Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Četrtek,
11. 4. 2019,
4.00

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,60

Natisni članek

Špela Ponomarenko Janić

Četrtek, 11. 4. 2019, 4.00

5 let

špela ponomarenko

Po dveh otrocih še vedno meri na olimpijsko medaljo

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,60
Špela Ponomarenko JAnić | Foto Osebni arhiv

Foto: Osebni arhiv

Špela Ponomarenko Janić, ena najboljših slovenskih kajakašic na mirnih vodah, se uspešno vrača po drugem porodu. Kot pravi, ji motivacije ne manjka. "Že prej je bilo težko, zdaj je še malo težje," nam je nekoliko v šali povedala Špela.

Špela Ponomarenko Janić
Sportal Mirnovodaši formo pilijo v tujini

Špela Ponomarenko Janić se je pred pol leta veselila svojega drugega otroka, potem ko sta se skupaj z možem Stjepanom Janičem razveselila hčerke Sofie. Kmalu zatem je zadnja leta naša najboljša kajakašica na mirnih vodah že začela priprave na novo sezono. Leta 2017 je imela naša sogovornica izjemno sezono, saj je na devetih tekmah osvojila kar devet medalj.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

❤6 months old today❤ #mybabygirl #myprincess👑

A post shared by Špela Ponomarenko Janic (@spela_ponomarenko) on

Pri dveh otrocih ji je težje, a vseeno lepo

Danes je mati dveh otrok. Ji je danes zaradi tega še težje usklajevati obveznosti? "Že prej je bilo težko, zdaj je še malo teže (smeh op. p.). Adam je že toliko velik, da se lahko sam igra, tako da je bila moja mama bolj s Sofio. Na pripravah smo živeli ob kanalu, tako da se nam ni bilo treba peljati na trening in sem bila že kmalu nazaj. Počitek pri meni je drugačen. Dekleta gredo lahko v sobo in se zaprejo, jaz pa se ukvarjam s svojimi otroki. Je naporno, ampak tudi zelo lepo. Ena pozitivnih stvari je, da ne razmišljam samo o kajaku in da se s tem ne obremenjujem toliko."

"Včasih sem šla na trening tudi sama, da sem se osredotočila nase in poskušala trening opraviti na čim višji ravni." | Foto: Osebni arhiv "Včasih sem šla na trening tudi sama, da sem se osredotočila nase in poskušala trening opraviti na čim višji ravni." Foto: Osebni arhiv Včasih se je osredotočila nase

Primorska kajakašica se je pred kratkim vrnila s priprav v Avstraliji in z opravljenim treningom je zelo zadovoljna. "Pozimi sem si morala vzeti malo več odmora kot druga dekleta, s katerimi sem opravila vse treninge. Včasih sem šla na trening tudi sama, da sem se osredotočila nase in poskušala trening opraviti na čim višji ravni. Prepričana sem, da čeprav fizično nisem tako dobro pripravljena, sem prepričana, da to lahko nadomestim z dobrim veslanjem."

Špela Ponomarenko Janić
Sportal Med njima ni tako burno kot med Tino Maze in Andreo Massijem

"Vseskozi je treba biti osredotočen na čim boljše veslanje. Bolje ko veslam, več časa zdržim." | Foto: Nina Jelenc "Vseskozi je treba biti osredotočen na čim boljše veslanje. Bolje ko veslam, več časa zdržim." Foto: Nina Jelenc

Mož jo večkrat kritizira, kot pohvali

Mnogi mislijo, da je pri kajaku na mirnih vodah pomembna le moč, a primorska kajakašica poudarja, da še zdaleč ni tako. Kajakaš ali kanuist mora imeti občutek za vodo in za drsenje čolna, veliko pa je odvisno tudi od tehnike. Po besedah Špele z veslanjem na moč in brez občutka za vodo morda zdržiš le do polovice proge.

