Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
16. 7. 2018,
8.04

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča REGIA GROUP

Foto: Vid Ponikvar in REGIA GROUP

Natisni članek

REGIA GROUP avtomobil Laura Unuk šah advertorial

Ponedeljek, 16. 7. 2018, 8.04

2 meseca, 1 teden

DVAKRATNA MLADINSKA SVETOVNA ŠAHOVSKA PRVAKINJA O POMEMBNIH MEJNIKIH V NJENEM ŽIVLJENJU

Laura Unuk: Šah je igra, šport in umetnost

Vsebino omogoča REGIA GROUP

Foto: Vid Ponikvar in REGIA GROUP

Laura Unuk 12 | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Laura Unuk, slovenska in mednarodna šahovska šampionka, je bila stara sedem let, ko je njen dedek prinesel ročno izdelano leseno šahovnico s 64 polji in 32 figurami ter jo vprašal: "Bi eno odigrala?" To je bilo sploh prvo Laurino srečanje s šahom, igro, ki jo je potem povsem prevzela in tako navdušila, da se je vanjo zaljubila.

Drugo je zgodovina - takoj je začela kazati ogromen potencial, sledilo je treniranje z osebnimi trenerji, številni uspehi in novi mejniki, s katerimi je Slovenijo ponovno umestila na svetovni šahovski zemljevid.

Laura Unuk, dvakratna mladinska svetovna prvakinja v šahu, je letos pridobila tako dolgo željen naziv šahovske velemojstrice, poleg tega pa bo opravila tudi dva prelomna trenutka v njenem mladem življenju. Ta nista povezana z njej ljubim šahom. Na Gimnaziji Bežigrad je že odpisala splošno maturo, še malo pa bo opravila tudi izpit za avto.

V REGIA GROUP, kjer že več kot 40 let ponujajo celovito paleto storitev na področju prodaje in servisiranja novih in rabljenih vozil, so z uporabnimi nasveti poskrbeli, da se bo po cestah vozila še varneje. Prav tako pa so ji pomagali z nasveti, kako skrbeti za avtomobil, in odgovorili na ključna vprašanja, ki se ji v zvezi s tem porajajo.

Podjetje REGIA GROUP sicer sodi med vodilna slovenska podjetja za opravljanje tehničnih pregledov in registracij motornih vozil v Sloveniji. Obenem nudijo tudi zavarovanja vseh vrst. Polni paket storitev lahko pri njih opravite hitro in na enem mestu.

Lokacije, kjer opravljajo tehnične preglede:

  • REGIA CENTER Vodovodna
  • REGIA CENTER Brezovica
  • REGIA CENTER REMONT Labore
  • REGIA CENTER Primskovo

V podjetju REGIA GROUP poudarjajo, da radi podpirajo mlade upe, posebej pa so veseli, da je njihova ambasadorka postala ravno šahovska prvakinja.

Z 18-letno Ljubljančanko, ki poleg igranja šaha zelo rada potuje, raziskuje nove stvari in destinacije ter se ukvarja s športom, smo se pogovarjali o ključnih izzivih, ki jo čakajo v letošnjem letu, o njeni šahovski karieri in še marsičem. Tudi o vraževerju.

Fotogalerija
1 / 5

Laura Unuk, poleg vseh mejnikov, ki jih postavljate v šahovskem svetu iz leta v leto, sta letos pred vami tudi dva malo drugačna. Za vami je matura, kako ste zadovoljni z zrelostnim izpitom, kot mu mnogi radi rečejo?

Usklajevanje šole in šaha je bil zame vedno izziv in konec mature je zame velik uspeh, saj pomeni, da sem uspešno uskladila oboje. Na maturo sem se zavzeto pripravljala in sem zadovoljna s svojim rezultatom.

Na katero fakulteto ste se vpisali?

Ker sem bila pred vpisom na fakulteto še malo neodločena, sem izbirala med tremi, vendar sedaj, ko je konec mature, upam, da bom sprejeta na Fakulteto za kemijo, smer biokemija.

Šahisti imajo pregovorno izjemno razvite miselne funkcije možganov, razvit čut za pozornost, povečano motivacijo, logično sklepanje, odlično prostorsko predstavo in kombinatoriko. Razen briljantnega uma pa je Laura povsem običajna najstnica, ki svojo nadarjenost, možnost predvidevanja in računanja na pamet s pridom izkorišča tudi v šoli.  | Foto: Vid Ponikvar Šahisti imajo pregovorno izjemno razvite miselne funkcije možganov, razvit čut za pozornost, povečano motivacijo, logično sklepanje, odlično prostorsko predstavo in kombinatoriko. Razen briljantnega uma pa je Laura povsem običajna najstnica, ki svojo nadarjenost, možnost predvidevanja in računanja na pamet s pridom izkorišča tudi v šoli. Foto: Vid Ponikvar

Trenutno opravljate tudi izpit za avtomobil. Malce drugačen izziv, kajne, pa vendarle odločen korak na poti k samostojnosti.

Seveda je izpit za avto velik korak k samostojnosti, saj ne bom odvisna samo od prevoza staršev in prijateljev. Zame to ni breme, ker bo dobra in varna vožnja prišla z izkušnjami, ne na hitro.

V avtošoli bodo poskrbeli, da boste usposobljeni za varno vožnjo. Verjetno vam z nasveti pomagajo tudi v družini in ne nazadnje tudi v Regia Groupu, s katerimi ste pred kratkim posneli video. Nesreča na cesti, žal, včasih pač ne počiva, takrat je dobro poznati zanesljivega partnerja, na katerega se lahko obrneš.

Zelo sem vesela, da lahko sodelujem s tako dobro ekipo, kot je Regia Group, in prepričana sem, da mi bodo v pomoč tudi, če bom v stiski, na primer ob nesreči ali okvari vozila. Res so dobri in jih priporočam vsakomur.

Kako bi sebe opisali kot voznico?

Moj slog vožnje je dokaj "siguren", še moj učitelj vožnje je rekel, da sem taka voznica, ki bi rada vse naredila perfektno in 100-odstotno.

Če bi imeli neomejena finančna sredstva, kakšen avto bi si privoščili?

Čeprav sem navdušena nad veliki znamkami, kot so Porsche, Ferrari, Lamborghini, sem vedno želela preizkusiti nov model Range Roverja, danes je to range rover velar.

Resda se vedno več dela na promociji, a še vedno je šah daleč od priljubljenosti, za katero si Laura želi, da bi jo imel. | Foto: Vid Ponikvar Resda se vedno več dela na promociji, a še vedno je šah daleč od priljubljenosti, za katero si Laura želi, da bi jo imel. Foto: Vid Ponikvar

Kaj vam avtomobil in na sploh mobilnost pomenita? Le sredstvo za prevoz od točke A do B ali nekaj več?

Osnovni pomen vozila je, da te pripelje na želeno destinacijo, ampak toliko večji pomen ima vožnja s prijatelji, ko skupaj poslušaš glasbo, se pogovarjaš in malo pohecaš. Če vse to povežeš v paket, imaš nepozabno potovanje, kjer je vožnja nekaj, česar se veseliš.

Med vašo šahovsko kariero se vas je oprijel sloves obrambne igralke, čeprav je v vaših igrah čedalje bolj prisotna napadalna taktika. Je to zavestna odločitev ali to pride z izkušnjami?

Ko sem bila stara 10 let, so me vprašali, kakšen slog igre imam. Nisem znala odgovoriti, vendar je moj oče že takrat napovedal, da sem trenutno obrambna igralka, vendar da bo napadalna igra prišla z leti. Nisem verjela, da se lahko to tako hitro obrne, ampak moj slog se je čisto spremenil. Napadalna igra je tako prišla z razvojem, treningi in izkušnjami in danes bi veliko raje zavestno izbrala napadalno taktiko kot obrambo pred nasprotnikom.

Na nedavnem evropskem šahovskem prvenstvu ste osvojili tako želeno normo velemojstrice. Vas že lahko kličemo s tem nazivom?

Da, na evropskem prvenstvu za ženske sem osvojila svojo zadnjo (tretjo) normo za žensko velemojstrico (WGM) in tako končno osvojila naslov, ki ga bom uradno začela nositi septembra letos. Moja igra je bila zelo borbena in z njo je prišel tudi odličen rezultat.

Laura Unuk bo šolanje nadaljevala na Fakulteti za kemijo v Ljubljani.  | Foto: Vid Ponikvar Laura Unuk bo šolanje nadaljevala na Fakulteti za kemijo v Ljubljani. Foto: Vid Ponikvar

Kakšni so sicer vaši cilji za letošnje leto?

Zelo rada bi se uvrstila na svetovno prvenstvo za ženske, saj je to odmevno tekmovanje, ki ga spremljam že od malih nog. Poleg tega bi zelo rada pokazala še dobre igre v moški konkurenci in osvojila naziv moškega mednarodnega mojstra, za katerega mi manjka samo še ena norma.

