Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
24. 8. 2024,
16.16

Osveženo pred

2 uri, 57 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,02
Anja Osterman Anže Urankar Špela Ponomarenko Janić sprint na mirnih vodah Rok Šmit Mia Medved

Natisni članek

Sobota, 24. 8. 2024, 16.16

2 uri, 57 minut

SP v sprintu na mirnih vodah, Samarkand

Mia Medved in Rok Šmit tik za dobitniki kolajn

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,02
Mia Medved Rok Šmit | Mia Medved in Rok Šmit | Foto Nina Jelenc

Mia Medved in Rok Šmit

Foto: Nina Jelenc

Sprinterja na mirnih vodah Mia Medved in Rok Šmit sta na svetovnem prvenstvu na mirnih vodah v Samarkandu priveslala do lepega uspeha slovenskega kajakaštva. V finalu mešanih kajakaških dvojcev na 500 metrov sta zasedla četrto mesto. 

Simon Oven
Sportal Simonu Ovnu se je dolgo čakanje obrestovalo

Primorsko-gorenjska naveza Mia Medved - Rok Šmit je tudi na svetovnem prvenstvu v sprintu na mirnih vodah nastopila odlično in se veselila enega največjih uspehov. Tekmovalca, ki sta letos v konkurenci mešanih dvojcev na 500 metrov stala na stopničkah na tekmi svetovnega pokala v Poznanju, sta zasedla četrto mesto in ponovila lanski rezultat, ko sta bila na svetovnem prvenstvu v Duisburgu prav tako četrta. Zmage sta se veselila Portugalca Teresa Portela in Messias Baptista.

Špela Ponomarenko Janić | Foto: Nina Jelenc Špela Ponomarenko Janić Foto: Nina Jelenc Uspešno je s kvalifikacijami kajakašic na 200 metrov opravila Špela Ponomarenko Janić, ki je v tesnem kvalifikacijskem boju za stotinko zaostala za Alino Svito, ki vesla pod nevtralno zastavo. Z drugim rezultatom kvalifikacijske skupine se je brez težav neposredno uvrstila v nedeljski finale A in s tem v boj za kolajne.

V konkurenci kajakašev na 200 metrov je Anže Urankar zmagal v svoji kvalifikacijski skupini in bil od tekmecev v skupini hitrejši za nekaj več kot tri desetinke. S tem je zanesljivo napredoval v popoldanski polfinale, kjer pa ga je čakala težja naloga, saj se je za mesto med najboljšo trojico boril s kar nekaj hitrimi kajakaši. Uspešen je bil tudi v tej fazi tekmovanja in se z drugim časom polfinalne skupine prebil v nedeljski finale A. Od Urankarja je bil boljši le Španec Carlos Garrotte, nekdanji svetovni in evropski prvak na tej razdalji.

Prvič v zgodovini svetovnih prvenstev je bil na štartu slovenski četverec. Mia Medved, Anja Osterman, Anže Urankar in Rok Šmit po nastopu z usklajenostjo sicer niso bili najbolj zadovoljni, a je njihov nastop zadostoval za tretje mesto v kvalifikacijski skupini, s tem pa tudi za neposredno uvrstitev v nedeljski finale.

Izmed slovenskih predstavnikov bo v nedeljo najprej v finalu B na 500 metrov veslal Matevž Manfreda, sledil bo A-finale ženskih kajakaških dvojcev na 200 metrov z Medved in Osterman, finale kajakašic na 200 metrov s Ponomarenko Janić, finale kajakašev na 200 metrov z Urankarjem ter finale mešanih kajakaških četvercev na 500 metrov. Povsem na koncu so na sporedu tekme na 5000 metrov, kjer bosta nastopila Ana Šteblaj (14.09) in Jošt Zakrajšek (14.39).

Mia Medved Anja Osterman
Sportal Dva slovenska dvojca v finalu prvenstva v Samarkandu
Ne spreglejte