Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
19. 9. 2018,
14.52

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,08

1

Natisni članek

Magnus Carlsen šah Laura Unuk Luka Lenič

Sreda, 19. 9. 2018, 14.52

5 let, 7 mesecev

Slovenski šahisti in šahistke z visokimi cilji v Gruzijo

Slovenski šahist premagal svetovnega prvaka Carlsena

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,08

1

Luka Lenič | Luka Lenič stopa v čevlje Aleksandra Beljavskega. | Foto Vid Ponikvar

Luka Lenič stopa v čevlje Aleksandra Beljavskega.

Foto: Vid Ponikvar

Gruzijski Batumi bo od 24. septembra do 4. oktobra gostil 43. šahovsko olimpijado, na kateri bosta nastopili tako ženska kot moška slovenska reprezentanca, ki bosta odigrali po 11 krogov. Prvo ime moške vrste je najboljši slovenski šahist Luka Lenič, med šahistkami pa dvakratna mladinska svetovna prvakinja in novopečena velemojstrica Laura Unuk.

Od ekipe se po več letih poslavlja dolgoletna prva šahovnica moške reprezentance, legendarni velemojster Aleksander Beljavski. Selektor moške ekipe Matjaž Mikac je v reprezentanco za olimpijado poleg Luke Leniča uvrstil še velemojstre Jureta Boriška, Jureta Škoberneta in Mateja Šebenika ter mednarodnega mojstra in državnega prvaka Borisa Markojo. Slovenija trenutno na lestvici med 185 reprezentancami zaseda 26. mesto in selektor bi bil zadovoljen, če bi takšen dosežek potrdila ekipa tudi na olimpijadi.

Po več kot dveh desetletjih brez Beljavskega

Aleksandr Beljavski, dolgoletna prva šahovnica moške slovenske reprezentance, v Gruziji ne bo del ekipe. | Foto: Sportida Aleksandr Beljavski, dolgoletna prva šahovnica moške slovenske reprezentance, v Gruziji ne bo del ekipe. Foto: Sportida Medtem pa ima Lenič še precej višje cilje, čeprav je reprezentanca po več kot dveh desetletjih ostala brez Beljavskega.

"On je med najboljšimi petimi na svetu. Zelo, zelo težko bom stopil v njegove čevlje. Priznam, da bo kar malo čudno, vedno ga je bilo lepo imeti ali na levi ali desni. Imel je napadalno miselnost in Slovenija je z njegovim slovesom gotovo veliko izgubila. Do njega čutim največje spoštovanje in upam, da ga bom čim bolje nadomestil," je dejal tridesetletni šahist in poudaril, da ga ne zanima povprečnost, zato so tudi cilji zelo visoki: "To je najpomembnejše šahovsko tekmovanje na svetu in treba se je dokazati. Moj cilj je zato uvrstitev med najboljšo deseterico, resda je to drzen cilj, ampak realen."

"Zadnja dva kroga se lahko dvigneš ali padeš za 15, 20 mest. Tu je pomembna vloga selektorja, da skozi tekmovanje najde četvorko, ki bo lahko najbolje odigrala še odločilna dva kroga," je o tekmovanju še povedal Lenič, ki je z digitalizacijo šaha lahko letos za trening preko spleta chess.com odigral partijo s svetovnim prvakom, Norvežanom Magnusom Carlsenom, in ga tudi premagal. Mikac je še razkril, da je bil Lenič že lani blizu zmage, a se mu je tekmec nato izmuznil v remi, tako da je bila letos zmaga še slajša.

Svetovni prvak Magnus Carlsen je preko spleta chess.com izgubil partijo proti Luki Leniču. | Foto: Reuters Svetovni prvak Magnus Carlsen je preko spleta chess.com izgubil partijo proti Luki Leniču. Foto: Reuters

Lenič sicer o favoritih pravi, da je vsaj deset reprezentanc takšnih, ki lahko resno računajo na svetovni naslov, a vseeno meni, da Kitajci počasi prevzemajo primat.

Laura Unuk
Sportal Slovenski šahisti 20. na ekipnem EP, Slovenke 24.

Laura Unuk: Prva deseterica bi bila res sanjski uspeh

Laura Unuk je dvakratna mladinska svetovna prvakinja in novopečena velemojstrica. | Foto: Vid Ponikvar Laura Unuk je dvakratna mladinska svetovna prvakinja in novopečena velemojstrica. Foto: Vid Ponikvar Tudi selektor ženske vrste Aljoša Grosar ima na olimpijadi močno ekipo. Poleg Laure Unuk se bosta na šahovnicah borili še izkušeni velemojstrici Jana Krivec in Darja Kapš ter mojstrici mednarodne šahovske zveze (FIDE), članska državna prvakinja Lara Janželj in lanska prvakinja Teja Vidic. Tudi Grosar bi bil vesel, če bi izbrana vrsta potrdila "rating" z lestvice - 35. mesto med 151 reprezentancami.

Unukova je v svojih napovedih še precej bolj smela. "Vem, da je že 35. mesto zelo visoko, a jaz mislim, da smo sposobne doseči še veliko več. Ob sebi imam dve izkušeni velemojstrici ter dve mlajši šahistki in skupaj tvorimo odlično ekipo. Prva deseterica bi bila res sanjski uspeh, če bomo igrale dobro, je 'top 20' povsem realen cilj," je dejala komaj 18-letna šahistka, ki bo novembra dopolnila 19 let, na šahovski olimpijadi pa bo klub mladosti tekmovala že tretjič.

"Zdaj, ko sem prva deska, je povsem drugačen občutek na tekmi, kot je bil prvo leto, leta 2014, ko sem bila četrta deska. Že na olimpijadi pred dvema letoma sem skočila kar na prvo desko, čeprav sem imela za seboj dve velemojstrici, zato so drugi kar malo pisano gledali. Vesela sem, da me je selektor izbral kot prvo nosilko. Letos bo to videti manj smešno," je razkrila Unukova, ki pravi, da je povsem drugačen občutek, ko se boriš zase na svetovnem prvenstvu, v primerjavi z nastopom za reprezentanco.

Laura Unuk
Sportal Laura Unuk: Šah je igra, šport in umetnost
Sportal Šahistka Laura Unuk s 16. mestom na EP izpolnila normo za naslov velemojstrice

"Tekma je s psihološkega vidika povsem drugačna, precej bolj naporna. Tu moraš še ves čas spremljati, kaj se dogaja na ostalih deskah in prilagajati taktiko. Težje je tekmovati za ekipo. A med seboj se razumemo zelo dobro, pogovarjamo se tudi še o čem drugem, ne le o šahu, tako da mislim, da nam bo šlo dobro," je v smehu dejala mlada šahistka, ki v šahovskem svetu ni več neznanka.

Naslova branita ZDA in Kitajska

Slovenska ekipa bo proti Gruziji odpotovala v nedeljo, ko bo tudi slovesno odprtje tekmovanja, tekmovanja se bodo končala 4. oktobra. Naslova branita moška reprezentanca ZDA in ženska vrsta Kitajske. V času olimpijade bo v Batumiju potekal tudi kongres FIDE ter obenem volitve za predsednika svetovne šahovske organizacije.

Ne spreglejte