"Na tehniki zavesljaja je treba vedno delati. Takoj ko se malo sprostiš in o tem ne razmišljaš, si lahko hitro pokvariš tehniko in tudi Stjepan (njen mož in trener, op. p.) večkrat kritizira, kot pa pohvali tehniko (smeh op. p.). Vseskozi je treba biti osredotočen na čim boljše veslanje. Bolje ko veslam, več časa zdržim. Slabša kot je tehnika veslanja, več energije porabiš za nepotrebne gibe," nam je povedala Špela, ki meni, da po drugem porodniškem dopustu ni izgubila stika z dekleti.

"Vsako leto so mlajše tekmovalke, vedno več jih je in vsi napredujemo. Mislim, da v tem času nisem izgubila toliko, da ne bi mogla biti v stiku s tekmovalkami. Verjamem, da sem lahko do svetovnega prvenstva še na višji ravni, čeprav mislim, da tudi zdaj nisem prav počasna. Lahko še napredujem in imam še nekaj rezerve."

Špela Ponomarenko Janić SP
Sportal Ponomarenko Janićeva po ogledu videoposnetka do nove kolajne na SP: Fantastična sezona

Imajo dober sistem Kajakaši in kanuisti na divjih vodah so od lani prikrajšani za tekmovanja. | Foto: Nina Jelenc Kajakaši in kanuisti na divjih vodah so od lani prikrajšani za tekmovanja. Foto: Nina Jelenc

Sedemintridesetletna kajakašica že nekaj let v zimskem času ne vesla na vodi. Takrat opravlja treninge na suhem. "Mislim, da je to zelo pomembno, saj če bi vseskozi veslali dvakrat na dan, lahko postaneš zasičen. Tako pol leta delamo nekaj drugega in potem komaj čakamo, da gremo v čoln. In prav tako je, ko končaš sezono. Rezultati kažejo, da je sistem zelo dober. Mislim, da je zelo pomembno, da se čez zimo dobro fizično pripravimo."

Kajakaši in kanuisti na divjih vodah so prikrajšani za tekmovanja. Od lani sta na sporedu le dve tekmi svetovnega pokala in svetovno prvenstvo. Letos so organizirane tudi evropske igre, ki so organizirane po ključu olimpijskih iger. Tja ne bo odpravila, saj je zaradi otrok prevelik logističen zalogaj. "Odločili smo se, da bom nastopila na dveh tekmah svetovnega pokala, nato pa še na svetovnem prvenstvu, na katerega sem bom poskušala pripraviti čim bolje."

V sezoni 2017 sta Špela Ponomarenko Janić in Anja Osterman dosegli nekaj odličnih rezultatov. | Foto: Nina Jelenc V sezoni 2017 sta Špela Ponomarenko Janić in Anja Osterman dosegli nekaj odličnih rezultatov. Foto: Nina Jelenc

O posadkah še ne razmišljajo

V ekipi so zdaj štiri dekleta: Špela Ponomarenko Janić, Anja Osterman, Mia Medved in mlada Taja Smukavec. Leta 2017 sta Špela in Anja Osterman že v njuni uvodni sezoni (2017) nanizali nekaj izjemnih uspehov. V ekipi, kjer sta poleg Špele in Anje še Mia Medved in Taja Smukavec, za zdaj še niso razmišljali, s kakšnimi ekipami bodo tekmovali. "Večinoma veslamo v enojcih, in če bomo vse dobro pripravljene, bo katerakoli kombinacija dobra. V dvojcu je lepo veslati. Že to, da je tekma deset sekund krajša, je veliko lažje. Tudi za olimpijske igre je v dvojcu na voljo eno mesto več kot v enojcu. Malo bomo poskušali kombinirati na svetovnem pokalu."

Za Špelo Ponomarenko bi bile olimpijske igre v Tokiu že njene četrte. Do zdaj ji še ni uspelo osvojiti medalje, a želja še vedno ostaja. "Že v Riu mi je malo zmanjkalo, tako da upam … Zagotovo je cilj vsakega športnika olimpijska medalja. Tudi zame to velja, glede na to, da vse druge že imam."

Nejc Žnidarčič
Sportal Svetovni prvak zaradi bolečin še marmelade ne more odpreti
Ne spreglejte