Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
21. 7. 2019,
7.02

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,32

Natisni članek

Gorazd Podržavnik svetovno prvenstvo Peter John Stevens Neža Klančar

Nedelja, 21. 7. 2019, 7.02

4 leta, 9 mesecev

sp v plavanju, Gwangjuj

Za uvod najbolj zadovoljna Klančarjeva, Stevensov začetek spodbuden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,32
Neža Klančar | Neža Klančar je nastope na SP odprla s 24. mestom na 200 metrov mešano. Paradna disciplina jo čaka v četrtek. | Foto Vid Ponikvar

Neža Klančar je nastope na SP odprla s 24. mestom na 200 metrov mešano. Paradna disciplina jo čaka v četrtek.

Foto: Vid Ponikvar

Z nastopi na svetovnem prvenstvu v plavanju in vodnih športih v Gwangjuju v Južni Koreji so začeli tudi plavalci v bazenskem delu tekmovanja. Z uvodom sta v slovenskem taboru lahko zadovoljna predvsem Neža Klančar na 200 m mešano in Peter John Stevens na 100 m prsno, Katja Fain pa je na 400 m prosto zaostala za lastnimi željami.

Nastope je s solidnim dosežkom 2:16,53 in 24. mestom na 200 m mešano odprla mlada plavalka Olimpije Neža Klančar. Ta je tekmo vzela predvsem kot test za paradno disciplino 100 m prosto, ki bo na sporedu v četrtek

Zadovoljna s prvim nastopom na SP

Test je bil uspešen, saj je zelo solidno nastopila tudi v hrbtni tehniki, ki sta se jo s trenerjem Tomažem Torkarjem najbolj "bala", obenem pa je zelo pogumno odplavala prvih 100 metrov, v končnici pa zato malo popustila.

"Mislim, da sem lahko zadovoljna s prvim nastopom na SP v velikih bazenih in za jutranje plavanje je dosežek zelo dober. Morda me je na koncu malo zmanjkalo, saj sem v kravlu vedno hitra, a vseeno grem lahko z dvignjeno glavo naprej. Za boljši dosežek v mešanem slogu pa bi morala še boljše natrenirati hrbtno plavanje," je po tekmi povedala 19-letna nosilka dveh odličij z lanskih mladinskih olimpijskih iger v Buenos Airesu.

Slednja priznava, da še vedno malce z velikimi očmi gleda konkurenco, zelo vesela pa je, da se je najboljšim pridružila. "Prej sem jih vedno le gledala po televiziji, zdaj sem tudi sama del tega, te elite."

Peter John Stevens je bil zadovoljen predvsem s prvo polovico odplavane preizkušnje. | Foto: Peter Podobnik/Sportida Peter John Stevens je bil zadovoljen predvsem s prvo polovico odplavane preizkušnje. Foto: Peter Podobnik/Sportida

Stevens se mora na trenerja še navaditi

Triglavan Stevens je bil z 1:01,90 na 100-metrski prsni razdalji zadovoljen delno in tudi 39. mesto ni dosežek, ki odgovarja njegovim apetitom. Večji razlog za veselje je dosežek 27,70 na obratu, saj tako hitro tekme na 100 m prsno še ni začel, zato je lahko optimističen pred nadaljevanjem in paradno disciplino na polovični razdalji.

"Nisem dosegel osebnega rekorda, zato nisem uresničil vseh načrtov, saj sem si želel dosežek pod 1:01, ki je star že tri leta. A očitno se moram na novega trenerja, s katerim delam zadnjih šest mesecev, še malo navadit," je dejal Stevens.

"Izid 27,7 na polovici pa je res zelo vzpodbuden, saj tako hitro na 100 m prsno še nisem obračal. Zdaj moram vse usmeriti v 50 m prsno in upam, da bom tam konkurenčen. Tudi za kolajno. Res sem zadovoljen s prvim delom," je po prvi tekmi povedal 24-letnik, ki plavalno kariero nadaljuje med Kranjem in ameriškim Tennesseejem.

Katja Fain je bila po nastopu razočarana: "Danes ni šlo več". | Foto: Peter Podobnik/Sportida Katja Fain je bila po nastopu razočarana: "Danes ni šlo več". Foto: Peter Podobnik/Sportida

Fainova razočarana

Mariborčanka Katja Fain pa je na 400 m prosto osvojila 26. mesto, a bila razočarana nad izidom 4:17,57. Dobro je začela na prvi četrtini, nato pa začela izgubljati stik s Čehinjo Barboro Seemanovo, ki je vodila od starta do cilja.

"Bila sem pripravljena za boljši rezultat, a na tekmi nekako ne morem in ne morem odplavati izida za katerega treniram. Ni šlo. Sam začetek z 58,3 ni bil prehiter, saj moram hitro začeti in vem, da zmorem, a nato danes ni šlo več," je o svoji premierni tekmi v članski svetovni konkurenci dejala 17-letna plavalka, nosilka kolajne z mladinskega evropskega prvenstva.

V ponedeljek paradni nastop na 1500 m prosto čaka še četrto slovensko udeleženko SP Ravenčanko Tjašo Oder.

Preberite še:

Tjaša Oder
Sportal Slovenci se z dopinškimi zgodbami ne ukvarjajo in ostajajo pri zastavljenih ciljih
Ne spreglejte