Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
8. 2. 2020,
20.02

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03

Natisni članek

Martin Hojak Kaja Kajzer Andreja Leški Tina Trstenjak

Sobota, 8. 2. 2020, 20.02

4 leta, 2 meseca

Grand slam, Pariz

Trstenjakova bronasta v Parizu, Leškijeva peta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03
Tina Trstenjak | Tina Trstenjak je v Parizu prišla do novega lepega uspeha. | Foto Saša Pahič Szabo/Sportida

Tina Trstenjak je v Parizu prišla do novega lepega uspeha.

Foto: Saša Pahič Szabo/Sportida

Judoistka celjskega Sankakuja Tina Trstenjak je na uvodnem grand slamu leta v Parizu osvojila bronasto kolajno v kategoriji do 63 kilogramov. V boju za bron je po podaljšku ugnala Kanadčanko Catherine Beauchemin-Pinard. Andreja Leški je bila v isti kategoriji peta.

Olimpijska prvakinja Trstenjakova je imela obilo dela v uvodu, ko je šele v podaljšku ugnala mladi up francoskega juda Agatho Devitry. Nato ji je morala priznati premoč tudi azijska podprvakinja Bold Gankhaich, ki jo je varovanka Marjana Fabjana nazadnje ugnala lani na svetovnem prvenstvu v Tokiu.

Sledil je japonski paket. Celjska šampionka je bila v četrtfinalu najprej boljša od Masaki Doi in se ji oddolžila za poraz na decembrskem mastersu na Kitajskem, kjer je Japonka dobila dvoboj za bron. V polfinalu pa je morala priznati premoč dvakratni azijski prvakinji Nami Nabekura, ki je dobila petega od osmih medsebojnih dvobojev.

Kolajno je Trstenjakova nato reševala v dvoboju z vseameriško prvakinjo Catherine Beauchemin-Pinard iz Kanade. V izenačenem dvoboju je imela rahlo prednost Trstenjakova, a bila pri vseh svojih poskusih neuspešna in trdoživa Kanadčanka je dvoboj s tekmovalko z zlatim napisom na kimonu izgubila šele po tretji kazni in 3:42 minute podaljška.

Andreja Leški se je morala zadovoljiti s petim mestom. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Andreja Leški se je morala zadovoljiti s petim mestom. Foto: Urban Urbanc/Sportida

Leškijeva je v dvorani Bercy za polfinale premagala Avstrijko Magdaleno Krssakovo, Britanko Lubjano Piovesana in Korejko Han Hee-Ju. Še najtežji pa je bil prvi dvoboj, ki ga je dobila v podaljšku. V polfinalu je bila nepremagljiva svetovna prvakinja Clarisse Agbegnenou iz Francije, ki je Leškijevo v polfinalu Pariza ugnala tudi lani in kasneje osvojila tudi končno zmago.

V boju za bron se je Koprčanka, ki trenira v ljubljanskem Bežigradu, pomerila z Doijevo. Že v praktično prvi akciji je Slovenka dobila opomin, ker je nepazljivo zapustila tatami. Kasneje pa so kazni sledile na obeh straneh in tekmovalki sta odšli v podaljšek s po dvema opominoma. Po 1:43 minute dodatne borbe je Leškijeva prejela še tretjo kazen.

Nastopila sta še dva slovenska tekmovalca. Kaja Kajzer je bila v kategoriji do 57 kg v uvodu prosta, nato pa po podaljšku zaradi tretjega opomina izgubila z nekdanjo evropsko podprvakinjo Bolgarko Ivelino Ilijevo.

Martin Hojak je v kategoriji do 73 kg najprej po mili volji obvladoval 21-letnega Kwok Wing Leeja iz Hong Konga, nato pa je bil zanj premočan štirikratni afriški prvak Mohamed Mohyeldin. Hojak je v drugem dvoboju, predvsem ob prvem vazariju Egipčana, deloval predvsem premalo odločen.

Klara Apotekar
Sportal Pariz za judoiste prva priložnost za korak proti Tokiu
Martin Hojak
Sportal Hojak do brona v Tel Avivu
Kaja Kajzer
Sportal Kaja Kajzer slavila v Izraelu
Sportal Žlahtno desetletje in 10 Slovencev, ki so v njem pustili globok pečat
Ne spreglejte