Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
29. 5. 2021,
10.25

Osveženo pred

2 leti, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,51

1

Natisni članek

Janja Garnbret Janja Garnbret

Sobota, 29. 5. 2021, 10.25

2 leti, 10 mesecev

Športno plezanje

Janja Garnbret je dosegla najboljši rezultat v hitrostnem plezanju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,51

1

Janja Garnbret | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Slovenska športna plezalka Janja Garnbret je na tekmi svetovnega pokala v športnem plezanju v Salt Lake Cityju v disciplini hitrost prvič v karieri preskočila kvalifikacijski krog ter se prebila v izločilne boje. Prva slovenska kandidatka za olimpijsko kolajno avgusta v Tokiu je v osmini finala nato osvojila 15. mesto.

Petnajsto mesto je njen najboljši dosežek v hitrostnem plezanju. | Foto: Grega Valančič/Sportida Petnajsto mesto je njen najboljši dosežek v hitrostnem plezanju. Foto: Grega Valančič/Sportida Garnbretova je bila edina slovenska predstavnica v hitrosti na drugi tekmi svetovnega pokala v mestu ob Velikem slanem jezeru v ameriški zvezni državi Utah. Hitrost kot disciplina bo skupaj z balvani in težavnostjo del olimpijske kombinacije na letošnjih poletnih olimpijskih igrah na Japonskem.

Slovenka je v kvalifikacijah hitrosti na 15-metrski steni s fiksnimi oprimki vpisala čas 8,36 sekunde, kar je zadoščalo za sedmi čas kvalifikacij. V izločilnih bojih je bila Slovenka nosilka, a ni ponovila predstave iz kvalifikacij. S časom 14,47 je bila 15. od 16 udeleženk osmine finala.

Petnajsto mesto je njen najboljši dosežek v hitrostnem plezanju. Pred tem je v tej disciplini športnega plezanja, ki v Sloveniji nima tradicije, bila 23. na svetovnem prvenstvu pred dvema letoma v japonski Hachioji. Garnbretova se je v kvalifikacijah na tekmah prvič spustila pod mejo devetih sekund.

V preostalih dveh disciplinah, ki tvorita olimpijsko kombinacijo, balvanskem in težavnostnem plezanju, je 22-letnica že zdaj skoraj brez konkurence.

Garnbretova bo v Salt Lake Cityju nastopila danes tudi v kvalifikacijah balvanov.  | Foto: Red Bull Content Pool Garnbretova bo v Salt Lake Cityju nastopila danes tudi v kvalifikacijah balvanov. Foto: Red Bull Content Pool

Zmaga je šla na Poljsko, danes kvalifikacije balvanov

Zmagala je Poljakinja Aleksandra Miroslaw (7,38), ki je v velikem finalu ugnala domačinko Emmo Hunt. Presenečenje je bila tekmovalka na tretjem mestu, in sicer Japonka Miho Nonaka, ki je bila v malem finalu boljša od Poljakinje Patrycje Chudziak. Nonaka bo v Tokiu neposredna tekmica Garnbretove za olimpijsko odličje.

Garnbretova bo v Salt Lake Cityju nastopila danes tudi v kvalifikacijah balvanov. Korošica je sezono svetovnega pokala odprla aprila z zmago v balvanskem plezanju v Meiringenu v Švici. Naslednjo balvansko tekmo, ki je bila v Salt Lake Cityju, je izpustila, saj sta se s trenerjem Romanom Krajnikom odločila, da bo pred OI tekmovala le na enem tekmovanju v svetovnem pokalu na mesec.

V hitrosti v moški konkurenci je v Salt Lake Cityju slavil Indonezijec Veddriq Leonardo, drugi je bil njegov rojak Kiromal Katibin, ki je v kvalifikacijah s 5,258 sekunde postavil nov svetovni rekord v hitrostnem plezanju.

janja Garnbret
Sportal Tekma, na kateri zagotovo ne bo zmagala Janja Garnbret
Ne spreglejte