Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
2. 9. 2023,
21.30

Osveženo pred

7 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07

Natisni članek

Julija kruder Jernej Kruder Ljubljana plezanje Ljubljanica Triglav The Rock Ljubljana

Sobota, 2. 9. 2023, 21.30

7 mesecev, 3 tedne

Triglav the Rock

Zaradi močnega pretoka Ljubljanice plezalski spektakel na suhem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07
Jernej Kruder EP 2022 | Kruder se je udeležil letošnjega tekmovanja in se v izločilnih dvobojih prebil vse do polfinala. | Foto Guliverimage

Kruder se je udeležil letošnjega tekmovanja in se v izločilnih dvobojih prebil vse do polfinala.

Foto: Guliverimage

Organizatorji tekmovanja v plezanju Triglav the Rock so bili zaradi močnega pretoka Ljubljanice plezalsko tekmovanje prisiljeni izpeljati na lokaciji na suhem. Ploščad, na kateri so se merili plezalci, so prestavili na bližnji Novi trg. Tekmovanje je vseeno uspelo. Namesto v reki so tekmovalci pristajali na blazinah.

Organizatorji tega revijalnega vzdržljivostnega tekmovanja v plezanju na viseči horizontalni steni v Ljubljani so bili pred dilemo odpovedati tekmo ali jo izpeljati na suhem. Zaradi močnega pretoka Ljubljanice skoki z višine šestih metrov z viseče plezalne ploščadi v vodo ne bi bili varni. Odločili so se za nadomestno lokacijo.

Zato so velikansko hidravlično dvižno roko avto-dvigala, ki je z jeklenimi vrvmi horizontalno tekmovalno ploščad držala v zraku, obrnili proti trgu, kjer je tudi obstala v zraku. Skoki z manjše višine na blazine so bili manj atraktivni in zabavni kot skoki v Ljubljanico, a so se tekmovalci vseeno še vedno zabavali. Prav tako so se zabavali in uživali številni navdušenci, ki so spektakel gledali na trgu v živo.

Tekmovanje poteka v organizaciji agencije Extrem, ki stoji za dogodki, kot sta odbojka na vodi in odbito na Ljubljanici, na kateri so udeleženci tekmovali v najboljših trikih in najvišjih skokih na trampolinih. Prav tako je njihova zamisel o vsakoletnem tekmovanju s kolesi znamke pony na Vršič.

Gre sicer za sedmo izvedbo tekmovanja v športnem plezanju z imenom Triglav The Rock v Ljubljani.

Za zamislijo o tekmovanju, na katerem plezajo le z rokami, z nogami si tekmovalci ne smejo pomagati, stoji veteran balvanskega plezanja Jernej Kruder. Celjan se je tekmovanja domislil med premagovanjem morskih previsov na Majorki.

Kruder se je udeležil letošnjega tekmovanja in se v izločilnih dvobojih prebil vse do polfinala, v katerem se je pomeril z aktualnim svetovnim prvakom v balvanskem plezanju. Francoz Michael Mawem je bil hitrejši v ročkanju od nekdanjega svetovnega podprvaka na balvanih iz Celja.

Za zmago na tem tekmovanju sta se udarila Mawem in Michael Piccolruaz iz Italije. Svetovni prvak je tudi na tem revialnem tekmovanju pokazal svojo premoč za zmago. Italijan je bil drugi.

Kruder pa je pred tem v malem finalu premagal Isaaca Esteveza iz Ekvadorja za tretje mesto.

V finalu v ženski konkurenci sta se pomerili Katja Debevec in Julija Kruder, zmagala je Debevec, Kruder je bila druga. V malem finalu pa Alja Zalar in Sara Čopar, ki je v izenačenem boju za malenkost hitreje udarila po ciljnem zvoncu za tretje mesto.

Dlani in prsti finalistov so bili že precej načeti in okrvavljeni. A dogajanja na Novem trgu še ni bilo konec. Na pobudo direktorja agencije Extrem Simona Rožnika sta se v "super finalu" pomerila še zmagovalka proti zmagovalcu, ki je lahko uporabljal le rožnate oprimke. Zmagal je Mawem. Sledil je še premierni sestrsko-bratski obračun Kruder proti Kruderju, v katerem je Julija premagala Jerneja.

Preberite še:

TRIGLAV THE ROCK LJUBLJANA
Sportal V Ljubljani znova plezalski spektakel nad Ljubljanico
Uroš Perko
Sportal Nekdanji športnik opozarja: Raje se delamo, kot da težav ni in ne obstajajo
Ne spreglejte