Moja šahovska kariera se sicer šele začenja in osvojitev naziva velemojstrice je korak v pravo smer. Meje se ne postavljajo, postavljajo se le višji cilji, ki me motivirajo za naprej.

Na kateri dosežek ste v svoji karieri najbolj ponosni?

V svoji šahovski karieri sem dvakrat postala svetovna mladinska prvakinja in težko je izbrati, kateri dosežek je pomembnejši. Morda je bil prvi naslov svetovne prvakinje leta 2014 bolj presenetljiv in zato sem nanj bolj ponosna.

Kaj je po vašem mnenju najnujnejši pogoj za uspeh v igri, kot je šah? Koliko je tu dela in koliko talenta?

Menim, da je najnujnejši pogoj potrpežljivost, saj nihče ne more uspeti čez noč. Če je želja dovolj velika in je oseba pripravljena delati za svoje sanje, se bodo te nekoč uresničile. Za vse je potreben čas, tako v šahovski partiji kot v življenju. Talent je zelo pomemben na začetku, ko si še neizkušen. Ko pa pride do resnih tekmovanj, kot so evropska in svetovna prvenstva, pa šteje trdo delo. Jaz menim, da je 20 odstotkov talenta in 80 odstotkov trdega dela.

Je za vas šah oaza miru, igra, področje, na katerem pozabiš na vse iz zunanjega sveta?

Da, čeprav sem pogosto pred šahovsko partijo malo nervozna, vse to izgine s prvo potezo. Med partijo čas hitro teče in pogosto se pet ur igranja in premikanja figur čuti kot samo ena ura igre. Čas mineva hitreje in velikokrat se sploh ne zavedam, v kateri uri igre sem.

Se kdaj zgodi, da med šahovsko partijo z mislimi odtavate povsem nekam drugam?

Da bi celo partijo razmišljala samo o šahu, je nemogoče. Včasih tudi možgani potrebujejo počitek in zato razmišljajo o čem drugem, vendar da bi odtavala stran od šahovske partije? Nikoli, saj je koncentracija na taki ravni, da je šah vedno na prvem mestu tudi pri možganih.

Laura Unuk | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Kaj ni nenavadno, da sta ženski in moški šah še vedno ločena v dve različni tekmovalni kategoriji? Če je to pri tenisu ali hokeju vsekakor razumljivo, pri šahu vendar štejejo samo možgani …

Sama ne vem, zakaj sta kategoriji ločeni, morda daje to ženskam večjo motivacijo za osvojitev prvega mesta. Ali pa ker so šah želeli uveljaviti kot olimpijski šport. Sama menim, da bi bilo bolje, če tekmovanja ne bi bila ločena po spolu, saj vem, da smo ženske velika konkurenca moškim.

Tekmovalno ste odraščali v konkurenci fantov. Imajo fantje večjo zmožnost koncentracije zgolj na eno stvar?

Ne vem, v čem je največja razlika med mišljenjem fantov in deklet, vendar menim, da je to eden od faktorjev, ki so bolj v prid moškemu kot ženskemu šahu. Tudi mene zanima, zakaj so ženske v šahu po statistiki slabše od moških, vendar vem, da obstajajo posameznice, ki stalno premagujejo moške in jim dokazujejo nasprotno.

Čeprav šah temelji na logičnih predvidevanjih, je znano, da ste pred tekmami kar malo vraževerni. Kateri so danes tisti aktualni predmeti, ki morajo biti z vami na dvobojih?

Vraževernost je bila pri meni včasih tako močna, da sem samo zaradi tega izgubila partijo šaha. Danes sem se prepričala, da je znanje tisto, kar šteje, in mislim, da so rezultati tudi veliko boljši. Danes je moj predmet, ki ga ne želim izgubiti, nalivno pero, saj si šahisti partijo zapisujemo od začetka do konca.

Koliko tega logičnega sklepanja prenašate v vsakdanje življenje in koliko intuitivno sledite srcu? Se kdaj zgodi, da glava, logika pravi eno, srce in čustva pa drugo? Kako se odločate v teh primerih?

Praktično vse logično sklepanje je dokaj nezavedno in zato vse, kar sklepam, pravzaprav pride iz šahovskega sveta. Velik vpliv pa ima tudi intuicija, saj je ta pri šahu zelo pomemben faktor. Se mi je že zgodilo, da sem se morala odločiti med glavo in srcem in še danes ne vem, kdo je zmagal. Čustva so neizogibna in morda je včasih bolje poslušati svoje srce.

Med vsemi šahovskimi figurami ima plavolasa šahistka najraje kraljico, saj je "najmočnejša, najbolj pogumna, premakne se lahko kamorkoli". | Foto: Vid Ponikvar Med vsemi šahovskimi figurami ima plavolasa šahistka najraje kraljico, saj je "najmočnejša, najbolj pogumna, premakne se lahko kamorkoli". Foto: Vid Ponikvar

Za uspeh na najvišji ravni tekmovanja je poleg genialnosti za kombinatoriko seveda ključna tako imenovana šahovska kondicija. Kako jo vzdržujete? Zelo zmotno je prepričanje, da šahisti ure in ure le sedite. Na treningih morate biti tudi zelo telesno dejavni.

Pred večjimi tekmovanji se dobro fizično pripravim, saj se zavedam, kako pomembno je, da koncentracija drži več kot 5 ur. Telesna pripravljenost najboljših šahistov je skoraj tako pomembna kot njihova šahovska pripravljenost, in to je že velik dokaz, da ima šport velik vpliv na možgane in mišljenje. S slovensko šahovsko reprezentanco smo skupaj športno aktivni in zato tudi bolje povezani.

Pravijo, da nobena partija ni enaka drugi, in prav vsaka je umetnost zase. Kako bi komentirali znan podatek, da je vseh partij, ki jih je mogoče odigrati, mnogo več kot vseh atomov v znanem vesolju?

Ta podatek šah uvršča med umetnost in da vsem vedeti, da to ni le navadna namizna igra, ampak, če jo vzameš resno, je tudi veliko več. Igra, šport in umetnost.

Kaj, če sploh, bi spremenili v igri šaha?

Želim si, da bi šah pridobil na popularnosti v medijih, saj ga igra veliko mladih. Poleg tega, da je zelo poučen, je tudi zelo dober za razvoj logičnega mišljenja in odločanja, kar v življenju vedno pride prav. Šah je bil na televiziji včasih, zakaj se zdaj ne bi mogel vrniti v izboljšani in bolj posodobljeni obliki?

Kaj vas med šahovsko partijo najbolj razjezi?

Med šahovsko partijo mora biti vedno tišina, saj smo vsi skoncentrirani na svojo igro. Najhuje je, če nasprotnik začne provocirati in odpira različne pločevinke pijač ali odvija embalaže čokoladic. Res je neprijetno, ker se zavedaš, da ti nasprotnik želi samo škodovati.

Verjetno je odveč vprašati, katera je vaša najbljubša šahovska figura, odgovor se namreč ponuja kot na dlani …

Moja najljubša figura je kraljica. Ker je šefica na 64 poljih in je najmočnejša figura.

Proti komu bi se pomerili v šahovski partiji, če bi lahko izbirali?

Proti svetovnim prvakom izpred 100 let nazaj, na primer Wilhelmu Steinitzu ali Mihailu Talju, da bi lahko primerjala igro takrat in danes.

Modrooka šampionka pravi, da najboljša leta za šah še prihajajo. Tudi mi verjamemo, da jo šahovska partija življenja kljub vsem dosedanjim uspehom še čaka. | Foto: Vid Ponikvar Modrooka šampionka pravi, da najboljša leta za šah še prihajajo. Tudi mi verjamemo, da jo šahovska partija življenja kljub vsem dosedanjim uspehom še čaka. Foto: Vid Ponikvar

Kaj bi postali, če ne bi trenirali šaha?

Zelo možno bi bilo, da bi trenirala boks (smeh op. p).

Kdo je vaš šahovski vzornik?

Imam jih veliko, vendar stojim za ženskimi šahistkami, kot so Judit Polgar, Hou Yifan, Anna Muzychuk …

Ste kdaj razmišljali, da bi opustili šah?

Morda v trenutku, ko sem izgubila zelo grozno šahovsko partijo, vendar to sem rekla samo iz jeze nase. Življenja brez šaha si ne predstavljam.

Z dedkom, ki vas je na nek način navdušil nad to igro, še odigrate kakšno partijo? Kdaj vas je nazadnje premagal?

Kdaj ga vprašam, ali si želi igrati proti meni, vendar sam prizna, da si ne upa več. Premagal me je prvič in zadnjič, a vendar vem, da ima pod rokavom še kakšen trik, ki bi me lahko spravil iz tira (smeh op. p).

Ne spreglejte