Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
7. 12. 2016,
14.09

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Natisni članek

Veselka Pevec znamka Pošta Slovenije

Sreda, 7. 12. 2016, 14.09

6 let, 6 mesecev

Strelka Veselka Pevec na novi priložnostni znamki

Ženska, ki vas je ganila, je danes doživela posebno čast #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45
Veselka Pevec | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Veselka Pevec, paraolimpijska prvakinja v streljanju z zračno puško stoje, je danes dobila še enega v seriji posebnih spominkov, ki jo bodo spominjali na uspešne igre v Riu de Janeiru: poštno znamko. Fotografijo zanjo je prispeval naš fotograf Vid Ponikvar, ki jo je izbral v poplavi 20 tisočih, ki jih je posnel v Braziliji, oblikovanje pa je delo Alenke Lalić.

Pošta Slovenije, ki je v prejšnjih letih z izdajo priložnostne poštne znamke že počastila slovenske junake olimpijskih iger, se je tokrat z znamko prvič poklonila tudi prvakinji iz vrst paraolimpijske reprezentance.

Čast je pripadla strelki Veselki Pevec, ki jo je današnja predstavitev poštne znamke z njeno podobo in to v njenem domačem kraju Videm-Dobrepolje, ganila do solz.

"Že v Riu de Janeiru sem izvedela, kaj se bo zgodilo. Ko sem prišla domov, se je začelo pripravljati znamko. Zelo sem počaščena, ker sem deležna te časti. Danes pa so me ganili vsi govori, ki sem jih slišala. Svoje so dodali še vsi zbrani, družina, prijatelji, sokrajani. Lepo je bilo, skoraj sem zajokala. Za vse pa sem izredno hvaležna. V teh trenutkih sem se spomnila v mislih, kaj vse se mi je v življenju zgodilo," je dejala Pevčeva, ki jo je na invalidski voziček s streli v hrbet v Kninu prikoval njen nekdanji partner. (STA)

  Pevčevo je predstavitev njene poštne znamke ganila do solz. | Foto: Vid Ponikvar Pevčevo je predstavitev njene poštne znamke ganila do solz. Foto: Vid Ponikvar

S poštnih znamk so se v preteklosti že smehljali veslača Iztok Čop in Luka Špik, strelec Rajmond Debevec, atlet Primož Kozmus, alpska smučarka Tina Maze in judoistki Urška Žolnir in Tina Trstenjak.

V poplavi 20 tisoč fotografij tudi material za poštno znamko

To je zanjo velika čast, nam je potrdila že pred časom, enako pa velja za fotografa, ki je fotografijo, ki krasi znamko, posnel.

Gre za Vida Ponikvarja, lastnika fotografske agencije Sportida, ki redno sodeluje tudi z našim medijem. "Lahko bi rekel, da sem se znašel na pravem mestu ob pravem času. To pa je v svetu fotografije najbolj pomembno," je povedal Ponikvar, ki je na svojih drugih paraolimpijskih igrah – ovekovečil je že igre v Londonu leta 2012 – posnel približno 20 tisoč fotografij.

V družbi fotografa Vida Ponikvarja, ki je posnel fotografijo, ki je služila kot osnova poštni znamki, oblikovalke Alenke Lalič in trenerke Polone Sladič. | Foto: Vid Ponikvar V družbi fotografa Vida Ponikvarja, ki je posnel fotografijo, ki je služila kot osnova poštni znamki, oblikovalke Alenke Lalič in trenerke Polone Sladič. Foto: Vid Ponikvar

Za potrebe oblikovanja poštne znamke jih je moral izbrati pet. "Zaradi pravil mednarodnega paraolimpijskega komiteja sem moral paziti na to, da na fotografiji ni olimpijskih znakov, niti omembe gostitljice, mesta Rio de Janeiro," je povedal. "Pogoji so delno krojili tudi izbor fotografij in oblikovanje znamke," je pojasnil fotograf, ki je s končnim izdelkom zelo zadovoljen, vse skupaj pa jemlje kot veliko priznanje.

Pot do znamke vse prej kot enostavna

Vse niti za izdajo poštne znamke so v rokah Pošte Slovenije, natančneje komisije za izdajo poštnih vrednotnic, ta je v Sloveniji pristojna za izdajo znamk, ki je izdajo znamke z motivom strelke potrdila na zadnji redni seji v septembru. To je bil prvi korak, ki so mu sledili številni drugi, povezani predvsem z ureditvijo številnih soglasij. Od soglasja Veselke Pevec, Paraolimpijskega komiteja Slovenije, mednarodnega paraolimpijskega komiteja do soglasja fotografa, ki je izbrano fotografijo posnel. Temu je sledil razpis za oblikovanje poštne znamke. Izmed vseh oblikovalskih rešitev je komisija izbrala najboljšo v izvedbi oblikovalke Alenke Lalić.

Veselka Pevec | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Na znamki je Pevčeva s tarčo v ozadju in logotip Zveze za šport invalidov. Nominalna vrednost znamke je 1,26 evra. Kot vse znamke s slovenskimi zlatimi olimpijci bo tudi ta izšla v majhni poli z 10 znamkami.

Ne spreglejte