Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
26. 5. 2024,
19.00

Osveženo pred

3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02

Natisni članek

Špela Ponomarenko Janić Anže Urankar mirne vode kajak

Nedelja, 26. 5. 2024, 19.00

3 tedne

Svetovni pokal v sprintu na mirnih vodah

Odločale so stotinke, Urankar tik za stropničkami

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02
Anže Urankar | Anže Urankar | Foto Bojan Puhek

Anže Urankar

Foto: Bojan Puhek

Kajakaš Anže Urankar je v finalu na 200 metrov na svetovnem pokalu v sprintu na mirnih vodah, ki je potekal v poljskem Poznanju, končal na četrtem mestu.

Mia Medved Rok Šmit
Sportal Velik uspeh slovenskega kajakaškega dvojca

Ljubljanski kajakaš Anže Urankar je na drugi tekmi za svetovni pokal v sprintu na mirnih vodah na Poljskem odlično veslal v finalu kajakašev na 200 metrov in preizkušnjo končal tik pod zmagovalnimi stopničkami, na četrtem mestu (36,67). Za tretjeuvrščenim tekmovalcem neolimpijske discipline je zaostal za sedem stotink, za prvim pa sekundo in šest stotink. V finalu je veslal tudi drugi Slovenec na startu te preizkušnje Anže Pikon, ki je bil na koncu šesti (+1,45). Medtem ko si je Urankar finale priveslal že neposredno v sobotnih kvalifikacijah, je Pikon moral startati še v polfinalu, kjer pa je suvereno opravil s tekmeci, zmagal in se tako tudi on prebil v finale najboljše deveterice. Zmage v A finalu se je veselil Ukrajinec Oleksandr Zaitsev (35,61), drugi je bil Poljak Jakub Stepun (+0,03), tretji pa Gruzijec Badri Kavelašvili (+1,06).

V prav tako neolimpijski disciplini - moški tekmi na 5.000 metrov - sta nastopila dva Slovenca. Jošt Zakrajšek, ki je v preteklosti na svetovnih pokalih v tej disciplini že osvajal kolajne, je tokrat v cilj priveslal kot sedmi, z minuto in nekaj manj kot 10 sekundami zaostanka, Simon Oven pa je bil na koncu deveti (+1:52,21). S precejšnjo prednostjo več kot 41 sekund je zmagal Portugalec Fernando Pimenta (20:58.14), drugi je bil Šved Joakim Lindberg (+41,28), tretji pa Francoz Jeremy Candy (+42,74).

Tako Zakrajšek kot Urankar sta veslala tudi na 1.000-metrski olimpijski razdalji kajakašev. Zakrajšku je uvrstitev v finale A uspela s tretjim časom polfinalne skupine, Simon Oven pa je bil v isti skupini osmi, tako da je obstal v polfinalni fazi tekmovanja. V finalu A je nato Jošt Zakrajšek osvojil deveto mesto (+12,54). Zmagal je portugalski kajakaš Fernando Pimenta (3:36,28), drugi je bil Nemec Jakob Thordsen (+2,01), tretji pa Šved Martin Nathell (+2,65).

Špela Ponomarenko Janić | Foto: Boštjan Boh Špela Ponomarenko Janić Foto: Boštjan Boh Dve predstavnici smo imeli na olimpijski 500-metrski razdalji za kajakašice. Finale A je s tretjim časom druge polfinalne skupine dosegla Špela Ponomarenko Janić, žal pa je nekaj športne sreče v tretji polfinalni skupini zmanjkalo Anji Osterman. S četrtim časom skupine je namreč obstala pred vrati A finala in nato nastopila v B finalu. V finalu najboljše deveterice je Špela Ponomarenko Janić dosegla čas 2:00,39, kar ji je prineslo deveto mesto, za zmagovalko finala Novozelandko Aimee Fisher pa je zaostala za 6,35 sekunde. Anja Osterman je s časom 1:58,41 zmagala v finalu B, tako da je bila skupno deseta. V A finalu je kot omenjeno zmagala Novozelandka Aimee Fisher, druga je bila njena rojakinja Lisa Carrington (+0,05), tretja pa Poljakinja Anna Pulawska (+3,12).

Sprinterje na mirnih vodah naslednje večje tekmovanje čaka sredi junija, ko bo Szeged gostil evropsko prvenstvo.

Filip Matej Pfeifer
Sportal V Luzernu samo en Slovenec, na koncu osmi
Ne spreglejte