakoval. Paraolimpijska medalja je dokaz za pošteno in dobro delo. V Londonu sem osvojil prvo, tokrat sem potrdil kakovost in znanje in osvojil drugo, vmes pa sem se z mednarodnih tekmovanj vračal z medaljami. To kaže na dobro delo in stalne rezultate, ki me postavljajo v svetovni vrh in v vrh športnikov invalidov v Sloveniji," je nagrado prav tako pričakoval srebrni paraolimpijec Tiršek.

Veliko mejnikov

"Paraolimpijsko gibanje se zelo vzpenja. Na tem področju je mogoče narediti še marsikaj, predvsem je pomembna medijska zastopanost športa invalidov. Leta 2016 se je veliko zgodilo prvič: lažje je zaposliti športnike invalide, v novem zakonu so predlogi, ki so bolj konkurenčni do športnikov invalidov, dobili smo znamko Veselke Pevec … Veliko je dogodkov, ki bi jih lahko zaznamovali kot mejnike leta 2016," je dogodke letošnjega leta strnil predsednik krovne zveze za šport invalidov – paraolimpijskega komiteja (ZŠIS POK) Damijan Lazar.

Poleg glavnih nagrad večera so na prireditvi podelili še številne druge, bronaste, srebrne in zlate znake za dosežke na mednarodnih tekmovanjih, častna priznanja za dolgoletno delo na tem področju, ki so jih prejeli Polona Sladič, Franc Hočevar in Črt Marinček, na odru pa se je zvrstila tudi večina udeležencev prvih paraolimpijskih iger, na katerih so nastopili Slovenci, in sicer leta 1972 v Heidelbergu.

Preostale nagrade:

Bronaste znake so prejeli plavalec Darko Đurić za drugo in tretje mesto na EP ter trener Alen Kramar; parakajakaš Dejan Fabčič za tretje mesto EP ter trenerka Nina Mozetič, gluhi atlet Tadej Enci za prvo mesto na dvoranskem EP ter trener Gregor Dobršek; igralec biljarda na vozičkih Matej Brajkovič za tretje mesto na EP, ekipa golbala v postavi Mateja Ledineka, Blaža Koščaka, Boruta Višnikarja, Boštjana Vogrinčiča, Elvisa Hođića za tretje mesto na EP (skupina B), igralci showdowna, namiznega tenisa za slepe in slabovidne Sanja Kos, Tanja Oranič, Miha Susman in Denis Repa za dosežke na EP ter trener Gregor Habjan; slepi kegljači Matija Osojnik, Safet Baltić, Jakob Vodušek, Marjan Žalar, Igor Žagar, Tomaž Furlan, Miro Rus, Sašo Kajtna, Franc Tomšič, Danica Padežnik, Marija Fras, Karmen Vogrić za dosežke na EP ter trener Franci Pirc.

Srebrne znake so dobili plezalec Gregor Selak za tretje mesto v paraplezanju na SP ter trener Jurij Ravnik, karateist Skender Tosić za prvo mesto v parakarateju na SP ter trener Peter Šircelj, zlate pa Veselka Pevec za zlato paraolimpijsko medaljo z zračno puško stoje, strelec Franček Gorazd Tiršek za srebrno paraolimpijsko medaljo z zračno puško stoje ter trenerka Polona Sladič.

Nagradi za perspektivnega športnika sta prejela alpski smučar Jernej Slivnik in namiznoteniški igralec Luka Trtnik.
Ne spreglejte