SiolNET. Sportal Drugi športi
3,32

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Ema Kozin

Kam je izginila slovenska boksarka?

3,32

termometer

Ema Kozin | Ema Kozin se junija vrača v ring. | Foto: Vid Ponikvar
Ema Kozin se junija vrača v ring. Foto: Vid Ponikvar

Skoraj leto je že preteklo od zadnjega dvoboja slovenske boksarke Eme Kozin, a brez skrbi, 24-letnica iz Šmartnega ob Savi rokavic ni obesila na klin. Junija se vrača v ring, že zdaj spet pridno trenira, pred dnevi pa je podpisala "zgodovinsko pogodbo" s priznanim angleškim promotorjem in septembra jo čaka že prva pomembna borba.

V malce daljšem premoru – nazadnje se je Ema Kozin borila 4. junija lani, ko je s tehničnim nokavtom premagala Madžarko Szilvio Szabados – je slovenska boksarska šampionka diplomirala na fakulteti za matematiko, si napolnila baterije in spet našla motivacijo za naporne treninge. Lani je doživela tudi prvi poraz v profesionalni karieri, ko jo je 2. maja v Cardiffu zanesljivo premagala ameriška superzvezdnica Claressa Shields. Zdaj pa so v taboru Ljubljančanke spet popolnoma osredotočeni na nove izzive.

Naj športniki 2022, sprejem pri predsedniku RS Borutu Pahorju Janja Garnbret Sportal Sportalovi gostje so povedali ...

Podpisala "zgodovinsko pogodbo"

Kozinova že pridno trenira, pred dnevi pa je podpisala "zgodovinsko pogodbo", kot se je izrazil njen menedžer Rudolf Pavlin, z britanskim promotorjem Dennisom Hobsonom. Ta ji zagotavlja več dvobojev z uveljavljenimi borkami, prenosi dvobojev pa bodo na platformi Fightzone. Že septembra se bo pomerila z 32-letno Britanko Hannah Rankin v tako imenovanem eliminatorju (to pomeni, da borba ne bo za naslov prvakinje, temveč za napredovanje po lestvici) organizacij WBA in WBC v supervelterski kategoriji. Dvoboj pa bo ali v Angliji ali v ZDA, pravi Pavlin.

Ema Kozin Sportal Ema Kozin še svetovna prvakinja v supervelterski kategoriji

Za ogrevanje junija v Nemčiji

Za ogrevanje po dolgem premoru pa se bo Kozinova junija v Nemčiji spopadla še z eno manj zahtevno nasprotnico. Organizacija WBF (World Boxing Federation) ji je omogočila boj za nov šampionski pas v srednji kategoriji. "To ni obvezna borba zanjo, za ta dvoboj so prosili v njenem taboru in smo ji ga omogočili. Borila se bo z ne najmočnejšo nasprotnico, ampak kredibilno, dovolj močno borko. Njen veliko večji in pomembnejši dvoboj bo septembra, zato smo ji omogočili, da se bo že junija borila za naziv. Vztrajali pa smo, da bo ta njena tekmica dovolj močna, da bo opravičila boj za naslov svetovne prvakinje, sicer tega dvoboja ne bi sprejeli," nam je povedal Christian Rösen, izvršni direktor organizacije WBF.

Ema Kozin Sportal Slovenska boksarka po prvem porazu: Ni bilo tako hudo, kot je morda bilo videti

"Pisala je zgodovino v WBF"

"Vsekakor se bo vrnila na vrh," pravi izvršni direktor organizacije WBF Christian Rösen. | Foto: Valores Probox Team ŠC Gepard "Vsekakor se bo vrnila na vrh," pravi izvršni direktor organizacije WBF Christian Rösen. Foto: Valores Probox Team ŠC Gepard V tej je Ema Kozin aktualna svetovna prvakinja v supervelterski in supersrednii kategoriji, šampionski pas v srednji pa ji je odvzela Shieldsova. V WBF slovensko šampionko, najmlajšo svetovno prvakinjo te organizacije, še posebej cenijo, poudarja Rösen: "Ema je za nas zelo pomembna. Je večkratna svetovna prvakinja, je borka, ki tudi našo organizacijo dviguje na višjo raven in pomaga utrjevati položaj ženskega boksa pri nas. Pisala je zgodovino v WBF in zato jo podpiram po najboljših močeh. Desetkrat je ubranila naslov, kar je poseben dosežek, ki ni uspel še nikomur, vse to bržčas potrjuje njen pomen za WBF."

V ozadju spopada s slovito Američanko zanimiva zgodba

Po lanskem maju in porazu v Cardiffu, sploh njenem prvem med profesionalnimi borkami (ob tem ima 22 zmag in en nedoločen izid), je med nosilkami pasov organizacije WBF tudi ameriška zvezdnica Claressa Shields, absolutno najboljša boksarka ta čas na svetu. Pred borbo s Slovenko je Američanka povedala, da si želi osvojiti prav pas WBF, ki "se bo lepo podal v njeno zbirko ob pasove organizacij IBF, WBA in WBC". Tudi to je čast za organizacijo WBF, pravi Rösen in dodaja, da je za tem zanimiva zgodba. "Claressin trener in promotor, ime mu je Dmitriy Salita, je bil pred desetletjem svetovni prvak v naši organizaciji WBF. Mislim, da sta imela neko stavo, da mu je obljubila, da bo zanj osvojila ta pas, in je bila zato proti Emi še toliko bolj odločena zmagati. Je pa to tudi za nas velika pohvala, naša organizacija raste, s šampionkama, kot sta Claressa in Ema, pa pridobiva še večji ugled."

"Vsekakor se bo vrnila na vrh"

Temeljit poraz v Cardiffu je Kozinovo zagotovo potrl, a se je hitro spet postavila na noge. "V tem trenutku sta le Claressa Shields in Savannah Marshall za Emo nedosegljivi, vse preostale borke lahko premaga," meni Pavlin in tudi Rösen je prepričan, da se bo Kozinova spet vrnila na sam vrh. "Menim, da poraz proti Claressi ni tragičen, ona pač ni s tega planeta, je preprosto na neki drugi ravni. Je pa tudi deset let starejša od Eme in verjamem, da bo čez nekaj let tudi Ema superzvezdnica. Ta poraz ni bil nič hudega, zagotovo se je Ema tudi veliko naučila in ji bo to pomagalo napredovati na še višjo raven. Vesel sem, da nadaljuje boksanje, da je poraz ni preveč potrl. Po tem je dosegla še eno zmago, ki je bila po mojem mnenju zanjo velika. Vsekakor se bo vrnila na vrh," pravi Nemec.

Preberite še:

Ema Kozin Sportal "Ne vem, kaj naj rečem, mesec in pol garanja, zdaj pa tole" Ema Kozin Trendi Ema Kozin: Fantje se me bojijo in me jemljejo kot sebi enako #video Ema Kozin vs. Claressa Shields Sportal Ema Kozin doživela prvi poraz, Claressa Shields je bila z drugega planeta
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin