Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 9. 2023,
14.52

Osveženo pred

5 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10

Natisni članek

Lovro Črep Martin Bergant Luka Potočar Sara Čopar Lana Skušek Lučka Rakovec Vita Lukan Mia Krampl Janja Garnbret Janja Garnbret svetovni pokal Koper težavnostno plezanje

Petek, 8. 9. 2023, 14.52

5 mesecev, 3 tedne

Koper, svetovni pokal v težavnostnem plezanju

Janja Garnbret napovedala imeniten konec tedna v Kopru

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10
Janja Garnbret, Koper 2023 | Janja Garnbret je v kvalifikacijah dvakrat priplezala do vrha in vrgla rokavico tekmicam. | Foto Grega Valančič

Janja Garnbret je v kvalifikacijah dvakrat priplezala do vrha in vrgla rokavico tekmicam.

Foto: Grega Valančič

Na zunanji plezalni steni pri dvorani Bonifika so opravili kvalifikacije tekme svetovnega pokala v težavnosti športnega plezanja. V Kopru se je uvodoma zelo dobro odrezala Janja Garnbret, ki je boj za 41. zmago v svetovnem pokalu začela z osvojenima vrhovoma v obeh kvalifikacijskih smereh.

Sara Čopar Luka Potočar janja Garnbret Vita Lukan Mia Krampl
Sportal Janja Garnbret želi svojo zbirko dopolniti z zmago v Kopru

Janja Garnbret je lansko koprsko premiero končala na drugem mestu. Čeprav je 24-letna Korošica s potrjeno olimpijsko vozovnico za Pariz že dosegla glavni cilj sezone, pa je še vedno zelo motivirana. V kvalifikacijah tekmicam ni prepustila prav veliko.

Na domači tekmi še nikoli tako sproščena

"Zelo sem vesela, kako sem začela kvalifikacije. Res sem uživala, zdi se mi, da sem najbolj sproščena na domači tekmi do zdaj, tako da je vse šlo po načrtu in to je najpomembneje. Upam, da bo tako tudi v polfinalu," je bila po brezhibni kvalifikacijski rundi nasmejana najboljša Slovenka in najboljša v kvalifikacijah danes.

Garnbretova si je priklicala v spomin sproščenost, ki jo je krasila po osvojeni olimpijski kolajni pred dvema letoma, ko je nastopila pred domačim občinstvom in zmagala na zadnji tekmi v Kranju. Tokrat je v Koper pripotovala s popotnico dveh zlatih odličij in srebra s svetovnega prvenstva v Bernu, kjer si je zagotovila tudi iskano olimpijsko vozovnico za Pariz 2024.

V polfinalu si želi težjo smer. | Foto: Grega Valančič V polfinalu si želi težjo smer. Foto: Grega Valančič

"Po olimpijskih igrah v Tokiu sem bila res sproščena in se nisem z ničemer obremenjevala. Samo plezala sem. Nekaj podobnega je tudi zdaj. Dosegla sem tisto, kar sem si zadala letos, torej dobila sem olimpijsko vozovnico, tako da je tudi to krivo za sproščenost," je dejala Garnbretova, navdušena nad vzdušjem, ki so ga že navsezgodaj pripravili najmlajši.

"Že zjutraj sem imela občutek, kot da sem bila že v finalu, kot da sem bila na prvi stopnički, tako da res super," je še povedala najboljša slovenska plezalka, ki bi si v polfinalu želela malce težjo smer. "Čeprav sta bili že smeri v kvalifikacijah kar konkretni. V kvalifikacijah je vedno zelo lepo, če začneš z osvojenima vrhovoma, da dobiš tisto samozavest, pa veš, da je vse v redu, zdaj pa naprej, tekme še ni konec," je sklenila.

Sara Čotar
Sportal Lani so ji medaljo iz Dallasa poslali po pošti, letošnjo je dobila okrog vratu

V kvalifikacijah kar 21 slovenskih plezalk in plezalcev

Janja Garnbret je bila edina med ženskami, ki je v kvalifikacijah obe smeri zmogla do vrha. Uvrstila se je pred lansko zmagovalko Kopra Ai Mori iz Japonske, ki je dosegla vrh zgolj v prvi smeri.

Na startu kvalifikacij je bilo kar 21 Slovencev. V polfinale med najboljših 26 se je uvrstila domača deseterica, od tega sedem tekmovalk.

Mia Krampl je napredovala s petim dosežkom kvalifikacij. | Foto: Grega Valančič Mia Krampl je napredovala s petim dosežkom kvalifikacij. Foto: Grega Valančič

Mia Krampl (41+, 42) je napredovala s petim dosežkom kvalifikacij, Vita Lukan je bila deveta (37+, 33), Lučka Rakovec 20. (32, 31+), Lana Skušek 22. (30+, 32+), najstnici Sara Čopar in debitantka v svetovnem pokalu Rosa Rekar pa sta končali na 24. mestu (31+, 31+).

Jennifer Buckley
Sportal Slovenski najstniki, ki bodo v Kopru doživeli svoj krst

V moški konkurenci so v polfinale napredovali Luka Potočar, lanski zmagovalec tekme v Kopru, z 21. dosežkom. V prvi smeri je osvojil vrh, v drugi pa po napaki končal že zelo hitro na višini 13+. Martin Bergant je bil 24. (36, 30+), 18-letni Lovro Črep 25. (30+, 33+). Najboljši je bil olimpijski prvak iz Španije Alberto Gines Lopez, ki je edini pri moških osvojil oba vrhova.

Luka Potočar je lani zmagal v Kopru, danes je v polfinale napredoval z 21. dosežkom kvalifikacij. | Foto: Grega Valančič Luka Potočar je lani zmagal v Kopru, danes je v polfinale napredoval z 21. dosežkom kvalifikacij. Foto: Grega Valančič

Gregor Vezonik in Anže Peharc sta v kvalifikacijah končala na 31. oziroma 33. mestu. Jennifer Eucharia Buckley je bila 34., Lucija Tarkuš in Timotej Romšak sta končala na 40. mestu, Gorazd Jurekovič je bil 42., Zan Lovenjak Sudar 45., Katja Debevec in Milan Preskar sta osvojila končno 48. mesto, Julija Kruder je bila 53., Zala Mlakar Starič je slovenske nastope v kvalifikacijah zaokrožila na 55. mestu.

Začetek polfinala z desetimi Slovenci bo ob 20. uri.

Preberite še:

Jernej Kruder EP 2022
Sportal Zaradi močnega pretoka Ljubljanice plezalski spektakel na suhem
Ne spreglejte